Skip to Content

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby’s, peuters, kleuters, kinderen en 18+

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby’s, peuters, kleuters, kinderen en 18+

De eerste helft van het jaar zit er wel op, nu volgt de zomervakantie en dan gaan we alweer rap naar de feestdagen met Sinterklaas en Kerstmis. Een periode waarin er ook heel veel cadeautjes gekocht worden en de speelgoedwinkels hun meeste omzet maken. Maar ja, wat is nu leuk, interessant en goed speelgoed?

Inhoud toon

Speelgoed van het Jaar

Om te helpen bij die keuze komt er ieder jaar een onafhankelijke jury bij elkaar, ieder met een andere achtergrond van pedagoog tot redacteur of inkoper om te zien wat er op de markt is / gaat komen en een keuze te maken. Hierbij wordt er rekening gehouden met criteria zoals speelwaarde, originaliteit, vormgeving, prijs/kwaliteit etc.

Soms is dit heel duidelijk en een andere keer moet er wat meer over gepraat worden tot er een beslissing is genomen. Wat volgt is een overzicht van het Speelgoed van het Jaar dat vervolgens voorzien van het logo van de verkiezing in de winkels is te vinden.

Dit jaar is de opzet veranderd ten aanzien van de afgelopen jaren; vanuit het ingezonden speelgoed zijn er meteen al drie winnaars gekozen per leeftijdscategorie. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe categorieën zoals familiespellen en kennisspellen, maar ook duurzaam en een jaarlijks wisselend thema dat dit jaar puzzels is.

Publiekswinnaars Speelgoed van het Jaar 2021

Na de vakjury ben jij aan de beurt! Stem en maak kans op mooie speelgoedprijzen, waaronder 3 Bol.com-bonnen t.w.v. €100. Vanaf 7 sept tot 25 okt 2021 kan iedereen stemmen wie de Gouden Publieksprijzen moet winnen. Deze winnaars worden op 2 november bekendgemaakt.

Op 2 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats, hier worden de winnaars van de publieksprijzen van de Speelgoed van het Jaar verkiezing bekend gemaakt, en mag de Directeur Speelgoed vertellen over zijn of haar belevenis.

Stemmen kan hier.

Directeur Speelgoed van het Jaar

Ook wordt er dit jaar voor het eerst de hulp ingeroepen van een Directeur Speelgoed. Het AD gaat samen met de organisatie van de verkiezing op zoek naar een Directeur Speelgoed 2021.

Kinderen van 6 tot en met 14 jaar kunnen zich aanmelden via de website van Speelgoed van het Jaar. De speelgoeddirecteur mag begin september langs bij een aantal speelgoedfabrikanten die de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021 hebben gewonnen en krijgt uitleg hoe speelgoed wordt gemaakt.

De gezochte directeur moet nieuwsgierig zijn, creatief, speels en vindt het interessant om vragen te stellen over verschillende soorten speelgoed.

De Directeur Speelgoed is een gloednieuwe functie en opent deuren voor de winnaar die normaal gesloten blijven. Zo krijgt het kind dat deze titel mag dragen een kijkje in de keuken bij Nederlandse speelgoedfabrikanten. Ook mogen alle vragen gesteld worden en ideeën voor ander of nieuw speelgoed gedeeld worden.

Speelgoed van het jaar in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar

Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooral felle kleuren trekken de aandacht. Het speelgoed moet bestaan uit grote stukken, want iets goed pakken, kan de kleine nog niet. Geluidjes zijn ook altijd interessant om te onderzoeken.

De dreumes kan al wat meer. Iets voortduwen of achter je aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit ook vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en tot nieuwe ontdekkingen leiden.

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Ze bouwen met blokken, maken muziek en beginnen met andere kinderen te spelen. Steeds vaker gaan ze samen een spelletje spelen.

SmartMax My first Acrobats – Smart Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Met 6 veelkleurige vormen kun je een vierkant, driehoek en cirkel bouwen… Als je deze vormen gaat mixen en de metalen ballen toevoegt, verschijnen de coolste acrobatische figuren. Creëer je eigen acrobatische structuren of probeer de structuur te bouwen zoals op één van de opgavekaarten. De rode basis heeft een metalen oppervlak wat de nodige stabiliteit geeft bij het bouwen van de acrobatische constructies.

Meer informatie vind je hier.

Speel stopdans met Dansende Bing – Spectron

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Met deze dansende Bing kun je lekker gezellig meedoen aan het spelletje Stopdans. Bing kan praten en dansen op de muziek. Het wordt reuzegezellig in huis met deze dansende Bing! Bing noemt dit interactieve spelletje ook wel: muziekstandbeeld spelen. Knijp in z’n hand en als de muziek begint, moet je net zoals Bing gaan dansen op de vrolijke muziek. Maar zodra de muziek stopt, moet je helemaal stil staan, net als een standbeeld. En niet stiekem wiebelen!

Bing zegt allerlei leuke zinnetjes en hij zal je precies uitleggen hoe dit leuke spelletje werkt! Er zijn vier verschillende muziekjes om op te dansen. Bing is gemaakt van zachte pluche en hij beweegt zich tijdens het dansen heen en weer. Maar ook zijn oren bewegen ritmisch mee op de muziek.

Meer informatie vind je hier.

Peppa’s Wereld van hout – Boti

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Breng de familie van Peppa samen in het Peppa Pig houten familiehuis! Inbegrepen met het huis zijn 1 Peppa houten figuur, het houten meubilair, bad, oven, koelkast, tv en zitbank. Het product is gemaakt van milieuvriendelijk hout, is stevig, duurzaam en perfect voor kleine kinderhandjes. Super leuk voor kinderen om mee te spelen en een kijkje in het leven te nemen van de Pig familie. Spelen met de Pig familie is nu net als op tv! Met welke figuren ga jij spelen in dit mooie huis? Verzamel ze allemaal!

Meer informatie vind je hier.

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 4 & 5 jaar

Vanaf de basisschoolleeftijd beginnen kinderen vaak met het spelen van eenvoudige gezelschapsspelletjes. Het in elkaar zetten van eenvoudige constructies met speelstukken en bouwstenen staat vaak bovenaan het lijstje van favoriete activiteiten. Maar ook vadertje en moedertje spelen of de tandarts nadoen is een favoriete bezigheid. Kleuters hebben doorgaans veel fantasie en het speelgoed voor deze leeftijdsgroep komt daaraan tegemoet. Creativiteit komt tot uiting.

Play-doh prachtige taartenoven – Hasbro

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Maak fantastische Play-Doh-taarten die voor je ogen rijzen met deze speelgoedbakoven. Plaats Play-Doh-boetseerklei in de bakvorm, plaats hem in de oven, trek de hendel omlaag en kijk hoe de taart rijst. Wanneer de taart klaar is, hoor je een ‘ding’-geluid om te melden dat de taart gebakken is en je kan beginnen met decoreren! Voeg toefjes namaakgarnering toe met het decoratiegereedschap of allerlei kleurrijke Play-Doh-toppings met de halve vormpjes.

De set bevat ook een mengkom om 3 verschillende Play-Doh-strooisels te maken. Voor nog meer creatief speelplezier heeft elke Play-Doh-taart een geheime holte om kleurrijke verrassingen te krijgen wanneer je de taart snijdt! Deze Play-Doh-set voor kinderen vanaf 3 jaar is een prachtig geschenk voor een verjaardag of feest, of een leuke knutselactiviteit.

Meer informatie vind je hier.

Flextreme Discovery set – Smoby

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Flexibele rails in alle kleuren die uw kind naar wens kan monteren: op de grond geplaatst, opgerold op zichzelf, opgehangen aan een stoel of aan het handvat van de kast… Door te spelen met vormen, kleuren en volumes zal hij met zijn verbeelding en vaardigheid een oneindig aantal ongelofelijke circuits creëren met achtbanen, duizelingwekkende hellingen, lussen, steile bochten… die de lichtgevende auto op volle snelheid naar beneden laat zoeven! Sensaties gegarandeerd!

Meer informatie vind je hier.

Washimals huisdierenset – Crayola

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Crayola brengt een reeks van verzameldieren om in te kleuren en te personaliseren; de Washimal huisdieren set. Geef je lievelingsdieren een kleurrijk design! Daarna gaan de dieren in bad waar ze schoon gespoeld worden met water. Het badje werkt echt als een douche; even pompen waardoor de Washimal-figuren nat worden, schrobben met de borstel, naspoelen, laten drogen en opnieuw beginnen. Zo zijn er eindeloze mogelijkheden om je dier te decoreren met kleur. De set bevat kleurstiften met ultra-schone en uitwasbare inkt voor de beste resultaten. Verzamel ze allemaal.

Meer informatie vind je hier.

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 6 & 7 jaar

In deze leeftijdsgroep begint het competitie-element een steeds grotere rol te spelen. Kinderen vinden het heerlijk om spelletjes te doen waarbij ze elkaar kunnen overtroeven. Het maakt niet uit of ze nu buiten of binnen spelen, met vriendjes of vriendinnetjes, broertjes of zusjes, of met ouders. Er zijn dan ook allerlei soorten speelgoed die op deze behoefte inspelen.

Geomag Super Color Recycled 78 dlg – Selecta

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Geomag, het unieke constructiespeelgoed dat staafjes en bolletjes in iets magisch veranderd. Dankzij het eenvoudige constructiesysteem en de magnetische elementen kun je door verbeeldingskracht en logisch nadenken eindeloze figuren en 3D-constructies bouwen. Door de krachtige magneten, hoogwaardige materialen en geweldige kleuren wordt bouwen leuk en gemakkelijk. Dit educatieve speelgoed stimuleert het spelenderwijs aanleren van nieuwe vaardigheden, ongeacht de leeftijd.

Het Geomag speelgoed draagt het STEM-keurmerk, een kwaliteitskenmerk voor speelgoed dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de manuele vaardigheid, sociale interactie, creativiteit, concentratie en leren. Bovendien kiest Geomag voor duurzame materialen en zijn de bouwstenen gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Meer informatie vind je hier.

Kidi DJ Mix – VTech

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Maak de coolste muziekcreaties met deze superstoere draaitafel! Met de ingebouwde microfoon neem je je eigen soundtracks op. De set heeft een verlicht launchpad met meer dan 2000 mogelijke combinaties en 15 ingebouwde nummers in 7 muziekstijlen. Inclusief discolamp, koptelefoonaansluiting, ingebouwde speaker en een veilige Bluetooth-verbinding.

Meer informatie vind je hier.

Battle Cubes – Boti

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Versla de Battle Cube van je tegenstander door de ultieme steen-papier-schaar-uitdaging aan te gaan! De speler kiest steen, papier of schaar op zijn Battle Cube en verbergt zijn keuze door deze af te dekken met het masker van zijn superheld. Dit masker kan bijvoorbeeld Spider-Man zijn, of Iron Man! Denk goed na… en vouw na je keuze je Battle Cube binnenstebuiten om hem in aanvalspositie te zetten. Lanceer nu de Battle Cubes om te zien wie de winnaar van de battle zal zijn… de verliezer wordt gevangen genomen door de Battle Cube van de winnaar!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Battle cubes review

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 8 & 9 jaar

Speelgoed voor deze groep kinderen wordt gecompliceerder. Echte bouwwerken, tijdsinspanningen en uitdagingen zijn favoriet. Kinderen lezen en begrijpen opdrachten en worden zelfstandiger. Ze nemen speelgoed mee naar school om te laten zien en eventueel te ruilen. Het begrip voor een bepaalde verzameling en collectie neemt toe. Dit is de leeftijdsgroep die gaat beginnen met sparen om zelf speelgoed te kunnen kopen.

Reaxion Xtreme Race – Goliath

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Bouw jij ook graag circuits met dominostenen? Met deze Xtreme Race set bouw je waanzinnige circuits met loopings en ziplines met deze Xtreme Race set! Sensationeel nieuws uit de wereld van Domino-Express! Het technisch team heeft onvermoeibaar gewerkt om de steentjes het perfecte uiterlijk, gevoel en gewicht te geven. En zo zijn de X-tile en LinX geboren! Deze dominostenen vallen niet alleen om, maar je ontwerpt en bouwt er ook fantastische bouwwerken en stunts mee.

Met ReaXion Xtreme Race bouw je twee circuits die je tegen elkaar racen. Wie ontwerpt het spectaculairste en snelste circuit? In de doos vind je heel veel steentjes, maar ook 2 loopings, waarmee je een steentje een looping laat maken om aan de andere kant de dominoketting weer verder te laten tuimelen. En alsof dat al niet spectaculair genoeg zou zijn, is er ook de Zipline, waarmee je een steentje langs een kabel laat glijden om de keten verderop te laten exploderen. En er is nog veel meer. Alles wat je bouwt, maakt onderdeel uit van jouw circuit.

Meer informatie vind je hier.

Bracelet Lacing Factory – TM Essentials

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Maak de leukste weefarmbandjes met een door jou uitgekozen patroon. Met de handige tool en sjablonen kun jij zelf de leukste en origineelste patronen maken. Wie verras jij met één van je creaties?

Meer informatie vind je hier.

LEGO Friends Magische kermisachtbaan

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Roep de vreugde van de kermis op met de LEGO Friends Magische kermisachtbaan speelset (41685) kermisbouwset. Het pretparkspeelgoed is een cadeau voor 8-jarige kinderen en iedereen die van magie en ervaring houdt, ook voor volwassenen – ze zullen het leuk vinden om de vreugde van de kermis na te bootsen als ze deze uitgebreide LEGO Friends set bouwen en verkennen.

Dit 974-delige model vormt een inspirerend bouwproject en biedt vele creatieve speelmogelijkheden. In het midden staat een grote stoffen tent voor de goochelshow. Jonge goochelaars kunnen met behulp van een doos met een slimme functie de LEGO Friends minipoppetjes laten verdwijnen! Ze kunnen ook doen alsof ze een vuurspuwende jongleur zijn. De set bevat een speelgoedachtbaan, compleet met schattige konijnenkarretjes en een plek waar actiefoto’s worden gemaakt, en een slingerattractie voor kinderen zonder hoogtevrees. En in het donker zien kinderen de coole glow-in-the-dark stenen!

Meer informatie vind je hier.

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 10 & 11 jaar

Op deze leeftijd beginnen veel kinderen interesse te krijgen voor meer wetenschappelijke zaken. Hoe zit iets in elkaar en hoe werkt het eigenlijk? Constructiespeelgoed voor deze leeftijdscategorie wordt gecompliceerder en informatieve spellen om kennis te testen worden interessant. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en op een speelse manier helpen spellen en games om de lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

Pixicade – Boti

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Pixicade is superleuk speelgoed dat je de basis van het game-maken leert! Met Pixicade teken je eerst je eigen game uit op papier. Dit doe je met specifieke kleuren, elke kleur staat voor een ander spelelement (zo teken je bijvoorbeeld met zwart de speelruimte en met groen je avatar). Daarna gebruik je de Pixicade-app en maak je een foto van je getekende game. Hierna kan het spel gespeeld worden en gedeeld worden met vrienden!

Ook kun je je game aanpassen en powerups toevoegen, om het zo nog cooler te maken. De Pixicade Gamer’s Gids legt in duidelijke taal de basisbeginselen van het game-maken uit en hoe je met Pixicade je eigen game kan maken! De Pixicade-app is zo ingericht dat ouderlijke toestemming vereist is voor bepaalde functies in de Pixicade-app. Zo krijgen ouders bijvoorbeeld alle vriendschapsverzoeken te zien en kunnen ze deze goedkeuren of afwijzen.

Meer informatie vind je hier.

MicroMacro – White Goblin Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Welkom in Crime City: de stad waarin op elke hoek van de straat misdaden worden begaan. Dodelijke geheimen, stiekeme overvallen en koelbloedige moorden maken deel uit van het dagelijkse leven. De lokale politie kan het niet meer aan en heeft jullie hulp ingeschakeld! MicroMacro is een coöperatief detectivespel. Samen lossen jullie listige misdaden op, onderzoeken jullie motieven en gaan jullie op zoek naar bewijsmateriaal om de daders te kunnen veroordelen. Een scherpe blik is minstens even belangrijk als logisch redeneren. Dit is het echte speurwerk!

Meer informatie vind je hier.

My City – 999 Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

In My City ontwikkel je jouw eigen stad. Je hebt hiervoor een eigen speelbord, waarop je gebouwentegels gaat passen. In het begin is je landschap nog vrij simpel, met lege velden, rotsen, bomen en een rivier. Ook de tegels zijn bescheiden, met gebouwen die zo in een eenvoudig dorpje passen. Maar na elk potje My City verandert er iets…

My City is een legacy-spel. Dat betekent dat het spel blijvend wordt aangepast met stickers. Als je je eerste potje hebt verloren, mag je je persoonlijke bord zo aanpassen dat je de volgende keer makkelijker punten scoort. Ook worden na elke drie potjes nieuwe gebouwtegels en spelregels geïntroduceerd. Zo groeit jouw kleine dorp na 24 keer spelen uit tot een industriële metropool. My City is eenvoudig te leren en is daarmee een perfecte introductie op legacy-spellen.

Meer informatie vind je hier.

Speelgoed van het jaar; 12 t/m 17 jaar

Spelen houdt echt niet op als je de basisschool verlaat! Het aanbod aan spellen dat is gericht op 12-plussers wordt dan ook steeds groter en gevarieerder. In deze leeftijdsgroep zijn de moeilijker spellen vaak favoriet. Er wordt individueel of in teams, met leeftijdsgenoten of met ouders gespeeld. Veel spellen hebben een speciaal instapniveau voor de jongere spelers, zodat zij op een gelijkwaardige manier mee kunnen doen met de met oudere spelers.

The next beat Tiësto – Eldohm

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Eldohm introduceert een gloednieuw concept voor de volgende generatie DJ’s: The Next Beat by Tiësto! Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de allereerste DJ Controller die gecombineerd is met een online platform. De controller bevat alles wat je nodig hebt om je vaardigheden als DJ verder te ontwikkelen en een vliegende muzikale start te maken. The Next Beat wordt gedragen door DJ Tiësto, één van de grootste DJ’s ter wereld, die jou als mentor en inspirator helpt om jouw performance te perfectioneren!

Meer informatie vind je hier.

Paleo – 999 Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

In het stenen tijdperk is het eten of gegeten worden. In het coöperatieve spel Paleo proberen jullie als volksstam samen te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar let op, overal dreigt gevaar: wilde dieren, stormen en andere volksstammen liggen op de loer. Zullen jullie slagen? In Paleo speelt elke speler met een groep mensen uit de stam. Daartoe behoren onder andere stoere vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en waakzame verkenners.

De spelers vormen samen een volksstam en proberen de omgeving te verkennen. Dat leidt tot telkens nieuwe avonturen. Die kunnen de spelers alleen overleven door goed samen te werken. Elke speler krijgt een eigen stapel kaarten, die zowel de te verkennen omgeving als de daarvoor beschikbare tijd voorstellen.

In Paleo draait alles om het ontdekken van nieuwe dingen en er staan de spelers dan ook voortdurend nieuwe uitdagingen te wachten! Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is geen enkel potje hetzelfde. Zullen jullie er in slagen om te overleven en de grotschildering af te maken om zo jullie stempel op de geschiedenis te drukken?

Meer informatie vind je hier.

Throw Throw Borito – Asmodee

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Wat krijg je als je trefbal combineer met een kaartspel? Het super grappige partyspel Throw Throw Burrito van de makers van Exploding Kittens! Het spel is geschikt is voor de hele familie en draait om kaarten verzamelen, punten verdienen en speelgoedburrito’s naar elkaar gooien…

Scoor punten door sets van drie dezelfde kaarten te vinden, zoals 3x Gothic Luiaard, HoutHak Hond, Katten Koe, Klef Kuikentje, Blaffende Haai en Drijf Geit. Sommige setjes kaarten starten echter een Burritogevecht (Bonje, Duel en Oorlog), waarbij je de Burrito’s moet zien te ontwijken.

Meer informatie vind je hier.

Speelgoed van het jaar Volwassen speelgoed

Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen niet alleen leuk is voor kinderen. Er zijn dan ook al lang niet meer alleen puzzels en bouwpakketten voor volwassenen! Ook in groepen spelen is leuk en wordt steeds vaker door jongvolwassenen gedaan. Het aanbod aan interessante en leuke spellen wordt dan ook elk jaar groter. Themaspellen, waar je een langere tijd mee bezig bent, spellen die je kennis testen, maar ook kid-adult. Dat is een nieuwe trend en betekent speelgoed gericht op volwassenen. Waarom niet? Kleuren, bouwen, puzzelen en spellen spelen is ontspannend, geeft plezier en houd je jong en scherp!

VW T1 Volkswagen campingbus – Playmobil

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Hij is al decennia lang een icoon op de weg: de Volkswagen T1 Campingbus. Generaties lang geliefd, talloze avontuurlijke mensen hebben er de wereld mee rondgereisd. De PLAYMOBIL-versie van de klassieke kampeerbus heeft ook veel iconische details, zoals de iconografische voorkant. In V-vorm met rode en witte kleurscheiding en rood VW logo, afgerond dak, gedeelde voorruit en afneembare dakdrager.

Het authentiek vormgegeven interieur wordt zichtbaar wanneer het dakgedeelte wordt geopend. Het interieur van de T1 biedt een stijlvolle klaptafel met twee stoelen en een spoelbak met koelkast. De bank met een typisch jaren ’60 ruitpatroon kan worden omgebouwd tot een ligvlak voor twee personen. Ook de zijdeuren kunnen geopend worden, met een plank voor de boodschappen erin en een uitklapbare plank en een spiegel geïntegreerd in de andere deur. De Volkswagen T1 Campingbus: instappen, wegrijden en genieten van de vrijheid!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Playmobil Volkswagen T1 Campingbus

20 second Showdown – 999 Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Een vliegensvlug gezelschapsspel. Eén speler is de scheidsrechter. De anderen verdelen zich over twee teams, gaan tegenover elkaar zitten en zetten zich schrap. Aan het begin van elke ronde zet de scheidsrechter de zandloper terug met een gelijkmatige hoeveelheid zand in elke helft. De scheidsrechter draait de zandloper om en leest de kaart voor.

Elke kaart bevat 2 uitdagingen en de scheidsrechter bepaalt welke kant in een ronde wordt gebruikt. “Sta op en doe de YMCA. Stel jezelf netjes voor zonder je mond dicht te doen. Noem drie landen die beginnen met de letter B. Gebruik je eigen sok als handpop. Noem alle dingen op die je vandaag hebt gegeten”. Bij iedere behaalde uitdaging draait de scheidsrechter de zandloper om.

Om te winnen, moet je het andere team dwingen om zonder zand te zitten door je uitdagingen zo snel mogelijk af te ronden. Het eerste team dat zonder zand komt te zitten, verliest de ronde en het eerste team dat drie ronden wint, wordt gekroond tot kampioen!

Meer informatie vind je hier.

Mysterium Park – Asmodee

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Een circus met duistere geheimen wacht op jou in Mysterium Park! De voormalige directeur van het park verdween enkele jaren geleden… Een onderzoek leverde niets op. Sinds die nacht gebeuren er vreemde dingen in het circus.

Mysterium Park is een stand-alone, coöperatieve en vereenvoudigde versie van het bekende bordspel Mysterium: de spelers winnen of verliezen samen. Het is jullie doel om de omstandigheden van de dood van de geest te achterhalen. Bij het begin van het spel kiezen de spelers eerst een rol: Geest of Helderziende

De Geest (1 speler) moet de Helderzienden door het onderzoek loodsen. Hij geeft aanwijzingen in de vorm van geïllustreerde kaarten, die we de Visioenkaarten noemen. Dit is de enige manier waarop de Geest met de Helderzienden kan communiceren. Elk van de Helderzienden (alle andere spelers) moet een verdachte en een locatie elimineren en ze helpen elkaar bij de interpretatie van de Visioenkaarten die de Geest hen overhandigt.

Om Mysterium Park te winnen, moeten de Helderzienden tijdens Ronde 3 achterhalen wie de moord heeft gepleegd en waar de misdaad plaatsvond. De Helderzienden moeten eerst verdachten (Ronde 1) en daarna locaties (Ronde 2) elimineren. Slagen ze erin om dit in de eerste 6 beurten te doen, dan mogen ze naar Ronde 3. Zo niet, dan verliest iedereen het spel. Als de Helderzienden winnen, dan wint ook de Geest. Zo niet, dan verliezen alle spelers.

Meer informatie vind je hier.

Puzzels

De eerste legpuzzel is bedacht door de Engelsman John Spilsbury en verscheen rond 1760. Het was een kaart van Europa en de houten stukken hadden de vorm van de verschillende landen. De puzzel was dus vooral bedoeld als topografieles! Later werden er ook door anderen puzzels gemaakt. Ze werden moeilijker, kregen kleinere stukjes en werden minder duur doordat ze meestal van karton werden gemaakt. Nu gaat het bij puzzels niet meer alleen om de afbeelding. Er zijn allerlei nieuwe uitdagingen bedacht, zoals 3D-puzzels of puzzels waarbij het gaat om wat de mensen op de puzzel zien. Helemaal nieuw dit jaar: escaperoompuzzels. Daarin los je het mysterie alleen op als je de puzzel op de juiste manier in elkaar zet. Zo is er is voor iedere leeftijd wel een puzzel!

Escape Room The Game; Puzzle adventures – Identity Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Identity Games Escape Room The Game: Puzzle Adventures – Secret of the Scientist is een perfecte kruising tussen een Escape Room en legpuzzel. In het spel verken je een mysterieus huis en ontdek je stukje voor stukje zijn geheimen. Speel het spel op je gemak in Puzzel Modus of zet de timer aan en probeer de beste score te halen in Escape Room Modus. Speel samen met een partner of geniet alleen van dit spannende spel.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Review: Escape Room The Game; Puzzle adventures Secrets of the Scientist

WasGij Original 38 Kaasalarm – Jumbo

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

De Hollandse kaasmarkt is druk als altijd, zowel buurtbewoners als toeristen verdringen zich rond de overheerlijke kazen – en zelfs de donkere wolken kunnen hun humeur niet bederven! Maar gelukkig, opeens breekt de zon door en begint ongenadig hard te schijnen op de marktkraampjes. Maar waarom kijkt iedereen zo verrast op bij deze plotse weersomslag? Waarom schrikt de bebrilde dame achter de kaashandelaar zich een hoedje? Dat is het beeld dat je puzzelt.

Meer informatie vind je hier.

Jan van Haasteren Efteling Sprookjesbos 1000 stukjes – Jumbo

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Op de 1000 stukjes tellende puzzel is het wereldberoemde Sprookjesbos van de Efteling te zien. De janvanhaasterenfamilie gaat een dagje uit naar het geliefde pretpark. Het Sprookjesbos is één van hun favoriete attracties en dat valt te zien! Jan van Haasteren ontmoet Anton Pieck bij de vijver van de kikkerkoning en anders dan het sprookje is het niet Klein Duimpje die de laarzen van de reus heeft gestolen.. Herken jij alle Sprookjesbosbewoners terug?

De puzzels van Jan van Haasteren zijn puzzels met veel kleur en details. Jan van Haasteren tekent al decennialang humoristische platen die je steeds weer verrassen en laten lachen. De echte fans kennen de specifieke kenmerken van Jan van Haasteren en zoeken in elke puzzel direct naar de haaienvin, Sinterklaas, de handjes, het kunstgebit en Jan’s zelfportret. Jumbo heeft tientallen janvanhaasterenpuzzels in de collectie van 54 tot maar liefst 5.000 puzzelstukjes.

Meer informatie vind je hier.

Duurzaam

Duurzaam speelgoed is gemaakt van veilige, niet-giftige en ecologische materialen. Hout is een natuurlijk materiaal wat lang mooi blijft en duurzaam is. Het FSC® keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat hout afkomstig is uit een goed beheerd bos, volgens normen op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en economie. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de ontwikkeling van speelgoed. Veel bedrijven zijn hier actief mee bezig, bijvoorbeeld door bouwstenen van organisch materiaal te maken en het opzetten van inruilprogramma’s voor oud speelgoed. Wat kun jij bedenken?

Marble Racetrax – Brandunit

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Spanning. Snelheid. Racen. Dat is Marble Racetrax, bekend van het populaire televisieprogramma Marble Mania! Bouw je eigen knikkerracebaan, daag je vrienden uit en race jouw knikker als eerste over de finish. 3.. 2.. 1.. RACE! De knikkerbanen van Marble Racetrax combineren plezier, creativiteit, uitdaging én duurzaamheid en zijn gemaakt van 100% karton.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Review; Marble Racetrax van Brandunit

Peppa’s Wereld van hout – Boti

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Breng de familie van Peppa samen in het Peppa Pig houten familiehuis! Inbegrepen met het huis zijn 1 Peppa houten figuur, het houten meubilair, bad, oven, koelkast, tv en zitbank. Het product is gemaakt van milieuvriendelijk hout, is stevig, duurzaam en perfect voor kleine kinderhandjeshandjes. Super leuk voor kinderen om mee te spelen en een kijkje in het leven te nemen van de Pig-familie. Spelen met de Pig-familie is nu net als op tv! Met welke figuren ga jij spelen in dit mooie huis? Verzamel ze allemaal!

Meer informatie vind je hier.

Geomag Super Color Recycled 78 dlg – Selecta

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Geomag, het unieke constructiespeelgoed dat staafjes en bolletjes in iets magisch veranderd. Dankzij het eenvoudige constructiesysteem en de magnetische elementen kun je door verbeeldingskracht en logisch nadenken eindeloze figuren en 3D-constructies bouwen. Door de krachtige magneten, hoogwaardige materialen en geweldige kleuren wordt bouwen leuk en gemakkelijk. Dit educatieve speelgoed stimuleert het spelenderwijs aanleren van nieuwe vaardigheden, ongeacht de leeftijd.

Het Geomag speelgoed draagt het STEM-keurmerk, een kwaliteitskenmerk voor speelgoed dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de manuele vaardigheid, sociale interactie, creativiteit, concentratie en leren. Bovendien kiest Geomag voor duurzame materialen en zijn de bouwstenen gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Meer informatie vind je hier.

Kinderspellen

Een kind speelt omdat het leuk is en hij of zij er zin in heeft. Maar spelen is tegelijk ook leerzaam: spelenderwijs leren kinderen problemen oplossen, oefenen hun motoriek en vergroten hun kennis. Samen spelen helpt hen om zich sociaal en emotioneel verder te ontwikkelen, zich in te leven in andere situaties en om te gaan met winnen en verliezen. Spelen is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Maar: plezier staat natuurlijk voorop!

Oma’s woeste waslijn – Megablue

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Kun jij oma helpen bij het ophangen van haar was? Lijkt makkelijk… alleen is er soms zoveel wind dat dit een leuke uitdaging wordt! Gooi de dobbelsteen en volg de instructies. Is het zonnig, dan mag je een stuk wasgoed ophangen. Schuift er een witte wolk voor de zon dan moet je een beurt overslaan. Gaat het regenen dan moet je 1 stuk wasgoed van de lijn halen. En als de wind woest waait… zal oma lachend met al het wasgoed de lucht in worden geslingerd… er is er zelfs kans dat ze haar jurk verliest! De winnaar is de eerste speler van wie tegelijkertijd alle 4 stuks wasgoed aan de waslijn hangen. Gefeliciteerd, jij bent oma’s favoriet!

Meer informatie vind je hier.

Apple Twist – Smart Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Drie hongerige rupsen willen een hapje van dezelfde appel. Kun jij ze in de juiste vorm brengen zodat ze alledrie op de appel passen? Voor dit logisch puzzelspel moet je flexibel kunnen denken! Want zowel de rupsen als het spelbord kunnen van vorm veranderen. Met 60 opdrachten om van te smullen.

Meer informatie vind je hier.

Keer of Keer Kids – 999 Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

De kinderversie van het populaire en superverslavende dobbelspel! Dobbelstenen kiezen, dierenverblijven aankruisen en kolommen vullen om waardevolle punten te verdienen. Eenvoudig en vrolijk dobbelspel voor kinderen vanaf 5 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Familiespellen

Veel spellen worden omschreven met: “leuk voor de hele familie”. Het betekent dat het spel leuk is voor kinderen én hun ouders. Vaak speelt geluk een beslissende rol, zodat jong en oud kan winnen. Meestal zijn deze spellen eenvoudig van structuur, worden ze snel gespeeld en zijn er maar één of twee niveaus. Familiespellen hebben vaak een thema wat tot de verbeelding spreekt. Monopoly is misschien wel het bekendste familiespel ter wereld. Dit bordspel werd rond 1930 ontwikkeld en er zijn er inmiddels honderden miljoenen van verkocht. De meeste familiespellen zijn gericht op gezinnen met kinderen tot een jaar of twaalf.

Escape your house – Identity Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Een onvergetelijke escaperoombeleving voor thuis. Van de makers van het NK Escaperooms. Een escapegame met een ongekend spannende sfeer in jouw eigen huis. Met video, audio, toffe attributen en bizarre wendingen. Een dominee met een donker verleden. Lang geleden begraven onder jullie huis. Voor altijd verdwenen. Tot nu! De dominee is terug! Hij heeft jullie een brief geschreven. De dominee eist zijn woonplaats terug en wil een sleutel van jullie huis.

Deur op slot. Sleutel in de kluis. Lichten uit. Steek de heilige kaars aan. En laat de wierook branden! Let’s play a game! Jullie krijgen één kans om de sleutel terug te krijgen. Lukt het jullie om de geest van de dominee te verdrijven? Of blijft de dominee voor altijd bij jullie wonen?

Meer informatie vind je hier.

MicroMacro Crime City – White Goblin Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Welkom in Crime City: de stad waarin op elke hoek van de straat misdaden worden begaan. Dodelijke geheimen, stiekeme overvallen en koelbloedige moorden maken deel uit van het dagelijkse leven. De lokale politie kan het niet meer aan en heeft jullie hulp ingeschakeld!

MICROMACRO is een coöperatief detectivespel. Samen lossen jullie listige midaden op, onderzoeken jullie motieven en gaan jullie op zoek naar bewijsmateriaal om de daders te kunnen veroordelen. Een scherpe blik is minstens even belangrijk als logische redeneren. Dit is het echte speurwerk!

Meer informatie vind je hier.

Throw Throw Borito – Asmodee

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Wat krijg je als je trefbal combineer met een kaartspel? Het super grappige partyspel Throw Throw Burrito van de makers van Exploding Kittens! Het spel is geschikt is voor de hele familie en draait om kaarten verzamelen, punten verdienen en speelgoedburrito’s naar elkaar gooien…

Scoor punten door sets van drie dezelfde kaarten te vinden, zoals 3x Gothic Luiaard, HoutHak Hond, Katten Koe, Klef Kuikentje, Blaffende Haai en Drijf Geit. Sommige setjes kaarten starten echter een Burrito gevecht (Bonje, Duel en Oorlog), waarbij je de Burrito’s moet zien te ontwijken.

Meer informatie vind je hier.

Kennersspellen

Kennerspellen zijn voor mensen die houden van spellen die anderhalf uur of langer duren en wat uitgebreidere spelregels hebben. Deze spellen zijn meestal geschikt voor spelers vanaf tien jaar en die al meer spelervaring hebben. Kennerspellen hebben de laatste 25 jaar een grote opmars gemaakt. Spellen in deze categorie kenmerken zich vaak door een grotere inhoud met 3D-onderdelen, verschillende speelniveau’s en uitbreidingssets. Vaak zijn er speciale speelmomenten in bordspelcafé’s waar deze spellen worden gespeeld.

Mysterium Park – Asmodee

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

Een circus met duistere geheimen wacht op jou in Mysterium Park! De voormalige directeur van het park verdween enkele jaren geleden… Een onderzoek leverde niets op. Sinds die nacht gebeuren er vreemde dingen in het circus. Mysterium Park is een stand-alone, coöperatieve en vereenvoudigde versie van het bekende bordspel Mysterium: de spelers winnen of verliezen samen. Het is jullie doel om de omstandigheden van de dood van de geest te achterhalen. Bij het begin van het spel kiezen de spelers eerst een rol: Geest of Helderziende.

De Geest (1 speler) moet de Helderzienden door het onderzoek loodsen. Hij geeft aanwijzingen in de vorm van geïllustreerde kaarten, die we de Visioenkaarten noemen. Dit is de enige manier waarop de Geest met de Helderzienden kan communiceren. Elk van de Helderzienden (alle andere spelers) moet een verdachte en een locatie elimineren en ze helpen elkaar bij de interpretatie van de Visioenkaarten die de Geest hen overhandigt.

Om Mysterium Park te winnen, moeten de Helderzienden tijdens Ronde 3 achterhalen wie de moord heeft gepleegd en waar de misdaad plaatsvond. De Helderzienden moeten eerst verdachten (Ronde 1) en daarna locaties (Ronde 2) elimineren. Slagen ze erin om dit in de eerste 6 beurten te doen, dan mogen ze naar Ronde 3. Zo niet, dan verliest iedereen het spel. Als de Helderzienden winnen, dan wint ook de Geest. Zo niet, dan verliezen alle spelers.

Meer informatie vind je hier.

Paleo – 999 Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

In het stenen tijdperk is het eten of gegeten worden. In het coöperatieve spel Paleo proberen jullie als volksstam samen te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar let op, overal dreigt gevaar: wilde dieren, stormen en andere volksstammen liggen op de loer. Zullen jullie slagen? In Paleo speelt elke speler met een groep mensen uit de stam. Daartoe behoren onder andere stoere vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en waakzame verkenners.

De spelers vormen samen een volksstam en proberen de omgeving te verkennen. Dat leidt tot telkens nieuwe avonturen. Die kunnen de spelers alleen overleven door goed samen te werken. Elke speler krijgt een eigen stapel kaarten, die zowel de te verkennen omgeving als de daarvoor beschikbare tijd voorstellen. In Paleo draait alles om het ontdekken van nieuwe dingen en er staan de spelers dan ook voortdurend nieuwe uitdagingen te wachten!

Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is geen enkel potje hetzelfde. Zullen jullie er in slagen om te overleven en de grotschildering af te maken om zo jullie stempel op de geschiedenis te drukken?

Meer informatie vind je hier.

Everdell – White Goblin Games

Speelgoed van het jaar 2021 winnaars voor baby's, peuters, kleuters, kinderen en 18+ - Mamaliefde

In de lieflijke vallei Everdell vind je een beschaving van boswezens. Deze beschaving groeit en bloeit. Zal de zon het helderste schijnen in jouw stad voordat de winter komt? Everdell is een dynamisch bouw- en worker placementspel; leuk voor families en veelspelers!

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken