Skip to Content

Djursland vakantie Denemarken met kinderen

Djursland vakantie Denemarken met kinderen

Officieel ben ik ooit al eens in Denemarken geweest, echt tellen doet dat echter niet, omdat het slechts voor een nachtje was net vijf minuten over de Duitse grens. De volgende ochtend reden we alweer verder in Duitsland.

Toen we door Visit Denmark waren uitgenodigd om een week naar Djursland te gaan sprak dat ons wel heel erg aan. We waren nog nooit in Denemarken geweest en we zijn altijd wel in voor nieuwe bestemmingen, en Denemarken stond ook hoog op ons lijstje.

Het voordeel van deze streek is dat alles in de buurt is. Het is dus prima te doen om lange ochtenden op pad te gaan en vervolgens in de middag rust te nemen bij je accommodatie en dan in de namiddag / avond weer op stap te gaan.

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Heenreis

Vanaf Utrecht is het 7 uur rijden naar Djursland. Nu hadden wij helaas de pech dat we in Duitsland flinke vertraging hadden, we hebben zelfs twee uur stil gestaan waardoor de reistijd snel oploopt. Natuurlijk op het heetst van de dag, en dat is niet fijn met twee kinderen. Opgelucht waren we dan ook toen we om half zeven ‘eindelijk’ aankwamen op onze bestemming, we hadden er een reis van twaalf uur opzitten. Natuurlijk met meerdere stops om de kinderen ook af en toe even de benen te laten strekken.

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Bij de grens tussen Duitsland en Denemarken werden we in de fuik eruit gehaald vanwege ons Nederlandse nummerbord. Hier moesten we even de paspoorten en identiteitskaarten laten zien en werden deze gecontroleerd. Iets wat we wel hadden verwacht richting Kroatië maar niet hier. Binnen vijf minuutjes zaten we echter weer op de weg. Uiteindelijk kwamen we rond half zeven aan dus was ik erg blij dat we boodschappen uit Nederland hadden meegenomen.

Djursland

2016-06-06 14.46.47 (640x427)
Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Als je op zoek bent naar een veelzijdige bestemming is Djursland een echte aanrader. Dit gebied in het oosten van Jutland, de noordelijkste provincie van Denemarken is echt de moeite waard. Zeker met kinderen. Of je nu op zoek bent naar het strand, wilt wandelen in het bos of op de hei, wilt shoppen, op zoek bent naar dierentuinen en pretparken of historisch en culturele uitstapjes wilt maken het kan hier allemaal. De op één na grootste stad van Denemarken Arhus ligt op een half uur rijden.

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Het landschap is zachtglooiend vanwege het oprukkende ijs uit de ijstijd met de hoogste heuveltoppen 137 meter hoog. Het grootste deel is echter vrij vlak te noemen. Het landschap is schitterend, juist door die glooiingen zie je de meeste dorpjes en steden pas als je er bent waardoor het uitzicht onaangetast is.

Naar het strand

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Djursland wordt omringd met water wat als gevolg heeft dat je maar liefst 250 km kustlijn vindt met tientallen stranden. Deze liggen aan het Kattegat, de zeestraat die door de Nederlanders zo is genoemd en de scheiding vormt tussen Zweden en Denemarken. In het zuiden heb je hier zandstranden die langzaam aflopen, en met langzaam bedoel ik dat je vijftig meter in het water nog tot je knieën in het water staat en dus ideaal met jonge kinderen. Tot en met een meer rotsachtige kustlijn bij het noorden.

Overal vind je zandstrandjes met parkeerplaatsen zodat je nooit ver hoeft te lopen. Je zit ook direct aan het water dus niet nog even door de duinen ploeteren. Als de zon er een beetje mooi opstaat is het water ook echt schitterend helder blauw. Heel anders dus dan de Noordzee ook al staat het in directe verbinding. Op het moment dat wij er waren, waren er bij een aantal strandjes toch wel wat schuim en zeewier. Terwijl andere strandjes superschoon waren.  Een populaire activiteit is ook het vangen van krabben.

In Djursland vind je drie stranden met een blauwe vlag wat betekent dat het water van goede kwaliteit is, het strand schoon is en er reddingsmaterialen en ehbo aanwezig is. Deze vind je onder andere bij Fjellerup, Femmøller en het Grenaa Strand waar je faciliteiten vind voor mensen met een handicap.

Overnachten

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Naar wat wij ervaren hebben vind je in Denemarken vooral veel vakantiewoningen; van particulieren of organisaties die verhuurd worden. Vaak volledig op en top ingericht. Zo had het Panorama Huset bij Ebeltoft, waar wij zaten, uitzicht op het fjord, beschikte over een kleine speeltuin met voetbalveldje en was er zelfs een spa aanwezig met whirlpool en sauna. Bij aankomst lagen er ijsblokjes in de vriezer, en de bloemetjes buiten op tafel. Je voelt je dan ook direct helemaal welkom. Langs de kust vind je veel van dit soort huisjes.

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

Een andere mogelijkheid is om te kamperen op één van de vele campings. Met name campers zijn hier zeer populair en zie je veelvuldig langsrijden, maar ook met de caravan, vouwwagen of tent kun je hier uit de voeten. Wanneer je kampeert in Djursland verblijf je midden in de natuur. Er zijn campings in het bos, dichtbij de kust, bij een stad of in de heuvels. In totaal zijn er 17 campings met ieder een andere uitstraling zodat er altijd wel één tussen zit die aansluit bij je behoefte.

Mocht je toch meer op zoek zijn naar een hotel, motel of bed & breakfest is daar ook zeker de mogelijkheid toe. Ook is er een groot vakantiepark met bungalows en een subtropisch zwembad.

Gastronomisch

2016-06-04 19.13.44 (640x427)

Het eerste dat opviel is dat het eten en drinken hier veel duurder is dan in Nederland, zowel bij het doen van boodschappen als op de menukaarten.. Nu zaten wij in een huisje met uitgebreide keuken dus hebben we iedere dag zelf gekookt. Wel zo fijn dat na een dag op stap te zijn geweest de kinderen even rustig in eigen omgeving tot rust kunnen komen en lekker kunnen spelen in de speeltuin.

Opvallend is dat hier zeer veel groenten en fruit gegeten wordt. Zo zijn we een dag op stap gegaan met een picknickmand waarin onder andere belegde broodjes zaten. Dit waren met recht goedbelegde broodjes te noemen.

In de stede zoals Ebeltoft en Granaa vind je heel veel restaurants, van lokale kaarten met vlees, aardappels en groenten wel vaak alleen met een Deense kaart. Mocht je meer behoefte hebben aan wat anders, kun je ook terecht bij een pizzeria en alleen in Granaa vind je een Mc Donalds.

Dagjes uit

Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl
Vakantie met kinderen Denemarken Djursland Jutland - Mamaliefde.nl

De omgeving Djursland is een populaire bestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Zo hebben we een bezoekje gebracht aan Djurs Sommerland, het grootste attractiepark van Scandinavië. Maar ook naar het strand, het nationaal park Mols Bjerge, een aantal stadjes, het safaripark en nog veel meer. Daarover ga ik natuurlijk in andere blogs uitgebreid op in.

Zijn jullie al eens op vakantie geweest in Denemarken met kinderen?

Linda van Aken