Skip to Content

Samen boodschappen doen met kinderen; 13 tips!

Samen boodschappen doen met kinderen; 13 tips!

Voor sommige ouders is het een ware crime; boodschappen doen met kinderen. Mijn oudste zoon had toen hij een stuk kleiner was, nogal de neiging om bij alles wat hij lekker vond, te vragen of hij het mocht hebben.

Inmiddels is hij negen jaar en komt dit gelukkig een stuk minder voor. De jongste van twee zegt nog maar weinig en vindt het allemaal prima in het grote winkelkarretje.

Toch zie ik nog regelmatig boze peuters op de grond van de supermarkt liggen, waar een moeder naast staat met een rood hoofd. Ik geef tips waarmee je hopelijk op een rustige(re) manier boodschappen kunt gaan doen met je kind(eren).

Maak een boodschappenlijstje

Sowieso is het altijd slim om een boodschappenlijstje te maken, op deze manier vergeet je namelijk niets én ben je goedkoper uit, omdat je dan (als het goed is) geen extra dingen in je wagentje kiept.

En dan komt het volgende; kinderen houden absoluut niet van wachten..het is dus niet handig om nog eventjes na te gaan denken wat je ook alweer moest hebben.

Zet alles eventjes op volgorde van de looproute op je lijstje, zo ga je als een speer door de supermarkt en dat is bevorderlijk voor het humeur van je kind(eren).

Geef je kind het boodschappenlijstje

Allereerst maak je thuis samen het lijstje, dat schept een band én het kind heeft het idee dat er naar hem/haar geluisterd wordt. In de supermarkt kan hij/zij helpen met de dingen van het lijstje zoeken en in het karretje doen.

Natuurlijk is dit alleen geschikt voor de iets grotere kinderen, maar het helpt dus wel degelijk. Overigens, als het kind nog niet kan lezen en schrijven, dan kun je gemakkelijk afbeeldingen uitprinten van de dingen die je nodig hebt; bijvoorbeeld appels, bananen, melk, vla, wortels en ijsjes.

Je kunt dit aan je kind laten zien en vervolgens met hem/haar op jacht naar alle dingen die jullie nodig hebben.

Kies een goed tijdstip

Rond etenstijd boodschappen doen is echt niet slim. Hongerige maagjes veroorzaken chagrijnige kinderen en dat wil je gewoon niet. Aan het einde van de dag, als de kinderen moe zijn, is ook écht geen goed moment!

Ik ga altijd meteen boodschappen doen als ik de oudste afgezet heb bij school. De jongste is dan namelijk nog niet moe en heeft nog een volle buik van het ontbijt.

Voor mij een ideaal tijdstip. En je hoeft dan vaak niet zo lang te wachten in de rij.

Zorg dat je kind gegeten heeft

Een lege maag is geen goed idee, dus zorg ervoor dat je kind gegeten heeft voordat je de supermarkt betreedt.

Lukt dat niet, dan kun je meestal op de fruitafdeling een gratis mandarijn, appel of banaan krijgen voor de kleintjes. Mijn jongste snaait altijd een banaan op tijdens het boodschappen doen…en dat werkt…echt!

Maak van tevoren de regels duidelijk

Maak duidelijke afspraken over waar jullie naartoe gaan en wat je van de kinderen verwacht.

Geen ruzie maken, niet rennen in de winkel, niet botsen tegen andere mensen, niet gillen, niet zeuren en al zeker niet zomaar spullen uit de schappen trekken en in het karretje gooien. De kinderen weten waar ze aan toe zijn en dat vinden ze vaak heel erg prettig.

Beloon goed gedrag

Vertel de kinderen dat, als ze zich goed gedragen, er iets leuks op ze staat te wachten. Wat dacht je van samen koekjes bakken?

Eventjes schommelen in de speeltuin, of een muntje in de spaarpot? Je geeft ze iets om naar uit te kijken en dat zorgt er vaak voor dat ze zich op een positieve manier gedragen.

Leid af

Begint je kind toch te mopperen, probeer hem/haar dan af te leiden! Ik heb ze er nog nooit neergezet, maar in de meeste supermarkten is wel een kinderhoek met televisie. Liever je kind bij je houden (zoals ik), verzin een leuk spelletje of zing een liedje…altijd goed..en voor gek sta je niet zo snel als je een kind bij je hebt.

Vermijd discussies

Oudere kinderen (zoals bijvoorbeeld jongetjes van 9, kuch) houden wel van een discussie op z’n tijd. Nou, think again buddy; in de supermarkt ga ik niet in discussie.

Als je dat waterpistool met 3 reservoirs wilt hebben (ja serieus, ik zag er laatst eentje in de supermarkt liggen) dan spaar je er maar voor.

Is het aanbieding, dan kunnen we heel even kort, zonder discussie, mondeling vastleggen hoe we het allemaal gaan aanpakken. En, als ik als moeder vind dat je het niet nodig hebt, dan is het jammer, maar helaas.

Blijf vertellen wat er gaat gebeuren

Zeker voor jonge kinderen is het heel erg belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Ik kakel wat af tegen mijn jongste als ik door de supermarkt dender. “We gaan nog even kaas pakken”, “We moeten nog eventjes een pak melk halen” enzovoorts.

Trek je niets aan van anderen

Is je kind dwars (en aan het gillen, krijsen etc.) dan heb je grote kans dat de halve supermarkt kijkt…jawel…naar jou als moeder. Want jij doet schijnbaar iets niet goed, waardoor het kind helemaal over de zeik gaat?!

Uh, nope…niets van aantrekken. Ze waren zeker vroeger zelf altijd voorbeeldig…en hun kinderen des te meer…

Iedereen heeft een mening, alleen is jouw mening de enige die telt op dat moment.

Samen boodschappen doen

Samen boodschappen doen met je partner, een vriendin of bijvoorbeeld je moeder zorgt ervoor dat je iets meer je handen vrij hebt. Je hebt eigenlijk gewoon een klein animatieteam bij je (zeker oma’s doen het altijd goed).

Als jij boodschappen doet dan kan degene die met je mee is, zich eventjes bezighouden met de kinderen.

Moet diezelfde persoon ook boodschappen doen, dan kun je halverwege even wisselen…of je neemt gewoon meteen het boodschappenlijstje van diegene mee, zodat je hem/haar tegemoet kunt komen.

Bedank je kind(eren)

Ging het top in de supermarkt, bedank je kind(eren) dan voor goed gedrag.

Kinderen zijn dol op complimenten (volwassenen trouwens ook hoor) en zo geef je ze motivatie om de volgende keer weer goed gedrag te laten zien. Ging het “redelijk” maar beter dan de keer ervoor zeg dit dan ook zeker tegen je kind(eren).

Boodschappen laten bezorgen

Houd je de strijd…en wordt het gewoon echt niet beter, dan kun je er beter voor zorgen om de boodschappen te laten bezorgen door de AH of Jumbo.

Je kunt de bestelling plaatsen wanneer je wilt, dus ook laat in de avond bijvoorbeeld. Over een tijdje kun je het gewoon nogmaals proberen, om te kijken hoe het dan gaat.

Hoe gaat het boodschappen doen met kinderen bij jullie?

Amanda
  1. Jacobien says:

    Als ik boodschappen ga doen, neem ik meestal de tijd om kinderen daarbij te betrekken. Over het algemeen gaat het prima, het zangkoor doet z’n best hier ;) Tip 10 vind ik soms wel eens lastig, maar is wel enorm handig als je dat goed kunt. En de tip om vooraf wat eten te geven, die ga ik meenemen!

Comments are closed.