Skip to Content

Introvert kind: wat is een gesloten karakter en hoe ga je er mee om?

Introvert kind: wat is een gesloten karakter en hoe ga je er mee om?

Een introvert kind: de term heb je vast al wel eens gehoord. Maar wat wordt daar nu mee bedoeld? Is het gewoon hetzelfde als verlegen zijn of gaat het om meer dan dat? Is het erg om introvert te zijn en moet je het als een ‘etiketje’ zien? Hoe herken je het? En zijn alle introverte kinderen hetzelfde of zit er ook nog verschil in ‘introvert zijn’?

Wat is introvert?

Introvert kind: wat is een gesloten karakter en hoe ga je er mee om? - Mamaliefde

Introvert is een karaktereigenschap en houdt in dat iemand veel nadenkt, graag alleen is en zich fijner voelt in een rustige omgeving. Bij introverte mensen kost contact hebben met andere mensen veel energie. Dit in tegenstelling tot mensen die extravert zijn. Zij laden zich juist op aan dingen doen met anderen.

Uit onderzoek is gebleken dat dopamine een rol speelt in dit geheel. Dit stofje wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en wordt aangemaakt als je knuffelt of bijvoorbeeld bij seks.

Ben je introvert, dan ben je juist extra gevoelig hiervoor. Zijn er veel mensen om je heen, dan raak je daardoor overprikkeld. Terwijl extraverte mensen die dopamine dus juist extra nodig hebben om zich goed te voelen.

Verrassende verschillen introverte en extraverte mensen (kinderen)

Als je hier verder in duikt kom je erachter dat het om meer gaat dan alleen maar minder mensen om je heen nodig hebben. Zo heeft het bijvoorbeeld ook invloed op hoe je praat!

Mensen die extravert zijn zullen luider praten en sneller. Terwijl de introvert niet alleen zachter praat (wat op zich logisch is als je minder op de voorgrond hoeft te zijn van jezelf) maar situaties ook meer zal omschrijven!

Een extravert laat conclusies op iets los, terwijl de introvert gewoon de situatie omschrijft zoals hij het bijvoorbeeld ziet.

Wat zijn de verschillen tussen introvert, HSP en verlegen zijn?

Termen die duidelijke overlappen hebben en daardoor door elkaar heen gebruikt worden. Maar alle drie hebben ze toch echt wel hun eigen betekenis. Iemand die verlegen is, durft niet zo goed voor zichzelf op te komen en zal niet snel in het openbaar praten. Het liefst trekt het zich een beetje terug op de achtergrond. Hier zit dus een angst achter.

Een introvert zal verlegen kunnen zijn, maar eigenlijk hoeft dat niet. Een introvert persoon kan namelijk gewoon de behoefte niet hebben om zich op de voorgrond te duwen. Hij of zij zal er bewust voor kiezen.

Bij een verlegen persoon zit er angst om in het openbaar te spreken (bijvoorbeeld), terwijl een introvert persoon dit gewoon niet wil doen. Hierbij hoeft angst dus helemaal geen rol te spelen.

HSP en introvert wil ook nog weleens door elkaar gebruikt worden, maar zijn twee totaal verschillende dingen. 1 op de 5 mensen zou Hsp’er zijn.

Een Hsp’er heeft een bovengemiddeld gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor nemen zintuigen veel meer waar dan iemand gemiddeld doet. De prikkels worden dieper verwerkt.

HSP is dan ook een neurologische eigenschap. Iemand met HSP zal geprikkeld worden door harde geluiden, terwijl dit voor een introvert helemaal niets betekent. Zijn introversie gaat veel meer over sociale contacten.

Welke soorten introvert zijn er?

Volgens mynd.nu bestaan er 4 verschillende soorten introverten. Hoewel de NPO duidelijk aangaf dat introvert zijn te maken heeft met dopamine, wordt dit aspect door onderstaande indeling eigenlijk tenietgedaan.

Zoals je ziet wordt dus ook bij de geleerden verschillend gedacht over de term introversie… Gaan we af op Mynd.nu dan zouden de volgende typen introversie bestaan:

  • De sociale introvert. Hierbij zal de introvert zich fijner voelen in kleine groepen of is zelfs liever alleen. Dit soort mensen worden nog weleens omschreven als verlegen personen. Maar dit is dus helemaal niet aan de orde (uiteraard zullen er introverte mensen zijn die ook verlegen zijn, maar dat is iets anders)
  • De denkende introvert. Deze introvert is vooral in zichzelf gekeerd omdat ze veel nadenken. Zij kunnen prima in grotere groepen bivakkeren, maar zullen zichzelf bijvoorbeeld niet al te veel met anderen bemoeien. Zij trekken zich graag ondertussen terug in hun gedachten. Verwar dit niet met piekeraars, want dat terugtrekken kan prima in een heerlijke fantasiewereld zijn!
  • De angstige introvert. Bij deze variant gaat het dus wel om mensen die angstig zijn om het fout te doen. Ze hebben geen vertrouwen in hun eigen sociale vaardigheden.
  • De gereserveerde introvert. Deze introvert denkt goed na voordat hij spreekt. Daardoor wordt er minder snel gehandeld.

Hoe herken je of je kind introvert is?

Allereerst is niemand alleen maar introvert of extravert. Je zult er waarschijnlijk ergens tussenin zweven. Daarnaast zijn er andere factoren die jouw persoonlijkheid kleuren, waardoor je misschien minder snel op de voorgrond zult treden, maar je nog niet meteen introvert zal zijn.

Dat geldt ook voor je kind. Een introvert kind kun je o.a. herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Je kind zal vaak oogcontact vermijden
  • Ze zijn meer op zichzelf
  • Praten tegen knuffels of zichzelf doen ze graag, tegen anderen minder graag
  • Eerst de kat uit de boom kijken voordat er actie ondernomen wordt
  • Na veel indrukken op een dag opgedaan te hebben kan een introvert kind dit afreageren door driftig te worden
  • Zelfstandig
  • Onafhankelijk
  • Emoties worden moeilijk getoond
  • Veranderingen, zoals een verhuizing of nieuwe mensen leren kennen, kunnen een ramp zijn voor je kind

Hoe ga je om met een introvert kind?

Allereerst met respect. Probeer je kind niet te veranderen, dit is zijn echte persoonlijkheid en dat mag er ook gewoon zijn. Geef je kind de kans om op zijn manier met situaties om te gaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat hij niet naar allerlei feestjes wil of dat hij even langer na wil denken voordat hij je antwoord geeft. Prima!

Feestjes kunnen een regelrechte ramp zijn voor sommige introverte kinderen. Maar dat hoeft niet. Het kan ook zo zijn dat je kind wel degelijk geniet, ook al houdt het zich op de achtergrond.

Probeer hier eens achter te komen door hem te observeren tijdens een feestje. Het kan zomaar zo zijn dat je dan opeens ziet dat hij wel degelijk geniet (hij lacht of doet wel degelijk met het spel mee, al is het wat minder nadrukkelijk).

Besef ook dat je kind niet snel om hulp zal vragen. Door je kind goed te leren kennen op andere vlakken (bijvoorbeeld zijn lichaamshouding, zijn humeur) kun je in de gaten houden hoe je kind zich voelt.

Heb je het idee dat er iets niet lekker loopt, probeer dan gerichte vragen te stellen en geef je kind tijd om hierop te kunnen reageren. Echt luisteren is daarbij een groot goed. Leer je kind dat jij er altijd voor hem of haar bent en leer hem om voor zichzelf op te komen.

Een aanrader hierin is je kind op een sport te doen die aan zelfvertrouwen werkt. Hierbij kun je denken aan een sport zoals judo.

Is het erg om introvert te zijn?

Nee, dat is het niet. Kort maar krachtig, maar we komen nu weer uit bij hoe de maatschappij trekt aan hoe we zouden moeten zijn. Introvert zijn is geen etiketje. Is geen beperking. Dat het voor introverte mensen soms moeilijker kan zijn, dat wel.

Maar zoals gezegd, dat is wat de maatschappij ervan gemaakt heeft. Onze huidige cultuur is doorspekt van verwachtingen ten opzichte van mensen. We moeten vooral onszelf zoveel mogelijk overal laten zien en aan meedoen om jezelf als succesvol te beschouwen.

Maar waarom? Behandel je kind dan ook niet als iemand die moet veranderen! Leer je kind hoe het zich staande moet houden in deze wereld, maar dat is iets heel anders. Van je introverte kind verwachten dat het extravert zal worden is zoiets als je kind volledig afkeuren.

Niet doen, dus! Wat je je kind wel moet leren is opkomen voor zichzelf (op een manier die gewoon bij hem past…) en dat ook zijn stem gehoord mag worden. Dat hij net zo veel waard is als een ander.

Respecteer zijn introverte karakter en zie zelf ook de prachtige punten die juist introversie met zich mee kan nemen. Want die zijn er zeker ook!

Kinderen die introvert zijn, kunnen zich immers heel goed alleen vermaken, zijn zelfstandig en rustig, vriendelijk en kunnen zich vaak ook heel goed concentreren op de taak waar ze mee bezig zijn.

Praat hem geen probleem aan, want grote kans dat het jouw probleem is en (misschien wel) niet de zijne…

Introverte moeder?

Ben je zelf ook introvert? Dan is dit boek hier van Shirley Visser wellicht een aanrader. Zij deelt hierin niet alleen haar eigen ervaringen maar ook tips en adviezen van specialisten over dit onderwerp en hoe je hiermee kan omgaan.

Wil Cats
Volg me via: