En dan komt het moment dat je kind het huis uit gaat. Een mijlpaal in het leven van je kind, maar ook een grote verandering voor de meeste ouders. Weer een stukje meer loslaten en dit stukje is wel héél groot… Dus een aantal handige tips kun je hier vast wel bij gebruiken!
Studerend kind of samenwonen
Gaat je kind studeren en is het daarom noodzakelijk om op kamers te gaan of in een studentenflat zijn intrek te nemen? In zo’n geval is jouw hulp meestal wel nodig.
Ook kinderen die een eigen stulpje hebben gevonden, maar daar alleen intrekken, zullen blij zijn als je helpen wilt. Al is het maar door bepaalde zaken te bekostigen zoals de opstalverzekering. Zodat je zeker weet dat dat goed geregeld is.
Gaat hij of zij samenwonen of misschien zelfs wel trouwen, dan zal je nog een extra stapje terug moeten doen. De partner is nu toch echt het eerste aanspreekpunt geworden en zij zullen samen moeten bedenken hoe ze iets willen regelen.
Natuurlijk mag je tips geven, maar dring je niet op! Als ze iets willen weten komen ze vanzelf wel… En zie je dat ze iets totaal over het hoofd zien? Uiteraard mag je ze daar op wijzen, maar doe het nooit als de grote betweter, dat levert alleen maar boze gezichten op met de kans dat ze nog minder aan je gaan vragen!
Financiële zaken om te regelen als je kind het huis uit gaat
Als je kind gaat studeren, en eigenlijk sowieso als je kind zijn eigen huishouden gaat krijgen, zal er slim met geld omgegaan moeten worden. Leer je zoon of dochter om hier zorgvuldig naar te kijken om zo vervelende situaties en akelige schulden te voorkomen. Maak samen bijvoorbeeld een begroting.
Een tip voor je kind is ook om, zeker in het begin, een huishoudboekje bij te houden. Klinkt wat oubollig misschien, maar alleen zo ontdek je waar jij je geld aan uitgeeft en kun je daarop inspringen.
Betrek je kind ook bij jullie eigen huishoudboekje, grote kans dat er vaste lasten zijn waar zij nog onbekend mee zijn. Komt het financieel allemaal net niet uit? Kijk dan eens naar de mogelijkheden, zoals een ondersteuning van jouw kant of een studielening.
Let wel goed op in hoeverre je kind zo een schuld opbouwt! Vergeet ook de zorgtoeslag niet, ook dat scheelt weer geld.
Even regelen
Bekijk samen welke verzekeringen er nodig zijn. Natuurlijk je eigen ziektekostenverzekering, maar denk ook aan o.a. de W.A.-verzekering en bijvoorbeeld een inboedelverzekering.
Gaat je kind jullie woonplaats uit, regel dan eveneens een nieuwe huisarts en misschien een andere tandarts (hoewel dat natuurlijk minder plaatsgevoelig is). Heeft je kind bepaalde abonnementen? Zet het over naar zijn nieuwe adres.
Struinen voor meubels
Heeft je kind nog niet genoeg geld om alles nieuw te kopen, of houden jullie wel van duurzaam bezig zijn? Natuurlijk ga je dan gewoon op zoek naar tweedehands spullen. Eventueel knapt hij/zij of jij het nog even op met een likje verf. Tweedehands spullen kun je bijvoorbeeld vinden:
- Op de rommelmarkt (houd de plaatselijke media in de gaten!)
- In de kringloopwinkel
- Op Marktplaats en aanverwante sites
- Via vrienden/familie
- Door een oproepje op sociale media
- Bij de vorige bewoner van het pand/de kamer
Wel of niet thuis wassen?
Gaat je kind trouwen of samenwonen, dan heb je dit ‘probleem’ niet, maar kinderen die alleen gaan wonen kunnen er soms wat van. Wel alle vrijheid willen hebben van het op zichzelf wonen, maar ook de gemakken van thuis.
Dus komen ze op zaterdagochtend met de was van de hele week thuis en natuurlijk moet dat zondagavond weer schoon, opgevouwen en liefst nog gestreken mee terug genomen kunnen worden. Of ze komen te pas en te onpas opeens mee-eten.
Natuurlijk zeg je op die momenten geen nee tegen je kind, maar je mag hier best afspraken over maken! Je bent immers niet de slaaf van je kind, maar nog altijd gewoon zijn moeder (of vader). Een eerlijk gesprek is hierin gewoon het beste.
Spreek bijvoorbeeld af dat de was gewoon de week erna weer mee kan. En als ze zelf kunnen wassen, dat ze het gewoon zelf doen! Mee-eten?
Natuurlijk, gezellig! Maar meld dit van tevoren even. Of waar jij je dan ook het prettigst bij voelt. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en voorkom je scheve gezichten of ander ongemak.
Legenestsyndroom
Maar ja, dan komen we meteen op het volgende punt: het legenestsyndroom. Ieder kind dat vertrekt laat een leegte achter. Zowel in je hoofd, zeg maar, maar ook werkelijk in de dingen die je doet (je hebt immers minder boodschappen, minder was, minder herrie om je heen) en in de ruimte (lege kamer, minder plaatsen bezet).
En als het dan ook nog eens het laatste kind is dat vertrekt, dan kun je best in een soort gat vallen. Het is al goed om te beseffen dat jij je kind niet kwijt bent en dat dit is zoals het ‘moet’ gaan. Je kind heeft ondertussen recht op zijn eigen leven, om het maar even dramatisch uit te drukken. Maar hoe ga je daar nu verder mee om?
Neem je gevoel serieus. Er tegen vechten maakt het alleen maar erger, want wat aandacht krijgt groeit. En trouwens: het is gewoon een hele verandering waar je dus logischerwijs iets bij voelt! Blijf er echter niet in hangen. Dus sleep je zelf van de bank af en ga iets doen!
Heb je het gevoel dat je dag nu leeg is? Pak een oude hobby op of zoek juist een nieuwe!
Heb je nu het gevoel dat je niets zinnigs meer doet? Ga vrijwilligerswerk doen!
Blijkt nu dat je met je partner weinig meer te bespreken hebt? Blijkbaar draaide dus veel om de kinderen. Ga bewust samen dingen doen zodat jullie elkaar ook weer in andere zaken vinden!
Vrouwen die veel buitenshuis werken zullen misschien minder last hebben, omdat hun dagen al gevuld zijn. Toch kan ook voor hen de wetenschap dat het kind niet meer thuis woont zwaar vallen. Natuurlijk is praten altijd goed. Maar beseffen dat ook deze fase gewoon zijn mooie kanten heeft kan al veel helpen.
Het contact met je kind wordt anders, maar daarom niet minder mooi. Zo kunnen er nu opeens gesprekken plaatsvinden die toen ze nog thuis woonden helemaal niet gebeurden.
Simpelweg omdat het toen gewoon was dat jullie elkaar zagen en er daardoor ook minder te vertellen viel. Of omdat je kind toen vooral zich groot voor wilde doen en nu je juist om advies durft te vragen.
Durf te genieten van de vrijheid die het ook geeft… Spontaan samen een nachtje wegblijven, bijvoorbeeld.
- Herfst decoraties voor in huis - 2 October 2024
- Kruiden decoratie voor binnen en buiten in de tuin - 30 September 2024
- Tips om je tuin gezellig te maken - 28 September 2024