De leukste musea onder de vier jaar - Mamaliefde.nl

De leukste musea voor (jonge) kinderen

Vandaag wil ik graag mijn favoriete musea om samen met peuters, kleuters en kinderen te bezoeken met jullie delen. Er zijn namelijk genoeg leuke musea die je kan bezoeken met jonge kinderen, of het nu een dreumes, peuter of al een kleuter is. Zonder dat je kind overal met de handjes op de rug hoeft rond te lopen, maar lekker zelf op ontdekking kan gaan. Dat vind ik namelijk erg belangrijk. Gewoon lekker leren door te doen, met meer zintuigen dan alleen de ogen. Leuk ook als er een multimediale expositie is, maar voor kleine kinderen is dat niet altijd even handig. Toen onze dochter nog geen twee maanden oud was namen we haar al mee naar het Legermuseum. Helaas bestaat dit nu niet meer omdat het samengaat met het luchtvaartmuseum in Soesterberg. Maar dit was zeer de moeite waard. Het is alweer twee weken geleden dat ik mijn tien favoriete pretparken deelde, dus vandaag mijn top tien musea.

1. Ontdekmusea

Ook speciaal voor jonge kinderen zijn er musea waar ze kunnen ontdekken en leren. Als je hier bent heb je niet eens door dat je in een museum bent!

Villa Zebra – Rotterdam

Villa zebra kunst museum voor peuters, kleuters en kinderen in Rotterdam - Mamaliefde.nl

In Rotterdam vind je Villa Zebra met een speciale interactieve tentoonstelling voor kinderen van 3 tot 6 jaar. De ervaring leert echter dat dit al interessant kan zijn zodra je kinderen kunnen lopen. Voor de oudere kinderen is er boven ook een tentoonstelling.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan Villa Zebra met tentoonstelling Zelf!
Lees ook: Dagje uit: Klooimiddag in Villa Zebra

Continium – Heerlen

Dagje uit Continium museum Kerkrade Limburg met kinderen - Mamaliefde

In Limburg vind je het Continium dat ook zeker een aanrader is. Een bezoekje aan dit museum kan je combineren met een voorstelling in het 3d-theater.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Continium Discovery Center in Limburg

Doemuseum – Veendam

Doe Museum Veendam Groningen - Mamaliefde.nl

En in het noorden kan je terecht bij het Doemuseum.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Doemuseum in Groningen

Techniekmuseum – Hengelo

Dagje uit: Techniekmuseum Heim; ook voor meisjes - Mamaliefde.nl

In het oosten kan je lekker spelen bij het Techniekmuseum. Ondanks de naam niet alleen leuk voor meisjes maar zeker ook voor jongens!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Techniekmuseum HEIM in Twente, ook voor meisjes

Nemo – Amsterdam

Voor iets oudere kinderen is het Science Centre Nemo in Amsterdam een echte aanrader. Een museum gericht op wetenschap en techniek. Het leukste is dat je als kind overal zelf aan mag zitten. Het is al wat langer geleden, maar ik kan me nog herinneren dat ik de halve dag doorgebracht heb in het laboratorium van Nemo om daar allerlei proefjes te doen. Het gebouw is ook zeer bijzonder, als een schip met verschillende deks richt het zich op uit het water.

2. Nijntje museum – Utrecht

Feest! Nijntje tentoonstelling Centraal museum - Mamaliefde

Wie kent Nijntje niet? Sinds februari 2016 is er een speciaal Nijntje museum in Utrecht te vinden. Hier vind je onder andere een complete verzameling van Nijntje boekjes in diverse talen, waar je zelf verhaaltjes kan luisteren via een koptelefoon. In de speelruimte is er een Nijntje huisje nagebouwd, zo kunnen de kinderen zelf zien en ervaren hoe Nijntje woont.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan het Nijntje museum

3. Kinderboekenmuseum – Den Haag

Favoriete musea: kinderboekenmuseum - mamaliefde

In het kinderboekenmuseum in Den Haag vindt je onder andere de tentoonstelling Kikker. Deze richt zich speciaal op jonge kinderen. Naast een aantal boeken van kikker zijn er meerdere situaties vanuit de boeken nagebouwd die je kunt uitdagen om zelf actief te zijn. Bijvoorbeeld het huisje van haas waarvan het dak gemaakt moet worden, een trampoline waar je zelf als een kikker kan springen of een zee met een boot dat fruit en groenten kan vervoeren. Helaas is de rest van het kinderboekenmuseum heel erg multimediaal.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kikker in Kinderboekenmuseum Den Haag


4. Openluchtmuseum Orvelte & Zuiderzee

Favoriete musea: openluchtmuseum - mamaliefde

Ideaal voor een dagje mooi weer. Lekker buiten rondlopen in een museum en de geschiedenis beleven. Er worden regelmatig activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd specifiek voor kinderen. Ze mogen dan bijvoorbeeld zelf een boer spelen. Ouders mogen natuurlijk altijd helpen. Na het museumdorp Orvelte staat het openluchtmuseum in Arnhem hoog op onze lijst. Woon je meer in het Noorden van Nederland dan is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een echte aanrader.

Meer informatie over het museumdorp Orvelte staat het Zuiderzeemuseum vind je hier.

Lees ook: Bezoek aan Museumdorp Orvelte
Lees ook: Dagje uit: Zuiderzeemuseum Enkhuizen

5. Aviodrome – Lelystad

Onze dochter is helemaal fan van vliegtuigen. Zodra ze iets hoort gaat het hoofdje naar de lucht en een vingertje omhoog, zoekend naar waar het gelijk vandaan komt. Bij het aviodrome, het nationaal luchtvaartmuseum in Lelystad valt er meer dan genoeg te zien en te beleven. Zo kan je vanuit de toren zelf vliegtuigjes spotten of een vliegtuig van binnen zien.

Meer informatie vind je hier.

6. Nederlands Militair Museum – Soest

Favoriete musea: legermuseum - mamaliefde

Helaas bestaat dit museum niet meer. Maar we zijn hier twee keer geweest met onze dochter. Een keer toen ze nog vrij jong was en de tweede keer op de laatste dag dat ze open waren. Er waren een paar voorstellingen waar je ook zelf aan dingen kon zitten. Bijvoorbeeld op de trommel slaan bij een veldslag. Er was zelfs een speciale kinderafdeling waarbij je op een paard kon klimmen of zelf een harnas kon voelen. Ben erg benieuwd naar de nieuwe opzet samen met het luchtvaartmuseum in het Nederlands Militair Museum.

Meer informatie vind je hier.

7. Spoorwegmuseum – Utrecht

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

In het centrum van Utrecht vindt je het spoorwegmuseum. Welk kind is nu niet onder de indruk van voorbij denderende treinen? Die van ons wel; iedere trein wordt nagezwaaid. Hier kijken ze hun ogen uit. Naast verschillende oudere treinen hebben ze ook een speeltuin of een treintje waar ouders niet in mogen!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Spoorwegmuseum Utrecht

7 B. Scheepvaartmuseum – Amsterdam

Heb je niet zoveel met treinen maar meer met scheepvaart dan is het bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een echte aanrader. Zeker ook met kinderen, die kunnen niet alleen genieten van de tentoonstellingen, speciale interactie maar ook lekker klimmen en klauteren op een heus piratendek.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Scheepvaartmuseum Amsterdam

8. Archeon – Alphen aan de Rijn

Favoriete musea: archeon - mamaliefde

Het Archeon houdt misschien nog wel het meeste tussen een park en een museum. Tegenwoordig is het park wat compacter opgezet dan vroeger en loop je zo van de Middeleeuwen via de bronstijd naar de Romeinen. Als kind ben ik hier vaak geweest, met kinderen staat dit nog op mijn lijstje. Het leuke is dat ze ook overal mee mogen doen, dus helpen met het oproepen van de Romeinse goden, broodjes bakken bij de middeleeuwse bakker of een vuurtje stoken in de prehistorie.

Meer informatie vind je hier.

9. Deltapark Neeltje Jans – Eiland in de Vrouwenpolder

Dagje uit Neeltje Jans deltapark - Mamaliefde

Wat begonnen is als een museum over de Deltawerken, met leuke activiteiten voor kinderen. Is uitgegroeid tot een compleet waterpark. Inclusief shows met zeeleeuwen en zeehonden, een aquarium en een heel waterpark. Genoeg dus om er een heel dagje uit van te maken. Vergeet vooral niet om de zwemkleding mee te nemen!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Deltapark Neeltje Jans

9B. Eco Mare – Texel

Eco-Mare Texel - Mamaliefde

Als alternatief hierop is Eco mare op Texel natuurlijk ook een absolute aanrader. Hier kan je niet alleen naar zeehondjes kijken en andere vissen, er is ook een interactieve tentoonstelling die je meer leert over het eiland Texel maar ook de Noordzee en flora en fauna.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Ecomare op Texel

10. Naturalis – Leiden

In Leiden vind je Naturalis, dit is een natuurhistorisch museum met veel opgezette dieren. Zij verstaan echter de kunst om dit op een leuke en interactieve manier te presenteren aan kinderen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het museum dat in 2018 open moet gaan, en is alleen het Poortgebouw geopend met ieder jaar een andere tentoonstelling. Zo is Trix nu op wereldreis, maar is straks weer te zien als het grote gebouw geopend wordt. Het ligt ook nog eens heel dicht bij het station, dus ideaal als je met de trein reist.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Bezoek aan Trix in Naturalis

Lees ook: Op Expeditie in Naturalis

11. Museum van de 20e eeuw – Hoorn

Store Wars; 40 jaar of Star Wars

In het museum van de twintigste eeuw heb je vaak wisselende tentoonstellingen, wij zijn er geweest vanwege de Star Wars tentoonstelling. Maar ook de permanente expositie is de moeite waard. Je waant je weer even terug in de tijd. Het leukste is misschien nog wel de speelgoed collectie, met speelgoed waar je ook echt mee mag spelen! Ook staan er diverse lego tafels waar papa en mama natuurlijk ook gaan bouwen! Het ligt ook op een schitterende locatie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Star Wars in Museum van de 20e eeuw

12. Rijksmuseum – Amsterdam

Met je dreumes en peuter naar het Rijksmuseum - Mamaliefde

Tja, je zou het niet snel verwachten in dit overzicht voor jonge kinderen. En eerlijk gezegd zou ik het ook alleen adviseren als je kind vaker naar een museum is gegaan. Maar een bezoekje aan het Rijksmuseum met het immense Nachtwacht en andere tentoonstellingen kan prima met jonge kinderen.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan het Rijksmuseum met twee peuters.
Lees ook: Dagje uit: Rijksmuseum van Oudheden

Wat het ook altijd goed doet zijn de zogenaamde ‘Erlebnis musea’ deze vind je vooral in Duitsland in alle soorten en maten. Zo zijn we naar een museum geweest over edelstenen en mijnwerken en een kasteel met valkenshow. Tot slot zou ik als ze wat ouder zijn ook mee willen nemen naar het Anne Frank museum. Dit heeft op mij als klein meisje veel indruk gemaakt.

Zijn jullie wel eens naar een museum geweest? Welke bevelen jullie aan voor jonge kinderen?

De leukste musea met peuters en kleuters kinderen in Nederland - Mamaliefde.nl

Meer geschikte musea voor (oudere) kinderen vind je op de blog van Kidseropuit.

Popova Valeriya / Shutterstock.com

Summary
Review Date
Reviewed Item
Musea met kinderen
Author Rating
51star1star1star1star1star
Volgende
Vorige

Comments ( 9 )

 • Handig lijstje! Het kinderboekenmuseum staat bij ons sowieso op de lijst.

 • Het vernieuwde Prinsenhof (in Delft) schijnt ook erg leuk te zijn geworden… Maar dat moet ik nog met eigen ogen aanschouwen.

  • Dat heb ik ook gehoord, maar ook verhalen dat de suppoost niet van kleine kinderen houdt en ze niet vrij mogen rondlopen. Voorlopig dus niet haalbaar voor ons.

 • Ha Linda, Leuk blog heb je 🙂 Het is niet bij jullie in de buurt maar in Kerkrade zit ook een techniekmuseum: Het Continium. (http://www.continium.nl) Dit museum krijgt een 8.8 van de museumkids.

 • Wat een handige lijst zoiets had ik juist nodig. Nu onze dochter iets ouder wordt is het echt leuk haar mee te nemen naar musea. Nog een aanrader voor je lijst het speelgoedmuseum in Deventer.
  Tikva onlangs geplaatst…Gezond op reis met babyMy Profile

  • Dank je voor de tip, ik zal hem aan ons lijstje toevoegen.

 • Vorige week zijn we bij het kinderboekenmuseum geweest en hebben daar “Kikker” en “ABC met de dieren mee” gezien. Leerzaam, maar vooral erg leuk! We kunnen het iedereen aanraden!

  • Ja, het kinderboekenmuseum is erg gaaf! Leuk dat je hier een berichtje achterlaat.

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.