Skip to Content

Knoop en Knot; originele vlechten en kapsels voor meisjes van 2 – 12

Knoop en Knot; originele vlechten en kapsels voor meisjes van 2 – 12

Aangezien onze dochter is geboren met een flinke haardos begon ik al vroeg met het vlechten van haar haar. Op dit moment weet ze dan ook niet beter. Regelmatig krijg ik hier leuke opmerkingen over, dat haar haar zo leuk zit of waar ik het vlechten heb geleerd. Of de vraag of ik het ze ook kan leren.

Dat vind ik altijd erg lastig want ik ‘doe het gewoon’. Ik heb het jaren geleden geleerd en draai mijn hand niet om voor een invlecht, opvlecht of vissengraat. Wel merk ik dat het vaak dezelfde kapsels zijn die ik maak. Die vlechtjes ben ik gewend, en dochter ook, dus dat gaat lekker ‘makkelijk’.

Soms laat ik me wel inspireren door youtubefilmpjes, maar dan ben je zo een paar minuten kwijt met kijken. Daarom vond ik het erg leuk toen ik dit boek Knoop en Knot mocht reviewen. Dat geschikt is voor meisjes van 2 tot 12 jaar.

Het boek Knoop en Knot is geschreven door Tamara Vogels. Zij is kapper en kreeg ook regelmatig de vraag ‘Hoe doe je dat’ en besloot daarom dit boek te schrijven met heel veel foto’s en uitleg. Ik was erg nieuwsgierig of het vooral de basis zou behandelen met hoe je zou vlechten en of het ook daarna interessant is. Dat laatste is zeker het geval.

Als je nog niet kan vlechten of weinig ervaring hebt kun je heel eenvoudig dit boek erbij pakken en aan de hand van de stap voor stap uitleg het haar van je kind gaan vlechten.

Knoop en Knot; handig boek en tips met kapsels voor peuters, kleuters en meisjes - Mamaliefde.nl
Knoop en Knot; handig boek en tips met kapsels voor peuters, kleuters en meisjes - Mamaliefde.nl

Als je de basis een beetje onder controle hebt kun je beginnen aan de meer uitdagende kapsels. Van klassiek tot hip en alles daar tussen in. Terwijl ik haar haren borstel, zoekt dochterlief een kapsel uit voor die dag. In een kader staat heel handig of het geschikt is voor korte, middellange of lange haren.

De kapsels voor lange haren slaan we voorlopig dus over. Bij middellang is het een twijfelgeval, de ene keer lukt wel (zelfs met haar dunne haren) en de andere keer nog niet.

Ik ben hier erg blij mee want er staan allemaal nieuwe varianten in zodat ik weer met verrassende kapsels kan komen die toch weer net even iets anders zijn dan normaal. Het is ook superhandig dat deze in een boek staan, zodat je deze open kan neerleggen terwijl je aan het vlechten bent.

Knoop en Knot; handig boek en tips met kapsels voor peuters, kleuters en meisjes - Mamaliefde.nl
Knoop en Knot; handig boek en tips met kapsels voor peuters, kleuters en meisjes - Mamaliefde.nl
Knoop en Knot; handig boek en tips met kapsels voor peuters, kleuters en meisjes - Mamaliefde.nl
Knoop en Knot; handig boek en tips met kapsels voor peuters, kleuters en meisjes - Mamaliefde.nl

Pas later zag ik dat er ook een speciaal hoofdstuk gewijd is aan peuterhaartjes met vrolijke eigenwijze kapsels voor de haren van kleine meisjes die er graag hip uit zien. Vaak een combinatie van vlechtjes en knotjes. Waarbij ik direct eerlijk moet bekennen dat ik van knotjes maken dus geen kaas heb gegeten.

Een strakke knot is geen probleem, maar het meer losse vind ik altijd erg lastig. Volgens de beschrijving wordt dit vastgezet met speldjes of strikken en bij energieke peuters vraag ik me af of dat blijft zitten. Natuurlijk namen we de proef op de som en ging ze met twee vlechtjes en knotjes naar school toe.

Knoop en Knot; handig boek en tips met kapsels voor peuters, kleuters en meisjes - Mamaliefde.nl

Achterin het boek staan ook handige tips en tricks in voor ‘haarproblemen’: van wat te doen bij statisch haar tot hoe je krullen maakt. Daaraan herken je de echte ervaring van een kapper.

Kortom, als iemand nu vraagt hoe doe je dat toch, verwijs ik graag naar dit boek. Of je nu graag wilt leren vlechten of op zoek bent naar meer inspiratie voor originele en creatieve kapsels. Sterker nog, het boek gaat nu een rondje langs de andere meisjesmama’s van de peuterspeelzaal.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken