Skip to Content

Bagage kamp; wat neem je mee en tips inpakken

Bagage kamp; wat neem je mee en tips inpakken

Zomer! Het is eindelijk zover, waarschijnlijk kijken ze er al weken naar uit want ze mogen op zomerkamp. Met de sportclub, scoutingvereniging of misschien heb je gekozen voor een bepaald themakamp.

Maar dan begint ook de stress; want wat neem je mee, en vooral ook wat niet, is alles schoon, wat is een handige tas en hoe pak je dat dan in? Grote kans dat je vanuit het kamp zelf een bagagelijst hebt gekregen, ook met wat specifieke wensen en verwachtingen.

Maar wat is wel of niet geschikt en hoe neem je dat dan allemaal mee?

Rugzak of koffer?

Als je een week op kamp gaat zeul je al snel heel veel spullen mee. Daarom is een goede tas erg belangrijk. Voor kinderen is een grote weekendtas / duffy bag erg handig, ze hebben dan alle ruimte om hun bagage bij elkaar te houden in tegenstelling tot een trolleykoffer waar alles precies netjes in past.

En met een beetje geluk past een slaapzak of matje er ook nog in.

Tegenwoordig zijn er ook weekendtassen met wieltjes zodat je ze makkelijk kan vervoeren. Een aanrader zijn de stevige Eastpak trolley’s die mooi blijven ook na een zomerkamp, deze vind je hier.

Een tas met heel veel vakjes waarin je handig alles kan opbergen is zeker met jonge kinderen niet zo handig, omdat ze dan al snel dingen kwijt raken en niet meer kunnen terugvinden omdat ze niet meer weten waar ze het in hebben gestopt. Een grote vak waar alles in kan, plus eventueel een gedeelte waar sokken en ondergoed in past is voldoende.

Wordt er van je kind verwacht dat hij of zij zelf zijn bagage gaat tillen en is er sprake van een ruw terrein dan zijn wielen of een zware weekendtas minder handig en kun je beter kiezen voor een ruime backpack.

Backpacks zijn functionele tassen met meer technische specificaties dan een standaard rugzak. Deze vind je hier. Let hier wel goed op bij de lengte van je kind en de inhoud zodat je kind het ook zelf kan dragen.

Gaat je kind naar het buitenland op vakantie en wordt er gevlogen dan zijn er ook handige covers om te voorkomen dat er riempjes van de tas gaan vastzitten tussen de bagageband etc.

Let op: Soms wordt er bagage meegenomen in een vuilniszak, dit is niet altijd even handig. Want in een onbewaakt moment kan iemand dit als vuilnis aanzien en wegzetten.

Ook kan het handig zijn om een dagrugzakje mee te geven, bijvoorbeeld voor als ze op pad gaan naar een zwembad om daar de zwemkleding in mee te nemen, of als ze een ‘dagje uit’ gaan en dus zelf een lunch moeten dragen.

Wat neem je mee?

Hiervoor geldt; hoe minder hoe beter. Op de bagagelijst staan waarschijnlijk de standaard dingen die je ook meeneemt als je op vakantie gaat:

Slapen

Check vooraf goed wat er nodig is voor het slapen; zijn er bedden en hoef je alleen een hoeslaken en slaapzak mee te geven, of moet je zelf ook een bedje meenemen?

In dat laatste geval is het handig om geen (mega) luchtbed mee te geven of een stretcher, zeker niet als je kind dat zelf moet oppompen / opzetten. Daarnaast is het risico van een lek luchtbed erg groot

. Een aanrader zijn de self-inflatable matjes (hier), deze kun je ook heel klein oprollen en nemen dus relatief weinig ruimte in. Eventueel kun je een schuimmat meegeven, maar deze neemt vaak weer heel veel ruimte in.

Je kan ook een (inflatable) kussen meegeven, of alleen een kussenhoes waar vervolgens een dikke trui in kan om als kussen te dragen. Als je kind nog met een knuffel slaapt is het ook heel handig om die niet te vergeten. En vaak staat er ook een zaklamp op de bagagelijst.

Als je kind ‘s nachts nog eens in zijn broek plast is het handig om reservemateriaal mee te geven, of te vragen of dat dit aanwezig is.

Geef dit vooraf ook even door aan de leiding, dan kunnen ze er rekening mee houden en het kind bijvoorbeeld nog even wekken om naar de wc te gaan voordat ze zelf naar bed gaan.

Kleding

Natuurlijk heeft je kind kleding nodig, voordat je gaat inpakken is het handig om de weersvoorspelling te controleren. Nu kan die er natuurlijk altijd iets naast zitten, maar het maakt wel verschil in of het een week gaat regenen en stormen of een week zomers weer is.

In dat eerste geval is extra droge kleding erg handig en in het tweede extra zomerse kleding. De ervaring leert wel dat je al snel teveel meegeeft, er zijn kinderen (zoals ik toen ik nog jong was) die rustig een week lang iedere dag hetzelfde draagt. ;-) Scheelt wel weer wassen na terugkomst…

Wat betreft bovenkleding is het handig om te werken in laagjes; denk aan korte broeken en lange broeken (of jurkjes en rokjes als je dochter dat graag draagt), shirts, vesten en een dikke trui. Zo kan je kind overdag rondlopen in een shirt, en als het aan het einde van de dag afkoelt een vest of dikke trui aantrekken.

Kies voor kleding die lekker zit, ook als er een sportief programma is, en makkelijk aan en uit te trekken is zonder hulp. Als uitgangspunt kun je nemen 1 kledingsetje per dag, maar grote kans dat je kind een broek of shirt meerdere dagen draagt.

Let op: Geef in ieder geval geen dure of nieuwe kleding mee, het kan zo maar gebeuren in een onbewaakt moment dat het kapot gaat of dat je de vlekken er niet meer uitkrijgt.

Daarnaast neem je natuurlijk ondergoed en sokken mee, minimaal voor iedere dag 1 paar, maar een extra paar droge sokken als reserve of reserveondergoed voor het geval je kind een ongelukje krijgt kan helemaal geen kwaad.

En nachtkleding; afhankelijk van de accommodatie en weersvoorspelling kan dit een setje zijn met korte mouwen of bijvoorbeeld een onesie voor als het erg fris is ‘s nachts.

Als het gaat regenen kan regenkleding ook erg handig zijn; in ieder geval een regenjas maar eventueel ook een regenponcho of regenbroek. Grote kans dat het programma gewoon door gaat bij een (beetje) regen, tenzij het echt niet meer verantwoord is.

Tip: Tegenwoordig heb je ook opvouwbare duffy bags of speciale waszakken die erg handig zijn om mee te geven, deze vind je hier. Eventueel kan een katoenen kussensloop daarvoor ook erg handig zijn.

Als kleding vies is, of gedragen ondergoed kan dat in die zak en blijft de schone kleding ook echt schoon. Bij het uitpakken thuis ook heel handig, want je kan alles zo in de wasmachine gooien.

Schoenen

Dit is een beetje afhankelijk van het weer en het programma; maar het is altijd handig om een combinatie van (sportieve) dichte schoenen, open schoenen en laarzen mee te nemen. Zo is je kind op alles voorbereid.

Dichte schoenen zijn handig als ze het bos in gaan of sportieve activiteiten doen. Met sandalen is het goed om op te letten dat deze niet te los zitten. Een handige hack is om deze in te pakken in een douchemuts zodat de zolen niet de rest van de bagage vies maken.

Toiletspullen

Uitgebreid douchen zal er waarschijnlijk niet inzitten, dus is het handig om alleen het hoogst noodzakelijke mee te geven. Denk aan een tandenborstel (al dan niet met beschermingskapje), tandpasta, kam of borstel, elastiekjes, douchegel / shampoo en indien nodig maandverband.

Geef deze mee per kind, ook als er broertjes / zusjes mee gaan. Het kan dat deze in aparte slaapzalen liggen of dat je dan bij elkaar daarom moet gaan vragen. Dat is voor een kind ook niet zo prettig. Vraag vooraf of de leiding zorgt voor producten zoals zonnebrand of antimuggenspray.

Deze geef je mee in een waterdichte toilettas, samen met een washandje en handdoek. Tegenwoordig zijn er sneldrogende handdoeken (hier), die als ze bovenop de tas worden gegooid, er voor zorgen dat niet alles meteen helemaal bedompt is.

Eventueel kunnen doucheslippers handig zijn voor het douchen. Daarnaast kan een pet / zonneklep en een zonnebril ook erg handig zijn als het zonnetje gaat schijnen.

Medicijnen, ook homeopatisch, lever je in bij de leiding. Vaak wordt er iemand aangewezen die hier over gaat en zorgt dat iedereen op tijd de juiste pilletjes of drankjes krijgt.

Entertainment

Op veel kampen mag je kind zelf ook iets meenemen voor als ze vrije tijd hebben, dit kan een gezelschapsspelletje zijn, een boekje om te lezen, een kleurboek etc. Het is handig als het iets is waar ze in ieder geval zichzelf mee kunnen vermaken en dus niet van anderen afhankelijk zijn.

Elektrische apparaten zoals een telefoon of spelcomputer zijn vaak niet gewenst. Het idee van een zomerkamp is juist dat je met anderen bezig bent en het kan alleen maar kapot gaan.

Als je kind dat graag wil kan het natuurlijk ook zijn favoriete knuffel meenemen voor tijdens het slapen.

Het is natuurlijk altijd leuk om de kinderen te verwennen door lekker snoep enz. mee te geven. Doe dit alleen wel met mate, het zal niet de eerste keer zijn dat een kind ziek wordt van de snoep! Het kan ook zo zijn dat je kind snoep moet inleveren dat in de gezamenlijke pot gaat om zo met elkaar te delen.

Kamp specifieke wensen

Afhankelijk van het programma van het kamp kan er gevraagd worden om extra bagage mee te nemen, denk bijvoorbeeld aan een lunchtrommel, zwemkleding, een waterpistool, theedoeken, bord, mok en bestek, verkleedkleding voor de bonte avond, een fiets etc.

Wat neem je niet mee?

Wat dus echt niet handig is om mee te nemen;

  • Dure kleding en spullen die vies kunnen worden / kapot kunnen gaan.
  • Elektronica zoals telefoon, mp3-spelers, spelcomputer etc.
  • Grote hoeveelheden snoep; een beetje snoep mag vaak wel, maar sommige kinderen houden geen grenzen en eten zich dan in 1x helemaal misselijk.
  • Zakmes; tenzij nadrukkelijk staat vermeld dat dit wel is toegestaan. Vaak worden deze dan ook eerst gecontroleerd of door de leiding bewaard.
  • Pinpas; vaak staat er aangegeven hoeveel geld een kind mee mag nemen, geef dit contant mee in een portemonnee. Een pinpas is niet nodig.
  • Sigaretten en drugs; hopelijk overbodig in dit lijstje.

Tot slot

Op een zomerkamp gaan er vaak veel kinderen mee, en gebeurt het nog wel eens dat er iets blijft slingeren. De kinderen weten soms dan niet meer wat van hunzelf is, en de leiding al helemaal niet. Daarom kan het erg handig zijn om overal een label op te plakken / naaien of te voorzien van naam.

Zeker als er dingen zijn zoals een verenigingskleding die alle kinderen meehebben. Dit geldt voor tassen, kleding, maar ook bijvoorbeeld de zaklamp of lunchtrommeltje.

Let er goed op dat dieetwensen, allergieën, medicijngebruik en andere belangrijke dingen goed zijn doorgegeven aan de kampleiding.

Geef niet al te veel zakgeld mee aan je kind, tenzij daar specifiek om gevraagd wordt en houd je dan ook aan het bedrag. Vaak is er een kampwinkeltje waar ze een snoepje kunnen kopen of mogen ze het meenemen naar het zwembad voor een ijsje.

Voor kinderen vanaf 14 jaar geldt sinds een aantal jaar de legitimatieplicht. Dit betekent dat 14-jarigen ook op kamp hun identiteitsbewijs bij zich dienen te hebben.

Daarnaast kan het handig zijn om een kopie van bijvoorbeeld verzekeringspasjes mee te geven aan de leiding voor het geval er iets gebeurt.

Samen inpakken

Op een kamp is er vaak een begeleiding verantwoordelijk voor meerdere kinderen. Het is daarom fijn als je kind een beetje zelfstandig is en weet hoe of wat. Dit kun je stimuleren door samen met het kind de bagage in te pakken. Zo weet het kind wat er mee is en ook waar dit terug te vinden.

Je kan natuurlijk altijd de kleding labelen (geef nooit dure (merk)kleding mee). Een paklijst waarop precies staat vermeld wat er allemaal mee is ook altijd erg handig.

Zeker als je kind iets niet kan vinden, kan de begeleiding checken of dit er wel in zit. Voor jonge kinderen werkt een geplastificeerde foto met de inhoud prima.

Linda van Aken