De leukste musea onder de vier jaar - Mamaliefde.nl

De 25 leukste musea voor (jonge) kinderen

Vandaag wil ik graag mijn favoriete musea om samen met peuters, kleuters en kinderen te bezoeken met jullie delen. Er zijn namelijk genoeg leuke musea die je kan bezoeken met jonge kinderen, of het nu een dreumes, peuter of al een kleuter is. Zonder dat je kind overal met de handjes op de rug hoeft rond te lopen, maar lekker zelf op ontdekking kan gaan. Dat vind ik namelijk erg belangrijk. Gewoon lekker leren door te doen, met meer zintuigen dan alleen de ogen. Leuk ook als er een multimediale expositie is, maar voor kleine kinderen is dat niet altijd even handig. Toen onze dochter nog geen twee maanden oud was namen we haar al mee naar het Legermuseum. Helaas bestaat dit nu niet meer omdat het samengaat met het luchtvaartmuseum in Soesterberg. Maar dit was zeer de moeite waard. Het is alweer twee weken geleden dat ik mijn tien favoriete pretparken deelde, dus vandaag mijn top tien musea.

Lees ook: Met je baby naar het museum? Met kunstfanaatjes geen probleem!
Lees ook: Peuter uitjes; Dagje uit & leuke activiteiten om te doen met kind van 2/3 jaar ook indoor

Museum met kinderen Drenthe

Museum met kinderen Flevoland

PIT Veiligheidsmuseum – Almere

Kom erachter wat de politie, brandweer en ambulancezorg iedere dag doen en volg een interactief lesje in veiligheid bij Veiligheidsmuseum PIT! Geniet met het hele gezin van dit leuke en leerzame uitje! Bekijk de historische collectie, met onder meer de politie Porsche en speel spannende misdaadgames. Op de skelterbaan test je hoe veilig je zelf bent in het verkeer en je kunt een kijkje nemen in een politiecel. Na een bezoek aan PIT weet je beslist hoe je bij kunt dragen aan een veilige samenleving. Leerzaam, maar vooral heel leuk! PIT is fascinerend voor bezoekers van alle leeftijden. Iedere bezoeker van jong tot oud, ontdekt de wereld van veiligheid op zijn eigen manier.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit; Pit Veiligheidsmuseum Almere met Paw Patrol

Aviodrome – Lelystad

Je hoeft geen vliegtuigliefhebber te zijn om hier een boeiende dag vol met plezier te beleven. Aviodrome vertelt het verhaal van de Nederlandse luchtvaart. Van Anthony Fokker zijn eerste vlucht in een vliegtuig waarvan de vleugels met draad vastzaten, tot aan de moderne lucht- en ruimtevaart waarin buitenaardse snelheden worden behaald. De gepassioneerde en bijna alleswetende vrijwilligers vertellen je graag nog meer boeiende verhalen die je niet op de bordjes kunt vinden. Deze verhalen wil je natuurlijk meemaken. Bekijk binnen en buiten meer dan 100 vliegtuigen, stap aan boord en voel je een echte piloot. Leer morsecode seinen of neem plaats in het 4D-theater en de vluchtsimulator. Kinderen voelen in het speelparadijs hoe het is om op een vliegveld als bagage afgehandeld te worden. Vergeet ook zeker niet de ‘schatkamers’ te ontdekken. Voor de échte vliegbeleving boek je een rondvlucht vanaf Aviodrome! En stap aan boord van de mooiste dromen…

Meer informatie vind je hier.

Museum met kinderen Friesland

Museum met kinderen Gelderland

Museum met kinderen Groningen

Legio Museum – Grootegast

In Friesland ligt het Legiomuseum; het museum ligt aan de Legolaan en dit speelgoed staat hier ook centraal! Je kan hier kijken, spelen en bouwen! In de vitrines zie je een uitgebreide collectie van het eerste begin van Lego met houten speelgoed tot en met de nieuwste sets en series. Er zijn diverse displays van werelden die compleet zijn gebouwd zoals fabuland of treinen vanuit de jaren 70! Natuurlijk zijn er ook meerdere bouwtafels, waar je met Primo, Duplo en Lego kan bouwen. En zelfs een aantal PlayStations voor de digitale games.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Legiomuseum Groningen

Doemuseum – Veendam

Doe Museum Veendam Groningen - Mamaliefde.nl

Het Doe Museum is precies wat de naam zegt: een museum waar je naar kunst kunt kijken én van alles kunt doen! Je vindt er prachtige tentoonstellingen en overal in het museum zijn er plekken waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan. Naast het creatieve stuk is er volop ruimte voor spel. Struin langs de exposities van schilderijen, beelden en fotografie. Met de technieken die onze kunstenaars gebruiken kun je ook zelf aan de slag. Bouw een meesterwerk van LEGO of boetseer er één van klei. Ga schilderen in het schilderatelier of maak een prachtig graffitikunstwerk. Doe één van onze vijf leuke speurtochten of maak een museaal ritje op een Pony Cycle. Alle doe-activiteiten zijn zo georganiseerd dat je ze zelfstandig of voor kids samen met je begeleider kunt uitvoeren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Doemuseum in Groningen

Museum met kinderen Noord-Brabant

Oertijdmuseum (ook wel bekend als dinomuseum) – Boxtel (Brabant)

Oké, het oertijdmuseum klinkt misschien een beetje saai, maar niets is minder waar. Zeker niet als je met kinderen komt. Die zullen dit geweldig vinden. Want eigenlijk staat het oertijdmuseum synoniem voor dinomuseum. Iedere fan (of ook als je er niet veel mee hebt) zal zich verbazen over de grote hoeveelheid dinosaurussen. Binnen vind je een expositie met onder andere een aantal skeletten en een speurtocht die je kan doen. Het leukste is echter om naar buiten te gaan; hier vind je de oertijdtuin en oertijdwoud. Hier vind je diverse beelden en modellen van de verschillende soorten. Sommige losstaand, anderen op het moment dat ze aangevallen worden, of in formatie die ze gebruiken voor de jacht. Er is ook een speeltuin en de mogelijkheid om zelf een dino op te graven. Of je even een oermens te voelen. Binnen is er ook een speelkamer. Hier ben je rustig een hele dag zoet.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Naar het dinomuseum (oertijdmuseum in Boxtel) met kinderen

Pre-historisch Dorp – Eindhoven

In preHistorisch Dorp beleef je zes tijdperken, van de prehistorie tot aan de late middeleeuwen. Ontdek hoe de Romeinen in Brabant leefden, bezoek boeren uit de ijzertijd en ga op jacht in de prehistorie. Oude ambachten herleven in eeuwenoude hoeves, middeleeuwse vakwerkhuizen en prehistorische boerderijen.

Meer informatie vind je hier.

Museum met kinderen Noord-Holland & Amsterdam

Nemo Science Museum – Amsterdam

Voor iets oudere kinderen is het Science Centre Nemo in Amsterdam een echte aanrader. Een museum gericht op wetenschap en techniek. Het leukste is dat je als kind overal zelf aan mag zitten. Het is al wat langer geleden, maar ik kan me nog herinneren dat ik de halve dag doorgebracht heb in het laboratorium van Nemo om daar allerlei proefjes te doen. Het gebouw is ook zeer bijzonder, als een schip met verschillende decks richt het zich op uit het water.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje naar NEMO Science Museum Amsterdam

Rijksmuseum – Amsterdam

Met je dreumes en peuter naar het Rijksmuseum - Mamaliefde

Tja, je zou het niet snel verwachten in dit overzicht voor jonge kinderen. En eerlijk gezegd zou ik het ook alleen adviseren als je kind vaker naar een museum is gegaan. Het Rijksmuseum Amsterdam vertelt het verhaal van de Nederlandse kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Het Rijksmuseum is één van de beroemdste musea ter wereld. Bij ons zie je de hoogtepunten van de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw: Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en Rembrandt, één van de grootste kunstenaars ooit. Het Rijksmuseum heeft de meeste werken van Rembrandt waaronder de wereldberoemde Nachtwacht.

Meer informatie vindt je hier.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan het Rijksmuseum met twee peuters.

Tropenmuseum – Amsterdam

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in één van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland. Vanuit de monumentale Lichthal is er een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: negen vaste tentoonstellingen waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal laten zien en nieuwsgierig maken naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Ze vertellen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika en van een verhalenreis tot een muziekreis. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien. Speciaal voor kinderen is er een interactieve tentoonstelling waarbij je op reis gaat. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje; Tropenmuseum Amsterdam met kinderen

Scheepvaartmuseum – Amsterdam

Scheepvaartmuseum kerstvakantie winactie - Mamaliefde

Op een prachtige locatie in Amsterdam vind je Het Scheepvaartmuseum. Hier is van alles te ontdekken over vijf eeuwen maritieme geschiedenis. Stap aan boord van De Zeereis, waar je een levensecht avontuur op zee beleeft. Sfeervolle objecttentoonstellingen zoals de Atlassen en de Navigatie-instrumenten tonen het beste uit één van de grootste maritieme collecties ter wereld. En vergeet niet het VOC-schip ‘Amsterdam’ te bezoeken waar je kunt ervaren hoe het vroeger was op een VOC-schip.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Scheepvaartmuseum Amsterdam
Lees ook: Amsterdam met kinderen; Wat te doen tijdens dagje weg en leukste uitjes

ZuiderZeemuseum -Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je alles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Het museum is opgesplitst in tweeën, een binnenmuseum en een buitenmuseum. Het buitenmuseum is net een dorp. Er staan meer dan 140 historische huizen, winkels en werkplaatsen uit verschillende dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Er is niet alleen van alles te zien, maar ook van alles te doen. Help mee met oude ambachten of maak kennis met bewoners op Urk. Het buitenmuseum is open van 1 april t/m 29 oktober 2017 en in 2018 van 30 maart t/m 28 oktober. Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Zo is er de tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee, waar je zelf het leven aan de voormalige binnenzee kunt ontdekken. Je vindt er ook een schepenhal vól historische boten en gaat mee op een reis rondom de Zuiderzee. Voor de hele familie zijn er leuke activiteiten waaraan je kunt deelnemen.

Meer informatie over het Zuiderzeemuseum vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Museum van de 20e eeuw – Hoorn

Store Wars; 40 jaar of Star Wars

In het museum van de twintigste eeuw heb je vaak wisselende tentoonstellingen, wij zijn er geweest vanwege de Star Wars-tentoonstelling. Maar ook de permanente expositie is de moeite waard. Je waant je weer even terug in de tijd. Het leukste is misschien nog wel de speelgoedcollectie, met speelgoed waar je ook echt mee mag spelen! Ook staan er diverse Legotafels waar papa en mama natuurlijk ook gaan bouwen! Het ligt ook op een schitterende locatie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Star Wars in Museum van de 20e eeuw

Ecomare – Texel

Als alternatief hierop is Ecomare op Texel natuurlijk ook een absolute aanrader. Hier kan je niet alleen naar zeehondjes kijken en andere vissen, er is ook een interactieve tentoonstelling die je meer leert over het eiland Texel maar ook de Noordzee en flora en fauna.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Ecomare op Texel

Museum met kinderen Noord-Limburg

Continium – Heerlen

Oneindig veel beleven en doen, zelf experimenteren met wetenschap en ontdekken hoe de wereld in elkaar zit: niet alleen vandaag, maar ook in verleden en toekomst. Dat is Continium! Ontdek de invloed van wetenschap en techniek op jouw leven! Je komt handen en ogen tekort voor alle leuke doe-stations, waarmee je zelf ontdekt hoe de wereld in elkaar zit. Bind de strijd aan met robots, wandel een reusachtig groot brein in en zoom in tot nano-niveau. Er is nog véél meer en dan is er ook nog iedere maand een speciaal thema. Dat betekent iedere maand weer andere leuke workshops, demonstraties, bouwwedstrijden, “meet & greets”, mini-exposities en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Continium Discovery Center in Limburg

Museum met kinderen Overijssel

Openluchtmuseum Orvelte

Favoriete musea: openluchtmuseum - mamaliefde

Ideaal voor een dagje mooi weer. Lekker buiten rondlopen in een museum en de geschiedenis beleven. Er worden regelmatig activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd specifiek voor kinderen. Ze mogen dan bijvoorbeeld zelf een boer spelen. Ouders mogen natuurlijk altijd helpen. Na het museumdorp Orvelte staat het openluchtmuseum in Arnhem hoog op onze lijst. Woon je meer in het Noorden van Nederland dan is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een echte aanrader.

Meer informatie over het museumdorp Orvelte vind je hier.

Lees ook: Bezoek aan Museumdorp Orvelte

Lees ook: De top 10 (historische) bezienswaardigheden in Nederland

Techniekmuseum – Hengelo

Niet voor niets kreeg dit doemuseum de titel Het leukste kidsproofmuseum van Overijssel van 2014. Alles is aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek. Zo ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een interactieve wereldbol onderzoek je de aarde, daarna speel je E-games. De Radar en Detectiezaal met zijn gamecomputers is een voorbeeld van hoe het Techniekmuseum wetenschap leuk maakt. Je vindt er talloze grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines. En je ziet hoe techniek vroeger werd toegepast en wat er door de jaren heen is veranderd. Dus wees niet bang om een stoommachine in gang te zetten of om te bellen met een telefoon met draaischijf. Kortom, er is genoeg te beleven! In vakanties kunnen kinderen tijdens de Doedagen met een technisch knutselpakket aan de slag. Ook leuk voor meisjes!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Techniekmuseum HEIM in Twente, ook voor meisjes

Museum met kinderen Utrecht

Nijntje museum – Utrecht

Het Nijntjemuseum is de wereld in het klein. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er het huis van Nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Kinderen stappen hier écht in de wereld van nijntje en haar vriendjes. Lijkt Nijntjes huis op dat van jou? Kruip en klim door het huis van drie verdiepingen en ontdek alle kamers. In de keuken puzzel je met taartjes en boterhammen. Voorleesboeken en filmpjes vind je in de knusse huiskamer. Boven ga je in bad met Barbara beer, of stop je Nijntje in in haar bed. Welterusten lieve Nijn! Of ze nu tam of wild zijn, in de dierentuin van het Nijntjemuseum speel je met álle dieren. Leer de papegaaien praten, zoek de muizen die zich verstopt hebben in de wildedierenhokken. Voel de verschillen tussen vachten, herken dierengeluiden. Weet jij wat een varkentje eet? En een kip? Doe het voerspel en je weet het.

Ben je nooit eerder in een museum geweest? In de themaruimte ‘het museum’ ontdek je wat een museum is. Maak kennis met de kunstwerken van Dick Bruna, ga zelf aan de slag met vorm en kleur, of bouw een kunstwerk met blokken. Pas op dat je kunstige toren niet omvalt!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan het Nijntjemuseum

Spoorwegmuseum – Utrecht

In het centrum van Utrecht vind je het spoorwegmuseum. Welk kind is nu niet onder de indruk van voorbij denderende treinen? Die van ons wel; iedere trein wordt nagezwaaid. Hier kijken ze hun ogen uit. Avontuur is dichterbij dan je denkt. In Het Spoorwegmuseum raas je door de tijd in treinen die jij helemaal mag ontdekken. En er zijn nog veel meer spannende avonturen. Zoals De Vuurproef, de prijswinnende 4D-simulator waarin je zelf een trein bestuurt. Met een bezoek aan het Spoorwegmuseum reis je op een verrassende manier door 175 jaar geschiedenis. Er is van alles te doen, zowel binnen als buiten. Zo stap je in het echte rijtuig van de koninklijke familie. En maak je in een spannende rit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven, die noemden ze niet voor niets ’Stalen monsters’. Doordat je overal bij betrokken wordt, ontdek je steeds nieuwe dingen. Wat een kolenmijn met een een trein te maken heeft bijvoorbeeld. En waarom de ’dodemansknop’ zo heet…

Het museum organiseert daarnaast het hele jaar door onvergetelijke evenementen voor jong en oud. Nieuwsgierig? Kom ook naar het stoerste museum van Nederland!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Spoorwegmuseum Utrecht

Nederlands Militair Museum – Soest

In het NMM op de voormalige vliegbasis Soesterberg komen verleden, heden en toekomst van de Nederlandse krijgsmacht tot leven. Het Nationaal Militair Museum vertelt de persoonlijke verhalen van militairen die van onze vrede en veiligheid hun beroep maken. Ervaar hoe het heden, verleden en toekomst van de krijgsmacht raken aan de actualiteit en ons dagelijks leven. Het NMM heeft de meest bijzondere collectie tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters van Nederland. Stuk voor stuk unieke exemplaren met een bijzonder verhaal. Ook persoonlijke objecten en aangrijpende verhalen komen tot leven in het NMM. Je zult versteld staan hoe de Nederlandse krijgsmacht is verweven met de wereld om je heen! Test je reactievermogen of leer kijken als een scherpschutter. Kinderen knutselen hun favoriete vliegtuig in één van de workshops, terwijl je zelf luistert naar de spannende en soms zelfs grappige verhalen van veteranen. Dwaal tussen tanks en helikopters, ga met z’n allen naar een theatervoorstelling, geniet van het prachtige uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug vanaf de 33 meter hoge uitkijktoren of kijk wie het snelst over de stormbaan kan.

Meer informatie vind je hier.

Museum met kinderen Zeeland

Deltapark Neeltje Jans – Eiland in de Vrouwenpolder

Wat begonnen is als een museum over de Deltawerken, met leuke activiteiten voor kinderen, is uitgegroeid tot een compleet waterpark. Inclusief shows met zeeleeuwen en zeehonden, een aquarium en een heel waterpark. Genoeg dus om er een heel dagje uit van te maken. Vergeet vooral niet om de zwemkleding mee te nemen!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Deltapark Neeltje Jans

Het Arsenaal

Ontdek bij Het Arsenaal hoe het leven eraan toe ging in de tijd van de piraten. In de nieuwe spectaculaire piratentheatershow ‘Naar de haaien’ beleef je de avonturen van onze stoere piraten, die aangespoeld zijn op ‘schateiland Mogi’. Laat je voorbereiden op het échte piratenleven. Lukt het jou om te enteren? Een kanon af te vuren? Of te schieten? Doorsta de piratentest en ga als piraat op avontuur. In het piratenhol, waar het woeste piratenleven met een vleugje humor wordt uitgebeeld, vind je feestvierende skeletten, Harrie de Haak, zeelieden zonder manieren en ervaar je wat ‘zeebenen’ zijn. Het echte werk begint zodra je aan boord stapt van de scheepssimulator. Hier ervaar je een bloedstollende zeeslag. Durf jij het aan? Kom dan nu naar Het Arsenaal.

Meer informatie vind je hier.

Museum met kinderen Zuid-Holland & Den Haag & Rotterdam

Archeon – Alphen aan de Rijn

Het Archeon houdt misschien nog wel het meeste tussen een park en een museum. Tegenwoordig is het park wat compacter opgezet dan vroeger en loop je zo van de Middeleeuwen via de Bronstijd naar de Romeinen. Als kind ben ik hier vaak geweest, met kinderen staat dit nog op mijn lijstje. Het leuke is dat ze ook overal mee mogen doen, dus helpen met het oproepen van de Romeinse goden, broodjes bakken bij de middeleeuwse bakker of een vuurtje stoken in de prehistorie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museumpark Archeon met kinderen

Kinderboekenmuseum – Den Haag

In het kinderboekenmuseum in Den Haag vind je onder andere de tentoonstelling Kikker. Deze richt zich speciaal op jonge kinderen. Naast een aantal boeken van kikker zijn er meerdere situaties vanuit de boeken nagebouwd die je kunt uitdagen om zelf actief te zijn. Bijvoorbeeld het huisje van haas waarvan het dak gemaakt moet worden, een trampoline waar je zelf als een kikker kan springen of een zee met een boot dat fruit en groenten kan vervoeren. Helaas is de rest van het kinderboekenmuseum heel erg multimediaal.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kikker in Kinderboekenmuseum Den Haag
Lees ook: Overzicht van de leukste musea in Den Haag, ook voor kinderen!

Rijksmuseum van Oudheden – Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden kun je genieten van de archeologische rijkdommen en fascinerende cultuur van de oude Grieken, Etrusken en Romeinen, van het vroege Nederland en Nabije Oosten. Te zien zijn onder meer majestueuze keizerbeelden, eeuwenoude sieraden, godenbeeldjes van brons. Het museum biedt verder afwisselende tentoonstellingen, (kinder-)activiteiten in de schoolvakanties, speurtochten, lezingen en audiotours.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Rijksmuseum van Oudheden

Naturalis – Leiden

In Leiden vind je Naturalis, dit is een natuurhistorisch museum met veel opgezette dieren. Zij verstaan echter de kunst om dit op een leuke en interactieve manier te presenteren aan kinderen. Er is hard gewerkt aan het museum dat in 2018 opnieuw open is gegaan. Trix was op wereldreis, maar is weer te zien in het grote gebouw. Het ligt ook nog eens heel dicht bij het station, dus ideaal als je met de trein reist.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Bezoek aan Trix in Naturalis
Lees ook: Op Expeditie in Naturalis

Maritiem Museum met Professor Plons – Rotterdam

We blijven nog even hangen binnen het onderwerp scheepvaart, want in Rotterdam is namelijk ook het Maritiem Museum te vinden. In dit museum ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga lekker mee op reis door het maritieme heden en verleden door de eigentijdse tentoonstellingen te bezoeken voor grote én kleine avonturiers. Door een 360 graden filmprojectie én de special effects lijkt het net of je je op platform op zee bevindt en of je tot drie kilometer onder water gaat. Dit en nog veel meer kun je beleven in het Maritiem Museum.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Maritiem Museum & Professor Plons speelhoek

Villa Zebra – Rotterdam

Villa Zebra maakt tentoonstellingen en workshops met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Door middel van spannende vragen en opdrachten ontdekken de kinderen meer over de kunstwerken en het onderwerp van de tentoonstelling. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag kunnen ze op de Kop van Zuid in Rotterdam zelf aan de slag in één van de workshops tijdens de klooimiddag en tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten. Voor 3 t/m 6 jaar is er de semi permanente tentoonstelling ‘ZELF!’, voor 7 t/m 12 zijn er wisselende exposities.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan Villa Zebra met tentoonstelling Zelf!
Lees ook: Dagje uit: Klooimiddag in Villa Zebra

Stedelijk museum – Schiedam

Sinds de jaren vijftig verzamelt het Stedelijk Museum Schiedam eigentijdse kunst. Naast aankopen, vormen vooral schenkingen en langdurig bruiklenen van particulieren en instellingen tot op de dag van vandaag een substantieel deel van de collectie. De collectie ontwikkelt en completeert zich mede door dit initiatief. In het Stedelijk Museum Schiedam is een keuze uit de eigen collectie permanent te zien. De presentatie wordt regelmatig gewisseld of aangevuld met nieuwe aanwinsten. De belangrijkste kerncollectie van het Stedelijk Museum Schiedam is de ‘experimentele’ en ‘informele’ kunst uit de jaren 1945-1960, waartoe circa 250 CoBrA werken van schilders als Karel Appel, Constant, Corneille en vele anderen behoren. Daarnaast zijn er wisselende exposities te zien zoals de tentoonstelling Sticky Business op dit moment en is er een mooie cultuur historische collectie. Er is ook een leuke, leerzame speurtocht voor kinderen beschikbaar.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Stedelijk Museum Schiedam met Sticky Business tentoonstelling

Lees ook: Communicatie Museum Den Haag; Influencers behind the scenes

Meer geschikte musea voor (oudere) kinderen vind je op de blog van Kidseropuit.

Met korting naar het museum?

Ga je vaker, of ben je van plan om vaker naar het museum te gaan dan is het handig om een museumjaarkaart aan te schaffen. In ieder geval voor jezelf, afhankelijk van het museum mag je kind gratis of tegen korting mee. Wil je eenmalig kaartjes met korting aanschaffen kijk dan eens hier.

De leukste museum voor kinderen, ook peuters en kleuters tot 4 jaar. Met onder andere musea in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Van interactief museum met kinderen, openluchtmusea tot nijntjemuseum, kinderboeken en meer. - Mamaliefde.nl

Zijn jullie wel eens naar een museum geweest? Welke bevelen jullie aan voor jonge kinderen?

 

Popova Valeriya / Shutterstock.com

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Museum voor kinderen? Dit zijn de top 25 leukste musea van peuters tot tieners
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 9 )

 • Handig lijstje! Het kinderboekenmuseum staat bij ons sowieso op de lijst.

 • Het vernieuwde Prinsenhof (in Delft) schijnt ook erg leuk te zijn geworden… Maar dat moet ik nog met eigen ogen aanschouwen.

  • Dat heb ik ook gehoord, maar ook verhalen dat de suppoost niet van kleine kinderen houdt en ze niet vrij mogen rondlopen. Voorlopig dus niet haalbaar voor ons.

 • Ha Linda, Leuk blog heb je 🙂 Het is niet bij jullie in de buurt maar in Kerkrade zit ook een techniekmuseum: Het Continium. https://www.continium.nl/ Dit museum krijgt een 8.8 van de museumkids.

 • Wat een handige lijst zoiets had ik juist nodig. Nu onze dochter iets ouder wordt is het echt leuk haar mee te nemen naar musea. Nog een aanrader voor je lijst het speelgoedmuseum in Deventer.

  • Dank je voor de tip, ik zal hem aan ons lijstje toevoegen.

 • Vorige week zijn we bij het kinderboekenmuseum geweest en hebben daar “Kikker” en “ABC met de dieren mee” gezien. Leerzaam, maar vooral erg leuk! We kunnen het iedereen aanraden!

  • Ja, het kinderboekenmuseum is erg gaaf! Leuk dat je hier een berichtje achterlaat.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top