Skip to Content

Worden we steeds preutser?

Worden we steeds preutser?

Misschien heb je het jezelf ook weleens afgevraagd: worden we steeds preutser? Bloot was ooit heel gewoon… en we vinden dingen nu opeens niet meer kunnen, die nog niet zo lang geleden juist de normaalste gang van zaken waren. Maar wat is preuts dan eigenlijk? En waar komt het allemaal door?

Wat is preuts?

Voor we ons over dit thema gaan buigen is het wel van belang om te weten wat we nu eigenlijk onder preuts verstaan. Preuts kan op meer manieren uitgelegd worden en is behoorlijk ‘persoonlijk’.  Wat de één preuts vindt, vindt een ander of een andere cultuur heel normaal.

Preuts kun je uitleggen als verlegen zijn op het gebied van seks. Overdreven kuis willen zijn. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het om bloot en seks gaat en dat je daarin weinig durft of wilt. Waarbij preuts dan een vrij negatieve manier is om het te beschrijven.

Heb je het over eerzaam, bijvoorbeeld, dan bedoel je misschien exact hetzelfde, maar klinkt het opeens als iets heel positiefs.

Zijn we preutser?

Persoonlijk denk ik dat we zeker preutser zijn geworden. In mijn jonge jaren was het niet meer dan normaal dat vrouwen topless aan het zonnen waren. Er was een periode toen ik wat ouder was dat zo ongeveer iedere tv-zender zijn seksprogramma had. En dat was echt niet laat op de avond.

Ik heb weleens het idee dat als het maar enigszins over seks gaat, de kranten meteen vol staan en sociale media ontploft. Misschien wat overdreven, maar toch…

Terwijl we aan de andere kant juist veel vrijer denken over geaardheid, bijvoorbeeld. Bloot in kunst is helemaal prima, dat dan weer wel. 

Aanraking, bloot of seks

Bloot of seks zijn natuurlijk twee verschillende dingen, toch zal het voor veel mensen gevoelsmatig op hetzelfde vlak liggen. En daarmee wordt bloot ook meteen iets wat in de taboesfeer van seks komt te liggen. Ik wil nog een stapje verder gaan.

Een gewone, vriendschappelijke aanraking is tegenwoordig al iets waarmee je uit moet kijken. Terwijl daar niks mee bedoeld wordt en al helemaal niet meteen seks is. Op zich misschien een logische reactie door alle misstanden die naar boven komen wat betreft seksuele intimidatie en dergelijke situaties.

Maar we vergeten daarmee wel meteen dat aangeraakt worden een levensbehoefte is. Natuurlijk wel zo dat iedereen er blij mee is, maar we slaan hier en daar wel erg door…

Borstvoeding in het openbaar

Maar laten we het even houden bij bloot en preuts. De discussie die iedere keer oplaait over borstvoeding geven in het openbaar. Dat zou toch helemaal geen issue moeten zijn? Goed beschouwd is het het meest normale en natuurlijke wat er is!

Een kindje wat drinkt bij zijn moeder. Kan iemand mij uitleggen waarom een kat dat wel in het openbaar mag doen en jij, als mens, niet? We zijn te ver verwijderd geraakt van de natuur, zo zou je het wel kunnen zien!

Maar goed, het is niet alleen de omgeving die raar kan reageren. Ook de moeders zelf voelen zich niet altijd prettig om zo bloot te gaan zitten. Nu kun je prima borstvoeding geven zonder heel erg bloot te moeten zijn, maar dat is weer een ander verhaal. 

Saunabezoek

Een ander ding is bijvoorbeeld dat bij het douchen na het sporten veel kids gewoon hun onderbroek aanhouden. Of dat er in de sauna badkledingdagen georganiseerd worden. Hoewel dat vaak maar heel weinig dagen zijn en er zijn sauna’s die het bewust niet doen.

De wellnesscentra doen volgens mij ook op de ‘blootdagen’ prima zaken als ik zie hoe druk het meestal is. Dus ja, zijn we nu echt preutser of is het maar een bepaalde groep?

Blote kleding

Want: de andere kant van het verhaal is dat de jeugd (met name de meiden) er veel bloter bijlopen dan in mijn jeugd. Ik was echt niet met een naveltruitje de school ingekomen. En geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om zo door de stad te gaan lopen.

Oké, als tiener was ik zeker wel preuts. Maar ik weet zeker dat het niet als normaal werd gezien als je zo bloot in het openbaar rond zou lopen. Het is dan ook niet echt af te doen met ja, we worden preutser. Ik denk dat het heel persoonlijk is én het ook verschilt per ‘onderdeel’. 

Is preuts slecht?

En dan kom je natuurlijk bij de vraag of preuts dan slecht is? Nee, niet als je het bij jezelf houdt. Als jij je het prettigst voelt met kleding aan, dan moet je dat ook vooral gewoon doen. Je valt er niemand mee lastig en niemand kan aanstoot aan je nemen. Toch?

Dat je jouw waarden en normen hoog hebt zitten wat seks betreft: dat is toch alleen maar positief te noemen? Er hangt enkel een negatief etiketje aan het woord én het is wel netjes als je andere, die wel van bloot ‘houden’, ook in hun waarde laat. 

Sociale media

Net als bij veel situaties heeft ook hierin sociale media een dikke vinger in de pap. De meningen van anderen krijgen we de hele dag om onze oren geslingerd, ook die vanuit het buitenland.

Door al die beelden op internet is het ook nog eens zo dat een bloot lichaam als snel wordt geassocieerd met seks. Terwijl dat natuurlijk onzin is.

Bloot is iets heel anders dan seks. Dat er daardoor een tegenbeweging kwam die ‘vocht’ voor minder seksideeën, minder bloot, is misschien wel een heel normale reactie. En die tegenreacties zullen waarschijnlijk blijven komen.

Nu hoor je vaker dat we te preuts aan het worden zijn. Dus wie weet ziet het er allemaal over een aantal jaar juist weer andersom uit en vinden we ons weer veel te vrijgevochten…

Wat mag wel en wat niet: dit varieert steeds

Wat we als normaal zien en wat niet is dus een gegeven dat continue verschuift. De ene keer meer richting ‘bloter’ of vrijer wat seks betreft en dan volgt er vaak weer een periode dat we vinden dat we te ver gaan en we steeds minder willen.

Dit is niets nieuws, want dit gaat al eeuwenlang zo. Kijk maar eens naar oude schilderijen hoeveel bloot daarop soms te zien is. Terwijl er ook periodes zijn dat we kuiser dan kuis waren.

Moeten we ons zorgen maken? Blijf gewoon bij je eigen waarden en normen en ook daarin zal je misschien variëren. Het zou alleen fijn zijn als we elkaar ook zouden respecteren hierin! 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)