Skip to Content

Speelgoed van het Jaar 2017

Speelgoed van het Jaar 2017

Als de feestmaand nadert aan het einde van het jaar wordt het ook weer tijd voor de uitreiking van de “Speelgoed van het Jaar”-prijzen. Ideaal voor ouders; want wat is nu geschikt, degelijk en vooral ook wat vinden anderen leuk speelgoed? Het is tenslotte fijn om tips te krijgen van speelgoed dat je niet kent of dat een aanrader is, en geschikt is voor de leeftijdscategorie van jouw kind.

Daarnaast helpt het bij de zoektocht voor goed speelgoed; want er is zo ontzettend veel speelgoed dat je snel het overzicht kan verliezen. Als je kiest voor genomineerd speelgoed weet je ook zeker dat je kwalitatief speelgoed in huis haalt. Weer eens wat anders dan de hele dag tv kijken. Voor de verkiezingen gaat er een uitgebreid traject aan vooraf. 

Speelgoed van het Jaar

Voor de uitreiking gaat er een lang proces aan vooraf. Het begint met de aanmelding van fabrikanten en merken van speelgoed voor een nominatie. Vervolgens gaat de vakjury aan de slag om daar een selectie van te maken. 

Het speelgoed wordt getest door een vakjury met daaronder deskundigen, ontwikkelingspsychologen, journalisten, inkopers en meer. Die selectie wordt aan het einde van de zomervakantie gepubliceerd waarna iedereen zijn / haar stem mag uitbrengen op het favoriete speelgoed.

Dit onder het motto “Stem & Win”-speelgoed; door te stemmen maak je dus ook kans op speelgoed (waaronder het genomineerde speelgoed). Ook wordt er een speeldag georganiseerd waarop iedereen mag spelen en stemmen. Met behulp van die stemmen worden de winnaars gekozen.

Uitreiking Speelgoed van het Jaar

Speelgoed van het Jaar 2017 - Mamaliefde

Voor de uitreiking van Speelgoed van het Jaar was ik dubbel uitgenodigd; zowel via de organisatie zelf als via Spin Master dat met Soggy Doggy was genomineerd in de categorie 4/5 jaar. Dit deden ze op een heel bijzondere locatie; namelijk in Burgers’ Zoo.

Aangezien dochterlief op scoutingkamp ging en manlief haar wegbracht had ik Fleur gevraagd om met haar dochters mee te gaan. Superhandig, want dan heb je meteen kinderen in verschillende leeftijdscategorieën ;-)

Nadat we een rondje hadden gelopen en we onder andere de Mangrove hadden bezocht, aangezien die vorig jaar nog gesloten was, gingen we naar het Safari Restaurant voor de uitreiking.

Rondom de uitreiking was er een heel programma. Zo was de Telekids DJ aanwezig om met opzwepende muziek de kinderen aan het dansen te krijgen en had daarvoor een aantal prijzen.

Alle spelletjes en merken hadden een tafel waarop het speelgoed uitgestald stond en de kinderen er mee mochten spelen. Dat lieten ze zich natuurlijk geen twee keer zeggen. Eerst liepen ze af op wat ze kenden; zoals Soggy Doggy en Play-Doh, maar vervolgens werd ook wat ze nog niet kenden.

Bij alle tafeltjes zat ook een medewerker die uitleg gaf over hoe het spel werkte. Natuurlijk moest er ook gegeten worden; die patatjes gingen er natuurlijk wel in.

Toen het toch echt tijd was voor de uitreiking werd er op een tafel al het speelgoed uitgestald dat genomineerd was. Een heel bijzondere verzameling met speelgoed van peuters tot 18+. Voor iedereen wat dus.

Er waren kinderen die zich aangemeld hadden om een prijs uit te reiken. Zij mochten de genomineerden opnoemen waarna de klok aftelde en de winnaar bekend maakte. Waarna de overhandiging van de award plaatsvond en er een fotomoment was compleet met confetti.

Dat laatste vond zoonlief een iets minder groot succes en zat al snel snikkend onder de tafel. Helaas voor hem werden er meerdere prijzen uitgereikt.

Meet & Greet met Onne-Di

Speelgoed van het Jaar 2017 - Mamaliefde

Na nog een groepsfoto met alle winnaars barstte het feest los, dit keer werd er veel meer gedanst en liepen ze in polonaise door de zaal. Natuurlijk mocht er ook weer volop gespeeld worden. Na een half uur was het tijd voor het ‘hoogtepunt’ waar de dochters van Fleur naar uitkeken.

Namelijk de Meet & Greet met Onne-Di. Voor de mama’s die zich afvragen wie dat is; zij is zeer bekend bij kinderen aan het einde van de basisschoolleeftijd en maakt regelmatig youtubefilmpjes waaronder “leuk of meuk”-video’s over speelgoed. En ja, als zij zegt dat het leuk is wil je het natuurlijk ook hebben.

Nu is ze bij ons in huis nog niet echt bekend, daar is ze nog net te jong voor. Maar zij waren groot fan. Ze vonden het dan ook helemaal niet erg om in de rij te gaan staan en te wachten op hun beurt.

Want hoe ze ook overkomt op het beeldscherm met haar stoere kleding en roze haren, in het echt is het echt een superlieve meid. Ze nam echt de tijd voor iedereen om een kort praatje te maken, een handtekening te zetten, een knuffel en een foto.

Natuurlijk kreeg ze ook bergen met tekeningen voor haarzelf en haar hondje. Het was echt grappig om te zien hoe trots de kinderen waren op haar handtekening.

Zo was er iemand die zich nooit meer ging wassen, omdat ze een handtekening had op haar arm. Heel slim waren er al theezakjes opengescheurd zodat daar een handtekening op kon, maar ook kaarten of kleurplaten.

Genomineerd Speelgoed van het Jaar 2017

0 tot 3 jaar

 • My First Animal Train – Smart MaxMy First Animal Train is veelzijdig speelgoed voor jonge kinderen vanaf 18 maanden. Het combineert allerlei zaken die jonge kinderen leuk vinden: Het is een treintje met wagons waar je mee kunt rijden, goed voor de grove motoriek. Er zitten dieren bij en een machinist, waarmee kinderen rollenspel kunnen spelen. De onderdelen zijn lekker groot, waardoor dit ook voor kleine kinderen goed kan en bovendien veilig is. Bijzonder is het gebruik van magnetisme om onderdelen aan elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld om de wagons aan elkaar vast te maken. Dat biedt, zeker voor jonge kinderen – een verrassingselement en mogelijkheden om te experimenteren en ontdekken. Kortom: veelzijdig constructiespeelgoed met een verrassings- of experimenteerelement, leuk om mee te ontdekken en rollenspel te spelen. Goed voor de ontwikkeling van fijne en grove motoriek, fantasiespel en het ontdekken van oorzaak en gevolg.
 • Magibook – VtechEen interactief boek waarmee jonge kinderen spelenderwijs van alles te weten kunnen komen over de wereld. Het Magibook bestaat uit een koffertje waar boekjes in gelegd kunnen worden die verschillende thema’s behandelen. Via de electronica komt het boekje tot leven met geluidjes, muziekjes en gesproken informatie. Door plaatjes aan te wijzen met een pen krijgt het kind informatie of opdrachten om uit te voeren. De muziekjes en geluidjes verhogen het speelplezier en moedigen het kind aan om lekker bezig te zijn. Ondertussen leert het van alles en nog wat over dieren, voorwerpen, jaargetijden, enzovoort. Er kunnen activiteitenboekjes over allerlei onderwerpen bij gekocht worden, waardoor het Magicbook kan meegroeien met het niveau en de interessen van je kind. Een leuke manier van ontdekkend kennis opdoen die veel kinderen vanaf 3 jaar zal aanspreken. Kinderen kunnen ook nog eens stickers verdienen, wat extra plezierverhogend en stimulerend werkt.
 • Play-Doh vormen & kleuren – Hasbro; Een leuke combinatie van kleien (goed voor de fijne motoriek en zintuigelijke ontwikkeling) en het spelen met en leren over kleuren en vormen. Kinderen kunnen grote en kleine vormen in allerlei kleuren maken en met die vormen weer allerlei plaatjes samenstellen, waarmee ook de creativiteit de ruimte krijgt. Behalve dat kinderen leren om vormen en kleuren te herkennen en benoemen (wat vanaf twee jaar begint), leren ze ook wat meer abstracte vaardigheden, zoals sorteren in categorieën. Heel handig en leuk is dat er een boekje bij zit voor de ouder om samen met het kind allerlei klei-activiteiten uit te voeren. Zeker voor de jongste leeftijd (onder drie jaar) is het aan te bevelen dat een ouder meespeelt.

4 & 5 jaar

 • Soggy Doggy – Spin Master; Bij dit eenvoudige bordspel moeten kinderen met een kleurendobbelsteen gooien en aan de hand van de kleur hun figuurtje vooruit plaatsen op een rond bord. Op een onvoorspelbaar moment begint het hondje ineens zijn vacht uit te schudden en vliegen de waterspetters alle kanten uit, met veel hilariteit tot gevolg. Een leuk en leerzaam bordspel voor de jongere kinderen. Er moet geteld worden bij het stappen zetten, de knop moet een bepaald aantal keren ingedrukt worden, goed voor de ontwikkeling van het getalbegrip. Tevens leren kinderen om met spelregels om te gaan en een stukje emotieregulatie. Wachten op je beurt, omgaan met de spanning van het hondje dat elk moment zijn vacht kan uitschudden en met het terug moeten gaan naar het begin als jij net aan de beurt was als dat gebeurt. De verrassing van het hondje en het geklieder met water maakt het spannend en leuk voor iedereen.
 • Little Love Suzy en haar puppenvriendje – Vtech; een leuke combinatie van een schattige pop en haar knuffelhondje, waarbij de electronica voor extra speelplezier zorgt. Het hondje kan blaffen, dansen en bewegen als hij geaaid wordt, maar kan ook reageren op bewegingen van de pop. Dit nodigt extra uit om met beide te spelen en voegt een extra dimensie toe aan het fantasie/rollenspel dat met de pop en het hondje gespeeld kan worden. Speelgoed met knuffelwaarde dat zorggedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleert.
 • Speed Colors – 999 games; Speed Colors is een echt gezelschapsspel waar van alles bij komt kijken. Het ruimtelijk geheugen wordt op de proef gesteld, maar je moet ook netjes inkleuren (fijne motoriek) en tegelijk snel zijn. Het snelheidselement kan voor veel hilariteit zorgen, evenals de verwisselde doppen. De emoties kunnen aardig oplaaien in dit spel, wat vooral voor jongere kinderen een uitdaging kan zijn. Met goede ouderlijke begeleiding een goede oefening in emotieregulatie. Wanneer de spelers nogal verschillen in leeftijd (van 5 tot volwassen), dan is het raadzaam om voor de jongere kinderen de spelregels te versoepelen.
 • Dessineo – Jumbo; Dessineo is een leuke manier om jonge kinderen die niet zo van tekenen houden, aan het tekenen te krijgen. Sommige kinderen weten niet waar ze moeten beginnen als ze iets moeten tekenen. Dessineo helpt ze daarbij op gang te komen. In vier stappen wordt het complete plaatje getekend, dat vervolgens ingekleurd kan worden. Dessineo bevordert het competentiegevoel en plezier in tekenen en moedigt op die manier kinderen aan om te tekenen. Zo kan elk kind trots zijn op zijn of haar tekentalent. Kinderen kunnen er zelf nog van alles bij tekenen, dus het hoeft de eigen creativiteit niet in te dammen, integendeel. Goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, de visueelmotorische ontwikkeling en het voorbereidend schrijven.
 • Baby Born Sister – Zapf Creation; Baby Born Zusje is een pop van zo’n 30 cm met het uiterlijk van een kindje. Geen babypop, maar wel met de zachte uitstraling die een babypop meestal heeft, waardoor zusje wel appelleert aan het gevoel om te hechten en verzorgen. Het prachtige lange haar nodigt uit tot kammen en staarten maken. Zusje kan staan en de armen en benen kunnen goed gebogen worden, zodat deze pop wat meer mogelijkheden biedt qua lichaamshouding. Het Zusje kan drinken en huilen en heeft een trendy outfit plus schoenen, wat nog meer het verzorgen en verkleden aanspreekt. Een mooie pop die positieve emoties oproept, aanspoort tot verzorgen, communiceren en interactie en door rollenspel de ontwikkeling van fantasie, inlevingsvermogen en sociale vaardigheden bevordert.

6 & 7 jaar

 • DOC Educatieve pratende robot – Clementoni; DOC is een robot met een grappig stemmetje, die met een aantal knoppen op zijn hoofd geprogrammeerd kan worden om op een spelbord een bepaalde route af te leggen. Op de makkelijke kaartjes wordt behalve de bestemming aangegeven welke stappen ingetoetst moeten worden: fijn voor de jongere kinderen en beginners om de principes aan te leren. De moeilijkere kaartjes geven alleen de eindbestemming en eventueel een tussendoel, en moet het kind zelf de verschillende stappen bedenken in intoetsen. Het programmeren moet gebeuren vanuit de positie van de robot, dus het kind moet zich kunnen verplaatsen in het perspectief van de robot, waardoor (technisch) perspectief nemen gestimuleerd wordt. DOC heeft een spelelement en leent zich goed om met meerdere kinderen te spelen, die elkaar ook kunnen helpen. Een eerste kennismaking met de beginselen van programmeren. Goed voor de ontwikkeling van logisch, sequentieel denken, perspectief nemen en ruimtelijk denken. DOC biedt verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor het voor kinderen van verschillende leeftijden leuk blijft om te spelen.
 • Leo moet naar de kapper – 999 Games; Leo is een coöperatief spel waarbij de spelers moeten samenwerken om het doel te bereiken. Hoe beter je samenwerkt, hoe sneller Leo bij de kapper zit. Dit is een spel om het ruimtelijk geheugen te stimuleren. Ook komt er enige strategie bij kijken (welk kaartje kan ik het beste gebruiken, als ik weet welke kaartjes er op mijn pad liggen?). Het spel bevordert de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals samenwerken, afspraken maken, de leiding nemen en voor je mening opkomen.
 • Build a Bot – Spectron; op een eenvoudige manier kunnen kinderen een robotdier in elkaar zetten door de onderdelen in elkaar te klikken. Met de handleiding op YouTube ook voor zesjarigen goed te doen. Het goed vastklikken kan wel een uitdaging zijn, dus hulp van ouders is dan wenselijk. Voor vrij jonge kinderen is het een leuke prestatie om hun eigen robotdier in elkaar te zetten. Er zijn geen sterke constructievaardigheden vereist. De Build a Bots zijn in drie verschillende versies verkrijgbaar en lenen zich naast het in elkaar zetten voor fantasie(rollen)spel.
 • Stoopido – Ravensburger; Stoopido is een hilarisch gezelschapsspel voor de hele familie. Aan het begin zet iedereen een bril op, waar ‘gezichtsversieringen’ (gekke ogen, neus, oren of hoed) aan opgehangen kunnen worden. Na enkele ronden ziet iedereen er uiterst lachwekkend uit. Er valt dus heel veel te lachen bij dit spel. Leuk voor de onderlinge verbondenheid. Het spel draait om snelle herkenning en reactiesnelheid. Het is daarom wel belangrijk om rekening te houden met de jongere kinderen, zodat zij ook kunnen scoren. Een spel om iedereen vrolijk te krijgen!
 • Kidizoom Flix – Vtech; De Kidizoom Flix stelt wat jongere kinderen in staat om dingen te doen die oudere kinderen met hun mobieltje doen, zoals foto’s maken en bewerken en video’s opnemen. De Kidizoom is een camera met een LCD-scherm op een driepoot met flexibele poten. Hij kan ergens op staan of door de poten ergens omheen te buigen, ergens aan vastgemaakt worden. De Kidizoom heeft veel mogelijkheden. Foto’s en videos kunnen gemaakt en bewerkt worden en op internet gezet worden. In de bewakingsmodus detecteert de Kidizoombeweging, waarna een video-opname wordt gestart: leuk om ‘insluipers’ te betrappen! Ook kunnen er virtuele elementen aan foto’s worden toegevoegd. De Kidizoom biedt veel mogelijkheden om op een creatieve manier bezig te zijn met de moderne media. Kinderen leren er spelenderwijs een stukje technologie mee.

8 & 9 jaar

 • Gel-A-Peel Fashion Maker – MGA Entertainment; kinderen kunnen allerlei sierraden en mode-accessoires maken met gel-a-peel fashion maker. Een leuke knutselactiviteit die een mooi zelfgemaakt sierraad of accessoire oplevert, dat ook nog gedragen kan worden. Het stimuleert creatief bezig zijn en de fijne motoriek. Het resultaat geeft voldoening en kinderen kunnen trots zijn op hun kunstwerkje. Prima om alleen mee te spelen, maar ook leuk om samen met een ander kind te doen.
 • Silverlit Marcrobot – Spectron; de Macrobot is een witte robot op wielen, die beweegt zoals een segway en vrij veel mogelijkheden biedt. Hij kan objecten detecteren, heeft een dansmodus, kan robotachtige geluiden maken, stemmen vervormd nazeggen, een route onthouden en herhalen, en kleine voorwerpen op een plateautje vervoeren. Met een controler of app kunnen sequenties van bewegingen ingeprogrammeerd worden. Ook kan de Macrobot de controler volgen. Leuk speelgoed voor kinderen om kennis te maken met de mogelijkheden van robots.
 • Speak Out kids tegen ouders – Hasbro; In dit spel spelen twee teams tegen elkaar. Eén teamlid moet een zin op een kaartje zo goed mogelijk voorlezen (uitspreken) terwijl hij of zij een mondstuk in heeft, waardoor het heel moeilijk is om bepaalde letters uit te spreken. De andere teamleden moeten proberen te raden wat de spreker probeert te zeggen. Dat valt nog niet mee. Er zijn makkelijkere kaartjes voor de kinderen en moeilijkere voor de volwassenen, zodat de kansen wat meer gelijk zijn. Het niet goed uit kunnen spreken van de zinnen levert veel misverstanden en hilariteit op. Kortom, een vermakelijk spel voor het hele gezin of om op een feestje met vrienden te spelen en dat voor veel vrolijkheid zorgt. Het spel vraagt om fantasie en creativiteit van de toehoorders om tot de goede zinnen te kunnen komen.
 • Jolly & Roger – 999 games; Jolly en Roger is een tactisch kaartspel voor twee personen. Het doel is om zo veel mogelijk schepen te bezitten aan het eind van het spel. De schepen kunnen vier kleuren hebben. De spelers moeten elk aan hun eigen kant van de schepen piratenkaarten in dezelfde kleur aanleggen. Die kaarten kunnen verschillende sterktes (punten) hebben. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft aangelegd bij een schip, krijgt dat schip en het bijbehorende goud in zijn/haar bezit. Dit spel vraagt om strategisch inzicht en planning.
 • LaserX – Sablon; met Laser X kun je binnenshuis of buitenshuis lasergamen met je vrienden en/of vriendinnen. Goed om de motorische activiteit te stimuleren in deze tijd waarin kinderen steeds meer binnen achter een scherm zitten! Lekker rondrennen of je verbergen tot een tegenstander voorbij komt om hem of haar te raken. Het spel is competitief en zorgt voor veel spannend avontuur. Reactiesnelheid en goede oog-handcoördinatie (goed mikken) zijn de belangrijkste vereisten.

10 & 11 jaar

 • Agricola familie editie – 999 games; de familie-editie van Agricola is een wat vereenvoudigde variant van het oorspronkelijke spel. Het spel is prachtig vorm gegeven en nodigt uit tot spelen. Wat dit spel vraagt is een goede kennis van de regels en mogelijkheden in het spel. Vervolgens is strategisch inzicht en planning essentieel om te kunnen winnen. Ook toeval speelt een rol (bijvoorbeeld wie het eerst een activiteit mag kiezen in een ronde), maar ook dat kunnen spelers naar hun hand zetten. Het spel is competitief en zal in het begin zeker voor de jongere kinderen een uitdaging zijn. Om hun speelplezier te bevorderen is het goed om hun wat meer kansen te geven of de regels wat te versoepelen. Advies is om ruim de tijd te nemen om de regels door te nemen voor het spel gespeeld gaat worden.
 • Engino STEM Newton’s laws – Canenco; Prachtig technisch-educatief speelgoed waarin een aantal principes uit de natuurkunde worden gebruikt om zelfgemaakte apparaten te laten bewegen. Eenmaal in elkaar gezet kan met deze apparaten geëxperimenteerd worden om de natuurwetten te testen. Het bijbehorende boekje laat zien hoe de apparaten in elkaar gezet moeten worden, legt uit hoe je ermee kunt experimenteren en legt vervolgens de onderliggende theorie uit. Voor de jongere spelers is dit vooral mooi constructiemateriaal waar je leuke activiteiten mee kunt doen. De theoretische uitleg zal voor de meeste kinderen vanaf tien jaar pas interessant zijn, maar het zal zeer leerzaam zijn. Leuk construtiespeelgoed om kinderen te enthousiasmeren voor natuurkunde en technologie. Dit speelgoed bevordert constructievaardigheden (oog-hand coördinatie en fijne motoriek, ruimtelijk inzicht), logisch denken (oorzaak en gevolg), abstract denken (wetten uit de natuurkunde) en experimenteervaardigheden.
 • Nerf Modulus Regulator – Hasbro; De Nerf Modulus Regulator is het ultieme schietmonster voor elk kind dat houdt van schieten, actie en spannende avonturen. Het geweer biedt een aantal variatiemogelijkheden in uiterlijk en gebruik. Een goede aanleiding voor kinderen om buiten rond te rennen en fysiek bezig te zijn met vrienden, achter elkaar aan te rennen en eventueel politie of soldaat te spelen. Speelgoed dat oog-handcoördinatie en reactiesnelheid vraagt, maar vooral leuk vermaak is voor stoere kinderen.
 • Drone Mission – Spectron; Drones zijn in, en het leuke van dit speelgoed is dat de drone ook nog eens een stoere, bestuurbare truck als uitgangsbasis heeft. Dat biedt veel variatie in speelmogelijkheden. Zowel de drone als de truck kunnen apart bestuurd worden en de drone kan ook nog eens automatisch de truck volgen. Deze combinatie lijkt meer geschikt voor binnenshuis dan buitenshuis. Leuk om samen met een ander kind te doen en eventueel te combineren met andere stoere auto’s om je eigen avontuur (fantasiespel) te bedenken en spelen. Het goed aansturen van de drone is een mooie uitdaging voor de oog-handcoördinatie. Leuk avonturenspeelgoed.
 • Temple Connection – SmartGames; Temple connection is een mooie smart game, waar nu ook een derde dimensie (hoogteverschil) aan is toegevoegd. Tempels/torens moeten met loopwegen en bruggen op verschillende hoogteniveaus met elkaar verbonden worden, waarmee een beroep wordt gedaan op het creatief ruimtelijk denken. Verschillende mogelijkheden moeten in het visuele kortetermijngeheugen vastgehouden worden om te bedenken en uit te proberen welke optie wel of niet gaat werken om de opdracht uit te voeren. De 80 opdrachten lopen van makkelijk tot behoorlijk pittig, zodat de speler geleidelijk meer vaardigheid kan ontwikkelen in dit spel. Een kind komt snel op het niveau waar het spel een uitdaging gaat vormen. Het spel is mooi en kleurig vormgegeven wat uitnodigt tot spelen. Een leuk alternatief voor schermenactiviteiten als je niemand anders hebt om mee te spelen. Temple connection bevordert probleemoplossend vermogen, planning en ruimtelijk inzicht.

12 tot 17 jaar

 • Niko Air Race Vision 220 FPV Pro – Toystate Europe; De Nikko Air Race Vision is een absoluut racemonster! Hij is supersnel en superwendbaar en dat stelt hoge eisen aan het reactievermogen en de oog-handcoördinatie van de bestuurder. Voordeel is dat er verschillende vliegmodes zijn, waardoor het moeilijkheidsniveau gevarieerd kan worden. De drone heeft een camera, waarmee de bestuurder met behulp van een virtual reality bril de omgeving ziet vanuit het perspectief van de drone. Dat geeft het gevoel alsof je zelf in de drone zit en meteen een stuk extra uitdaging en sensatie. Bijvoorbeeld om ergens dicht langs te vliegen of er onderdoor. Voor kinderen die gek zijn op racesimulatiespellen is dit de echte race. Leuk om samen buiten met je vrienden te spelen en af te wisselen of te racen tegen een ander die ook een drone heeft. Avontuurlijk en spannend racevermaak om te delen met anderen.
 • Machiavelli Deluxe Kaartspel – 999 games; Machiavelli is een kaartspel dat vooral tactisch inzicht vraagt. Enerzijds moet er bij dit spel goed gepland worden, anderzijds moet je rekening houden met onverwachte wendingen, die je plannen kunnen doorkruisen. De wendingen maken het spel heel spannend, waardoor de betrokkenheid bij het spel groot is. Iedereen let voortdurend op elkaar. Als het te goed gaat met een speler wordt in de volgende beurt misschien zijn geld gestolen of een gebouw vernietigd. Een spannend en gezellig spel dat strategisch denken vereist en leuker is naarmate er meer personen meespelen. Het spel is erg competitief, dus het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Ook twaalfjarigen kunnen met enige spelervaring goed concurreren met oudere kinderen of volwassenen.
 • Sky Viper Stunt Drone Builder – Goliath; Het leuke van de Sky Viper Stunt Drone is dat je hem zelf in elkaar kunt zetten. Behalve het vliegplezier heb je ook nog een eenvoudige eenmalige constructiekit. Een app legt uit hoe je de drone in elkaar moet zetten. Een jongere zal extra trots zijn op zijn zelfgemaakte drone. Goed voor het zelfbeeld! Het besturen van de drone kan in verschillende moeilijkheidsgraden, wat erg plezierig is om er in te komen en voor de minder handige vliegeniers. Ook het automatisch opstijgen en landen is fijn om de frustratietolerantie niet teveel op de proef te stellen. Goed voor de reactiesneheid en oog-handcoördinatie. Verder is het een leuk vliegapparaat om mee te racen en stunten en plezier te delen met je vrienden.
 • 30 seconds everyday life – 999 games; 30 Seconds Everyday is een leuk partyspel dat met twee teams gespeeld wordt. Het doel is om binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen die op op een kaartje staan zo te omschrijven dat je teamgenoten zo snel mogelijk raden waar het om gaat. De combinatie van gezamenlijk raadspel en snelheid en de competitie met de tegenpartij zorgt voor veel levendigheid en hilariteit. Een verbindend spel om met zijn allen plezierig bezig te zijn.

18+

 • 3D puzzle Volkswagen T1 Bully – Ravensburger; Puzzelen lijkt tegenwoordig een ondergewaardeerde activiteit, maar met deze bus wordt puzzelen weer een leuke uitdaging. Tenminste, als je geen gebruik maakt van de nummertjes achter op de stukjes die aangeven waar het stukje hoort! Kijken, zoeken, passen, een stukje ruimtelijk inzicht en een redelijk vaste hand zijn de vaardigheden die bij deze puzzel benodigd zijn. Plus een beetje geduld en rustig werken. De stukjes passen goed in elkaar en de puzzel levert een mooi eindresultaat op en daarmee veel voldoening. Een rustgevende en niet al te uitdagende activiteit, die ook voor drukke kinderen wel eens een goede afwisseling kan bieden.
 • Who’s the dude – Identity Games; Who’s the Dude is een hilarisch partyspel waarbij in 45 seconden een opdracht of situatie moet worden uitgebeeld. De overige spelers moeten raden waar het om gaat. Het bijzondere en extra lachwekkende element van Who’s the Dude is, dat de situatie moet worden uitgebeeld samen met The Dude, een bijna levensgrote opblaaspop. Dat levert komische en misschien zelfs genante situaties op, maar vrolijkheid is gegarandeerd! De tijdsdruk en het competitie-element maken het spel extra spannend. Het spel vraagt om creativiteit om snel te bedenken hoe een situatie uitgebeeld moet worden en vindingrijkheid van degenen die moeten raden wat er uitgebeeld wordt. De pop helpt de uitbeelder om uit zijn/haar comfort zone te treden, waarmee het zelfvertrouwen gesterkt kan worden. Een leuk verbindend spel.
 • Great Western Trail – 999 games; Great Western Trail is een mooi uitgevoerd bordspel met een behoorlijke complexiteit. De mogelijkheden zijn uitgebreid en dat vraagt strategisch inzicht en planning. Een spel dat zowel met twee spelers als met meer dan twee spelers leuk is. Het is wel verstandig om de tijd te nemen om je van tevoren in de regels te verdiepen. Als je die eenmaal te pakken hebt dan is dit een spel dat niet snel verveelt.
 • Escape Room The Game Virtual Reality Set – Identity Games; Vorig jaar was Escape Room the Game gekozen tot spel van het jaar in de oudste leeftijdcategorie. Dit jaar is er een vervolg met weer vier spelen, maar nu wordt er tevens gebruik gemaakt van een virtual reality bril, waardoor je je ook echt in de escape room waant. Dit voegt weer een extra element toe en maakt de toch al spannende scenario’s nog realistischer. Onder tijdsdruk moeten raadsels opgelost worden om de code te vinden die voorkomt dat de ramp zich voltrekt. Dat zorgt voor het gevoel in een crisissituatie te zitten, waardoor de emoties op kunnen lopen. Dan is het de kunst om als team het beste uit iedereen te halen om op tijd tot de oplossing te komen. Het spel vraagt om probleemoplossend vermogen, sociale vaardigheden en emotieregulatie. Wat kan elke speler inbrengen? Hoe zorg je dat je gehoord wordt en niet ondergesneeuwd door de anderen? De scenario’s vragen om creatief ‘out of the box’ denken wanneer de groep niet verder komt en logisch redeneren. Emotieregulatie is belangrijk om helder te blijven denken als de tijd op raakt en de oplossing ver weg lijkt. Wie heeft het overzicht om de groep te leiden?

Winnaars Speelgoed van het Jaar 2017

Speelgoed van het Jaar 2017 - Mamaliefde
 • 0 tot 3 jaar; Play-Doh Kleuren & Vormen – Hasbro
 • 4 & 5 jaar; Soggy Doggy – Spin Master
 • 6 & 7 jaar; Kidizoom Flix – Vtech
 • 8 & 9 jaar; Macrobot – Spectron
 • 10 & 11 jaar; Agricola Familie Editie – 999 games
 • 12 tot en met 17 jaar; 30 seconds everyday life – 999 games
 • 18+; Escape Room The Game Virtual Reality Set – Identity Games

Allemaal van harte gefeliciteerd.

Wat was jouw favoriete speelgoed?

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken