Skip to Content

Eisprong; berekenen wanneer & ovulatiepijn voelen & symptomen

Eisprong; berekenen wanneer & ovulatiepijn voelen & symptomen

Als je eenmaal hebt besloten dat je graag zwanger wilt worden, wil je natuurlijk zo snel mogelijk die 2 streepjes kunnen zien op de zwangerschapstest. Maar voor het zover is moet er eerst een eicel bevrucht worden. Het is dan handig om te weten wanneer jouw eitje rijp is en de kans het grootst is dat de bevruchting daadwerkelijk plaatsvindt.

Wat is een eisprong?

Aan beide kanten van je baarmoeder zit een eierstok. Hierin bevinden zich follikels, dat zijn blaasjes waar eitjes in zitten die nog niet rijp zijn. Bij een regelmatige menstruatie wordt er elke maand 1 eitje rijp.

De follikel barst open als het eitje rijp is. Het eitje komt los van de follikel en komt in de eileider terecht. Dit is de eisprong en wordt ook wel ovulatie genoemd. Je krijgt ongeveer 400 tot 500 keer in je leven een eisprong.

Na de eisprong gaat het eitje verder van de eileider naar de baarmoeder, onderweg kan het eitje dan bevrucht worden door een zaadcel en zal zich dan gaan nestelen in de baarmoeder. Wordt het eitje niet bevrucht, dan lost het eitje op en begint je menstruatie.

Twee-eiige tweeling

Soms gebeurt het wel eens dat er twee eicellen tegelijk rijpen. Als er op dat moment bevruchting plaatsvindt van beide eicellen, is er sprake van een twee-eiige tweeling.

Omdat de kindjes beiden uit een verschillende eicel en zaadcel groeien, zullen ze niet identiek zijn, zoals bij een eeneiige tweeling. Het kan dus zijn dat de tweeling bestaat uit een jongen en een meisje.

Wanneer vindt de eisprong plaats?

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de dag vóór je volgende menstruatie. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus van 28 dagen. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen vóór je menstruatie plaats.

Eisprong voelen

Sommige vrouwen voelen hun eisprong heel goed, maar anderen merken er niks van. Ook kun je je soms iets anders voelen, maar je dan niet realiseren dat je je zo voelt omdat je een eisprong hebt. Dingen waar je op kunt letten zijn:

  • Buikpijn dat lijkt op menstruatiepijn, dit wordt ook wel ovulatiepijn genoemd en kan erg pijnlijk zijn
  • Heldere, doorzichtige afscheiding
  • Lage rugpijn
  • Beetje misselijk
  • Hoofdpijn
  • Lichaamstemperatuur is ongeveer 0,2 graden hoger (al merk je dit vaak pas als je het daadwerkelijk meet)
  • Sommige vrouwen hebben licht bloedverlies tijdens de eisprong

Eisprong berekenen

Vlak na de eisprong is het eitje het meest vruchtbaar. Het is daarom handig om te weten wanneer je eisprong is, als je graag zwanger wilt worden. Als je graag wilt berekenen wanneer jouw eisprong plaats vindt, dan kun je het volgende rekensommetje gebruiken:

Eerste dag van laatste menstruatie + lengte van je cyclus – 14 dagen = datum van je eisprong

Heb je zelf geen zin om te gaan rekenen?

Eisprong berekenen bij onregelmatige menstruatiecyclus

Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, dan is het lastiger om je eisprong te berekenen. De ene keer duurt je menstruatiecyclus langer en een andere keer weer korter. Het rekensommetje werkt dan niet. Maar je kunt wel op andere manieren je eisprong berekenen.

Je kunt er dan voor kiezen om je temperatuur bij te houden. Meet elke dag rectaal je temperatuur op een vast tijdstip. 12 tot 24 uur na de eisprong stijgt je temperatuur ongeveer 0,2 graden. Ook kun je ervoor kiezen om een ovulatietest te doen.

Ovulatietest

Er zijn speciale ovulatietesten op de markt waarmee je je vruchtbare periode kunt vaststellen. Deze kun je gewoon kopen in de supermarkt of bij de drogist. De meeste ovulatietesten werken hetzelfde als een zwangerschapstest. Je plast over een staafje heen en de test meet het luteïniserend hormoon in je lichaam.

Ongeveer 2 dagen voor de eisprong stijgt dit hormoon en dat zorgt ervoor dat het eitje loskomt van de follikel. Hier merk je zelf niks van, maar de ovulatietest spoort deze piek op.

Als de test positief is, weet je dat je over een paar dagen een eisprong zult hebben en dus in je vruchtbare periode zit.

Vruchtbaarheidsapps

Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je je vruchtbare dagen kunt berekenen. Je vult de gemiddelde lengte van je menstruatiecyclus in en de datum van je laatste menstruatie.

Op een kalender kun je vervolgens zien op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Als je je menstruatie regelmatig bijhoudt in zo’n app, dan wordt de app steeds nauwkeuriger.

Hier vind je een voorbeeld van zo’n app.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Je bent het meest vruchtbaar in de periode van 2 dagen voor de eisprong tot 1 dag na de eisprong, dat zal meestal een periode van zo’n 5 dagen zijn. Een eicel leeft na de eisprong 1 dag. Spermacellen blijven een paar dagen in leven in het lichaam van een vrouw.

Het beste is dus om te vrijen een paar dagen voor je eisprong. De spermacellen komen het eitje dan vanzelf na een paar dagen tegen.

Geen eisprong

Het kan zijn dat je je eisprong een keertje overslaat. Er zijn namelijk een aantal factoren die je eisprong kunnen beïnvloeden, zoals stress, heel intensief sporten, ineens veel afvallen, overgewicht of juist een erg laag gewicht.

Anovulatie

Sommige vrouwen hebben helemaal geen eisprong, dat wordt anovulatie genoemd. Soms kan dit al gemerkt worden door een stoornis in de menstruatie, maar andere vrouwen komen er pas achter dat ze aan anovulatie lijden als ze zwanger proberen te worden.

Dit wordt dan opgemerkt als er geen temperatuurverhoging optreedt of er met een ovulatietest geen piek van het luteïniserend hormoon wordt gevonden. In de meeste gevallen kan het toedienen van ovulatieopwekkende medicijnen helpen.

Tessa Janssen
Volg mij via