Kinderen kunnen het ons best lastig maken. Zeker als het gaat om recepten voor het avondeten. Want, wanneer zet jij nou eens eindelijk iets fatsoenlijks op tafel, wat je kind ook echt lekker vindt? Je wilt het beste voor je kinderen en je hoopt dat ze elk stuk groente wat je met alle mogelijke liefde heb bereid in de keuken smaakvol naar binnen werken. Helaas is de garantie op lege borden na een maaltijd nooit 100%. Tenzij je gebruikmaakt van de wensen van je kind.

Wat gaat er nu wel goed naar binnen zonder gemopper? Een kom soep, een bord pasta, een stamppot? Maak hier gebruik van en probeer bij deze gerechten te combineren met extra andere soorten groenten zodat ook hier al dan niet per ongeluk toch van gegeten wordt. Met de volgende gerechten hieronder zul je kinderen met een lach aan tafel hebben en waarschijnlijk kunnen de borden na afloop schoongelikt weer terug de kast in…..nou ja met beperkte garantie dan….maar wie weet helpen deze lekkere gerechten wel een beetje mee.

Wraps met krokante kip

Een wrap is op zeer verschillende manieren op tafel te zetten. Als een soort borrelhapje in stukken gesneden, als gevulde burritos met vlees en groente warm uit de oven, of even de wrap oppiepen in de magnetron zodat de wraps soepel kunnen worden opgerold zonder te breken en beleggen met wat je maar lekker vindt.

Bij dit recept wordt er een knapperige slamix aangemaakt met een zoete honingmosterdsaus en gaan er stukjes knapperige krokante kipstukjes door. Deze kipstukjes kunnen uiteraard ook vervangen worden door stukjes kibbeling, of vissticks of krokante vegetarische schnitzelstukjes. Laat iedereen aan tafel zijn of haar eigen wrap bekleden. Zet allerlei schaaltjes op tafel met stukjes rauwkost, zoals komkommer, uiringen, paprikareepjes, tomaatjes, augurkjes of stukjes wortel.

Zorg er in ieder geval voor dat er ook voldoende gekozen kan worden uit ingrediënten die iedereen lekker vindt. Zo is het voor iedereen smullen aan tafel.

Het recept vind je hier.

Chinese nasi

Als je merkt dat wanneer je eten afhaalt bij de Chinees en de kinderen zijn hier dol op, probeer het recept dan eens zelf te maken en probeer zo dicht mogelijk bij de smaak te komen als het maar kan. Voeg er een extra eitje bij of fijngesneden prei en andere groentes en je zult zien dat alles naar binnen gaat.

De truc zit hem vooral in het bereiden van de rijst. Als je dit goed aanpakt gaat de rest als vanzelf. Heb je geen tijd om de rijst zo lang voor de maaltijd te bereiden? Geen punt want een avond van te voren kun je al beginnen met het koken van je rijst. De nacht doet het verdere werk, de rijst heeft tijd genoeg om af te koelen en jij hoeft het de volgende dag alleen nog maar af te bakken bij het vlees.

Het recept vind je hier.

Ovenschotels

Hier is iedereen thuis ook dol op ovenschotels. Gelukkig maar, want dit vind ik stiekem het makkelijkst te maken. Alles bij elkaar in een ruime schotel en de oven doet de rest, terwijl ik kan doen wat ik wil zonder steeds om het hoekje te moeten kijken of er niks aanbrandt.
Ovenschotels lenen zich ook perfect voor veel verschillende soorten groentes. Courgette, ui, aubergine, winterpeen, prei, broccoli, bloemkool, paprika, tomaat, alles kan hier in verwerkt worden. En zie je in het recept een ingrediënt dat je absoluut niet lekker vindt, dan laat je die weg en vervang je het voor een andere groente.

Deze ovenschotel zal ook bij jonge kinderen al snel in trek zijn. Vooral door de milde smaak van groentes die hier in zitten, zoals doperwtjes en tomaat. Geen scherpe smaken, geen pittige pepers maar een fijne romige smaak met milde kruiden en lekker veel kaas.

Heb je een kind aan tafel die geen kaas lust, hou dan een hoekje in de ovenschotel kaasvrij.

Het recept vind je hier.

Hartige taart

Een hartige taart is ook vaak een recept waar kinderen graag voor aan tafel komen. Zeker als de taart net als deze hier rijkelijk gevuld is met knakworstjes. Zonder het door te hebben gaan er ook nog een aantal tomaten naar binnen vanavond. Ook een hartige taart kan met veel verschillende groentes gemaakt worden, sperziebonen, zoete aardappel, pompoen, asperges kunnen zorgen voor een lekkere verrassende variatie in het menu. Dus leef je uit en stop er zo nu en dan iets anders bij, wie weet wordt het opgemerkt, of niet. Hoe dan ook, er wordt wel kennisgemaakt met onbekende groentesoorten.

Het recept vind je hier.

Taco’s

Kinderen zijn meestal dol op chips, lekker knagen op krokante schijfjes zoute chips. Taco’s lijken wat dat betreft ook op chips, zeker als je ze ongevuld even opwarmt in de oven. Met vulling zullen de taco’s slap worden en minder makkelijk vast te pakken zijn. Voor de vulling kun je weer eindeloos variëren. In dit recept zijn de groentes fijngemalen in een bolognesesaus, er zitten ui, courgette, wortel, knoflook en paprika’s in verstopt die kinderen niet te zien krijgen. Wat ze wel zien is een beetje gehakt met rode saus die ze in de schelp mogen stoppen en daarbovenop nog wat geraspte kaas kunnen strooien.

Lekkerder kan de maaltijd toch niet zijn? En bomvol gezonde goede vitamines.

Het recept vind je hier.

Rode rijst met balletjes

Hoe wek je de nieuwsgierigheid van een kind? Door een bijzonder gekleurde rijst op tafel te zetten bijvoorbeeld.
Deze rijst wordt in een hapjespan tegelijk met verschillende groentes maar vooral met tomaten bereid. Hierdoor krijgt de rijst een rode gloed en zitten er veel extra lekkere smaken in de rijst vermengd. Kipgehakt past hier heel goed bij, dit vlees heeft een zachte smaak en is licht en sappig mals.

Het recept vind je hier.

Frietjes

Welk kind zal er nu niet juichen als er gezegd wordt dat er frietjes op het menu staan voor vandaag? Maar deze frietjes zijn wel gemaakt van groentes. Reepjes wortel met een krokant laagje van parmezaanse kaas. Heerlijk in een yoghurtdipje met verse bieslook. Lekker als snack voor als je uit school komt, of voor ’s avonds op de bank bij een film. Maar je kunt dit ook prima als avondeten serveren samen met bijvoorbeeld een heerlijke kip om van te kluiven, al dan niet met nog een schaaltje homemade appelmoes erbij.

Het recept vind je hier.

Pasta

De meeste pastarecepten worden ook wel geliefd bij kinderen. Zeker als er niet te veel “dingetjes” in zitten. Champignons bijvoorbeeld worden hier er al snel uitgewipt. Maar als je de groentes weet te verstoppen dan zien de kinderen alleen maar een saus en pasta, zonder enge dingetjes. Daar scheppen ze graag van op en ondertussen eten ze een flinke hap vitamines naar binnen.

Het recept vind je hier.

Goed gevulde soep

Een verse soep is binnen een handomdraai gemaakt. Kies een mooie balans in groentesoorten en snijd de groentes grof of fijn zoals jullie dit het prettigst vinden eten. Soep eten wij vaak op zondag en ik maak dan altijd een zeer ruime pan waar we twee dagen daarna nog een kom uit kunnen halen. Vaak vragen ze er zelfs naar als ze in de winter koud van de fiets weer thuis komen. Een kop warme soep, daar komen ze weer helemaal van bij. En ik serveer het graag, want dan zijn die vitamines in ieder geval al binnen!

Met een stokbroodje en een zelfgemaakte groentespread erbij of een eigen pesto van bijvoorbeeld verse spinazie smeren we nog meer goeds op brood om van te smullen.

Het recept vind je hier.

Pizza

Hoe fijn is dat, jij roept “pizza!” en er klinkt er wervelwind van kinderen rennend van de trap naar beneden. En reken maar dat ze nu heel veel goeds naar binnen krijgen. Deze bodem is zeker niet van “kartonne” maar van gezonde zoete aardappel. Met daarop belegd allerlei gezonde lekkers: tomaten, ui, rucola, verse basilicum en ook nog die zelfgemaakte pesto. Mama mia, hier kun je van blijven eten!

Het recept vind je hier.

En ook hier is weer voldoende mee te experimenteren en te variëren. Leef je dus gewoon lekker uit, maak verrassende combinaties en kijk hoe iedereen het vindt. Geslaagd? Dan onthoud je het recept, zo niet dan komt het niet nog een keer terug op tafel. Ook prima, niet geschoten is altijd mis. Liefs, Isabell

Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)