Skip to Content

Sound of Music; the musical

Sound of Music; the musical

The Sound of Music; een echte klassieker waarvan het verhaal zich afspeelt in het Oostenrijk ten tijde van de Anschluss aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De musical is onder andere erg bekend vanwege de liedjes zoals Do-Re-Mi of Edelweiss.

Het is dus ook niet verwonderlijk dat deze musical met enige tussenpozen te zien is in de grootste theaters van Nederland. Zo heb ik een paar jaar geleden,  in 2015, de musical gezien in Carré, Amsterdam.

Voordat de voorstelling echter op tournee gaat door Nederland was hij te zien in het Circustheater in Scheveningen waar ik samen met mijn dochter heen ging.

AFAS Circustheater Scheveningen

Sound of Music; the musical - Mamaliefde
Sound of Music; the musical - Mamaliefde

Het Circustheater vind ik één van de mooiste theaters die er is in Nederland, en natuurlijk ligt het ook op een prachtige locatie tegenover het Kurhaus en vlakbij het strand. Het theater bestaat al meer dan 100 jaar en werd op 16 juli 1904 geopend door Circus Schumann. De afgelopen 20 jaar waren hier legendarische musicals te zien zoals The Phantom of the Opera, Miss Saigon, Elizabeth, Aïda, The Lion King, Tarzan, Mary Poppins, Wicked, Sister Act en Billy Elliot en Anastasia. Terwijl we in de rij stonden te wachten konden we op de schermen korte clips zien van deze voorstellingen.

We waren op tijd voor de matineevoorstelling dus er was nog volop parkeerplaats in de naastgelegen parkeergarage. Je loopt daarna zo naar het plein voor het theater, gelukkig was het zonnetje gaan schijnen dus konden we rustig wachten tot we naar binnen mochten. Vanwege de coronamaatregelen zijn er twee tijdslots en drie ingangen voor het midden, rechts of links in de zaal om zo te zorgen dat je afstand kan houden. Ook moest je een geldige corona-qr-code laten zien om naar binnen te mogen. Natuurlijk maakten we alvast even een foto van de enorme posters boven de ingang.

Een tip: na de voorstelling kun je altijd nog even een bezoekje brengen aan de boulevard van Scheveningen en het strand!

De musical

Sound of Music; the musical - Mamaliefde

Tja, wie kent het verhaal niet van The Sound of Music? Het verhaal speelt zich af in de bergen van Oostenrijk vlakbij Salzburg. De voorstelling begint met de nonnen die in het Latijn zingen en voor een kippenvel zorgen. Maria is een novice in dat klooster, maar krijgt de opdracht om als gouvernante aan de slag te gaan bij de familie Von Trapp om zo een tijdje buiten de kloostermuren door te brengen om haar roeping te vinden. Daar ontmoet ze de Kapitein Georg von Trapp, een weduwnaar met 7 kinderen in de leeftijd tussen de 16 en 5 jaar die volgens een streng regime worden opgevoed en verwacht dat zij dat ook doet.

Maria is echter van mening dat kinderen vies horen te worden en horen te spelen, ze laat ze ook kennismaken met muziek en samen zingen ze. Als de kapitein thuiskomt met de barones Schräder waarmee hij van plan is om te gaan trouwen, is hij daar niet heel blij mee, maar de barones is onder de indruk dus hoeft ze toch niet weg. Op verzoek van de barones organiseert hij een feest, Maria komt er echter achter dat ze meer voelt voor de kapitein dan ze dacht en vertrekt zonder afscheid te nemen terug naar het klooster. Dat is ook het moment dat de pauze begint.

Na de pauze gaat het verhaal verder in hoog tempo. Het begint met de kinderen die samen met Max oefenen voor het Salzburger Festival maar zonder veel vreugde, totdat Maria terugkomt als gouvernante. Na een meningsverschil over het wel of niet meewerken aan het Duitse regime, besluiten de barones en de kapitein uit elkaar te gaan. Direct daarop volgt de bruiloft met Maria die door de nonnen wordt aangekleed in bruidsjurk.

Na de huwelijksreis blijkt de Anschluss een feit en wordt de kapitein opgeroepen voor het leger, maar omdat de kinderen (zonder toestemming van de kapitein) deelnemen aan het Salzburgfestival krijgt hij twee dagen uitstel. De voorstelling eindigt met de scène op de begraafplaats van het klooster waarna ze de bergen intrekken om de grens over te steken.

Wat wij er van vonden

Om maar te beginnen met mijn eigen mening; ik vond het geweldig. Meteen vanaf het begin met de nonnen die in het Latijn zongen onder leiding van moeder overste Francis van Broekhuizen kreeg ik kippenvel. Ongelofelijk wat een stem zij heeft.

Het verhaal is natuurlijk zeer bekend, en als klein meisje heb ik zelf ooit al eens in deze musical gespeeld, maar week toch op een paar momenten af van het origineel. Zo waren er liederen die op een ander moment gezongen werden, en waren er drie extra liederen aan toegevoegd. Wel grappig; we waren in de pauze naar het toilet en ik hoorde dochter daar nog meezingen / neuriën terwijl ze de liedjes nog niet kende. ;-) Op andere momenten wordt letterlijk het script van de film gevolgd zoals met de zere vinger die alleen Maria kan ‘genezen’.

Wat me opvalt is dat er een aantal ‘grapjes’ in de voorstelling zijn verwerkt die voor een lachsalvo in de zaal zorgen. En tijdens do-re-mi klapt de hele zaal mee op het ritme. Ook tijdens het intermezzo aan het einde van de pauze wordt er vrolijk meegeklapt. Als toeschouwer word je dan ook helemaal in het verhaal gezogen. Het is wel te merken dat deze musical echt puur draait om het verhaal en de liedjes, zonder groot spektakel, indrukwekkende kostuums of speciale effecten zoals zwevende mensen door de zaal.

Dochter vond het geheel ook zeer indrukwekkend, halverwege de voorstelling merkte ik wel dat ze op een aantal momenten (met name op de wat rustiger liedjes van solisten) wat onrustig werd en vroeg wanneer de pauze begon. Maar dat kan ook komen omdat ze had gezien dat er in de pauzeborrelbag, die we vooraf al hadden gekregen, een bakje met snoepjes was gestopt en die natuurlijk graag wilde hebben ;-) Zij genoot, zoals ik vooraf al had verwacht, vooral van de scènes met de kinderen. Naast het do-re-mi-lied heeft ook het jodellied indruk gemaakt, en was ook bijzonder vormgegeven met schaduwspel.

Wel leuk is dat er op het scherm een aantal foto’s van gebouwen en plekken in Salzburg werden vertoond en we daar een week later heen gaan op doorreis. Dochter wil nu toch ook wel de film zien, dus dan kunnen we daar deze plekken echt gaan bezoeken.

Sound of Music; the musical - Mamaliefde
Linda van Aken