Skip to Content

Playmobil the Movie film review

Playmobil the Movie film review

Eén van de films dit jaar waar ik het meeste naar heb uitgekeken en hoge verwachtingen van had na het bezoek aan de Spielwarenmesse was toch wel Playmobil the Movie.

De première van deze film was in het midden van de zomervakantie, maar gelukkig nog net voordat we op vakantie zouden gaan. Dus toen de uitnodiging kwam om daarbij aanwezig te zijn zei ik natuurlijk direct ja.

De kinderen hier in huis zijn groot fan van Playmobil; ondertussen hebben we een aardige verzameling met sets uit verschillende werelden die ze onderling prima met elkaar weten te combineren. Als ze aan het spelen zijn, zijn ze daar ook echt uren mee bezig.

Vooraf konden we alvast een beetje in de stemming komen doordat er twee dagen van tevoren de foodtruck, die een centrale rol speelt in de film, ook als speciale speelset is uitgebracht en werd opgestuurd waar natuurlijk meteen mee gespeeld werd.

Voor mijn gevoel is deze set nog veel uitgebreider, met enorm veel accessoires, dan eerdere pakketten.

Het verhaal

Wanneer haar jongere broertje Charlie plotseling verdwijnt in het magische, geanimeerde universum van PLAYMOBIL®, begint Marla aan de zoektocht van haar leven.

Terwijl ze een fantastische reis door adembenemende nieuwe werelden maakt, werkt Marla samen met enkele heldhaftige nieuwe vrienden – de goedgebekte vrachtwagenchauffeur Del, de onstuimige en charismatische geheimagent Rex Dasher, een lieve maar klungelige robot, een extravagante fee en nog veel meer.

Door hun spannende avontuur realiseren Marla en Charlie zich dat ondanks dat het leven soms niet helemaal volgens plan verloopt, je alles kunt bereiken zolang je maar in jezelf gelooft!

Met de stemmen van Sander van de Pavert, Ruben Nicolai, Jandino Asporaat, Sarah Nauta, Sem van der Horst, Shelley Vol, Dante, Rutger Vink en Nikkie de Jager.

Wat vonden wij ervan & leeftijdsadvies

De kinderen waren heel erg onder de indruk van de film en gingen helemaal op in het verhaal.

Van hilarische momenten zoals Marla die voor de eerste keer als playmobilpoppetje probeert te staan tot en met spannende momenten zoals wanneer de Vikingen en ridders met elkaar de strijd aangaan of als Keizer Maximus op het toneel verschijnt.

Soms zelfs zo eng, dat ze mama’s arm stevig vasthielden (7 jaar) en bij mama op schoot wilden (5 jaar). Ik begrijp dus zeker waarom het leeftijdsadvies van 6 jaar en ouder wordt gegeven.

Al is mijn ervaring ook wel dat juist jongere kinderen niet alles meekrijgen en het dus minder eng vinden dan op deze leeftijd waarin ze helemaal opgaan in het verhaal.

Gelukkig kwam alles wel weer goed en konden ze weer opgelucht ademhalen. Er zaten zowel scènes tussen die zoonlief heel erg aansprak; zoals toen hij ergens op een bordje een dino zag en helemaal enthousiast werd want dino’s (helaas kwam die wereld nauwelijks in beeld) en ik dat bordje helemaal had gemist, tot scènes die meisjes heel erg leuk vinden zoals vliegende paarden, een goede fee en een sprookjeskasteel.

Als ik mijn kinderen vraag wat ze er van vinden is het eensluidend; een leuke film. Waarbij dochter aangaf dat ze de koning (Keizer Maximus) toch wel erg eng vond maar de vliegende dino in de laatste scène wel leuk vond.

Naast natuurlijk de goede fee en de prinsessen make over ;-) Zoonlief gaf aan de eerste en laatste scène in de playmobilwereld het leukste te vinden. Ook herkende hij meteen Del’s foodtruck die we thuis hadden en toen we die avond vroegen wat ze wilden eten was dat wraps ;-)

Zelf moet ik eerlijk bekennen dat het mij toch wel een beetje tegenviel, misschien juist omdat ik er zulke hoge verwachtingen van had. Het verhaal van twee mensen die in een speelgoedwereld belanden is weliswaar grappig om zo met elkaar te combineren maar niet heel origineel.

Net zoals het idee van broer en zus die ruzie met elkaar hebben en elkaar moeten ‘redden’. Wel goed dat de stoere ‘heldenrol’ is weggelegd voor de grote zus die haar kleine broertje probeert te redden en daardoor toch een cliché een beetje doorbreekt.

Ook zaten er een aantal liedjes in de film waarvan ik het ene liedje, zoals de Keizer die ging zingen, beter vond passen dan het allereerste liedje nog in de ‘real life’ wereld die van mij zo weg had mogen blijven.

Misschien ook wel omdat de grote zus die niet wil gaan studeren maar de wereld wil rondreizen toch wel erg kinderlijk wordt afgeschilderd.

Gelukkig is dat alleen in het begin, en verdwijnt dat zodra ze in de speelgoedwereld terecht raken. Die wereld, een soort Madurodam gemaakt met Playmobil vond ik echt wel heel erg indrukwekkend.

Zoiets zouden ze van mij zo in het echt mogen maken zodat we die kunnen bezoeken ;-) Ook had van mij in een kinderfilm de scène dat de ouders overleden zijn zo weg mogen blijven en dat het draait om de relatie tussen een grote zus en broer.

Wat de kinderen en ik wel weer heel erg leuk vonden is de ‘reis’ langs diverse werelden uit de playmobilwereld, of de karakters uit verschillende series zoals de piratenkapitein.

Een aantal karakters zoals de robot herkennen de kinderen omdat we die thuis ook hebben wat natuurlijk pluspunten scoort. En anderen spreken heel erg tot de verbeelding zoals de dino’s.

Er zit ook echter een wereld bij, de wereld van de toekomst waarvan voor zover ik weet geen playmobilset is (wel playmobil space).

Ik zou het ook zeker aanraden om deze film te gaan bekijken; zeker als je kind graag met Playmobil speelt. Maar ook als dat niet het geval is, is het zeker een heel leuke film voor je kind om te zien.

In welke film komen er tenslotte piraten, Vikingen, ridders, dinosauriërs, Romeinen, aliens, geheime agenten, oermensen, amazonedames en goede feeën in voor?

Del’s foodtruck

Playmobil the Movie film review - Mamaliefde
Playmobil the Movie film review - Mamaliefde

Zoals ik al aangaf zijn er een aantal sets gebaseerd op werelden en scènes uit Playmobil the Movie zodat kinderen niet alleen kunnen genieten van de film maar ook thuis verder kunnen spelen.

Toen de foodtruck binnenkwam was dochter nog op kamp maar kon zoonlief niet wachten om hem in elkaar te zetten. Dat in elkaar zetten is zo gedaan, is vooral een geval van stickers plakken. Het viel me op dat er echt enorm veel losse accessoires bij zitten zodat kinderen hier echt uren mee kunnen spelen.

Van een gereedschapskist, tot potten en pannen en voedingswaren. Na het zien van de film kwam ik er trouwens achter dat de paarse ‘doos’ waarvan ik dacht dat het een kist was om dingen op te bergen (en erg lastig weer los kwam) een baal magische hooi moet voorstellen ;-)

In deze set vind je twee poppetjes; namelijk Mara en Del, toch wel twee van de grotere karakters uit de serie, waarmee je een groot deel van het verhaal, of je eigen avontuur kan naspelen.

Ook de slippers van Del en de bruine schoudertas van Marla mogen natuurlijk niet ontbreken.

Ook toen dochter thuiskwam en er een vriendin kwam logeren hebben ze hier echt uren mee gespeeld.

Eerst alleen met de foodtruck, maar al snel werd de hele kinderkamer omgetoverd in een playmobilsprookjeswereld compleet met bossen, prinsessen en kasteel, eenhoorns, aanvalstoren en trol.

Naast deze foodtruck zijn er ook andere sets op basis van de scène waarvan de populairste wellicht toch wel de op afstand bestuurbare Porsche Mission E van geheim agent Rex Dasher is.

De première

Playmobil the Movie film review - Mamaliefde

We werden ontvangen bij Pathé Arena waar we een armbandje kregen waarmee we naar boven konden lopen. Daar stond er een speciale poort klaar, speeltafels met de verschillende sets uit de film waar de kinderen mee konden spelen en een raceparcours voor de spionnenauto uit de film.

Natuurlijk mocht ook een blauwe loper niet ontbreken voor het fotomoment. En kregen we daarna popcorn en wat te drinken om mee te nemen de zaal in waar we een plaatsje zochten.

We waren ruim op tijd dus de kinderen konden even rustig zitten en begonnen alvast aan het drinken en de popcorn.

Playmobil the Movie film review - Mamaliefde

Voordat de film begon was er een korte inleiding en presentatie van de stemmencast.

Wist je bijvoorbeeld dat de stem van de robot is ingesproken door een jongen van 12 jaar en het inspreken van de stem van Marla voor een film van 99 minuten maar liefst 20 uur duurt.

Ook werd er een voorbeeld gegeven hoe de stem van Keizer Maximus was ingesproken. Ze hadden alleen stukjes van hun eigen scènes gezien, en het publiek was ondertussen ook erg nieuwsgierig geworden naar het resultaat.

Hoog tijd dus om de film te beginnen! Dit was een 3D-film maar dan wel in het Nederlands gesproken / nagesynchroniseerd.

Linda van Aken