Skip to Content

Verjaardag organiseren; inclusief checklist

Verjaardag organiseren; inclusief checklist

Met nog twee weken te gaan tot de verjaardag, is het thema bepaald, hier vind je trouwens leuke thema’s voor kinderfeestjes en zijn de verlanglijstjes opgesteld.

Er is ook een handige aftelkalender gemaakt. De eerste acties moeten nu toch echt wel ondernomen worden. Sterker nog, hadden eigenlijk al verleden tijd moeten zijn.

Daarom heb ik voor mezelf een verjaardagsplanning gemaakt, en een beetje aangepast zodat jullie hier ook je voordeel mee kunnen doen. Wees daarom vooral vrij om hem aan te vullen met dingen die ik ben vergeten, of wat jij anders zou doen.

Maand vooraf

Misschien een beetje overdreven, maar zeker als het de eerste verjaardag van je kindje is. Of als je er gewoon een spetterend feestje van wilt maken is een maand vooraf zeker niet te vroeg om te beginnen.

Wat je kan doen;

  • Verlanglijstje opstellen; De eerste familie / vrienden zal vast al wel eens gepolst hebben wat je kindje wil hebben voor zijn / haar verjaardag. Tijd dus om een verlanglijstje op te stellen. Bij voorkeur met cadeautjes in verschillende categorieën. Als hulpmiddel voor jezelf, of zelfs op zo’n handige online site zodat gasten gelijk kunnen afstrepen wat ze (van plan zijn) te kopen. De ervaringen van een vriendin zijn dat gasten spullen afstrepen die je vervolgens niet ziet terugkomen op een verjaardag. Geen idee wat te vragen; cadeaubonnen of gewoon kleine cadeautjes in mooie verpakkingen met lintjes etc. doen het altijd goed (dat vinden kinderen al vaak het mooiste).
  • Locatie; Ga je de verjaardag thuis vieren, of wat ik steeds vaker hoor, op locatie. Zelf doen we de kinderverjaardagen nog niet zo uitgebreid dus past prima in ons huis, zeker als de visite een beetje verspreid over de dag aankomt. Een maand van te voren is het heel handig dit besluit te nemen, bijvoorbeeld na het ‘opstellen’ van een gastenlijst. Of gewoon even stil staan bij wie er welkom zijn. Dan heb je nog even de tijd om een locatie te regelen.
  • Uitnodigingen; Zeker voor de eerste verjaardag is het belangrijk om op tijd een uitnodiging te versturen zodat de mensen die je verwacht nog vrij zijn. Nu voor de tweede verjaardag moeten wij dat zelf nog doen.

Twee / drie weken vooraf

  • Verjaardagstaart; Als je een marsepeinen taart wilt bestellen moet je daar op tijd bij zijn. Veel hobby bakkers maken er maar een per week en zitten al snel vol. Ook als je zelf aan de slag gaat is het goed alvast te bedenken wat je wilt gaan maken en eventueel extra pluggers of kleurstof te kopen. Hier vind je alvast drie recepten voor niet te ingewikkelde verjaardagstaarten.
  • Thema kiezen; Als je een thema wilt voor de verjaardag is het goed om alvast eens rond te kijken. Bijvoorbeeld op pinterest kom je de leukste ideeën tegen. Heb je ook alvast tijd om zo af en toe iets mee te nemen als je in de stad bent. Zo spreid je gelijk een beetje de kosten.
  • Cadeautjes; Tijd om een cadeau te kiezen en bestellen. Dit jaar hebben we al aardig wat cadeautjes verzameld, ook voor de decembermaand dus daar moet een keuze uit gemaakt worden.

Week vooraf

  • Huis opruimen; Geldt misschien niet voor iedereen. Maar hier in huis wel, een week van tevoren begin ik met opruimen. Zo kan manlief er rustig aan wennen dat de tafel dan weer leeg moet etc.
  • Boodschappen; Er komt in ieder geval een boodschappenlijstje en de houdbare boodschappen worden ook gedaan. Als ik dan nog iets vergeet dan heb ik nog een uitvlucht mogelijkheid.

Dag vooraf

  • Taart; Of eigenlijk doe ik dit twee dagen van tevoren. Zeker als ik bezig ben met een marsepeintaart heb ik hier minimaal een dag voor nodig.
  • Boodschappen; De laatste boodschappen worden gedaan en dan wordt het tijd om de hapjes te maken.
  • Decoratie; Als de kinderen naar bed gaan hangen we de slingers op en worden de ballonnen opgeblazen. Ook de andere thema aankleding wordt dan opgehangen.

Dag zelf

  • Cadeautjes uitpakken; Waarschijnlijk beginnen we de dag met cadeautjes uitpakken.
  • Ontbijten; Gevolgd door een feestontbijt.
  • Puntjes op de I; Dan is het tijd om koffie / thee te zetten en de thermoskannen te vullen. De hapjes en drankjes uit de koelkast op te tafel te zetten. Of in ieder geval een deel zodat er voor de middagvisite ook nog genoeg keus is. De laatste hand wordt dan gelegd aan de buffettafel.
  • Genieten; Dan is het tijd om te gaan genieten, heerlijk te kijken naar een stralende jarige.
  • Op tijd naar bed; De jarige mag, als ze dat wil, wat langer op blijven. Is ook afhankelijk van hoe moe ze is en hoe goed ze overdag heeft geslapen. Grote kans dat ik zelf uitgeput ben en dus op tijd naar bed wil gaan.

Na afloop

  •  En als de visite er dan vandoor is, wordt het tijd om alles op te ruimen. Controleren of alle verpakkingen en cadeaupapiersnippers in de prullenbak zijn. De vaatwasser een paar keer aan het werk zetten.
  • Napret; En natuurlijk de napret, hopen dat het gelukt is om tussendoor foto’s te maken. Vaak vergeet je dat juist als het erg gezellig is. Om op die manier nog een keertje nagenieten.

Welk thema

De eerste vraag is natuurlijk welk thema zal het worden. Je kan een lijstje met favorieten van je kind maken, vervolgens een selectie maken op haalbaarheid. Een ondersteboven thema is bijvoorbeeld heel leuk, maar vraagt wel wat creativiteit.

Een rollercoaster thema is ook leuk, maar het kan zijn dat je kind of de gasten dan verwachten naar een pretpark te gaan.

Dit zijn de favorieten van onze dochter momenteel;

  • dieren; hondjes en visjes
  • zon / buiten
  • treintjes
  • zingen; karaoke of popstar
  • duplo
  • ijsjes
  • Sesamstraat; met name Elmo

Na wat rond gezocht te hebben op pinterest naar haalbare ideeën. Zowel qua budget, tijdsplanning en ook geschikt voor iemand met twee linker handen heb ik gekozen voor het Onderwater / Nautical thema.

Visjes staan bij haar bovenaan, het is continu visje visje als ze er een ziet. Op handdoeken, in het aquarium of  als het gezongen moet worden. Een thema waar je hele leuke eenvoudige dingen mee doen. Natuurlijk heeft manlief, er ook iets over mogen zeggen.

Tips en trucs

Tot slot nog een aantal algemene tips voor het organiseren van een themaverjaardag.

Begin op tijd. Of er nu sprake is van een gebrek of een overvloed aan ideeën; je hebt de tijd nodig om dit uit te werken. En met kinderen weet je het nooit of je het zo een week niet aan toekomt om wat voor reden dan ook.

Verstuur een uitnodiging; Laat de gasten weten dat ze uitgenodigd zijn. Voor kinderfeestjes kan je de gulden regel “aantal jaren = aantal gasten” aanhouden. In ieder geval tot groep 7 / 8, dan zullen de discofeestjes populair worden. Zelf verstuur ik de uitnodigingen zo rond de vier weken voor de verjaardag (nu dus). Dan is het niet te lang van tevoren, zodat het op de grote stapel verdwijnt. Maar nog wel lang genoeg dat de kans klein is dat er nog geen twintig andere afspraken staan.

Kinderverjaardag; Indien je kiest voor een verjaardag met kinderen zal je een aantal extra voorbereidingen moeten treffen. Er moet een programma bedacht worden, bijvoorbeeld een uitstapje of een aantal activiteiten binnen. Probeer hier dan variatie in te brengen, dus iets actiefs in combinatie met iets rustigs, iets creatiefs en natuurlijk wat lekkers. Vergeet ook niet de entertainment; dit kan gewoon een cd met muziek zijn of een speciale gast. Afhankelijk van je budget en hoe gek je het wilt maken.

Regel de taart; Als je er zelf een gaat maken zorg dan dat de ingrediënten besteld worden en je inspiratie hebt opgedaan. Zet eventueel een kruis in de agenda wanneer je de taart wilt gaan bakken en regel een oppas. Als je hem wilt bestellen doe je dat zo rond de twee / drie weken voor de verjaardag, denk aan een fototaart van de hema of een marsepeinen 3D taart bij een hobbybakker.

Kledingkeus; Een verjaardag is altijd een goede reden voor een nieuwe outfit. Dit kan een mooie jurk of stoere kledingset zijn, maar ook binnen het thema passen. Zeker bij een eerste verjaardag kan het leuk zijn om de kleding van die dag te bewaren. Eigenlijk had ik vorig jaar een rode puntmuts willen hebben, maar vond deze pas na afloop van haar verjaardag… Een accessoire kan al net dat beetje verschil maken. Wel had ik een t-shirt met haar naam en een grote cijfer 1 laten bedrukken.

Aandenken; Zeker als je een kinderverjaardag organiseert is het een soort traditie om een aandenken mee te geven. Dit kan natuurlijk een simpel zakje snoep zijn, maar leuker (en gezonder!) is het om het origineel aan te pakken met een, al dan niet, eetbaar aandenken binnen het thema. Hiervoor is de kans van slagen zeer groot bij de hema of de action.

Traktaties; Als je kind naar een kinderdagverblijf of school gaat zullen de overige kinderen verwachten dat er getrakteerd wordt. Hiervoor geldt hetzelfde als 4. Je kan natuurlijk kiezen voor een zakje chips, maar vaak zie je ook dat dit niet gewaardeerd wordt of dat er zelfs iets origineels van je verwacht wordt. Bedenk dus op tijd wat je wilt gaan maken. Zelf probeer ik altijd iets te kiezen wat je desnoods kan invriezen, zodat je niet de avond ervoor nog tot midden in de nacht bezig bent. Het kost altijd meer tijd dan je denkt.

Aan de slag in de keuken; Je kan er voor kiezen om een catering in te huren, of alle hapjes kant en klaar te bestellen, dat kost echter wel wat. Als je eenmaal los bent gegaan op pinterest zul je daar ook een hoop leuke ideeën zijn tegengekomen. Door alleen al te werken met ingrediënten in bepaalde kleuren en een mooi prikkertje kan je zelfs de meest basic hapjes en snapjes omtoveren in een themabuffet.

Versier de kamer de dag van tevoren. Als je kind het spannend vindt, doe het dan samen. Als het wat ouder is kan het juist een verrassing zijn als hij of zij beneden komt. Versieren kan al heel eenvoudig met ballonnen, slingers en een tafelkleed in een bepaalde kleur / design.

Linda van Aken
  1. Jessika schreef:

    Bedankt voor de checklist! Over een paar dagen wordt mijn kleine dame twee jaar en ik schiet meteen in de stress als ik lees wat ik nog moet doen. Traktaties voor de crèche maken mis ik nog in je lijstje. Fijne verjaardag alvast!

Comments are closed.