Gepest worden. Het kan gewoon vervelend zijn, maar heel regelmatig zijn de gevolgen veel groter dan dat. Niet alleen voor het moment zelf, maar ook op korte én lange termijn kan pesten invloed blijven houden op degene die gepest is. Wat zijn de gevolgen?
We zijn te soft
We krijgen als ouders nogal eens om onze oren dat de kinderen van tegenwoordig te veel in de watten gelegd worden en daarmee niks meer kunnen hebben.
Misschien gaat dat voor sommige dingen wel op, maar in het geval van pesten mag je zeker stappen ondernemen. Want pesten kan een kind gewoon breken. Hoe vaak horen we weer in het nieuws dat een kind/puber het leven niet meer zag zitten omdat hij of zij gepest werd?
Gepest worden doet heel veel met je en kan je hele leven lang met je meegaan als een zware last. Natuurlijk moeten kinderen leren om met tegenslagen en dergelijk om te gaan.
Maar laten we niet wegkijken als er gepest wordt! En nee, dat is niet één keer woorden hebben met iemand. Maar dat snappen we toch zeker zelf ook wel…
Welk kind wordt gepest
Iedereen kan natuurlijk slachtoffer worden van pestgedrag, maar over het algemeen genomen zal het vooral een kind zijn dat al niet zoveel zelfvertrouwen heeft. Hierdoor zal het minder weerwoord hebben en een makkelijker doelwit zijn voor de pester en zijn meelopers.
Welke gevolgen heeft pesten?
Iedereen zal weleens een keer gepest zijn. En dat hoeft niet meteen heel erg te zijn. Het is nooit leuk, natuurlijk, en het zal ook per kind verschillend zijn hoe veel indruk het op hem of haar heeft gemaakt.
Maar kinderen die vaak gepest worden zullen wel degelijk emotionele problemen krijgen en ook in sociaal opzicht tegen onzekerheden aanlopen. Het Nederlands Jeugdinstituut meldt dat:
- Een gepest kind is minder blij met zichzelf
- Hij/zij durft andere kinderen niet meer te vertrouwen
- En hij is bang om naar school (of waar hij gepest wordt) te gaan
Isolement en depressie
Een gepest kind zal zo in een negatieve spiraal belanden. Hij trekt zich terug en raakt daardoor nog meer verwijderd van de groep. Wat dus alleen maar nog meer pestgedrag oplevert.
Door al deze negatieve ervaringen kan hij of zij in een diepe depressie belanden. Omdat zijn gedrag alleen maar nog meer voer is voor de pesters, zal het allemaal alleen maar steeds verder uitbreiden als niemand ingrijpt.
Problemen met school
Naast de angst om naar school te gaan, zal een kind ook vaak minder goed presteren op school. Zijn motivatie is veel moeilijker op te brengen. Hij heeft wel iets anders aan zijn hoofd…
Het is niet alleen het piekeren wat hem zal storen bij zijn concentratie, maar denk ook maar aan gebrek aan slaap.
Niet kunnen slapen omdat je gepest wordt zal zorgen dat het kind dus minder energie heeft en dus minder goed kan concentreren.
Gevolgen voor later
Deze onzekerheid en anderen niet meer durven vertrouwen kan een persoon blijven houden, ook als hij allang volwassen is.
Het schijnt dat mensen die op school gepest zijn een lager zelfbeeld hebben dan mensen die dit niet hebben meegemaakt! Ze zijn ook minder blij met hun eigen leven. Je ziet ook dat deze mensen sneller psychische problemen krijgen.
De positieve gevolgen
Toch zijn er ook mensen die aangeven dat zij, doordat ze gepest werden, weerbaarder zijn geworden en zich juist mentaal en fysiek sterker voelen. Ook geven sommige mensen aan dat zij mooie vriendschappen hebben opgebouwd met de mensen die het voor hen opnamen.
Het nieuwe pesten: online
Tegenwoordig hebben we niet alleen te maken met het pesten op school of op straat, maar er is ook nog het online pesten.
Het klinkt misschien minder erg, omdat je immers veilig achter je eigen beeldscherm thuis zit en dus niet op weg naar huis even gegrepen wordt. Was dat maar zo.
Ook nu kan het grote gevolgen hebben en online kan je juist bang gemaakt worden voor iets wat offline gaat gebeuren. “Morgen pakken we je!”.
Of wat denk je wat voor invloed het heeft als de hele wereld rare dingen over je kan lezen? De pester kan iemand zo ook helemaal breken!
Lees ook: Cyberpesten kind
Positieve ervaringen
Je kunt je kind helpen door hem positieve dingen te laten beleven in groepsverband. Zo leert hij dat hij wel leuk wordt gevonden, gewoon zoals hij is, én om vriendschappen te sluiten. Denk aan een leuke sportvereniging of bijvoorbeeld de scouting.
Wat doe je als je kind gepest wordt?
Je hebt geluk als je kind eerlijk vertelt dat hij gepest wordt. Veel kinderen schamen zich hiervoor en dan zal het je op moeten vallen aan zijn gedrag. Hoe dan ook: probeer in gesprek met je zoon of dochter te gaan.
- Probeer in alle rust een gesprek te voeren. Voor sommige kinderen is het fijner om dit te doen als jullie iets aan het doen zijn. Je hoeft elkaar dan niet aan te blijven kijken, waardoor het net even makkelijker kan zijn. Stukje wandelen, bijvoorbeeld, kan wonderen doen.
- Vraag wat je kind zelf wil. Zo voorkom je dat je dingen gaat doen die hij niet wil. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Maar lukraak erop vliegen kan het ook juist erger maken. Bedenk anders samen een aanpak.
- Praat met mensen die bij de situatie horen waar gepest wordt. In de klas is de leerkracht natuurlijk de aangewezen persoon. Er hoort een vertrouwenspersoon op de school te zijn, die kan je ook benaderen. Dit doe je beter niet achter de rug om van je kind. Probeer met elkaar een manier te vinden om het pesten te laten stoppen! Jouw kind heeft daar een grote stem in, het gaat immers om hem.
- Gaat het pesten verder dan treiteren in de klas? Mocht er geen oplossing te vinden zijn, dan zou je ook nog contact op kunnen nemen met de politie. Als je kind echt wordt bedreigd, bijvoorbeeld, of als er afpersing plaats vindt, kun je de politie inschakelen en aangifte doen. Dit werkt natuurlijk het beste als er bewijsmateriaal is.
- Leer je kind weerbaarder te worden door een weerbaarheidstraining te zoeken. Leer hem zijn eigen grenzen aan te kunnen geven en voor zichzelf op te komen!
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024