Skip to Content

Baby wil geen speen; 9 tips bij weigering tut

Baby wil geen speen; 9 tips bij weigering tut

Jouw kind wil geen speen. Daarom lees je waarschijnlijk dit artikel. Wees gerust, er is geen nood aan de man. Misschien is het geluk juist aan jouw zijde. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Lees snel door welke mogelijkheden er voor jou zijn en kies wat er goed bij jullie past. Wat is de reden dat je jouw kind een speen geeft? Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat de reden is waarom jij je kind een speen wilt geven.

Baby laten wennen aan speen

Het proces van een baby laten wennen aan een speen is een belangrijk onderdeel van de vroege ontwikkeling. Het begint vaak met het introduceren van de speen op een moment waarop de baby kalm en ontspannen is, zoals tijdens het voeden of wanneer ze in hun wiegje liggen.

Het is essentieel om geduldig te zijn en de baby de ruimte te geven om de speen op hun eigen tempo te verkennen. Soms kan het even duren voordat ze comfortabel zijn met de speen in hun mond, dus zachte aanmoediging en geruststelling zijn cruciaal.

Het laten wennen aan de speen kan helpen bij het kalmeren van de baby en kan zelfs bijdragen aan het verminderen van de behoefte aan duimen of andere zuiggewoonten, terwijl het ook de ouders wat welkome rust kan brengen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle baby’s de speen accepteren, en dat is volkomen normaal. Elk kind is uniek, en ouders moeten altijd rekening houden met de individuele behoeften en voorkeuren van hun baby bij het introduceren van een speen.

Laten stoppen met huilen

Mogelijk wil je dat je kind stopt met huilen. Het huilen van je eigen kind kan door merg en been gaan. Het liefst wil je dat dit zo snel mogelijk stopt. Niet alleen voor je kind maar ook voor jezelf.

De makkelijkste optie is vaak een speen in de mond van de kleine stoppen. Je merkt dan dat de baby stopt met huilen. Maar niet in alle gevallen stopt de kleine met huilen, omdat hij iets anders duidelijk wil maken met zijn gehuil.

Manier van communiceren

Je moet je realiseren dat huilen de enige manier van communiceren is voor baby’s. Op die manier trekken ze de aandacht van hun papa of mama en willen ze aangeven dat er wat aan de hand is.

Maar wat er dan aan de hand is, dat is de vraag. Dat is aan jou om uit te zoeken. En dat kan soms een hele zoektocht zijn. Een zoektocht waar je niet altijd zin in hebt, helemaal niet als het 2:37 uur is in de nacht.

Een kind kan namelijk aangeven met zijn huil(tje):

  • Ik heb trek, melk alsjeblieft mama.
  • Joehoe, ik wil liever in jouw armen liggen dan alleen in mijn ledikantje.
  • Hé paps, kom eens even mijn poepluier verschonen.
  • Allemaal leuk en aardig, maar er zit nog een boertje klem hoor.
  • Ik weet dat ik pas een uur geleden een voeding heb gehad, maar ik heb weer trek. Hallo, hoort iemand mij?
  • Geef mij een speen, dan zal ik sneller in slaap vallen. Ik beloof het je!

Zuigbehoefte

Sommige kinderen willen graag een speen in, omdat ze een grote zuigbehoefte hebben.

Ga jullie situatie na

Ga na waarom jij denkt waarom je kindje huilt en wat voor jou de reden is om je kind de speen te willen geven. Een speen geven aan je baby is geen levensbehoefte.

Dus als je kind niet veel huilt, zou ik er niet eens aan beginnen als ik jou was. Herken je onderstaande gedachtes?

  • Wil je jouw kind een speen geven in de nacht als hij huilt?
  • Denk je dat hij een grote zuigbehoefte heeft?
  • Zoek je een oplossing voor het stoppen met huilen als je alle oorzaken al hebt getackeld?
  • Tijd te rekken tot de voeding?
  • Dan zouden onderstaande oplossingen mogelijk wat voor jullie zijn.
  • Duim

Je kunt proberen om de duim zachtjes in het mondje van je kind te duwen. Misschien vindt jouw kleine dit prettiger dan een plastic speen? Ik moet je wel waarschuwen.

Het is een stuk lastiger om van een duimend kind af te komen, dan van een kind die van een speen houdt. Die duim kun je namelijk niet gemakkelijk in de prullenbak gooien.

En in de nacht heb je er al helemaal geen zicht op. Aldus een ervaringsdeskundige die een jaar samen met haar dochter heeft moeten strijden om haar van ‘duimie’ af te krijgen.

Pink

Sommige ouders steken hun pink in de mond van hun kind. Ze likken hun eigen pink af en stoppen deze dan in de het mondje van hun baby. Het is een manier om van het huilen af te komen. Effectief, zeker. Hygiënisch, dat betwijfel ik. Maar je pink wassen met alcoholische handgel is ook geen optie.

Merk je echt dat een pink even helpt, zorg dan dat je je handen bij de kraan even goed wast. Zo loopt je kind minder kans op infecties. Check ook even of je nagels schoon zijn.

Bijtring

Ligt je kindje in de box te huilen. Dan kun je hem ook een bijtring in zijn handen geven waar hij afleiding in vindt, maar waar hij ook zijn tandloze mondje in kan zetten. Er zijn tegenwoordig een heleboel schattige bijtringen te koop.

Speen met beestje

In de nacht kan je kindje weleens zijn speen kwijtraken. Er zijn knuffels te koop waar je de speen in kan drukken en deze op de buik van je kindje laten rusten. Zoals dit schattige girafje hier.

Hopelijk kun je zo meer slaapuren maken in de nacht. Als je kindje wat ouder is, dan kan hij dit girafje zelf sneller vinden in zijn bedje en hoef jij er misschien niet uit. Ik duim voor je!

Je hoeft het ook niet af te leren

Stel dat je er voor kiest om je kind (voor een periode) geen speen te geven. Je moet dan even doorzetten in je zoektocht hoe je het stoppen kunt laten stoppen.

Voor ieder kind is dat weer anders, zelfs als kinderen uit hetzelfde gezin komen. Het voordeel voor jou is, als jouw kind de speen blijft weigeren, dat je het ook niet hoeft af te leren.

Een zoektocht als je baby geen speen wil

Het ouderschap blijft altijd een zoektocht. Ik weet zeker dat ook jullie goed uit deze fase komen Je leert er veel van. Al heb je daar om 2:37 uur geen boodschap aan. Ik wens je alle wijsheid toe. Vertrouw op je moederinstinct. Dat heeft moeder natuur je niet voor niets gegeven.

Anita Schokker