Skip to Content

Zelfinseminatie voor vrouw; van set of kit met rietje en hoe?

Zelfinseminatie voor vrouw; van set of kit met rietje en hoe?

Kunstmatige inseminatie kan nodig zijn als op de gewone manier zwanger worden niet lukt. Als dit niet om medische redenen is kun je kiezen voor zelfinseminatie. Wat houdt dit precies in, hoe werkt het en hoe kom je aan de benodigde artikelen?

Wat is zelfinseminatie?

Bij kunstmatige inseminatie wordt donorzaad bij de vrouw ingebracht. Bij zelfinseminatie doe je dit dus zelf en niet een arts. Voordeel is dat alles verder gewoon verloopt zoals het ‘normaal’ ook gaat.

Je wordt hopelijk zwanger en doorloopt deze zwangerschap gewoon op exact dezelfde manier als anders. Zonder inmenging van medici. Je kunt zelf beslissen wie de vader zal zijn van je kinderen.

Waarom kiezen voor zelfinseminatie?

Er kan een reden zijn waarom jij of jullie naar de mogelijkheid kijken om zwanger te worden via kunstmatige inseminatie. Nu hangt er natuurlijk vanaf waarom jullie die mogelijkheid overwegen, maar je kunt er een minder groot medisch circuit van maken door zelfinseminatie toe te passen.

Uiteraard zal dit niet in alle gevallen mogelijk zijn, omdat het immers niets veranderd aan vruchtbaarheidsproblemen.

Maar in bijvoorbeeld het geval van een donor nodig hebben (bijvoorbeeld bij gebrek aan een (mannelijke) partner) kan het een fijne oplossing zijn. Zo blijft het intiem en is er geen bemoeienis door artsen nodig.

Kans om zwanger te worden via zelfinseminatie

De kans om zwanger te worden is gelijk aan de kans op zwanger worden via gemeenschap. Jouw kansen liggen dus net zo hoog! Bij beide manieren wordt er aanbevolen om contact op te nemen met je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.

Hoe werkt zelfinseminatie

Bij zelfinseminatie breng je het donorzaad via een spuitje zelf bij je in (of je eventuele partner doet dit). Er zijn meerdere manieren voor. Zo kun je gebruik maken van een rietje, waar je eerst sperma mee opzuigt. Dit doe je met een spuitje. Het rietje breng je vervolgens zo diep als mogelijk is in, in je vagina.

Vervolgens spuit je het sperma uit het rietje. Je kunt ook kiezen voor een slangetje in plaats van een rietje. Deze is alleen minder makkelijk te ‘richten’.

Er zijn daarnaast inseminatiecups te koop. Dit cupje is gemaakt van hard plastic en deze plaats je op de baarmoedermond. Op dit cupje zit een slangetje met een klemmetje. Het cupje zuigt zich vast op de baarmoedermond.

Het sperma spuit je met een spuitje door het slangetje. Het klinkt misschien als een manier die beter zou werken omdat je heel gericht de baarmoedermond inspuit. Toch zijn er geen bewijzen voor dat dit echt zo is.

Artsen schijnen geen voorstander te zijn van het gebruik van een inseminatiecupje. Het kan soms, bijvoorbeeld, zo vasthechten aan de baarmoedermond, dat het moeilijk is om het weer te verwijderen. Tel daarbij op dat men denkt dat het geen succesvollere methode is.

Op welk tijdstip zelfinseminatie

Natuurlijk wordt de kans op slagen vele malen groter als je weet wanneer je moet insemineren. Eicellen kunnen zo’n 10 tot 12 uur na de eisprong worden bevrucht. Zaadcellen blijven in de eileider gemiddeld tussen de 48 en 72 uur in staat om te bevruchten.

Weten wanneer je eisprong is, is dus van groot belang. Dit te weten komen kan je op meerdere manieren doen:

  • Ovulatietest: deze test toont de zogenaamd LH-piek in je urine aan. LH staat voor het hormoon wat voor de eisprong zorgt. Zodra de test deze piek aangeeft is het dus het juiste moment om te kiezen voor zelfinseminatie
  • Billings-test: net voordat de eisprong komt, is het baarmoedermondslijm ‘dradentrekkend’. Dit kun je testen met een Billings-test. Deze test is wel moeilijker om zelf uit te voeren dan de ovulatietest
  • Temperatuurcurve: door een aantal maanden je temperatuur op te meten (en te noteren) kun je een ritme zien. Dit doe je iedere dag op hetzelfde tijdstip en nog voor dat je je bed uit bent gekomen. Dit doe je rectaal. Je zult zien dat er een tijdstip is, midden in je cyclus, waarbij je temperatuur zo’n halve graad gestegen is. Dit is net na de eisprong. Nadeel is natuurlijk dat je dit dus al langere tijd hebt moeten bijhouden.

Hoe vaak insemineer je

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, insemineer je meerdere keren. Je begint in principe 3 dagen voordat je de eisprong verwacht. Dit herhaal je om de dag tot een dag na de eisprong.

Heb je een regelmatige cyclus van bijvoorbeeld exact 4 weken, dan is het vrij eenvoudig: je insemineert dan op de 11e, 13e en 15e dag na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Bij een onregelmatige cyclus moet je je eisprong dus op eerder uitgelegde manieren proberen te achterhalen. Uiteraard moet dit ook wel te doen zijn, want de spermadonor moet natuurlijk ook wel die drie keer per cyclus willen meewerken om sperma te doneren.

Er wordt aangeraden om tien tot vijftien minuten na het insemineren nog te blijven liggen, zodat zo min mogelijk sperma weer uit de vagina loopt.

Speciale leefregels

Op zich is aan zelfinseminatie niets anders dan bij zwanger worden door seks. In beide gevallen is een gezonde levensstijl bevorderend voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Roken, drugs en alcohol moet je achterwege laten.

Roken, bijvoorbeeld, geeft veel meer kans op een miskraam en is sowieso slecht voor je baby. Maar het doet daarnaast ook de kans óm zwanger te worden al dalen.

Bij alcohol gaat men ervan uit dat het ook meer kans geeft op een miskraam en een verminderde vruchtbaarheid geeft. Ook overgewicht is nadelig. Zorg gewoon goed voor jezelf.

Zodra je weet dat je zwanger wilt worden ga je foliumzuurtabletjes slikken. Deze moet je minimaal 4 weken slikken voordat je zwanger wordt. Deze zijn te koop bij de drogist of de apotheek. Je hoeft je seksleven niet af te zweren.

Mooier nog: seks hebben kan zelfs een positief effect hebben op de kans om zwanger te worden! Klaarkomen na je inseminatie kan het transport van het sperma juist bevorderen. Als je eenmaal zwanger bent zonder complicaties levert het geen gevaar op voor je baby.

Natuurlijk kunnen er medische redenen ontstaan waarom je wel uit moet kijken, maar dat zal je verloskundige dan zeker aangeven.

Waar koop je zelfinseminatiesets

Het is te begrijpen als je een zelfinseminatieset graag anoniem wilt kopen. De plaatselijke apotheek waar je vriendelijke buurvrouw werkt, hoeft immers niet te weten waar jij mee bezig bent… Gelukkig kun je gewoon online terecht voor dit soort aankopen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)