Skip to Content

Kind betrapt ouders tijdens seks

Kind betrapt ouders tijdens seks

Misschien spookt het wel vaker door je hoofd op het moment dat jullie alle aandacht voor elkaar hebben: straks komt de kleine naar beneden of de slaapkamer in.

En dan gebeurt het op een dag echt. Jouw kleintje staat opeens op de drempel van de slaapkamer en kijkt verbaasd naar dat wat er voor zijn oogjes afspeelt. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan als je betrapt bent?

Welke leeftijd is je kind?

Natuurlijk zal de reactie anders zijn bij peuters of bij pubers en alles wat daar tussenin zit. Ook jouw reactie zal hierop aangepast moeten worden. Een peuter hoef je helemaal niet uit te leggen wat je nu echt aan het doen bent.

Maar een puber kan je vanzelfsprekend niks meer wijs maken. Maar waarom zou je ook eigenlijk? Seks is goedbeschouwd het meest normale van de hele schepping…

Als je samen van elkaar geniet: daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Het wordt natuurlijk een heel ander verhaal als je samen met de buurman betrapt wordt door je kind.

Seks is gewoon!

Allereerst: ga er zo gewoon mogelijk mee om. Als jij normaal reageert zal je kind ook het minst het idee hebben dat hij iets heeft gezien wat niet mag. Kinderen weten al jong wat seks is, vaak al eerder dan jij als ouder denkt.

Ga je hier iets raars van maken door het weg te willen moffelen, dan kun je juist het idee doorgeven dat seks fout is. En dat moet je nu juist niet willen! Is je kind nog te jong om het te snappen? Dan is het maar net wat het nu precies ziet.

Bloot in bed

Betrapt je kind je vooral dat jullie knuffelen en dus bloot zijn? Dan is er eigenlijk weinig aan de hand waarover je zou moeten liegen.

Heeft je kindje duidelijk vragen, dan kun je dus heel simpel uitleggen dat jullie het warm hadden of dat je bloot slapen gewoon fijner vindt. Of dat jullie elkaar liefvinden en dus even knuffelen. Doe je met je kind immers ook.

Seks en niks anders

Tja, betrapt je kind je echt tijdens de ‘daad’ zeg maar, dan kom je er misschien iets minder simpel vanaf. Maar waarom pak je dit moment niet aan om dan maar meteen een beetje op niveau voorlichting te geven? Makkelijk gezegd, dat is waar. Toch hoeft dit helemaal niet heel erg in detail te zijn.

Vertel eerlijk dat seks of vrijen fijn is en dat je dat doet omdat je elkaar zo lief vindt. Hoeveel je meteen erbij vertelt is natuurlijk afhankelijk van jouw zoon of dochter.

Maar je kunt er ook iets bij vertellen in de trant van ‘dat doe je alleen met iemand die heel speciaal voor je is’ of ‘dat doe je alleen als je samen bent’ of wat jij er dan ook verder nog aan waarden en normen bij kwijt wilt.

Geen schuldgevoelens kweken

Laat je kind nooit het gevoel krijgen dat hij nu iets gezien heeft wat hij niet mocht zien. Of dat seks eigenlijk verkeerd is en dus niet gezien mag worden.

Wees gewoon open over vrijen en als ze ouder zijn kun je ook uitleggen waar ze op moeten letten als ze zelf zover zijn. Maar goed, dan ben je toch wel aanbeland bij tieners.

Is je kind wat ouder, dan kun je dus afspreken dat hij de volgende keer even klopt voordat hij naar binnen komt. Omdat dat voor jullie allebei fijner is, bijvoorbeeld.

Open praten over seks heeft voordelen

Door open over seks te praten in het gewone leven, zal ook zo’n gebeurtenis minder impact hebben. Seks wordt zo een onderwerp wat gewoon besproken mag worden.

Zo voorkom je dus ook dat een kind iets ziet en niet weet wat het ziet en er dan bijvoorbeeld heel vreemde verhalen van gaat maken in zijn hoofd.

Zowel jij als je kind kan ook veel sneller even polsen of het kind misschien iets gezien heeft, als je daar over twijfelt. Er zijn ook boeken (hier) die je kan gebruiken om dit te bespreken.

Hoe voorkom je dat je betrapt wordt?

Natuurlijk zijn er dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je betrapt wordt, hoewel spontane seksbuien dan misschien iets minder snel tot stand zullen komen. Maar je kunt best een paar dingen doen.

Zit er een slot op je slaapkamerdeur? Draai hem gewoon op slot! Zo kun je gauw je nachtpon aanschieten en de deur opendoen. Bedenk wel een aardige smoes waarom die deur opeens op slot zit!

Uiteraard loop je meer risico als je het spontaan in de kamer doet of in de tent of dat soort plekken. Is het iets wat altijd in je achterhoofd zoemt waardoor je niet goed weet te ontspannen?

Tja, dan zit er niks anders op dan af en toe er samen op uit te gaan en een hotelletje te pakken. Kindjes veilig bij opa en oma en jullie kunnen ongestoord van elkaar genieten…

Wat vindt een puber hiervan?

Misschien heb je het zelf als puber meegemaakt, maar als puber je ouders seks horen hebben kan behoorlijk vervelend zijn. Jij als ouder weet misschien niet hoe je hier mee om moet gaan, maar reken maar dat je puber dit ook niet weet.

Hij weet dondersgoed wat er gebeurt en is misschien zelf al zo ver dat hij seks heeft. Hij komt je kamer in en betrapt jullie en weet dan zelf net zo goed niet wat hij doen moet.

Stilletjes weer vertrekken? Of hij hoort de geluiden van jullie als hij thuiskomt in de nacht en weet heel goed wat er achter die deur gebeurt.

Praat je er dan nog over? De ene puber zal dit wel fijn vinden, maar de meesten zullen zich waarschijnlijk alleen maar nog meer schamen dat ze jullie stoorden…

Maar ook nu geldt: hoe opener er over seks gepraat kan worden, hoe makkelijker je kind waarschijnlijk voor je voeten zal gooien of jullie niet wat zachter kunnen doen…

Wil Cats
Volg me via: