Skip to Content

D-tsr dysforische toeschietreflex syndroom; wat is het en ervaringen

D-tsr dysforische toeschietreflex syndroom; wat is het en ervaringen

Nadat mijn dochtertje na de bevalling even bijgekomen was, ging ze al headbangend op zoek naar mijn borst. Die vond ze netjes binnen het uur.

De melkproductie kwam op gang en we zagen Hadewych slikken, het teken dat ze echt dronk. Hoe bizar, mijn lichaam maakt melk aan, wat haar in leven houdt! Wat haar zelfs laat groeien en ontwikkelen…

Ik vond het waanzinnig bijzonder. Echter, na een week bleek dat mijn hormonen de borstvoeding niet snappen.

Tijdens het voeden was ik depressief. De verloskundige stelde de diagnose D-TSR. Ik had van alles gelezen over borstvoeding, maar over de diagnose D-TSR had ik nog nooit gehoord.

Wat is D-TSR?

D-TSR staat voor dysforische toeschietreflex. Dit betekent dat je hormoonhuishouding verstoord is tijdens het geven van borstvoeding (en/of net ervoor of erna). Oxytocine is een hormoon dat samenwerkt met dopamine, ook wel een gelukshormoon genoemd.

Als je D-TSR hebt, daalt je dopaminespiegel te snel en/of te ver tijdens het toeschietreflex. Daardoor voel je je (zeer) depressief.

Er bestaat helaas geen pilletje voor en je hebt D-TSR bij elke voeding. Ook kolven, wat ik nog geprobeerd heb, helpt niet omdat er ook dan een toeschietreflex is.

D-TSR is niet hetzelfde als PPD, een postnatale depressie. Bij een postnatale depressie voelt de moeder zich over het algemeen somber en depressief. Bij D-TSR zijn de depressieve gevoelens alleen aanwezig tijdens het borstvoeden.

Veel vrouwen met D-TSR krijgen ten onrechte de diagnose ‘postnatale depressie’. Dat is erg, want de depressieve gevoelens van D-TSR zijn over zodra je stopt met borstvoeding geven.

Als je dat niet weet door een verkeerde diagnose…

Depressief tijdens borstvoeding; mijn ervaring met D-TSR

Ik had veel gelezen over borstvoeding geven, voorlichtingsavonden bezocht, de eerste 24 uur in het ziekenhuis had ik hulp van een lactatiedeskundige en thuis had ik een kraamverzorgster met verstand van borstvoeden. Hadewych dronk binnen het uur bijna 20 minuten: dat kan niet mis gaan, dacht ik.

De eerste dagen voelde ik me een beetje labiel, maar dat is logisch net na een bevalling. Het werden alleen wel érg grote ups en downs. Ik voelde me supergelukkig met mijn man en ons dochtertje.

Maar af en toe voelde ik me zeer depressief. Niet labiel of en beetje ongelukkig, maar echt depressief. Dan keek ik naar mijn kind, en voelde ik geen liefde. Juist afstand. Dat maakte me bang.

Onze lieve kraamverzorgster zag het een tijdje aan en maakte zich zorgen. Het viel haar op dat ik alleen depressief was tijdens het geven van borstvoeding. T

oen de verloskundige langs kwam, bespraken we dit met haar. Ze stelde vragen en keek het eens aan. Daarna kwam ze met de diagnose: D-TSR.

Wat te doen bij D-TSR?

De verloskundige adviseerde mij te stoppen met borstvoeding geven. D-TSR gaat namelijk niet over na een aantal weken of maanden, D-TSR heb je of je hebt het niet. Ik vond het erg moeilijk om die beslissing te maken.

Heel Nederland lijkt vol te zitten met pro-borstvoedingsmensen en ja, je wilt immers het beste voor je kind! Maar borstvoeding geven en geen liefde voelen voor je kind, of flesvoeding geven en wel liefde voelen…

Die keuze is niet moeilijk.

Na twee dagen te zijn gestopt, twijfelde ik nog steeds. Ben ik niet te snel gestopt? Heb ik me niet aangesteld?  Doordat ik de melkproductie goed gestimuleerd had, en daarna stopte, had ik erg last van stuwing. Ik moest nog een keer kolven…

Ik verzette mij tegen de depressieve gevoelens, ik focuste me op dat lieve gezichtje, maar er was niets aan te doen. De tranen stroomden over mijn wangen en ik voelde weer de afstand. Alsof er een kloof tussen mij en mijn baby kwam waar alle liefde in verdween.

Toen wist ik: Ik heb de juiste beslissing genomen.

De voordelen van borstvoeding

Er zijn een heleboel voordelen bij het geven van borstvoeding. Alleen al dat je het altijd bij je hebt zonder gesleep met flesjes, thermoskannen en poedertorens. Het is immers ook nog altijd op de juiste temperatuur.

Daarnaast heb je tijdens het voeden je kind heel dicht bij je. Je baby kan je lichaamsgeur goed ruiken omdat hij tegen je blote huid ligt, en dat geeft hem een ik-ben-veilig-bij-mamagevoel.

Borstvoeding geven heeft ook voordelen voor de moeder, zo zou je sneller van de bevalling herstellen. Een stabielere hormoonhuishouding hebben en een efficiëntere stofwisseling.

Borstvoeding en het knuffelhormoon

Tijdens het geven van borstvoeding maakt je lichaam veel oxytocine aan. Dit hormoon is beter bekend onder de naam: ‘knuffelhormoon’.

Tijdens knuffelen, een aanraking en fijn oogcontact maakt je lichaam dit hormoon aan, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Daarnaast maakt een vrouwenlichaam dit hormoon aan tijdens de bevalling, als je goed ontspannen bent. Het hormoon werkt dan pijnstillend, daarom is het zo belangrijk om je enigszins te ontspannen tijdens je bevalling.

Doordat je lichaam dit hormoon aanmaakt tijdens het geven van borstvoeding, raak je gehecht aan je kind. Je voelt liefde. Het grappige is, oxytocine werkt verslavend! Daardoor vinden veel moeders het zo moeilijk om het borstvoeden op een gegeven moment weer af te bouwen.

Eigenlijk zijn ze verslaafd geraakt aan het knuffelhormoon! Het helpt dan ook om geen voeding te geven, maar wel even te knuffelen met je kind.

Borstvoeding versus flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding omdat er antistoffen inzitten, die zitten niet in flesvoeding. Daarnaast past moedermelk zich aan, aan de behoefte van je kindje. Flesvoeding is altijd dezelfde samenstelling.

Dat zijn twee feiten die ik niet kan veranderen en de redenen waarom ik voor borstvoeding koos.

Maar dat betekent niet dat flesvoeding slecht is. In flesvoeding zitten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft, je hoeft zelfs geen vitamine K te geven want die zit al in de flesvoeding.

De hele borstvoeding- of flesvoedingdiscussie is een gloeiend heet hangijzer. Beide kampen hebben gelijk, want het ligt er maar aan hoe je het bekijkt:

Borstvoeding:

 • Er zitten antistoffen in;
 • Past zich aan, aan de behoefte van je kindje;
 • Altijd goede temperatuur;
 • Goed voor de hechting tussen moeder en kind.

Flesvoeding:

 • Alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft, zitten er in, inclusief vitamine K;
 • Darmkrampjes kun je voorkomen door de voeding in te dikken;
 • Je weet precies hoeveel je kindje drinkt;
 • Niet alleen goed voor de moeder-kindband, maar ook voor de vader-kindband;
 • Moeder kan af en toe even weg;
 • Moeder kan ’s nachts doorslapen door het flesje geven af te wisselen met iemand anders, waardoor ze overdag minder moe is, blijer en alerter;
 • Het eten van de moeder heeft geen invloed op de kwaliteit van de melk, zoals bij borstvoeding wel het geval is.

Voordelen van borstvoeding nabootsen bij flesvoeding

 • Antistoffen kan je niet nabootsen. Dat is iets wat je kindje gewoon niet heeft met flesvoeding. Net zoals je flesvoeding niet kunt aanpassen.
 • De juiste temperatuur kun je met een flesje makkelijk bereiken door het flesje in een pan heet water te leggen. Daarna schud je het flesje een beetje en controleer je de temperatuur door een beetje water uit het flesje op je arm te doen. Temperatuur goed? Dan kan het poeder erbij.
 • Bij het geven van flesvoeding is huid-op-huidcontact extra belangrijk. Het kindje ‘mist’ dit doordat hij niet tegen je borst aanligt. Kleed je baby tot op zijn luier uit, doe zelf je shirt en hemd uit, en leg hem lekker tegen je aan. Zeker weten dat hij zo in slaap valt! En… vaders kunnen dit natuurlijk ook doen (extra belangrijk als je wel borstvoeding geeft)!

Door de fles een blije moeder

Mijn eerste keuze was en is borstvoeding. Maar vanwege de D-TSR is dat niet mogelijk. Ik geef mijn kind flesvoeding en ik sta volledig achter die keuze.

Ik ga geen tijd verspillen met schuldgevoelens of iets dergelijks. Want borstvoeding is het beste voor mijn kind. Maar een blije en liefdevolle moeder is ook het beste voor mijn kind.

En als ik niet de mogelijkheid heb om mijn meisje alle twee te geven, maar ik door D-TSR gedwongen ben om één van beiden te kiezen, dan gun ik haar een blije en liefdevolle moeder.

Want nu maak ik met liefde foto’s, knuffel ik haar, lach ik naar haar, zing ik eindeloos liedjes en ga ik met haar wandelen.

Ik ga niet haar én mezelf te kort doen om maar borstvoeding te kunnen geven.

Martine Pieters-de Wit