Skip to Content

Sneeuwwitje recensie van Theater Terra

Sneeuwwitje recensie van Theater Terra

Wie kent het sprookjesverhaal van Sneeuwwitje niet? Het verhaal over een prinses en een stiefmoeder die graag de mooiste wil zijn van het land. Ten koste van wat. Maar is dat eigenlijk wel de kern van het verhaal… Of staat er misschien wel iemand anders centraal in dit verhaal? Met deze insteek begint de voorstelling van Theater Terra.

Na eerdere voorstellingen gebaseerd op bekende kinderboeken is dit het eerste sprookje en staat voor volgend jaar Rapunzel op de planning. Met mijn dochter ging ik naar deze voorstelling, wat vond ze het fijn om weer naar het theater te kunnen. 

Verhaal Sneeuwwitje

Het verhaal begint met Zeven, de zevende dwerg, die voorleest uit een boek Er was eens… en daar begint Vrolijke liedjes met herhaling zodat dit goed bij de kinderen binnenkomt. Liedjes worden afgewisseld met dialogen van de spelers. We zien de stiefmoeder die graag de mooiste van het land wil zijn, de jager die haar hart moet bevriezen ontbreekt natuurlijk ook niet, net als de dwergen die in de mijn werken en tot slot de prins die Sneeuwwitje wakker moet kussen. Maar doet hij dat ook wel…

Goed om te weten is dat dit niet het klassieke ‘Disney’verhaal is, dit zie je ook duidelijk terug in de kleding van bijvoorbeeld sneeuwwitje. Wel de bekende kleuren, maar kleding die meer passend is bij die tijd, en zonder jurk. Dat vond dochter die zelf haar Sneeuwwitjejurk had aangetrokken toch wel jammer. Naast Sneeuwwitje zitten er ook een paar hints, de een duidelijker dan de ander, naar andere films. Denk aan een glazen schoentje, of schoentjes die nooit stoppen met dansen…

Poppentheater & acteurs

Sneeuwwitje recensie van Theater Terra - Mamaliefde

Wat dit theaterstuk uniek maakt is de combinatie van poppentheater met acteurs; de karakters van de dwergen,  ‘gemene’ stiefmoeder en prins zijn poppen die door de spelers tot leven worden gebracht en de rollen van Sneeuwwitje en de Jager door acteurs. Zeker bij jonge kinderen spreken deze poppen enorm aan, al vinden ze de heks soms toch wel een beetje eng. De hele voorstelling wordt met slechts drie acteurs / poppenspelers gespeeld, maar de karakters zijn zo anders dat je dat al snel niet meer door hebt.  Met name de ‘heks’ wordt echt geniaal neergezet en is gewoon een genot om naar te kijken. Ook de decorwisselingen worden door de acteurs zelf verzorgd.

Ook de spiegel hebben ze op een heel bijzondere manier weergegeven zodat het net echt lijkt alsof de spiegel kan spreken. Het decor sluit hier ook op aan. Het is een vrij basic decor bestaande uit een groot decorstuk dat met een paar eenvoudige decorwisselingen en decorstukken die naar beneden worden gehaald verandert van het koninklijk paleis naar het huisje van de dwergen of het bos en zelfs in de mijn. Zo is het ook voor de kinderen heel duidelijk waar het verhaal zich afspeelt.

Leuk voor jong en oud!

Sneeuwwitje recensie van Theater Terra - Mamaliefde

Het voordeel van Theater Terra is dat ze duidelijk gewend zijn om op te treden voor een jong publiek en daar ook op kunnen inspelen. Kinderen hoeven dus ook zeker niet stil te zitten. Zo zitten er een aantal grapjes in waar de kinderen natuurlijk heel hard om kunnen lachen. Of ze waarschuwen voor de heks of geven de prins hints waar Sneeuwwitje ligt. Het is duidelijk dat ze helemaal opgaan in het verhaal en intens aan het meegenieten zijn. Ook als de kinderen wat ouder zijn, of voor mama en papa zelf is het zeker een aanrader.

Heel eerlijk; ik heb wel eens gehad dat ik halverwege op de telefoon keek hoe lang het nog zou duren, bij dit toneelstuk vloog de tijd voorbij. Ook fijn is dat ondanks dat het een heel bekend verhaal is, er toch een aantal verrassende plottwisten in zitten zodat je toch de hele tijd geboeid blijft. Er is ook veel oog voor detail; van het Italiaanse accent van Primo (eerste dwerg) tot en met de kleine bewegingen en fladderende vlinders.

Na afloop van de voorstelling mogen alle kinderen die dat willen met Sneeuwwitje op de foto! Het is dus zeker de moeite waard om nog even te blijven.

Sneeuwwitje recensie van Theater Terra - Mamaliefde

De adviesleeftijd van dit theaterstuk is 4+, ook met peuters zou je deze voorstelling kunnen bezoeken al kan de heks misschien wel een beetje spannend zijn.

Linda van Aken