Skip to Content

Samen slapen of gescheiden slapen

Samen slapen of gescheiden slapen

Je bed delen met je partner: voor de meeste stellen de normale gang van zaken. Toch hoor je ook verhalen over voordelen als je niet samen slaapt. Hoe zit dat nu eigenlijk? Waarom zou je kiezen voor samen of juist gescheiden slapen? 

Waarom slapen we samen?

Als je samen een relatie begint, is het logisch dat je graag altijd bij elkaar wilt zijn. Dan is het heerlijk om dicht tegen elkaar aan te kunnen kruipen en eerlijk is eerlijk, het is ook de meest gangbare gang van zaken. Dus waarschijnlijk wordt er niet eens over nagedacht en kruip je samen in één bed.

Als je niet samen slaapt, denkt men al snel dat er problemen binnen de relatie spelen. Wat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn, maar waarom je waarschijnlijk toch wat terughoudend bent met het vertellen van jullie slaapgewoonte als je niet samen slaapt. En misschien zou je wel apart willen slapen, maar heb je zelf ook het idee dat het dan niet goed zou zitten tussen jullie.

Slecht slapen door samen slapen

Om te weten wat je beter kunt doen, moet je echt eerst naar jullie situatie kijken. Lig je wakker door het gesnurk of gewoel van je partner? Dan kan het het overwegen waard zijn om toch eens te kijken naar apart slapen.

Als je slecht slaapt, komt dit je relatie juist niet ten goede. Je wordt kribbig, kan gezondheidsproblemen krijgen als je langdurig slecht slaapt en uiteraard zal je dus ook minder vrolijk tegen je partner doen.

Maar er is meer. Volgens Quest is uit onderzoek gebleken dat mensen (met name vrouwen) een lager oxytocineniveau hebben dan voor de slapeloze nacht. En oxytocine is dus het zogenaamde knuffelhormoon. Nog een reden dat je relatie er niet echt beter op wordt op deze manier…

Voordelen van apart slapen

Kortweg kun je dus denken aan de volgende voordelen van apart slapen:

  • Je slaapt veel beter en bent dus beter uitgerust, wat uiteraard je humeur en je hele gezondheid ten goede komt. Dit geldt alleen als je wakker ligt door je partners slaapgedrag.
  • Geen ergernissen meer richting je partner door zijn (of haar) gesnurk. Ook dat werkt positief door.
  • Er zijn mensen die het fijn vinden om ook alleen te kunnen zijn. Dit kan een manier zijn om aan die behoefte te voldoen.
  • Je wordt niet wakker als je partner later naar bed gaat of eerder eruit moet. Of natuurlijk andersom. Hebben jullie een heel ander leefritme, dan kan dit ook een uitkomst zijn.

Lekkerder slapen door samen slapen

Maar let op: kun je prima slapen naast je partner omdat hij (en jij) rustige slapers zijn? Dan zou je volgens hetzelfde artikel van Quest juist dieper slapen als je naast je partner ligt! Je komt veel meer toe aan het verwerken van emoties en gebeurtenissen in je slaap, omdat je een betere remslaap hebt.

En ja, samen slapen heeft uiteraard iets moois voor jullie samen. Het is heel fijn om zo dicht bij elkaar in slaap te kunnen vallen. Om veilig bij je geliefde te zijn en minder stress te ervaren (volgens onderzoek) als je samen slaapt. 

Ander standpunt

Volgens Gezondheidsplein zou er juist uit onderzoek naar voren gekomen zijn dat de kwaliteit van slapen bij de helft van de ondervraagden werd verstoord bij samen slapen! En dat de meeste mensen aangaven het idee te hebben dat ze apart juist beter slapen.

Maar goed, van die ondervraagden kunnen uiteraard de meeste mensen ook last gehad hebben van snurkende partners en dan komen we toch tot dezelfde eindconclusie. Apart slapen is waarschijnlijk fijner en beter als je last van elkaar hebt tijdens de slaap.

Dus wat moet je doen?

Beide vormen hebben dus zo zijn voordelen. Het enige wat je dus moet doen is jullie situatie onder de loep nemen. Slaap je lekker door al het geluid heen of is je partner gewoon niet luidruchtig in zijn slaap?

Ligt hij (of zij) niet de hele nacht te woelen, waar jij steeds wakker van wordt? En natuurlijk vice versa. Slaap dan lekker samen. Dit is intiem, voelt veilig en je hebt waarschijnlijk een betere remslaap. Ligt één van jullie echter wakker door het snurken of andere geluiden en bewegingen van de partner, dan kan apart slapen juist dé oplossing zijn. 

Apart slapen: en je relatie dan?

Apart slapen doe je enkel in de nacht… de rest van de tijd dat jullie thuis zijn, zijn jullie gewoon samen. Je bent elkaar dus niet kwijt! Seks kun je gewoon met elkaar hebben, door een uitstapje te maken naar het bed van de ander. Heeft misschien ook juist wel weer iets spannends, omdat het toch minder ‘vanzelf’ is dan als je het bed toch deelt.

Of jullie zoeken andere plekken op… Je zou het zelfs een beetje als daten kunnen zien. Afspreken of aanvoelen dat de ander zin heeft en dan ‘daar’ op bezoek gaan, zeg maar. En wat de buitenwereld ervan denkt? Allereerst hoef jij je daar natuurlijk niets van aan te trekken. Maar je kunt er ook voor kiezen om het gewoon uit te leggen! 

Op een fijnere manier samen slapen

Misschien is apart slapen toch wel een stap te ver voor jullie. Dan kun je uiteraard ook kijken of er nog andere manieren zijn om beter te slapen. 

  • Zorg voor een ruim bed, zodat je zo min mogelijk last hebt van elkaar.
  • Neem beide een eigen dekbed, zodat je geen gevecht hoeft te leveren om een stukje van het dekbed te bemachtigen…
  • Een tweepersoonsbed, maar wel een eigen matras kan ook. Daarmee voorkom je dat je uiteindelijk naar elkaar toe blijft rollen én je kunt een matras kiezen die past bij jouw lichaam. Wat ook je slaap ten goede zal komen.
  • Misschien kun je oordoppen uitproberen.
  • Ben jij de snurker? Probeer iets aan het snurken te doen! Is waarschijnlijk ook beter voor je eigen gezondheid!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)