Baby’s vinden het leuk om te spelen. Niet alleen vanwege het spel zelf, maar vaak ook vanwege het contact met de ouder. Spelen met speelgoed is voor hen een manier om de wereld om zich heen te ontdekken en te begrijpen.
Daarom zal je vaak zien dat bepaalde ritmes eindeloos herhaald kunnen worden. Tot het hen eigen is, en ze een nieuw patroon opzoeken.
Waterpret
Baby’s vinden het erg fijn om in het water te liggen. Vanaf drie maanden kunnen ze meegaan babyzwemmen. Daarvoor vinden ze het vaak ook heerlijk om gezellig mee te gaan onder de douche of in bad. Het doet ze herinneren aan de tijd die ze in de baarmoeder doorgebracht hebben. Voordat je in bad gaat, kan je het best even de badkamer en slaapkamer voorverwarmen en alles klaarleggen. Zo vat je baby het minst snel kou.
Kletspraat
Je baby vindt het leuk als je probeert contact met hem te maken. Ze zullen al snel proberen om je gezicht te spiegelen. Als je gaat zitten met je benen in 90 graden op de grond, en je baby op je benen legt kan je een goed oogcontact opbouwen.
Tip: Probeer eens verschillende toonhoogtes om te kijken waar je baby op reageert. Of imiteer zijn kreetjes en geluidjes. Of doe een gekke bekkenwedstrijd, trek verschillende grimassen die je baby dan zal spiegelen.
Mobiel
Alles wat beweegt is interessant. Vooral lichtjes en geluid. Probeer dit wel te beperken zodat je baby niet teveel prikkels binnenkrijgt. Er zijn speciale muziekmobiels met korte vrolijke dagmuziekjes en wat langzamere langer durende nachtliedjes. Vaak gebaseerd op klassieke muziek. Ook met ingebouwde lichtprojector.
Babymassage
Als je de baby voor je op een handdoek op bed legt, en er zelf in kleermakerszit achter gaat zitten kan je hem makkelijk masseren (op de commode werkt ook). Ga voorzichtig zijn lichaamsdelen langs en masseer dit één-voor-één, rustig met één of een paar vingers. Als je baby ouder wordt kan je iets meer druk uitoefenen. Nu gaat het vooral om het aanraken.
Denk bijvoorbeeld eens aan een soort cirkelende beweging op zijn buik, of het strelen onder de voetjes en het ‘ploppen’ van de vingers. Er zijn speciale Shantala babymassagecursussen die je in drie ochtenden de eerste kneepjes bij brengen.
Lees ook: Shantala babymassage
Tummy Time
Tummy time betekenis is niets anders dan tijd die doorgebracht wordt op de buik. Goed om de spieren in het nekje te oefenen en een voorkeurshouding tegen te gaan. Leg je baby bijvoorbeeld op een tafel neer en ga zelf op ooghoogte zitten. Probeer contact te maken met je baby zodat hij zijn hoofd zal optillen om je te kunnen zien. Dit hoeft niet meteen tien minuten, maar bouw het op van bijvoorbeeld tien keer op een dag een minuutje.
Lees ook: Tummy time
Spiegel
Baby’s vinden het erg leuk om in een spiegel te kijken. Houdt hem bijvoorbeeld vast voor de spiegel in de slaapkamer. Of koop bij de Ikea een kindveilige spiegel die je in de box kan hangen.
Kriebelspelletjes
Wie kent het rijmpje “Komt een muisje aangelopen, zo in … nekje gekropen” niet? Als je dit een aantal keer herhaalt zullen de meeste baby’s het uitschateren van het lachen.
Geluid en muziek
Muziek en geluiden, die ze ook al in de baarmoeder hebben kunnen horen zoals de tune van je favoriete tv-programma zullen ze rustig stemmen. Of wat dacht je van oceaangeluiden; die de geluiden van de baarmoeder nabootsen. Youtube staat er vol mee.
In de draagzak
Eerder schreef ik al dat ik een langdrager ben. Al vanaf het moment dat ze baby zijn vind ik het heerlijk om ze zo dichtbij me te dragen als we op pad gaan, maar dit is ook leuk voor babydans of wat dacht je van een kanga-training work-out? En op onrustige dagen ook binnenshuis. Gezellig dichtbij elkaar.
Zelfstandig spelen
Baby’s kunnen meer dan je denkt. Stimuleer je baby om zelf tijd door te brengen in de box. Al is het maar met rondkijken en luisteren. Dit zal je later heel veel energie schelen. Een activiteitenbord of mobiel kan hierbij helpen.
Speelgoed voor baby van 3 tot 6 maanden
In principe kan al het speelgoed op de grond. Of je de woonkamer nu ombouwt tot Lego Duplo land, er muziek gemaakt wordt of je een boekje leest. Het kan allemaal. Speelgoed dat hier in huis favoriet is;
- Ballen; Zachte ballen, stoffen ballen, ballen met van die rare uitsteeksels eraan (geen idee hoe ze heten, zou ik graag willen weten zodat ze op het verlanglijstje aangevuld kunnen worden), ballonnen en ga zo maar door. Als het goed rolt is het goedgekeurd. Bij de een gooi je het in de lucht naar de andere kant van de kamer om vervolgens teruggebracht te krijgen. Een hond die kan apporteren is er niets bij. De ander doet verwoede pogingen de bal een duw te geven en is helemaal happy zodra hij weer terugkomt rollen.
- Speelgoed waarmee je werelden kan nabouwen; zoals Duplo Primo en Lego Duplo, inclusief de treinbaan, een houten treinbaan of Little People doen het ook altijd heel goed. Vaak zet ik het klaar als de kinderen nog op bed liggen. Of ze moeten zelf verwoede pogingen doen om het uit de kast te halen. Dan help ik wel even. In het begin is het een beetje aftasten en vasthouden, dan worden er voorzichtig torentjes gebouwd en nu begint de fase te komen waarin er ook echt daadwerkelijk verhalen worden nagespeeld. Dan wordt een poppetje omgedoopt tot mama, papa en een baby en komt er een prinses op bezoek etc. Hoeven trouwens niet eens poppetjes te zijn; grote en kleine crueslibolletjes worden momenteel ook als dusdanig geclassificeerd.
- Het spelen met kosteloze materialen Speelgoed hoeft niet altijd duur te zijn; een leeg pak melk, natuurlijk wel even schoongespoeld, een lege doos granen, een schoongemaakte bakje waar de yoghurt in kwam en nog veel meer. Je kind kan er ontzettend blij mee zijn.
- Muziekmobiel; Ik had die uit de fisher price Rainforest serie gekocht inclusief lichtjes! De voorkeur van baby girl ging echter uit naar een andere van fisher price met fellere kleurtjes die ik had gewonnen. Dus heb er nu een in de box en de lichtjes in bed voor als baby gaat slapen.
- Babygym; Een eenvoudige houten babygym met verschillende speeltjes met onder andere een belletje.
- Box activity board; Net zoals veel ander speelgoed van Nijntje, dit activiteitencentrum hangt sinds vier maanden oud in de box om de zijligging te stimuleren. Pas later heeft ze hier aandacht voor gehad, maar veel heeft ze er niet mee gespeeld. Als dreumes hangt deze aan de buitenkant van de box zodat baby boy minder aandacht krijgt.
- Bijtring; Zowel een bijtring van Nijntje en koelbijtring als een van de etos. Vooral de etos heeft ze bij haar eerste tandjes erg veel gebruikt vanwege de iets hardere uitstulpsels.
- In de box hebben we een kindvriendelijke spiegel van de Ikea hangen om lekker naar te kijken.
- Speenknuffel; Aan de speen hebben we een knuffeldoekje zitten om lekker vast te houden.
- Pop Emily van Lamaze; Deze pop Emily hebben we gekocht toen ze met twee maanden in de reiswieg iets van vermaak nodig had, was gelijk een succes en nu nog steeds vanwege de verschillende activity’s zoals het frummelen, rammelen, de ringen etc.
- Schommelstoel van Fisherprice Rainforest; Deze schommelstoel wordt vooral gebruikt als wipstoel op hoogte zodat ze lekker naar ons kan kijken en er ‘bij hoort’. Zit een handig muziekje op van een kwartier, zodat als die is afgelopen je haar er uit kan halen om zo niet te lang te laten zitten
- Diverse speeltjes; Zoals een muziekdoosje, rammelaar, leer- en speelpop etc. van Nijntje. Deze liggen in haar bed, zodat als ze wakker wordt ze hier lekker mee kan spelen. Vooral Beethoven Nijntje en Leer- en speelnijntje is populair; zo hoor ik dan ook dat ze wakker is. En diverse stoffen boekjes waaronder een knisperboekje van Dikkie Dik en Nijntje.
Kortom, ook voor heel jonge baby’s is het mogelijk om door middel van spel een band op te bouwen met je baby. Probeer dit op een rustige veilige manier op te bouwen. Veel van de spelletjes zijn gebaseerd op de zintuigen horen, zien, voelen en ruiken. Datgene wat herhaald wordt zal snel als vertrouwd aanvoelen en dus herkend worden.
Algemene tips spelen met baby
- Als je wilt gaan spelen, neem hier dan de tijd voor. Baby’s doen veel op gevoel en hebben het direct door als je haast hebt.
- Probeer te volgen in plaats van te leiden / sturen; biedt iets aan en kijk hoe je baby dat spel oppakt.
- Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, kan jouw buurkindje dat een maand jonger is dingen die je eigen baby nog niet kan. Heb geduld. Het komt vanzelf.
- Probeer je baby te ‘lezen’. Gesproken taal is nauwelijks aanwezig, maar met zijn mimiek, armen en voeten kan je baby al heel wat duidelijk maken.
- Zorg voor een rustige omgeving, zodat je baby alle aandacht kan hebben voor het spel, speelgoed en jou.
Spelen met zintuigen
In de eerste drie maanden ontdekken baby’s veel met hun zintuigen. Dit is hun link met de wereld om hen heen. Ze ontdekken wat ze zien, horen, ruiken en voelen. Proeven volgt later.
Als pasgeboren baby is het zicht beperkt tot 20 cm, de afstand van borst tot hoofd van de moeder. Speelgoed met een hoog contrast; zwart / wit met felle primaire kleuren heeft daardoor de voorkeur.
Onder andere aan de hand van de geur herkennen baby’s hun ouders, en voelen ze zich vertrouwd.
Het gehoor ontwikkelt zich ook, zo zullen ze schrikken van harde onverwachte geluiden en kan een monotoon geluid zoals een zee of stofzuiger heel ontspannend werken.
Ideaal als je baby moeilijk in slaap valt. Voelen doen baby’s met hun hele lichaam. Ze vinden het fijn om opgepakt en geknuffeld te worden. Op dit contact is babymassage gebaseerd.
In het begin zal het leven vooral gericht zijn op gevoed worden en slapen, als ze richting de drie maanden gaan, kunnen ze een band opbouwen met mensen die ze veel zien en hierop reageren.
Wat zijn de favoriete spelletjes van jouw baby?
Baby speelgoed
- Speelgoed baby 3 – 6 maanden
- Speelgoed baby 6 – 9 maanden
- Babyspeelgoed baby 1 jaar
- Tummy time speelgoed op buik
- Uitdagend speelgoed 1 jaar
- Badspeelgoed baby’s
- Loopstoel baby
- Lievelingsknuffel
- Baby mobiel maken
- Babyboekjes
- Boekstart voorlezen babyboekje
- Voelbord baby maken
- Bontoy Friendimal loopwagen review
- Vintage Fisher price speelgoed
- Baby beads review
- Pizza kersthapjes voor kerstontbijt of kerstdiner - 2 December 2024
- Dickens festivals en evenementen Nederland - 1 December 2024
- Herfsttafel decoratie - 29 November 2024