Skip to Content

Keer op Keer Kids review & spelregels

Keer op Keer Kids review & spelregels

Met name onze zoon speelt heel graag spelletjes, en vindt het altijd erg leuk om nieuwe spelletjes te doen. Vooral als hij dan hoopt te kunnen winnen. ;-) Van 999 games kregen we het spel Keer op Keer kids, toen hij de doos zag wilde hij dat natuurlijk meteen spelen. Keer op Keer kids is een dobbelspel met dobbelstenen en een blok met vellen papier om te kunnen spelen.

De doos is ook niet al te groot zodat hij prima in de spelletjeskast past. Wij zijn niet de enigen die fan zijn van dit spel, want dit is ook niet voor niets één van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2021.

Keer op Keer kids

Keer op Keer Kids review & spelregels - Mamaliefde

Keer op Keer kids is de kindervariant van het populaire spel Keer op Keer. Hierbij wordt er gewerkt met kleuren en speel je in een dierentuin zodat het ook geschikt is voor jonge kinderen vanaf 5 jaar die nog niet kunnen lezen.

Drukte in de dierentuin! Er zijn vandaag zoveel bezoekers dat de spelers de verzorgers moeten helpen met het voederen van de dieren.

De spelers hebben als opdracht gekregen te helpen met het voederen door met hun dobbelstenen de juiste kleuren te dobbelen om daarmee de dierenverblijven op hun speelvel zo snel mogelijk aan te kruisen en waardevolle punten te scoren.

Wie het betreffende dierenverblijf als eerste vol heeft, scoort de meeste punten. Zijn je scorevellen op, dan kun je die hier downloaden om te printen zodat je het spel onbeperkt kunt blijven spelen.

Spelregels

Iedere speler krijgt een scorevel en een potlood. Het doel is om zoveel mogelijk cirkels te hebben aan het einde van het spel. Het spel eindigt als iemand van twee kleuren alle vakken heeft afgekruist. Je kunt dus zelf invloed uitoefenen op wanneer het spel eindigt en hoe lang het spel duurt.

Vervolgens begint de startspeler met het gooien van drie dobbelstenen met verschillende kleuren dieren. Hij of zij kiest één van de kleuren en kruist op zijn scorevel een groep met dieren in deze kleur af. Echter moet hier de eerste keer wel een witte ster tussen zitten.

Daarna moet de groep aansluiten horizontaal of verticaal (niet diagonaal), of een andere witte ster bevatten. Als de startspeler heeft gekozen mogen de overige spelers uit de overgebleven twee dobbelstenen een kleur kiezen. Ze mogen hierbij ook dezelfde kleur kiezen.

Als een soort joker zit er ook een paarse kameleon op de dobbelsteen. Als je kiest voor paars mag je een kameleon afkruizen, heb je er twee naast elkaar dan kun je deze inzetten als bonus om een groep naar keuze af te kruizen.

Geen idee of dat ook zo hoort, maar wij speelden het spel zo dat je zelf mocht bepalen wanneer je deze bonus inzet.

Zodra je een kolom helemaal compleet hebt met kruisjes mag je een cirkel zetten om de emmers die er onder staan. De middelste rij heeft geen emmer, aan de buitenkant zijn het er twee en kun je dus snel meer punten scoren.

Als je de eerste bent die de kolom compleet heeft mag je ook om het plaatje aan de bovenkant een cirkel zetten en moet de rest deze afkruizen, omdat alleen de eerste hiervoor een extra punt krijgt.

Tenzij je in dezelfde beurt ook de kolom vol maakt. Het was voor ons wel even onduidelijk wat er bedoeld werd met beurt; is dat dezelfde worp of totdat de startspeler weer aan de beurt is geweest.

Ook als je alle vakjes in dezelfde kleur hebt afgekruist mag je onderaan een cirkel zetten om de twee dieren van die kleur en krijg je dus twee extra punten. Heb je twee kleuren compleet dan eindigt het spel en worden alle cirkels (dus om de plaatjes bovenaan, de emmers, en de dieren heen) opgeteld.

De persoon met de meeste cirkels heeft gewonnen. Je kunt dus ook winnen als je niet het spel eindigt.

Ervaringen

Keer op Keer Kids review & spelregels - Mamaliefde

Het spel is eigenlijk heel eenvoudig, al bleek dat we de eerste keer nog niet alle spelregels helemaal volgens de uitleg hebben gevolgd. Zolang je allebei echter maar aan dezelfde regels houdt is dat niet zo heel erg. De tweede keer ging dat al een stuk beter, en duurde het spel ook ietsjes langer. Maar nog steeds prima binnen de concentratiespanne van een kind.

We hebben het meteen twee keer achter elkaar gespeeld terwijl manlief aan het koken was, want zoonlief kon niet hebben dat ik de eerste keer had gewonnen. Wel net aan, want de hele tijd stond hij voor.

De tweede keer was het verschil echter een stuk groter en won ik weer. Halverwege had hij er dus ook geen zin meer in en stond hij op het punt om het op te geven, omdat omgaan met verlies nog wel een dingetje was. Daarna wilde hij het dus ook niet meer spelen, of in ieder geval niet meer met mij. ;-)

Het grote voordeel van het spel is dat je niet moet wachten op je eigen beurt, maar iedereen alle beurten kan spelen. Je hoeft dus niet op elkaar te wachten en moet alert blijven.

Daarnaast moet je aan de ene kant een beetje geluk hebben met de juiste kleur, maar ook een beetje strategisch kunnen denken. Het grote voordeel hiervan is dat kinderen in principe net zoveel kans maken om te winnen als volwassenen.

Als je het spel een paar keer gespeeld hebt kunnen kinderen het spel ook prima zelf spelen zonder begeleiding.

Speelgoed van het Jaar 2021

Keer op Kids is één van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2021. Aangezien spellen naast speelgoed een aanzienlijk aandeel hebben in het aanbod is hier sinds 2021 een aparte categorie voor bestaande uit kinderspellen, familiespellen en kennersspellen. In de categorie kinderspellen heeft dit spel gewonnen.

Het jury rapport zegt hierover;

Bij Keer op Keer Kids moeten kinderen helpen met het voeren van de dieren in de dierentuin. Dat doen ze door met drie dobbelstenen te gooien en dan een kleur te kiezen.

Vervolgens mag een kind dan een aantal aansluitende hokjes van die kleur op het scoreblad aankruisen. Die dieren hebben dan te eten gehad. Daarna mogen de andere kinderen een van de overblijvende kleuren kiezen en eveneens hokjes aankruisen op hun formulier.

Om bij een volgende beurt nieuwe hokjes aan te kruisen moeten die hokjes grenzen aan hokjes die reeds zijn aangekruist. De regels zijn vrij eenvoudig, maar het is goed wanneer een ouder de kinderen helpt met opstarten.

Met het aankruisen kunnen (bonus)punten verdiend worden en wie aan het eind de meeste punten heeft, wint het spel. Het spel vraagt om strategisch inzicht en overzicht en planning. Leuk om met vriendjes of het gezin te spelen.

Linda van Aken