Skip to Content

Foto op canvas plakken; poster collage maken

Foto op canvas plakken; poster collage maken

Ben je op zoek naar een leuke diy; overweeg dan eens een foto op canvas. Als moeder ben je natuurlijk enorm trots op je kinderen en gaat er ongezien heel veel tijd zitten in de zorg. Daarnaast heb je je baan, sociale netwerk, vrijwilligerswerk en weet ik wat nog meer. Het is soms jongleren met de ballen die je hebt. Dan is het fijn om soms even te ontspannen, gewoon even heel iets anders doen en zo je hoofd leeg te maken.

Creatieve hobby’s kunnen daarbij helpen, daarom ook dat onder andere het handlettering en bullet journalling zo populair zijn. Aan de ene kant toch ‘zakelijk’ overzicht krijgen, terwijl je aan de andere kant even lekker overtollige energie kwijt kan raken. Het kan zelfs een soort van therapeutisch werken.

Middagje crea bea, ook voor volwassenen

Bij Xenos hebben ze veel kwalitatief goede en betaalbare knutselmaterialen. Het afgelopen weekend zou erg druk worden met veel afspraken, terwijl mijn man weg was. En dat begon al op donderdag met paasontbijt op school, nog even snel boodschappen doen etc.

De kinderen waren in de middag al vrij, dus kropen we gezellig met zijn allen aan tafel om te knutselen. Want ik ken ze langer dan vandaag, als mama ergens mee bezig is willen zij ook.

Het doel; ik had al een tijdje op mijn to-do-list staan om zelf een foto op canvas te maken. Dit ben ik al een tijdje geleden tegen gekomen en we hebben onlangs een nieuwe familiefotoshoot gedaan.

Natuurlijk kan je de foto’s bestellen en laten afdrukken, maar hoe gaaf is het om zelf aan de slag te gaan? Ook een heel leuk idee voor Moederdag; om zelf een fotodoek te maken voor oma. En dan de kinderen betrekken bij de ‘afwerking’.

Wat heb je nodig voor een foto op canvas?

Foto op canvas plakken; poster collage maken - Mamaliefde

Het valt enorm mee wat je nodig hebt namelijk:

  • Een canvasdoek (nu bij de Xenos in de aanbieding 3 + 1 gratis)
  • Krijtbordverf (ik heb grijs gebruikt, vanwege de kleuren van de foto, maar ze hebben die in diverse kleuren)
  • Mod-podge of gesso
  • Platte foamkwasten
  • Een foto-afdruk
  • Eventueel pastelkrijtjes

Lees ook: Gesso maken; wat is het, waarvoor gebruiken en alternatief

Stappenplan

Er zijn diverse methoden waarmee je een foto op canvas kan bevestigen. Zelf heb ik gekozen voor mod-podge, dit kan je ook voor veel andere doeleinden gebruiken en geeft een heel mooi resultaat.

Verven

Foto op canvas plakken; poster collage maken - Mamaliefde

De foto-afdruk die ik had was net iets kleiner dan het canvas, deze had ik via een snelservice besteld zodat je hem binnen 30 minuten kan ophalen. Daarom heb ik er voor gekozen om een soort lijstje te maken om de foto heen.

Het voordeel van krijtbordverf is dat je die vervolgens ook kan gebruiken voor een personal touch met pastelkrijtjes die je na een tijdje weer kan veranderen. Je kan in plaats van een lijst er ook voor kiezen om alleen de randjes te verven aan de zijkant voor extra perspectief of als de foto groter is dan het canvas ook de zijkanten te beplakken.

Mod-Podge

Foto op canvas plakken; poster collage maken - Mamaliefde

Als het krijtverf droog is kan je verder met de mod-podge. Dit smeer je als eerste op het canvas zelf. De verf moet echt goed droog zijn, anders gaat de verf door de mod-podge heen en krijg je later vegen op de foto.

Met de platte foamkwast kan je de mod-podge goed verdelen op het canvas en goed uitsmeren. Je hoeft niet zuinig te zijn omdat de foto dan beter blijft plakken.

Daarna plak je de foto-afdruk op de mod-podge, terwijl het nog nat is. Het beste is het als het daarna nog twintig minuten droogt voor je de tweede laag aanbrengt over de foto heen. Als geduld niet je sterkste kant is (zoals bij mij) dan moet je even voorzichtig zijn.

Smeer wel de mod-podge wel goed uit zodat je geen dikke strepen krijgt. Ook na het opdrogen blijf je die zien. Het is niet erg als de foto wit wordt, na het opdrogen wordt het een transparant laagje.

Tip: Je kan ook gebruik maken van een geprinte foto in plaats van een foto-afdruk. Daarmee moet je wel iets beter opletten om rimpels in het papier te vermijden. Het voordeel van de mod-podge is dat er een soort glanzend laagje op de foto achterblijft waardoor het een ‘echte’ foto wordt.

Afwerking

Foto op canvas plakken; poster collage maken - Mamaliefde

Je kan het hele canvas insmeren met mod-podge zodat het hele canvas een geheel wordt, of alleen het gebied van de foto. Als je de randjes niet insmeert blijft dit een randje met krijtbordverf en kan je vervolgens met de pastelkrijtjes hier een decoratie omheen maken. Van bloemetjes, hartjes, een quote, woorden of wat je maar wil.

De mod-podge die ik heb gebruikt had glittertjes er in voor een extra shiny effect. Naar mate je de mod-podge beter uitsmeert, of eerst even een ander vlak insmeert en daarna het ‘echte’ werk blijven er minder glitters over.

Tip: Naast een enkele afdruk kan je ook een collage maken, bijvoorbeeld van oude foto’s. Of de kartonnen letters die je hiermee kan beplakken. Dochter heeft deze techniek ook al een tijdje geleden met oma geprobeerd om een kartonnen doos met servetten en mod-podge te beplakken. Deze heeft nu een mooi plaatsje in haar kamer.

Samen knutselen

Foto op canvas plakken; poster collage maken - Mamaliefde

Zoals ik al aangaf vinden de meeste kinderen het geweldig om samen met mama of papa te knutselen. Terwijl ik bezig was, waren de kinderen erg nieuwsgierig en wilden zij natuurlijk ook aan de slag.

Uit de brievenbus haalde ik wat foldertjes met vrolijke lenteproducten en gaf ik ze een schaar. Daar konden ze zelf plaatjes uit knippen, ze gingen allebei voor bloemen en planten (ook onderdeel van het lentethema op school).

Ze mochten kiezen of ze ook een grijze ondergrond wilden of wit en hebben dat vervolgens zelf ingesmeerd met mod-podge om vervolgens een collage op te maken. Dochterlief vond de glittertjes in de mod-podge helemaal geweldig.

Ideaal om zo zelf tot rust te komen, maar meteen ook een momentje quality time met je kinderen te hebben.

Knutselcollectie bij de Xenos

Foto op canvas plakken; poster collage maken - Mamaliefde

Ik kreeg vorige week een mandje opgestuurd vol met diverse materialen van complete diy-pakketten zodat je niets meer nodig hebt tot en met transferpapier en lijmpistolen en de tip wat tijd voor mezelf vrij te maken. Want knutselen doe je vaak wel met je kinderen, maar zelf…

De laatste ‘echte’ knutselprojectjes die ik heb gedaan zal zijn geweest rond de geboorte van de kinderen. Toen ik een geboortetegel voor ze heb geborduurd in het thema, en met de naam en geboortedatum.

Een soort tijdbesteding tijdens de zwangerschapsverlof. Daarna heb ik nog wel geknutseld, maar niet echt meer voor mezelf. Terwijl het zo relaxed en ontspannend kan zijn.

Bij Xenos hebben ze veel kwalitatief goede en betaalbare knutselmaterialen, ongeacht wat je hobby is. Toen ik voor deze diy daar kwam zag ik onder andere polyresin om zelf sieraden te maken, maar ook papier mache of alles wat je nodig hebt voor een bullet journal vindt je hier.

Een heel populaire hobby op het moment. Het is ook goed om je eens te laten verrassen. Je weet maar nooit waar je mee thuis komt en voor je het weet heb je er een nieuwe hobby bij.

Twijfel je? Ga dan voor een hobbypakket; dan heb je alle spullen gelijk bij elkaar en hoef je niet alle onderdelen los te kopen. Blijkt haken toch niets voor je te zijn. Probeer je de volgende keer gewoon wat anders. Ook leuk om cadeau te geven!

Tip: Op dit moment zijn er voor de echte crea bea’s een hele fijne 3 + 1 gratis aanbieding. Geloof me, je komt vast net zoals mij met meer thuis dan je eigenlijk van plan was ;-)

Hebben jullie ook wel eens zo’n een op een momentje met de kinderen?

Linda van Aken