Skip to Content

Oliepouce recept

Oliepouce recept

Je hebt het vast wel meegekregen de trend rondom de crompouche; de kruising tussen de tompouce en croissant die heel Nederland in zijn greep heeft en opeens overal te krijgen is. Ook was de glazuur en de bakkersroom in de supermarkt niet meer aan te slepen van mensen die hebben geprobeerd om het zelf te maken.

Sommigen gingen nog een stapje verder, zo bedacht iemand de frikanpouce en nu met het oog op de feestdagen is de oliepouce; de kruising tussen een oliebol en een tompouce een absolute aanrader (en naar onze mening nog lekkerder dan de crompouche).

Oliepouce maken

In tegenstelling tot de crompouce is de oliepouce nog niet heel gangbaar en nog niet overal te koop. Het makkelijkste is het dus om deze zelf te maken. Al dan niet vanaf scratch of door een aantal stappen te skippen. Wij hebben ze gemaakt voor een verjaardag en hadden er 8 nodig, dus hebben een beetje zelf gemaakt en een deel met hulp.

Oliebollen

De basis is natuurlijk de oliebol (zonder krenten); deze kun je kant-en-klaar kopen of helemaal zelf maken door zelf het deeg te maken of met behulp van een kant-en-klaarmix.

Gele banketbakkersroom

Oliepouce recept maken; kruising oliebol & tompouce

Bij de meeste oliebollenkramen kun je wel oliebollen kopen waar al bakkersroom tussen is gespoten. Deze zijn iets duurder, maar afhankelijk van waar je het koopt en of er echte banketbakkersroom wordt gebruikt, lekkerder dan de gele room uit de supermarkt. Eventueel kun je deze gele room ook zelf maken.

Ingrediënten:

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)
  • 6 eierdooiers
  • 150 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • Een snufje zout

Bereidingswijze

Giet de melk in een pan en verwarm deze op laag vuur. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes en het vanillestokje toe aan de melk. Als je vanille-extract gebruikt, voeg dit dan later toe.

In een kom, klop de eierdooiers samen met de suiker tot het mengsel licht en romig is. Voeg de bloem toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd is.

Haal het vanillestokje uit de warme melk. Giet langzaam de warme melk in het eiermengsel, terwijl je voortdurend blijft kloppen. Hierdoor voorkom je dat de eieren stollen door de hete melk.

Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het op laag vuur. Blijf constant roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg het zout toe.

Laat het mengsel langzaam opwarmen tot het begint te verdikken. Blijf roeren en laat het sudderen tot de gewenste dikte is bereikt. Dit duurt meestal 2-4 minuten.

Zodra de banketbakkersroom de juiste dikte heeft bereikt, haal je de pan van het vuur. Als je vanille-extract gebruikt, roer het dan nu erdoorheen.

Giet de banketbakkersroom in een kom en dek het oppervlak direct af met plasticfolie om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat het volledig afkoelen.

Roze glazuur chocolade

Daarnaast heb je nodig roze glazuur, of witte chocolade die je roze / rode kleurstof kan kleuren of de ‘echte’ ruby chocolade. Deze is echter vaak wel iets duurder.

Roze glazuur kun je kant-en-klaar kopen in een zakje of heel eenvoudig zelf maken van poedersuiker dat je mengt met een paar lepeltjes water. Het kan even zoeken zijn naar de juiste consistentie dus het beste kan je beginnen met een kop poedersuiker en daar iedere keer een theelepel water aan toevoegen en roeren totdat het een stroperig substantie wordt.

Roze chocolade kun je zelf maken door witte chocolade au bain marie te smelten en vervolgens een paar druppels roze of rode kleurstof toe te voegen.

Oliepouce recept maken; kruising oliebol & tompouce

Omdat we de crompouche heel erg zoet vonden en zo’n oliebol al heel machtig is hebben we hier niet al teveel glazuur voor gebruikt. Wel mochten de kinderen hem verder versieren met wat sprinkels, het was tenslotte een feestje. ;-)

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)