Skip to Content

Nestklevers en boemerang kinderen; wat als je volwassen kind nog thuis woont of weer thuis komt wonen?

Nestklevers en boemerang kinderen; wat als je volwassen kind nog thuis woont of weer thuis komt wonen?

Het CBS heeft berekend hoeveel volwassen kinderen die uit huis gaan, weer terugkeren oftewel boemerangkinderen. Maar liefst een kwart van alle kinderen die uit huis gaan, keren binnen 5 jaar weer naar huis terug.

De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn. Een studie die afgerond is of vertraging opgelopen heeft. Geen plek meer in het studentenhuis of meer willen sparen voor je kind uit huis gaat.. Een tweede studie willen volgen of een werk/ leertraject aangaan wat veel energie vraagt.

Wat de reden ook is: er is een trend gaande in de leeftijd waarop kinderen uit huis gaan. Gemiddeld gezien blijven kinderen steeds langer thuis wonen. De hogere huizenprijzen en het eigen startkapitaal, net als de krapte op de huizenmarkt zullen hier zeker aan bijdragen.

Dit maakt dat veel ouders hun beeld van een ‘leeg’ nest wel eens bij moeten stellen. Als je jong moeder bent geworden, heb je misschien in je hoofd dat je rond je 50e samen met je partner woont.

Een andere trend die gaande is, zijn de zogenaamde boemerangkinderen. Oftewel: je volwassen kinderen die uit huis zijn gegaan. Na enkele jaren samenwonen of zelfstandig wonen, keren deze kinderen weer naar het ouderlijk huis terug.

Hoe kun je jullie relatie goed houden? En wat zijn de voor- en nadelen voor jullie allebei van een nestklever of boemerangkind in huis hebben of zelf zijn?

Nestklevers

Als je kind uit huis gaat, breekt een nieuwe fase aan. Zelf ben ik daar nog lang niet, maar ik denk dat ik er echt veel moeite mee zal hebben. Ik weet nog toen ik uit huis ging, dat mijn ouders daar echt lange tijd aan moesten wennen. En ik vond het zelf ook gek om weer in mijn ouderlijk huis te komen. Het voelde als op ‘visite’ gaan.

Veel ouders die hun kind uit huis zien vertrekken, gaan ervan uit dat dit definitief is. Net als je kind. Je helpt je kind verhuizen, de studentenkamer gezellig in te richten en je wast met liefde die weekendtassen vieze was weg. Als het moment van de diplomauitreiking komt, ben je onnoemelijk trots.

Het is fijn om te voelen dat je kind een hoopvolle toekomst tegemoet gaat.

Maar dan blijkt dat er een studieschuld is, die zo hoog is dat je kind niet voor een hypotheek in aanmerking komt. Of de huizenmarkt is zo krap dat je, zodra deze op Funda staat, niet eens een kijkbezoek kunt inplannen. Noodgedwongen keren veel jongeren weer terug naar het ouderlijk huis.

Als ouders heb je enkele jaren een leeg nest gehad. Je hebt een nieuw ritme en andere hobby’s gevonden.

Voor- en nadelen nestklevers voor ouders

Als je kind weer terug thuis komt wonen, dan is een groot voordeel de gezelligheid. Vooral als je kind op kamers heeft gezeten en je deze doorweeks niet veel zag, is het fijn om je kind weer fysiek dichtbij te hebben. Onderzoek toont aan dat het voor veel ouders ook als verbindend wordt ervaren, deze fase.

Een ander voordeel kan zijn dat je de taken thuis beter kunt verdelen. Zat je eerst met de hond als je moest werken? Misschien dat je zoon of dochter nu de hond kunt uitlaten, zodat je enkel in de lunchpauze even een uitlooprondje doet.

Een nadeel kan zijn dat je je pas verworven privacy voor een deel inlevert. Want hoe goed je ook met elkaar rekening houdt, veel ouders houden zich toch in. Bijvoorbeeld in het voeren van telefoongesprekken of in seksuele relaties. Van de douche naar de slaapkamer trek je bijvoorbeeld eerder je badjas aan.

Een ander nadeel kunnen de hogere kosten voor ouders zijn. Je betaalt meer aan afvalstofheffing, huishoudens hebben vaak hogere energiekosten en ook de boodschappen zijn uitgebreider.

Voor- en nadelen nestklevers voor je kind

Allereerst help je je kind enorm. In de meest vertrouwde omgeving kan deze weer wonen. Geen angst dat deze slachtoffer van een huisjesmelker wordt bijvoorbeeld.

Voor nestklevers is het grote voordeel dat ze meer kunnen sparen. Ze hoeven geen geld aan huur of hypotheek over te maken. dit gespaarde bedrag kunnen ze voor een toekomstig huis gebruiken.

Een ander voordeel is ook voor nestklevers de gezelligheid. En er wordt thuis goed voor je gezorgd. Met een beetje geluk mag je doordeweeks zo mee aanschuiven voor het eten en wie weet kun je wel met je ouders afspraken maken over de was. Zo luxe en fijn!

Een nadeel is dat ook jij je privacy inlevert. Zeker als je graag zou samenwonen, is het wellicht wat awkward om weer met je vriend of vriendin thuis te slapen. En telefoongesprekken voeren in de woonkamer vinden ouders ook niet altijd fijn. Sowieso telefoonplakgedrag is wat veel ouders echt afschuwelijk vinden.

En het weer houden aan de regels van je ouders kan een nadeel zijn. Misschien ben je het niet met alle regels eens.. maar het zijn gelukkig wel je ouders waar je bij terecht kunt.

Boemerangkinderen

Voor zowel ouders als kinderen is het een nachtmerrie. Je huwelijk loopt stuk of samenwonen loopt niet uit op wat je had gehoopt. Je verliest je baan of wordt ziek waardoor je niet meer de vaste lasten op kunt brengen.. Of nog erger, je hebt grote schulden waardoor je huis met een executieveiling verkocht wordt.

Wat de reden ook is, je bent blij dat je bij je ouders weer een dak boven je hoofd vindt.

De meest voorkomende reden van boemerangkinderen is een verbroken relatie waardoor ze weer terugkeren naar het ouderlijk huis. Op nummer twee staan financiële problemen. Dit kan heel breed zijn: van het niet langer kunnen opbrengen van de huur tot geen eigen woning kunnen kopen.

Langer in kinder- en ouderrol

Het gevolg is dat beide partijen in een rol ‘geduwd’ worden, die ze al even ontgroeid zijn. Kinderen voelen zich toch weer kind en ouders nemen de verzorgende en helpende rol op zich. Net als bij boomerangkinderen vinden veel ouders de gezelligheid en het kunnen helpen van hun kind waardevol.

Net als het verdiepen van de relatie tussen jullie samen. Maar er is ook gevaar dat je relatie onder druk komt te staan. Zeker als je kind lang thuis blijft wonen. Er geen rekening met je huisregels gehouden wordt of als de situatie uitzichtloos lijkt.

Tips om het voor iedereen fijn te houden met volwassen kinderen in huis

  • Vraagt je kind of deze weer thuis kan wonen en heb je moeite met beslissen? Weet dat je ook kunt zeggen dat je er even over na wilt denken. Mocht je ‘nee’ willen zeggen, draag dan een alternatief aan.
  • Maak samen duidelijke afspraken. Denk aan welke regels in je huis gelden, hoe het gaat met het ontvangen van bezoek / vrienden, mee eten, huishoudelijk werk en financiën.
  • Respecteer elkaars privacy

Als kind:

  • Respecteer de regels van je ouders. Dat kan echt wel lastig zijn als je er heel anders over denkt. Lopen de emoties te hoog op? Ga een blokje om en probeer niks te zeggen waar je later spijt van krijgt
  • Je kunt ervoor kiezen om je kind mee te laten eten en de was ook gewoon voor je kind te doen. Liever niet? Geef dan je kind een eigen koelkastplank en wasmand. Spreek af op welke dag en tijdstip hij of zij de was voor zichzelf doet.
  • Wil je wel of geen kostgeld rekenen? Bij ja, bespreek dan wat een redelijke vergoeding is.
  • Bespreek ook voor hoe lang de situatie kan duren. Niet een keiharde eis van: ‘over drie maanden wil ik dat je een eigen huis hebt’ maar wel hoe lang je kind denkt te blijven. Moedig aan om op huizen te reageren, zich in te schrijven op nieuwbouwhuizen. Als het financieel lastig is, help dan om een spaarplan op te stellen.
  • Denk een beetje aan het gezegde: ‘visite en vis, blijven 3 dagen fris’. Nu is je kind geen visite, maar het is voor beide partijen wel fijn als deze situatie geen tien jaren duurt.
Mirjam de Stigter