Skip to Content

Pesten aanpakken: wat kunnen ouders doen?

Pesten aanpakken: wat kunnen ouders doen?

Pesten komt helaas nog altijd voor. Gepest worden heeft veel impact op een kind. Gelukkig is daar ondertussen wel oog voor (als het goed is) op scholen, maar als ouder wil je uiteraard ook graag een helpende hand toesteken. Je wilt immers dat je kind gelukkig is en ook je kind zal juist op jou rekenen! Wat kun je als ouder doen als je kind gepest wordt? 

De veilige thuishaven

Als eerste zal je kind zich veilig moeten voelen bij jou. Pas dan zal hij immers durven praten over het pesten én heeft hij een veilige thuishaven. Laat merken dat je hem steunt en wees de rots die hij nodig heeft. Luister naar hem en laat merken dat je hem begrijpt. Stel vragen zodat hij meer vertelt. 

Praten over het pesten

Om een goed beeld te krijgen van wat er nu echt aan de hand is, kun je met hem (of haar, natuurlijk) bepreken wie hem pest en op wat voor manier er dan gepest wordt. Gaat het om bepaalde tijden of na bepaalde gebeurtenissen? Is het altijd en overal?

Vraag hem ook naar zijn gevoelens daarbij en of hij weet waarom dit gebeurt. Probeer je eigen emoties in bedwang te houden, want met een huilende ouder is je kind niet geholpen. Hij zal eerder in zijn schulp kruipen en er niet meer over durven praten omdat hij dan bang is jou pijn te doen.

Wat is er echt aan de hand

Erachter komen wat er nu precies aan de hand is, is niet alleen nodig om te weten wat er gebeuren moet. Maar het kan ook zo maar zo zijn dat er eigenlijk weinig aan de hand is, maar dat je kind er een groter drama van maakt dan nodig is.

Een geintje van iemand kan hij bijvoorbeeld zien als pesten, terwijl de ander alleen maar een grapje probeerde te maken. Als ouder kan je dit vast beter inzien en je kind dan uitleggen hoe het echt in elkaar steekt. 

Vraag naar het waarom

Ben je in gesprek met je kind? Vraag dan ook naar zijn eigen ideeën. Waarom hij denkt dat hij gepest wordt is zo’n vraag. Nu is de kans groot dat je kind dat zichzelf ook afvraagt. Op deze manier kun je er dan eens samen naar kijken. Door er samen over te praten kun je duidelijkheid scheppen dat het niet aan je kind ligt. 

Zelf oplossingen bedenken

Je kind zelf laten meedenken hoe het anders kan, zal hem goed doen. Zo maak je van hem geen zielig slachtoffer maar laat je zien dat je in hem gelooft. Dat is iets anders dan hem alles alleen te laten doen. Want een oplossing kan ook zijn dat hij juist hulp inroept van iemand.

Van jou, bijvoorbeeld. Door hem in zijn kracht te laten staan, zal hij meer zelfvertrouwen krijgen, leren dat hij prima in staat is om problemen op te lossen. Als je hem gehoord hebt, kun je samen met hem een plan van aanpak gaan maken. Wat gaat hijzelf doen en wat jij of jullie samen? 

Geef je kind zelfvertrouwen

Een kind dat zelfvertrouwen uitstraalt zal minder snel gepest worden. Die komt immers als krachtiger over. Je kind zelfvertrouwen geven kun je op de volgende manieren doen:

  • Laat je kind zelf nadenken over oplossen van problemen. Als je altijd alles direct voor hem oplost zal hij er niks van leren én gaan denken dat hij het niet zelf kan!
  • Positiviteit is een groot goed en jij geeft hierin het juiste voorbeeld. Niet alleen in hoe je met hem omgaat, maar ook hoe jij in het leven staat. Positief denken zal je kind kracht geven en positief over zichzelf denken zal zeker zijn zelfvertrouwen vergroten.
  • Geloof in je kind! Laat hem zelfstandig bepaalde dingen doen (uiteraard aangepast aan zijn kunnen/leeftijd). Luister naar zijn mening en ook al ben je het niet altijd met hem eens, door naar hem te luisteren en er met respect mee om te gaan laat je wel zien dat hij ertoe doet. 
  • Haal hem uit de slachtofferrol en leer hem dat je als mens niet alles in de hand hebt, maar dat je wel zelf bepaalt hoe je ermee om gaat. En dat je daarmee ook kan zorgen voor een goed gevoel. Positief denken en zo oplossingen vinden. Want anders blijf je in die slachtofferrol hangen.
  • Maak tijd voor hem vrij. Zo laat je zien dat hij ertoe doet. Dat hij de moeite waard is!

Bespreek het met school

Wordt je kind gepest op school, dan kan de school hier alleen iets aan doen als zij op de hoogte zijn van het pesten. De meeste pesterijen vinden plaats buiten het oog van de leerkracht om, dus kan je er als ouder er niet zomaar van uitgaan dat school het al zou weten. Bespreek het gebeuren met de leerkracht!

Uiteraard geldt dit ook voor andere plekken. Wordt hij gepest op de sportvereniging? Dan ga je daar praten. Ga met respect om met de begeleider van je kind en ga er niet meteen vanuit dat de anderen willens en wetens je kind verwaarlozen.

Zoals gezegd gebeurt het overgrote deel van het pesten niet daar waar de leraar is! Bespreek wat de vervolgstappen zijn. Vertel eventueel welke oplossingen je kind zelf al aangedragen heeft. 

Een andere school: de oplossing?

Direct je kind van school halen is niet aan te raden. Vaak is de school meer dan alleen maar de pesters. Natuurlijk hangt het van de situatie af, maar doe iets drastisch niet direct en zeker niet zonder het te bespreken met je kind.

De huidige school heeft vast ook dingen die je kind wel fijn vindt. En het is maar de vraag of je kind met een nieuwe school geholpen is. Want daar zal hij dan weer een eigen plekje moeten gaan vinden in een bestaande groep. 

Weerbaar maken

Je kunt ervoor kiezen om je kind een weerbaarheidstraining te laten volgen. Zo leert hij voor zichzelf op te komen, wat meteen het verschil zou kunnen maken. Leer je kind om zelfverzekerder over te komen. Of anders gezegd: dat zijn houding verschil kan maken in hoe men hem ziet. 

Linda van Aken