Skip to Content

Knutselen met kastanjes voor kinderen, peuters en kleuters

Kastanjes zijn niet alleen lekker om te eten, maar ze zijn ook een geweldig materiaal om mee te knutselen. Het verzamelen van kastanjes in de herfst is een leuke activiteit voor het hele gezin en daarna kunnen ze worden omgetoverd tot prachtige creaties.

Knutselen met kastanjes is niet alleen leuk, maar ook educatief en stimuleert de fijne motoriek van kinderen. In dit artikel zullen we enkele creatieve ideeën bespreken voor knutselen met kastanjes, evenals de voordelen van deze activiteit voor kinderen.

Knutselen met kastanjes

Diverse diertjes

Met kastanjes kan je alle kanten op zoals je in bovenstaand voorbeeld kan zien.

De beschrijving vind je hier.

Kastanjeslakken met klei

diy kleien met slakken - Mamaliefde

Een ander leuk idee kwam ik tegen op pinterest. Namelijk deze slakken. Eigenlijk erg eenvoudig. Je maakt gewoon een slangetje van de klei, lekker vrolijk in diverse kleuren. Als het lukt twee kleine voelsprietjes. Neerleggen, kastanje er op en je bent al klaar! Welke kleur slak zal het snelste zijn?

Rups

Met bolletjes klei en kastanjes kan je ook deze rups maken.

Vleermuizen maken

Leuk alvast voor Halloween.

Kistje vol dieren

Hoe schattig is dit kistje vol kastanjes ingepakt in een warm vachtje.

De beschrijving vind je hier.

Egeltjes

Met een witte stift maak je deze lieve egeltjes.

Kastanjefiguren maken

Met kastanjes, eikeltjes, dennenappels en andere natuurlijke producten in combinatie met sateprikkers, stiften en oogjes maak je deze vrolijke poppetjes en diertjes. Met andere accessoires maak je het helemaal af om het mooi decoratief neer te zetten.

Kettingen maken

Als je een gaatje boord in de kastanjes en er een touw doorheen rijgt en afwisseld met vrolijk gekleurde kralen krijg je deze vrolijke unieke kettingen.

Kastanje art decoratie

Of wat vind je van deze kastanjes die perfect kunnen dienen als decoratie.

Spelend leren

Je kan kastanjes zelfs gebruiken als educatief materiaal zoals deze letterkastanjes om te oefenen met spellen. Maar natuurlijk kan je ook cijfers gebruiken.

Kastanje herfstkrans maken

Ook met kastanjes kan je prima een herfstkrans opvrolijken. Om neer te leggen op tafel, of om aan de deur te hangen.

Iets teveel van het goede; met ijzerdraad kan je ook deze krans maken in de vorm van een hart of iedere willekeurige andere vorm.

Verven met kastanjes

c
DIY verven met kastanjes - Mamaleifde

Wat ze daar hadden gedaan was een papier uitgeknipt in de vorm van een herfstblad en onderin een schoenendoos neergelegd. Daar gingen vervolgens een paar klodders verf op en drie houten kralen. Door de doos te bewegen kreeg je allemaal sporen op het papier en ontstond er een erg leuk effect. Leuk voor een peuter die dat geduld heeft, maar niet voor een dreumes.

Ik haalde een van de lege schoenendozen uit de voorraad, plakte onderin een vel papier. Deed hier ook wat klodders verf op en gebruikte in plaats van kralen drie kastanjes. Met schilderstape plakte ik de doos dicht zodat zoonlief er vervolgens met hartelust mee kon schudden, rammelen en zelfs op de grond laten vallen / gooien. Voor de sfeer gebruikte ik herfstachtige kleuren zoals rood, groen en geel. Eerst met de kinderverf, en later een tweede vel met de mettalic verf.

Dat laatste zag er echt heel erg gaaf uit. Ik heb het gelaten bij deze twee vellen. Maar je kan ze vervolgens ook nog uitknippen in een speciale vorm om ze vervolgens een mooddi plekje te geven in huis.

Spinnenwebben maken met kastanjes

Een absolute klassieker is toch wel het maken van spinnenwebben met kastanjes, sateprikkers en touw.

Herfst thematafel met kastanjes

In de herfst is het natuurlijk ook altijd leuk om een thematafel in te richten. Lekker de natuur van buiten naar binnen halen. Mooie bladeren verzamelen en drogen, zodat ze niet vergaan. Kastanjes, eikeltjes, dennenappels en nog meer wat je onder andere aan decoratie kan vinden bij winkels zoals de Action, Xenos en Wibra. Denk bijvoorbeeld aan vosjes, eekhoorntjes en spinnetjes.

Recepten met kastanjes

Verschil tamme (eetbare) en wilde paardenkastanjes

Vanaf september / oktober zodra de eerste herfststormen geweest zijn vind je ze weer op de grond; stekelige bolsters of losse kastanjes. Dit zijn heerlijke en gezonde herfstnoten die je kan oprapen om mee te knutselen of zelfs opeten!

Tamme kastanjes

Tamme kastanjes zijn rauw eetbaar en smaken dan nootachtig, als je ze poft, roostert of gebruikt voor een puree zijn ze wat zoeter en worden ze vaak als lekkerder ervaren. Je kan de tamme kastanjes gebruiken in diverse gerechten zoals taarten, puddingen, toetjes of bij het avondeten. Je ziet in zuidelijke landen vaak dat dit als delicatesse vanuit kraampjes op straat worden verkocht.

De kastanje is een stuk minder vet dan andere noten. Wel zitten er de nodige koolhydraten, vezels en eiwitten in. Verder bevatten ze vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Een portie van 100 gram levert zo’n 185 kcal.  

Wil je weten of je tamme kastanje nog goed is? Leg het dan even in een bak water, zinkt hij naar de bodem is de kans groot dat je hem kan opeten. Als hij blijft drijven is hij uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten.

De tamme kastanjes hebben een bolster met stekelige naalden en lijken wat harig. De kastanjes zelf zijn niet zozeer rond maar eerder ovaal of druppelvormig met aan de bovenkant een afplatting en wit stukje. In een bolster kan je twee of drie kastanjes vinden.

Wilde paardenkastanjes

De wilde paardenkastanjes zijn erg bitter en kunnen giftig zijn. Deze herken je aan een bolster die kortere en stompere stekels heeft dan de tamme variant. Deze prikken dan ook niet zo erg. In de bolster zit vaak maar één kastanje, die bijna helemaal rond is en zeer glanzend.

Meer inspiratie vind je hier.

Knutsel jij ook graag met natuurlijke materialen?

Lees ook

Linda van Aken

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lilian

Monday 19th of October 2015

Wat een leuke ideeën! Anna heeft ook een doosje kastanjes en er was er één van verschimmeld, dus ze is nu heel bang dat de rest ook verschimmeld. Dus ik zei al; we moeten snel iets bedenken om ermee te gaan doen. En dit zijn twee leuke ideeën, bedankt! :-)

Linda

Monday 19th of October 2015

Ja, dat is altijd het lastige van natuurlijke producten. Dat heb ik altijd met denneappels. Kastanjes gelukkig iets minder.

D'abord Roze

Monday 19th of October 2015

Die slakjes zijn top!

Linda

Monday 19th of October 2015

Dank je, en zo mega simpel.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.