Skip to Content

Preuts betekenis; hoe bespreken met kinderen

Preuts betekenis; hoe bespreken met kinderen

Jouw zoon of dochter heeft er nooit een probleem van gemaakt dat je hem of haar bloot zag. Samen in bad of met elkaar in hetzelfde kleedhokje bij het zwembad: heel gewoon. Maar opeens kan het veranderen en wordt je kind verlegen.

Het kleedt zich om achter gesloten deuren en de badkamerdeur gaat steevast op slot. Een heel normale ontwikkeling! Vanaf welke leeftijd worden kinderen preuts en hoe ga je hier mee om?

Verschillende fases

Er zijn meerdere momenten dat je kind opeens preuts kan worden en niet ieder kind zal het in dezelfde mate hebben. Op de puberleeftijd is het natuurlijk niet zo vreemd dat kinderen hun eigen privéplekje opeisen.

Hoewel ook daarin de gradaties heel verschillend zijn. Maar je lichaam verandert en daar moet je toch eerst al zelf aan wennen. En je probeert ook nog eens ‘los’ te komen van de bemoeienissen van je ouders. Maar een kind rond een jaar of zes kan ook al zo’n periode hebben!

Niet in mijn kamer komen!

Je loopt doodgemoedereerd de kamer van je kind in en hij gilt het uit dat je niet binnen mag komen. Je bent verbaasd en vraagt je al af wat hij aan het uitvreten is, maar het enige wat er aan de hand is, is dat hij niet wil dat je hem bloot ziet.

Waarschijnlijk had je dit helemaal niet aan zien komen en ben je helemaal niet anders gewend dan dat jullie heel gewoon over bloot doen. Heel gewoon gedrag!

Niet ieder kind wordt preuts

Niet iedere jongen of meisje zal deze preutsheid in zulke mate hebben. Er zijn genoeg kinderen die hier pas mee gaan dealen als ze de puberleeftijd krijgen. Of in ieder geval in die mate dat ze echt veranderen in gedrag. Is jouw kindje opeens preuts geworden? Heel normaal en gelukkig vaak tijdelijk.

Vanaf tien jaar

Ergens tussen de tiende en twaalfde verjaardag zal je zoon of dochter qua lichamelijke ontwikkeling verder zijn dan in zijn (haar) emotionele ontwikkeling.

Je kind krijgt wel meer belangstelling voor seksualiteit maar weet er nog lang niet alles van. Ook al lijkt het misschien van wel. Je kunt hem helpen door er gewoon zo open mogelijk over te praten en boeken aan te reiken die speciaal hiervoor bedoeld zijn.

De kans is groot dat je kind nu ook weer een preutse periode heeft. De deur gaat weer op slot. Ook dit trekt vaak weer over. Maar wees respectvol naar je kind toe en loop je zijn kamer in, dan klop je eerst even!

Maak praten erover niet zwaar, maar gewoon tussen neus en lippen door, zodat seks en bloot gewoon gewoon is. Maak jij er iets van wat raar of vreemd is, dan zullen ze dat overnemen en dat zal de preutsheid zeker niet laten afnemen.

Er verandert zoveel: onzekerheid!

Je lichaam verandert heel hard rond deze leeftijd en als je vrienden verder zijn dan jij of jij hebt juist al wel borsten en je vriendinnetjes juist nog niet, dan kun je daar behoorlijk onzeker van worden. Als ouder heb je daar een rol in om uit te leggen wat er allemaal gebeurt.

Maar toch: je kunt er niks aan veranderen dat je kind ‘voor of achter’ loopt. Leg je kind uit dat deze ontwikkeling over meerdere jaren loopt en niet bij iedereen gelijk.

Ben je onzeker over je lichaam, dan is het niet moeilijk om te begrijpen dat je het graag voor anderen verbergt! Je kind zal eerst zelf zijn lichaam moeten gaan waarderen.

Toon respect

Of je nu te maken hebt met een kleuter, een puber of wat voor leeftijd dan ook: respecteer altijd de grenzen van je kind. Wil hij niet dat je kijkt, dan doe je dat ook niet. Wil hij dat de deur op slot gaat, dan mag dat. Alleen dan zul je een veilige omgeving creëren voor je kind.

Seksuele praatjes

Voorlichting geven kun je als een heel zwaar onderwerp behandelen. Maar dat is niet fijn voor jou en al helemaal niet voor je kind.

Zoals al eerder gezegd is het veel fijner om er zo gewoon mogelijk over te praten en dit bijvoorbeeld spontaan te doen onder het eten. Waarbij een gebeurtenis die besproken wordt een aanleiding kan zijn. Of een vraag van je kind zelf.

Hoe gewoner jij het allemaal maakt, hoe eerder je kind er ook over durft te praten én hoe normaler het onderwerp voor hem of haar is. Dat dit grote voordelen geeft mag duidelijk zijn.

Natuurlijk maak je hierbij wel duidelijk dat er grenzen zijn in dit opzicht. Waarbij opnieuw respect hebben heel belangrijk is. Vertel dit aan je kind, net als dat je bepaalde dingen niet doet waar anderen bij zijn.

Niet omdat het vies is, maar omdat dat iets voor jezelf is of je geeft het een andere positieve benadering. Je wilt immers wel dat ze de grenzen weten, maar ook dat seks fijn is en niet vies!

We worden preutser

Eigenlijk zou je jezelf ook best eens af mogen vragen hoe preuts jezelf bent en wat je hiervan wel of niet aan je kind wilt meegeven. We struikelen tegenwoordig over dingen heen die jaren geleden juist heel gewoon waren.

Ik herinner me nog dat je de tv niet aan kon zetten of er was een seksprogramma te zien. Als er nu iets dergelijks op tv komt dan staat sociale media er direct mee vol wat er allemaal fout aan was.

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat wel en wat niet kan en moeten we respect hebben voor de keuzes van een ander. En zijn er echt wel grenzen aan wat wel en wat niet kan.

Maar je bewust hierbij afvragen wat je nu eigenlijk zelf vindt en wat je wilt voor je kind is wel belangrijk. Want hoe jij je gedraagt is het grote voorbeeld voor je zoon of dochter!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)