Skip to Content

Gemiddelde leeftijd uit huis; hoe oud moet je kind zijn?

Gemiddelde leeftijd uit huis; hoe oud moet je kind zijn?

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen uit huis gaan stijgt. Niet alleen in Nederland, maar ook in Zuid-Europese landen is deze trend waarneembaar. Zo woont in Italië maar liefst 84% van de 25-jarigen mannen nog thuis! In Nederland ligt dit percentage wel lager.

Het lege nest, de één moet er niet aan denken en de ander kijkt er naar uit. Op kraamvisite bij mijn oudste sprak de buurvrouw de woorden: ‘Wacht maar tot ze 25 zijn, dan wil je graag dat ze op zichzelf gaan.’ 

Nu de kinderen opgroeien denk ik er nog wel eens aan. Zou het zo zijn, naarmate de kinderen zelfstandiger worden, dat de wens bij ons allebei ook toeneemt dat ze hun eigen huis betrekken? De huizenmarkt en alle economische ontwikkelingen maken dat ik wel eens met zorgen naar de toekomst kan kijken.

Maar wie weet nemen de tiny houses wel een enorme vlucht. En is het over pakweg 20 of 30 jaar heel normaal om meerdere tiny houses bij elkaar te hebben. Maar hoe dit zich ook ontwikkelen zal, wat is de gemiddelde leeftijd anno 2021 waarop jongeren uit huis gaan?

Stijging gemiddelde leeftijd jongere die uit huis gaat in Nederland

Jongeren gaan dus op latere leeftijd uit het ouderlijk huis. Mannen gaan later dan vrouwen. Deze trend is al jaren redelijk stabiel te noemen. Heb je een jongenshuishouden? Dan kan het zijn dat een vriendin met alleen meisjes eerder een leeg nest heeft.

De leeftijd waarop een Nederlandse man gemiddeld uit huis gaat is nu 22 jaar. Een kwart hiervan keert binnen enkele jaren ook weer terug naar het ouderlijk huis.

Denk aan een relatie die verbroken wordt, een studie die vertraagd is of een nieuwe studie, maar ook financiële problemen kunnen redenen hiervoor zijn.

Een vrouw gaat gemiddeld op haar 20e levensjaar uit huis. Ook hiervan keert een kwart ongeveer weer terug naar huis. Onderzoekers zeggen dat het tijdstip waarop jongeren uit huis gaan, te maken kan hebben met de leefomstandigheden thuis.

Als er bijvoorbeeld veel ruzie is of een scheiding tussen ouders, is de kans groot dat jongeren eerder uit huis willen.

In vergelijking met de tijd van onze ouders, zijn jongeren beter uitgerust qua studie. Waar onze (groot)vaders mogelijk alleen de lagere school afgerond hebben, is de weg van studeren voor de jongere generatie vanzelfsprekend. Dit brengt ook financieel een betere positie met zich mee.

Na het afsluiten van de studie hebben jongeren met een fulltime baan vaak al salaris. Deze vallen vaak al in de middeninkomens.

Leeftijd jongere uit huis in Zuid-Europese landen

Vond je 22 jaar misschien veel, kijk dan even naar Zuid-Europese landen. De landen waar familierelaties bekend staan als hecht en warm. Als ik al denk aan de goede zorgen van Italiaanse moeder en het lekkere eten, snap ik wel dat je daar langer thuis wilt blijven wonen. ;)

Maar er is ook een andere kant. Naast de warme en hechte familierelaties, kennen deze landen geen sociaal vangnet zoals wij dat kennen. Dat maakt dat jongeren in Zuid-Europese landen vaak lang thuis blijven wonen. Juist omdat ze bij ziekte of ontslag anders in financiële (grote) problemen kunnen komen

. Dit artikel van de NOS laat zien dat er grote verschillen zitten tussen landen, wat betreft de leeftijd van het huis gaan.

Zo spreekt het artikel van de NOS over het land Macedonië. Dit land ligt tussen Bulgarije, Griekenland, Kosovo, Albanië en Servië.

Naast dat de gezinnen groter zijn, wordt ook de hechte familierelatie omschreven. Dit maakt dat 6 op de 10 jongeren tussen de 25 en 34 nog thuis wonen!

Landen waarop jongeren al op jonge leeftijd uit huis gaan

Dit verslag van het CBS laat zien dat jongeren langer thuis blijven wonen in Nederland. Dit laat zien dat de leeftijd van jongeren in Nederland is gestegen door een variatie van oorzaken.

Ook blijkt dat jongeren van Turkse of Marokkaanse afkomst op latere leeftijd uit huis gaan, in vergelijking met tien jaar terug. Deze jongeren gaan in vergelijking met autochtone jongeren ook vaker in een overig huishouden wonen.

In Scandinavische landen gaan jongeren juist vroeg uit huis. Van de 25-jarigen woont daar nog maar 7 % thuis. Koploper van de Scandinavische landen is Denemarken. Het is daar heel normaal om al op je 20e uit huis te gaan.

Daar moet wel bij gezegd worden: de omstandigheden om uit huis te gaan zijn er ook positief. Denk aan voldoende huisvesting. En tegen een prijs die je als jongere ook op kunt brengen.

De Scandinavische cultuur is verder scherp gericht op zelfredzaamheid. Je eigen boontjes doppen en verantwoordelijkheid nemen voor je handelen horen hierbij.

Ook het op jonge leeftijd studeren in een andere land of samenwonen / trouwen is iets waardoor veel Scandinavische ouders sneller een leeg ‘nest’ hebben.

Langer thuis wonen, hoe houden andere ouders het gezellig?

Na met meerdere ouders van 40 en 50+ over dit onderwerp gesproken te hebben, kwamen hierbij de volgende oplossingen:

  • Je kunt kostgeld rekenen. Zo leert je kind al oefenen met financieel volwassen worden. Er zijn ouders die dit op een eigen bankrekening zetten. Als het kind uit huis gaat, krijgt deze het bedrag mee. Zo heb je meteen een leuke financiële buffer. De ouders die ik sprak rekenden een bedrag tussen de €150 en €200 per maand.
  • Maak samen afspraken en geef verantwoordelijkheden. Denk aan wie de was doet, wie er kookt, wie er zorg draagt voor de tuin en het onkruid. Ook hoorde ik over afspraken zoals na 23.00 uur geen TV meer aan of ander geluid. Niet meer douchen of de voorraadkast aanbreken hoorde ik ook..
  • Een stel vertelde dat ze een ‘ouderloze’ dag hadden. Op deze dag werd er niet gekookt, gewassen, gestofzuigd. De jongeren deden die dag deze taken.

Probeer uit te spreken wat je dwars zit. Als je dit al in een vroeg stadium doet en in de ik-boodschap kun je irritaties mogelijk nog de kop indrukken voor ze heel groot worden.

Mirjam de Stigter