Skip to Content

Langvoeden voordelen en nadelen van lang borstvoeding geven

Langvoeden voordelen en nadelen van lang borstvoeding geven

De meeste vrouwen die ervoor kiezen om borstvoeding te gaan geven, hebben wel een idee over hoelang zij hun kindje borstvoeding willen gaan geven. Vaak is dit een maand, drie maanden, zes maanden, negen maanden of een jaar, maar soms ook twee jaar of langer.

Allereerst de vraag: wat is lang borstvoeding geven? Lang is natuurlijk een heel relatief begrip; wat voor de ene moeder lang is, vindt de andere mama eigenlijk helemaal niet zo lang.

Advies World Health Organization

Langvoeden voordelen en nadelen van lang borstvoeding geven - Mamaliefde

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om kinderen over de hele wereld minimaal twee jaar borstvoeding te geven, waarvan de eerste zes maanden exclusief. Laten we er dus nu voor het gemak van uit gaan dat we vanaf het moment dat je kindje twee jaar is en hij of zij borstvoeding krijgt, spreken over ‘langvoeden’.

Maar wist je dat de mondiaal gemiddelde speenleeftijd zelfs 4,2 jaar is? Dit is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen over de hele wereld uit zichzelf stoppen met het drinken aan de borst.

Er is veel onderzoek gedaan naar de natuurlijke speenleeftijd van andere zoogdieren, zoals apen. Voor de mens ligt de natuurlijke speenleeftijd ergens tussen de 2,5 en 7 jaar.

Het zou dus eigenlijk heel vanzelfsprekend moeten zijn dat kinderen langer dan twee jaar borstvoeding krijgen, maar toch wordt het langvoeden in de huidige maatschappij, waarschijnlijk mede door de beschikbaarheid van kunstvoeding, soms gezien als raar of bijzonder.

Voordelen van langvoeden

Borstvoeding is altijd de beste voeding die je aan je kindje kunt geven, of je nu relatief kort of lang voedt. Dat wil overigens niet zeggen dat kunstvoeding slecht is, maar het is onjuist om te zeggen dat borstvoeding en kunstvoeding gelijkwaardig zijn.

Meerdere professionals op dit gebied geven aan dat het live drinken uit de borst van de moeder de eerste voorkeur heeft, daarna gekolfde borstvoeding van de eigen moeder, het live drinken uit de borst van een andere vrouw, donormoedermelk, en als laatste kunstvoeding.

Lang borstvoeding geven heeft de volgende voordelen voor kinderen:

  • Baby’s die tot zes maanden uitsluitend borstvoeding hebben gekregen, hebben later minder kans op overgewicht.
  • Kinderen die lang borstvoeding hebben gekregen, hebben later minder kans op bijvoorbeeld atopisch eczeem, acute middenoorontsteking en allergieën.
  • Borstvoeding vermindert de kans op infecties, ontstekingen, coeliakie (overgevoeligheid voor gluten) en andere voedselovergevoeligheid. Kinderen die borstvoeding krijgen lopen zo minder risico op bijvoorbeeld jeugddiabetes, auto-immuunziekten, wiegendood, infecties aan de luchtwegen en urineweg, diarree en ontsteking van het hersenvlies en de blindedarm.
  • Kinderen die minimaal 18 maanden borstvoeding hebben gekregen, hebben over het algemeen een hoger IQ dan kinderen die minder lang moedermelk hebben gedronken.

Daarnaast zijn er ook gezondheidsvoordelen voor borstvoedende moeders:

  • Moeders die minimaal zes maanden borstvoeding hebben gegeven, hebben minder kans op baarmoederhalskanker.
  • Moeders die (lang) borstvoeding geven, hebben minder kans op borstkanker. Na 24 maanden is het risico hierop zelfs gehalveerd, en na een totaal van minimaal 109 maanden borstvoeding (ruim 9 jaar, al dan niet onderbroken door een volgende zwangerschap) is de kans op borstkanker met 75% verminderd.

Wat zijn dan die nadelen?

Gelukkig krijgt niet elke borstvoedende vrouw te maken met negativiteit rondom het langvoeden van hun kind, maar helaas blijkt er toch vaak een taboe op de heersen.

De eventuele nadelen rondom het langvoeden hebben dan ook niet te maken met de gezondheid van moeder en kind, maar met bijvoorbeeld de praktische kanten van het voeden.

Naarmate hun kindje ouder wordt, voelen sommige vrouwen zich er niet meer prettig bij om nog ‘in het openbaar’ borstvoeding te geven. Hoewel het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, kun je helaas te maken krijgen met oordelende blikken of zelfs negatieve opmerkingen.

Laat je vooral niet uit het veld slaan en voed gerust in het openbaar als je er zelf geen enkel probleem mee hebt! Voel je je toch licht ongemakkelijk, dan kun je misschien de borstvoedingen beperken tot binnenshuis of, als je bijvoorbeeld een dagje op stap bent, in een privéruimte of in de auto.

Sommige kinderen die al wat ouder zijn, willen nog steeds erg vaak bij hun moeder drinken, maar drinken dan slechts een paar slokjes per keer. Als moeder kun je zo het idee krijgen dat er continu gedronken moet kunnen worden en dat kan frustraties opleveren.

Aan een baby kun je natuurlijk niet uitleggen dat mama het niet fijn vindt als hij twaalf keer per dag drie slokken drinkt, maar aan een dreumes, peuter of kleuter kun je best uitleggen dat er alleen op bepaalde momenten nog gedronken mag worden, zoals bij het wakker worden, voor of na een maaltijd en voor het slapen gaan.

Als jouw kindje ook overdag nog drinkt en jij moet werken, zul je dus moeten kolven zodat je kind moedermelk uit een beker of fles kan krijgen als jij er niet bent.

Sommige vrouwen vinden kolven absoluut geen probleem, maar het kan, zeker als je al langer borstvoeding geeft, lastig zijn om genoeg melk te kolven.

Mijn eigen ervaringen

Zelf had ik al vóór mijn zwangerschap besloten dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Toen mijn zoontje eindelijk geboren was, lukte de borstvoeding echter niet direct.

Ik wist gelukkig wel waar ik goede hulp kon krijgen en waar de juiste informatie te vinden was, dus ik heb eigenlijk nooit met de gedachte gespeeld om het zomaar op te geven omdat het niet meteen lukte.

Pas na drie maanden ging het wat soepeler, maar om heel eerlijk te zijn duurde het nog wel langer dan dat voordat het routine werd.

Ondanks de problemen die we hebben meegemaakt met de borstvoeding, waaronder het niet goed kunnen aanhappen, voeden met een tepelhoedje, reflux, veel huilen en óók nog het syndroom van Raynaud, ben ik heel erg blij dat ik heb doorgezet!

Mijn zoontje is nu bijna 13 maanden en geniet nog heel duidelijk van de voedingsmomenten. Het aantal voedingen is inmiddels iets minder geworden omdat hij nu ook meer vaste voeding krijgt, maar hij krijgt nog minimaal zes keer borstvoeding per dag.

Zo lang we er allebei happy mee zijn, zijn er geen problemen om door te gaan! Het liefst wil ik dan ook de WHO-norm halen, maar het belangrijkste is in mijn optiek om mijn zoontje te volgen in zijn behoeften.

Jisca