De eerste helft van het jaar zit er wel op, nu volgt de zomervakantie en dan gaan we alweer rap naar de feestdagen met Sinterklaas en Kerstmis. Een periode waarin er ook heel veel cadeautjes gekocht worden en de speelgoedwinkels hun meeste omzet maken. Maar ja, wat is nu leuk, interessant en goed speelgoed?

Inhoud toon

Speelgoed van het Jaar

Om te helpen bij die keuze komt er ieder jaar een onafhankelijke jury bij elkaar, ieder met een andere achtergrond van pedagoog tot redacteur of inkoper om te zien wat er op de markt is / gaat komen en een keuze te maken. Hierbij wordt er rekening gehouden met criteria zoals speelwaarde, originaliteit, vormgeving, prijs/kwaliteit etc. Soms is dit heel duidelijk en een andere keer moet er wat meer over gepraat worden tot er een beslissing is genomen. Wat volgt is een overzicht van het Speelgoed van het Jaar dat vervolgens voorzien van het logo van de verkiezing in de winkels is te vinden.

Dit jaar is de opzet veranderd ten aanzien van de afgelopen jaren; vanuit het ingezonden speelgoed zijn er meteen al drie winnaars gekozen per leeftijdscategorie. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe categorieën zoals familiespellen en kennisspellen, maar ook duurzaam en een jaarlijks wisselend thema dat dit jaar puzzels is.

Publiekswinnaars Speelgoed van het Jaar 2021

Na de vakjury ben jij aan de beurt! Stem en maak kans op mooie speelgoedprijzen, waaronder 3 Bol.com-bonnen t.w.v. €100. Vanaf 7 sept tot 25 okt 2021 kan iedereen stemmen wie de Gouden Publieksprijzen moet winnen. Deze winnaars worden op 2 november bekendgemaakt. Op 2 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats, hier worden de winnaars van de publieksprijzen van de Speelgoed van het Jaar verkiezing bekend gemaakt, en mag de Directeur Speelgoed vertellen over zijn of haar belevenis.

Stemmen kan hier.

Directeur Speelgoed van het Jaar

Ook wordt er dit jaar voor het eerst de hulp ingeroepen van een Directeur Speelgoed. Het AD gaat samen met de organisatie van de verkiezing op zoek naar een Directeur Speelgoed 2021. Kinderen van 6 tot en met 14 jaar kunnen zich aanmelden via de website van Speelgoed van het Jaar. De speelgoeddirecteur mag begin september langs bij een aantal speelgoedfabrikanten die de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021 hebben gewonnen en krijgt uitleg hoe speelgoed wordt gemaakt. De gezochte directeur moet nieuwsgierig zijn, creatief, speels en vindt het interessant om vragen te stellen over verschillende soorten speelgoed.

De Directeur Speelgoed is een gloednieuwe functie en opent deuren voor de winnaar die normaal gesloten blijven. Zo krijgt het kind dat deze titel mag dragen een kijkje in de keuken bij Nederlandse speelgoedfabrikanten. Ook mogen alle vragen gesteld worden en ideeën voor ander of nieuw speelgoed gedeeld worden.

Speelgoed van het jaar in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar

Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooral felle kleuren trekken de aandacht. Het speelgoed moet bestaan uit grote stukken, want iets goed pakken, kan de kleine nog niet. Geluidjes zijn ook altijd interessant om te onderzoeken. De dreumes kan al wat meer. Iets voortduwen of achter je aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit ook vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en tot nieuwe ontdekkingen leiden. Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Ze bouwen met blokken, maken muziek en beginnen met andere kinderen te spelen. Steeds vaker gaan ze samen een spelletje spelen.

SmartMax My first Acrobats – Smart Games

Met 6 veelkleurige vormen kun je een vierkant, driehoek en cirkel bouwen… Als je deze vormen gaat mixen en de metalen ballen toevoegt, verschijnen de coolste acrobatische figuren. Creëer je eigen acrobatische structuren of probeer de structuur te bouwen zoals op één van de opgavekaarten. De rode basis heeft een metalen oppervlak wat de nodige stabiliteit geeft bij het bouwen van de acrobatische constructies.

Meer informatie vind je hier.

Speel stopdans met Dansende Bing – Spectron

Met deze dansende Bing kun je lekker gezellig meedoen aan het spelletje Stopdans. Bing kan praten en dansen op de muziek. Het wordt reuzegezellig in huis met deze dansende Bing! Bing noemt dit interactieve spelletje ook wel: muziekstandbeeld spelen. Knijp in z’n hand en als de muziek begint, moet je net zoals Bing gaan dansen op de vrolijke muziek. Maar zodra de muziek stopt, moet je helemaal stil staan, net als een standbeeld. En niet stiekem wiebelen!

Bing zegt allerlei leuke zinnetjes en hij zal je precies uitleggen hoe dit leuke spelletje werkt! Er zijn vier verschillende muziekjes om op te dansen. Bing is gemaakt van zachte pluche en hij beweegt zich tijdens het dansen heen en weer. Maar ook zijn oren bewegen ritmisch mee op de muziek.

Meer informatie vind je hier.

Peppa’s Wereld van hout – Boti

Breng de familie van Peppa samen in het Peppa Pig houten familiehuis! Inbegrepen met het huis zijn 1 Peppa houten figuur, het houten meubilair, bad, oven, koelkast, tv en zitbank. Het product is gemaakt van milieuvriendelijk hout, is stevig, duurzaam en perfect voor kleine kinderhandjes. Super leuk voor kinderen om mee te spelen en een kijkje in het leven te nemen van de Pig familie. Spelen met de Pig familie is nu net als op tv! Met welke figuren ga jij spelen in dit mooie huis? Verzamel ze allemaal!

Meer informatie vind je hier.

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 4 & 5 jaar

Vanaf de basisschoolleeftijd beginnen kinderen vaak met het spelen van eenvoudige gezelschapsspelletjes. Het in elkaar zetten van eenvoudige constructies met speelstukken en bouwstenen staat vaak bovenaan het lijstje van favoriete activiteiten. Maar ook vadertje en moedertje spelen of de tandarts nadoen is een favoriete bezigheid. Kleuters hebben doorgaans veel fantasie en het speelgoed voor deze leeftijdsgroep komt daaraan tegemoet. Creativiteit komt tot uiting.

Play-doh prachtige taartenoven – Hasbro