Het regent hier al weer een paar dagen, de kinderen gaan elke dag met regenpak op pad naar school en komen vervolgens weer drijfnat thuis. De lamp blijft ook langer op de dag in de kamer aan anders zie ik niks. Ja de zomer is nu echt weg, tijd voor een nieuw seizoen. Lekker aankleden met wat Halloween decoratie. De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. En een nieuw seizoen betekent ook weer hier en daar wat aanpassingen in huis. Misschien schuif je nu de bank wel meer richting de open haard in plaats van naar het raam toe.

Een verse bos tulpen zal nu ook niet meer op je keukentafel staan, in plaats daarvan wil je nu misschien wel een bos grote lange takken met besjes. En in de fruitschaal liggen nu misschien wel lekkere verse noten in plaats van bananen. Tijdens de herfst is het ook tijd voor Halloween, op 31 oktober om precies te zijn. Met de oranje kleuren, pompoenen en kalebassen kun je qua decoratie in huis best wel een knipoog maken naar beide gebeurtenissen. Om je wat leuke inspiratie mee te geven heb ik hier een lijstje met herfstachtige decoratietips met hier en daar ook wat Halloweenversiering.

Kaars met noten

Een mooie grote stompen kaars brengt al snel een knusse sfeer in huis. Alleen is één zo’n kaars op een groot bord wel ongezellig om naar te kijken. Dan maak je het bord of de schaal op met wat kastanjes en andere noten. Knutsel met je kind wat grappige uiltjes ertussen van de notendopjes en je hebt een superleuke decoratieve schaal op tafel staan.

De beschrijving vind je hier.

Geurige kaarsen

Een fijne geurkaars helpt ook om in een herfststemming te komen. Kies een fijne hout- of bosgeur en maak de schaal op met wat mooie dennenappels en besjes.

De beschrijving vind je hier.

Pot dennenappels

Met dennenappels kun je vele creatieve kanten op. En het hoeft niet eens iets ingewikkelds te zijn. Neem een fijne, grote glazen pot, met of zonder deksel. Doe daar een handje dennenappels in en drappeer er een ledsnoertje tussen. Deze pot kun je vanaf nu rustig voor de rest van het jaar laten staan, want dit is ook best gezellig als kerstdecoratie.

De beschrijving vind je hier.

Kastanjes

Een mooie schaal met kastanjes past ook prima bij de herfst. Maar hoe leuk is het om je kastanjes nog even net een tikje mooier te maken dan ze al zijn? Met een heel dun penseeltje en wat witte of goudkleurige verf maak je de mooiste patroontjes op je kastanjes en als de verf droog is kunnen ze blinken in je schaal op tafel. Ook dit is een leuke activiteit die je samen met je kind kan doen.

Gouden eikels

Waarschijnlijk heb je na het schilderen van je kastanjes nog wat (goud)verf over. Neem dan ook meteen die eikeltjes even mee voor een flinke lik verf. Ook dit kan erg leuk staan op een schaal of in een glazen pot. Natuurlijk kun je ook andere kleuren hiervoor gebruiken. Het mooiste effect is het als de ‘dakjes’ er nog op zitten.

Geverfde bladeren

Eigenlijk niet echt nodig want herfstbladeren zijn al prachtig van zichzelf met al die mooie kleurverlopen die je er soms in kan zien, maar toch kun je ook hier een nog mooier kunstwerk van maken als je er met een klein beetje verf nog wat kleine patroontjes op schildert. Maak er een leuke herfstcollage van aan een memorek met kleine knijpertjes en nog wat andere gevonden moois uit het bos en creëer je eigen herfstmuur.

De beschrijving vind je hier.

Berenklauw

Een simpele tak, in dit geval een uitgedroogde berenklauw, kan ook prima dienst doen als decoratie voor in je huis. Het is sober, staat stoer en kleurt in elk interieur.

De beschrijving vind je hier.

Herfstgeuren in huis

De herfst heeft een fijne bijzondere warme geur. Als je deze geur graag in huis wilt halen, kun je bijvoorbeeld wat kruidnagels in een sinaasappel steken. Steek ze helemaal rondom, of prik de nagels er in een bepaald patroon in voor een extra leuk effect. Het zal de woonkamer in ieder geval vullen met een heel fijne geur en de andere nare geurtjes juist laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hoge ogen gooien

Voor de herfst zijn er natuurlijk veel te veel mooie dingen om mee te decoreren. Daar is vaak een schaal nooit groot genoeg voor. Loop even een rondje buiten met je kind, in de buurt, in het bos of in het park en je komt onherroepelijk terug met een grote gevulde tas vol met bladeren, kastanjes, dennenappels, beukennootjes, takjes en meer. Misschien wel genoeg om een etagère met een aantal lagen mee te vullen.

Tip: Mocht je een weersbestendige etagère hebben, is dit ook erg leuk om op de tuintafel te zetten natuurlijk.

Paddenstoelen

Heb je nu met je kind een heerlijke frisse wandeling gemaakt buiten dan heb je waarschijnlijk ook flink wat houten stokjes of takken kunnen sprokkelen. Maak er een stapeltje even grote (of juist verschillende groottes) stokjes van en plak er een hoedje op van wolvilt opgevuld met watjes en dichtgenaaid met een festonsteek (kijk even op internet hoe deze steek werkt, met een stompen naald is dit ook een leuke klus voor je kind trouwens).

De beschrijving vind je hier.

Oude letterbak

Misschien heb je in de schuur nog wel ergens een oud kistje liggen of op zolder een oude letterbak van oma? Haal het snel en vul elk vakje op met iets herfstigs. Dat staat superleuk op tafel en je kunt het zo bont of neutraal houden zoals je maar wilt.

Welkom herfst

Loop even een rondje in je tuin en kijk wat voor moois je nog kan vinden om hier een leuke krans mee te maken. Als hij klaar is kun je deze aan de voordeur hangen, een warm welkom voor de herfst.

Oud gereedschap hergebruiken

Heb je nog een oude hark liggen? Recycle het dan als een decoratiestuk. Versier het met wat herfsttakken en bind er een mooi touw omheen aan de steel. Hang het vervolgens aan de schutting of bijvoorbeeld aan de saaie schuurdeur.

Pompoenschijf

Je verft er met gekleurd schoolbordverf op, bijvoorbeeld rood of oranje. Schrijf er tijdens de herfst een leuke tekst op en maak er voor het halloweenweekend een mooie pompoen van. Zo heb je langere tijd profijt van je versiering.

Pompoenvaasjes

Pompoenen in huis zijn een leuke aanvulling voor je decoratie, maar wat nou als je geen halloweenfan ben? Of je houdt totaal niet van die uitbundige oranje knalkleuren in huis? Dan zijn er voor jou ook mooie neutraal witte pompoenen of grijs. Je kunt ze uithollen en ze als plantenbakje gebruiken voor bijvoorbeeld kleine vetplantjes.

De beschrijving vind je hier.

Hollandse pompoenen

Spuit de pompoenen en/of kalebassen helemaal wit en plak er plaktattoos op in Delfts blauw design of andere prints die je mooi vindt. Zo maak je de perfecte decoraties die passen in jouw huis.

Pompoenen schoonmaken

Leuk om pompoenen neer te zetten, binnen of buiten. Maar één groot nadeel is dat ze al snel wegrotten en indeuken. Zo heb je natuurlijk niet lang plezier van je mooie decoraties. Als je ze vooraf even in een badje dompelt met wat bleekwater kun je dit rottingsproces wat uitstellen. Ik heb hier nog geen ervaring mee, maar ik ga dit zeker uitproberen, want ik baal er ook altijd van als ik zo’n verschrompelde griezel op de tuintafel zie koekeloeren naar binnen.

De beschrijving vind je hier.

Lees ook

Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)