Vol trots komt je kind uit school met een prachtige tekening. Natuurlijk hang je die op. Maar ja: de stapel tekeningen zijn op een bepaald moment niet meer aan te slepen en je zou de muren van je hele huis er met gemak mee kunnen behangen. Is een idee, natuurlijk. Maar wil je toch liever geverfde muren, dan hier wat tips wat je dan met al die mooie kunstwerken van dochter of zoon aanmoet én leuke ideeën wat je er allemaal van kan maken! Zonder ze ritueel te hoeven verbranden ;-)

Weggooien…

Tja, weggooien is natuurlijk de simpelste oplossing, maar wel de minst sympathieke. Je ruimt er lekker mee op, maar of het nu ook wel zo leuk is? Daarom misschien toch maar even verder kijken ;-) Weggooien kan altijd nog en er zijn zoveel leuke ideeën om (eerst) met de tekening te doen!

Bewaren in plakboek

Wil je die mooie werkjes graag bewaren? Plak ze dan in een plakboek of koop een multomap met insteekvellen. Zo blijven ze mooi en wordt het ook geen rommeltje in huis. Het is leuk om de datum erbij te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld voor ieder jaar een apart boek maken. Is je kind een fanatiek tekenaar, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de mooiste te bewaren en de overige langzaam te laten verdwijnen…

Meer informatie vind je hier.

Fotoboek maken

Maak foto’s van de tekeningen en laat hier een fotoboek van maken. Omdat je de tekeningen zo ook een hanteerbaarder maatje kan geven (het kan immers niet groter worden dan de foto) zou het minder ruimte in hoeven nemen. Je kunt er ook leuke foto’s van het kleurende kind bij zetten.

Meer informatie vind je hier.

Ophangen aan de waslijn

Een lijn ophangen in de keuken, huiskamer of de slaapkamer van het kind, waar je de werkjes aanhangt, is eveneens een leuk idee. Is de lijn vol, dan haal je de oudste eraf. Je zou er dan ook nog alsnog een foto van kunnen maken. Vooral knutselwerkjes willen in de loop der tijd uit elkaar vallen. Met een foto heb je daar geen last van. En je hebt toch even volop genoten van het prachtige werk aan de lijn. Je kunt ook afspreken met de kunstenaar zelf welke werkjes hij of zij wilt laten hangen. Maar als de lijn vol is, zullen er keuzes gemaakt moeten worden…

Een grote tekenmap

Kleurplaten en andere platte werkjes kan je ook netjes bewaren in een grote tekenmap. Zo blijven ze mooi glad en weet je ze altijd te vinden.

Meer informatie vind je hier.

Laat er iets van maken

Jawel, de personage van de tekening van je kind kan zomaar model staan voor een knuffel of voor sieraden! Wat is er leuker dan een ketting met je eigen poppetje eraan! Of ’s avonds getroost worden door een knuffel, die je zelf ontworpen hebt!

Plastificeren

Heb je een apparaat waarmee je kunt plastificeren? Doe dit eens met een grote tekening van je hummel en je hebt een prachtig nieuwe placemat. Zelf geen apparaat die dit kan doen? Er zijn winkels die dit voor je kunnen doen. Of misschien heb je wel familie of vrienden met deze mogelijkheid?

Schilderij maken

Kies de mooiste tekeningen en maak er een leuke collage van. Mooie lijst eromheen en je hebt een uniek kunstwerk aan de muur hangen. Of voor op de slaapkamer van de kunstenaar zelf, natuurlijk. Je kunt er ook voor kiezen om een soort kunstmuur te maken, waar meerdere tekeningen hangen van je kind(eren). In lijstjes is een idee, maar het staat ook heel leuk als je ze op een achtergrond plakt. Kies hiervoor een kleur die past bij je interieur of doe zwart (dat past immers bij alle soorten tekeningen). Houd je wel van een bonte mix? Dan kan je ook juist kiezen voor elke tekening apart welke kleur er het mooiste bijstaat. Wil je het nog indrukwekkender maken: laat er een canvas van maken!

Mokken, tassen en wat al niet meer

Tegenwoordig kan je natuurlijk met foto’s veel laten doen. Dus ook met een foto van het kunstwerkje. Mokken, kussens, kalenders (leuk, iedere maand een andere tekening!), sleutelhangers, muismatten, t-shirts, tassen en zelfs hoesjes voor je telefoon. Eigenlijk teveel om op te noemen. Dit is ook leuk om cadeau te doen met Vader- of Moederdag. Of voor een verjaardag van opa of oma.

Meer informatie vind je hier.

Online bewaren

We bewaren alles online, dus waarom geen tekeningen. Er zijn handige apps die hier geschikt voor zijn. Bijvoorbeeld ArtKive, Friddo of Keepy. Vaak met de mogelijkheid om er ook een boekje van te laten maken.

Prikbord

Heb je meerdere kinderen, dan is het leuk om voor ieder kind een prikbord op te hangen (in de gang, bij de trap of gewoon in de kamer) en die mogen vol gehangen worden met de dingetjes die ze zelf het mooiste vinden. Een werkje, een tekening of een verhaaltje… Is het prikbord vol, dan bepalen ze zelf wat eraf mag. Zo krijg je geen verdriet over tekeningen waar ze zelf juist zo trots op zijn.

Een pegboard

Een pegboard is een ideale manier om een wand zo te maken dat je er van alles aan op kunt hangen. Leuk om bijvoorbeeld een muur van de kinderkamer helemaal met pegboard te maken of juist in de kamer achter de speelhoek. De kinderen kunnen er hun tekeningen op kwijt, maar ook andere spulletjes. Kindergereedschap, bijvoorbeeld. Net echt, toch?!

Een doos onder bed

Wil je kindje graag al zijn tekeningen bewaren, maar hangen de muren ondertussen vol? Een ouderwetse schoenendoos (of een moderne plastic bak ;-) ) doet wonderen. Die bewaren lekker veel tekeningen en schuif je zo onder het bed!

Handwerken

Houd je zelf wel van handwerken dan zou je ook jezelf kunnen uitdagen om een tekening na te borduren of een poppetje te breien of haken van een tekening. Een hele uitdaging, maar voor echte handwerkfans wel heel leuk om te doen. En heel speciaal voor je kind!

Een puzzel maken

Plak de tekening op een stuk karton en knip deze in leuke stukjes. Een unieke puzzel om het kind zelf mee te laten spelen, of om cadeau aan oma te doen. Dan zal de tekening natuurlijk wel behoorlijk veel kleur moeten bevatten, want een tekening met vooral lege stukken puzzelt knap lastig…

Wat doe jij met de tekeningen van je kind?

Bron uitgelichte afbeelding; Shutterstock

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)