Skip to Content

Hoe groot is de kans op een zwangerschap na seks of eisprong?

Hoe groot is de kans op een zwangerschap na seks of eisprong?

Als je besluit dat jullie graag zwanger willen worden, ben je benieuwd naar hoe lang dit duren kan. Veel mensen kennen de verhalen uit de omgeving waarbij iemand na lang proberen en wachten niet zwanger bleek te zijn. Maar ook andere verhalen komen voor: vrouwen die al snel in verwachting zijn.

Voor iedereen is de kans om zwanger te worden weer anders. Erfelijke factoren spelen onder andere mee. Maar ook leeftijd en leefstijl kan een reden zijn waarom het bij de één sneller lukt dan bij de ander.

De andere kant is er ook, mensen die heel gezond leven en jong zijn en toch niet zwanger worden. Wat zeggen de statistieken over hoe groot de kans gemiddeld is op een zwangerschap?

Statistieken kans zwangerschap

Een jong stel, zonder gezondheidsklachten, heeft per maand een kans van 15 tot 20% op een zwangerschap. Dit stellen onderzoekers na jarenlang vruchtbaarheidsonderzoek.

In de statistieken ziet de kans er zo uit:

 • Kans 0-3 maanden na proberen zwanger te worden 30%
 • Binnen 6 maanden 70%
 • Binnen 1 jaar 80%
 • Binnen 2 jaar 90%

Als blijkt dat het zwanger worden langer duurt als je dacht, kun je langs de huisarts gaan. Deze zal meestal zeggen dat het 1 jaar kan duren voor je in verwachting raakt.

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent, kan de huisarts een vraaggesprek en onderzoek afnemen. Zo kan er gevraagd worden naar:

 • De regelmaat van je menstruatiecyclus als vrouw
 • Het werk wat jij en je partner doen (als je met pesticiden werkt bijvoorbeeld dan kan dit nadelig zijn om zwanger te raken)
 • Of er vruchtbaarheidsproblemen in de familie voorkomen
 • Hoe de werking van je schildklier is

De huisarts kan daarnaast het bloed laten onderzoeken. Een gynaecoloog zal ook onderzoek doen naar de progesteronwaarde bij de vrouw. Dit om zo te onderzoeken wat de kans op succes is, zonder medische hulp.

Kan je wachten en wil je alvast een indicatie, dan kan je onderstaande calculator gebruiken. Houdt er rekening mee dat dit geen definitieve uitslag geeft.Vruchtbaarheidsonderzoek bij de vrouw

Hoe ouder de vrouw is, hoe kleiner de kans op een zwangerschap. Veel vrouwen kunnen dit als een tikkende tijdbom ervaren. Toch heeft een vrouw van 35 jaar gemiddeld halfjaarlijks nog 60% kans op zwanger te raken.

Het kan zijn dat je als vrouw een onregelmatige eisprong hebt. Om zwanger te worden is gezond zaad van de man en een eicel van de vrouw nodig.

Mocht blijken dat je een onregelmatige eisprong hebt, dan kan de kans op zwanger worden hierdoor kleiner zijn. Je bent bijvoorbeeld 1 keer in de 2 maanden zwanger. Dan heb je per jaar 6 keer de kans om zwanger te worden t.o.v. een vrouw met een regelmatige eisprong.

Veel vrouwen met PCOS hebben te maken met een onregelmatige eisprong. De gynaecoloog kan ervoor kiezen om de groei van het eitje te volgen. Door middel van tabletten of hormooninjecties proberen ze het ei te laten groeien. Dit om een succesvolle eisprong te creëren.

Vruchtbaarheidsonderzoek bij de man

Voor een bevruchting is beweegbaar, gezond zaad nodig. Het kan helpen als man zijnde om:

 • Geen strakke boxers te dragen
 • Niet te roken
 • Geen alcohol te drinken
 • Een gezond gewicht
 • Geen drugs gebruiken

Vruchtbare periode berekenen

De kans op een zwangerschap kun je verhogen door rekening te houden met de vruchtbare periode. Tijdens de eisprong komt een eitje vrij. Door op deze dag te vrijen, is er meer kans om zwanger te worden als eerder of later in je cyclus.

De eisprong is meestal 14 dagen voor je verwachte menstruatie.

Daarnaast zijn er ook ovulatietesten te kopen. Deze meten hoe hoog je twee belangrijkste hormonen op voor een zwangerschap. Zo kun je je vruchtbare dagen berekenen.

Ze zijn bij alle drogisterijen te koop. De Kruidvat en bol.com leveren ze ook. Zo heeft bol.com deze 10 stuks van Clear Blue.

Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het fijn als je meerdere testen kunt doen (hier).

 • Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Dus de dag waarop deze startte.
 • Tel het aantal dagen van je gemiddelde cyclus hierbij op.
 • Gemiddeld is het 14 dagen voor deze datum het moment waarop je eisprong plaatsvindt
 • De meest vruchtbare periode is dan op deze dag én de twee dagen ervoor.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Wanneer ben je vruchtbaar?

 

Dag ten opzichte van de ovulatie

 
7 / 6 dagen voor de ovulatieKans op een zwangerschap is onwaarschijnlijk
5 dagen voor ovulatieLaag vruchtbaar
4 / 3 dagen voor ovulatieBeetje vruchtbaar
2 dagen voor ovulatieHoog vruchtbaar
1 dag voor ovulatieHoog vruchtbaar
Dag van de ovulatieHoog vruchtbaar
1 dag na de ovulatieAlleen de eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatieGeen kans op zwangerschap

Wil je de kans op een zwangerschap vergroten?

Het kan dan helpen om regelmatig seks te hebben. Het zaad van de man kan 3 tot 5 dagen in de baarmoeder overleven.

Meestal adviseren deskundige om niet iedere dag, maar om de dag seks te hebben. Dit komt zowel de zaadproductie als het vruchtbare moment ten goede.

Maak je je zorgen?

Wil je graag zwanger worden en lukt dit niet of maak je je zorgen? Aarzel dan niet om een afspraak bij de huisarts te maken. Deze kan je goed uitleggen hoeveel kans er gemiddeld is op een zwangerschap. Ook hoeft er geen oorzaak te zijn als een zwangerschap langer duurt of uitblijft.

Mirjam de Stigter