Nog vier weken en dan viert onze dochter haar tweede verjaardag. Zoals ik gisteren al schreef ben ik daar in mijn hoofd meer mee bezig dan mijn eigen verjaardag. Het was een hele gezellige dag geworden, ondanks de regen met leuke visite en een etentje zonder kinderen en heel veel sangria…

Voor haar eerste verjaardag was het thema “Op een grote paddestoel“, dit was namelijk haar favoriete liedje vorig jaar. Nieuwe verjaardag, dus een nieuw thema. Het hoeft natuurlijk niet, maar het maakt het geeft een verjaardag wel dat net een beetje meer. Zolang je het maar met beleid doet, het hoeven geen Amerikaanse toestanden te worden. Zeker als pinner op pinterest kom je de origineelste ideeën tegen.

Lees ook: Kindertraktaties maken; van makkelijke, tot gezonde of kant en klare traktaties voor jongens en meisjes

Welk thema

De eerste vraag is natuurlijk welk thema zal het worden. Je kan een lijstje met favorieten van je kind maken, vervolgens een selectie maken op haalbaarheid. Een ondersteboven thema is bijvoorbeeld heel leuk, maar vraagt wel wat creativiteit. Een rollercoaster thema is ook leuk, maar het kan zijn dat je kind of de gasten dan verwachten naar een pretpark te gaan. Dit zijn de favorieten van onze dochter momenteel;

Na wat rond gezocht te hebben op pinterest naar haalbare ideeën. Zowel qua budget, tijdsplanning en ook geschikt voor iemand met twee linker handen heb ik gekozen voor het Onderwater / Nautical thema. Visjes staan bij haar bovenaan, het is continu visje visje als ze er een ziet. Op handdoeken, in het aquarium of  als het gezongen moet worden. Een thema waar je hele leuke eenvoudige dingen mee doen. Natuurlijk heeft manlief, er ook iets over mogen zeggen.

Tips en trucs

Tot slot nog een aantal algemene tips voor het organiseren van een themaverjaardag.

  1. Begin op tijd. Of er nu sprake is van een gebrek of een overvloed aan ideeën; je hebt de tijd nodig om dit uit te werken. En met kinderen weet je het nooit of je het zo een week niet aan toekomt om wat voor reden dan ook.
  2. Verstuur een uitnodiging; Laat de gasten weten dat ze uitgenodigd zijn. Voor kinderfeestjes kan je de gulden regel “aantal jaren = aantal gasten” aanhouden. In ieder geval tot groep 7 / 8, dan zullen de discofeestjes populair worden. Zelf verstuur ik de uitnodigingen zo rond de vier weken voor de verjaardag (nu dus). Dan is het niet te lang van tevoren, zodat het op de grote stapel verdwijnt. Maar nog wel lang genoeg dat de kans klein is dat er nog geen twintig andere afspraken staan.
  3. Kinderverjaardag; Indien je kiest voor een verjaardag met kinderen zal je een aantal extra voorbereidingen moeten treffen. Er moet een programma bedacht worden, bijvoorbeeld een uitstapje of een aantal activiteiten binnen. Probeer hier dan variatie in te brengen, dus iets actiefs in combinatie met iets rustigs, iets creatiefs en natuurlijk wat lekkers. Vergeet ook niet de entertainment; dit kan gewoon een cd met muziek zijn of een speciale gast. Afhankelijk van je budget en hoe gek je het wilt maken.
  4. Regel de taart; Als je er zelf een gaat maken zorg dan dat de ingrediënten besteld worden en je inspiratie hebt opgedaan. Zet eventueel een kruis in de agenda wanneer je de taart wilt gaan bakken en regel een oppas. Als je hem wilt bestellen doe je dat zo rond de twee / drie weken voor de verjaardag, denk aan een fototaart van de hema of een marsepeinen 3D taart bij een hobbybakker.
  5. Kledingkeus; Een verjaardag is altijd een goede reden voor een nieuwe outfit. Dit kan een mooie jurk of stoere kledingset zijn, maar ook binnen het thema passen. Zeker bij een eerste verjaardag kan het leuk zijn om de kleding van die dag te bewaren. Eigenlijk had ik vorig jaar een rode puntmuts willen hebben, maar vond deze pas na afloop van haar verjaardag… Een accessoire kan al net dat beetje verschil maken. Wel had ik een t-shirt met haar naam en een grote cijfer 1 laten bedrukken.
  6. Aandenken; Zeker als je een kinderverjaardag organiseert is het een soort traditie om een aandenken mee te geven. Dit kan natuurlijk een simpel zakje snoep zijn, maar leuker (en gezonder!) is het om het origineel aan te pakken met een, al dan niet, eetbaar aandenken binnen het thema. Hiervoor is de kans van slagen zeer groot bij de hema of de action.
  7. Traktaties; Als je kind naar een kinderdagverblijf of school gaat zullen de overige kinderen verwachten dat er getrakteerd wordt. Hiervoor geldt hetzelfde als 4. Je kan natuurlijk kiezen voor een zakje chips, maar vaak zie je ook dat dit niet gewaardeerd wordt of dat er zelfs iets origineels van je verwacht wordt. Bedenk dus op tijd wat je wilt gaan maken. Zelf probeer ik altijd iets te kiezen wat je desnoods kan invriezen, zodat je niet de avond ervoor nog tot midden in de nacht bezig bent. Het kost altijd meer tijd dan je denkt.
  8. Aan de slag in de keuken; Je kan er voor kiezen om een catering in te huren, of alle hapjes kant en klaar te bestellen, dat kost echter wel wat. Als je eenmaal los bent gegaan op pinterest zul je daar ook een hoop leuke ideeën zijn tegengekomen. Door alleen al te werken met ingrediënten in bepaalde kleuren en een mooi prikkertje kan je zelfs de meest basic hapjes en snapjes omtoveren in een themabuffet.
  9. Versier de kamer de dag van tevoren. Als je kind het spannend vindt, doe het dan samen. Als het wat ouder is kan het juist een verrassing zijn als hij of zij beneden komt. Versieren kan al heel eenvoudig met ballonnen, slingers en een tafelkleed in een bepaalde kleur / design.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.