Skip to Content

Lego Store Amsterdam review; grootste lego winkel van Nederland

Lego Store Amsterdam review; grootste lego winkel van Nederland

indelijk is het zover en beschikt Amsterdam, net als verschillende andere wereldsteden, over een eigen LEGO® flagshipstore. Voorheen moesten enthousiastelingen de grens over naar Duitsland en België.

De vestiging in Amsterdam is de tweede officiële LEGO store die in Nederland is geopend. Bovendien is het, na LondenParijsKopenhagen en Berlijn, de allereerste LEGO flagshipstore in Nederland en absoluut een LEGO-uitje die de moeite waard is.

Gisteren op Black Friday was de officiële opening en waren er een aantal fans welkom, vanochtend voor openingstijd mochten we zelf een kijkje nemen tijdens een unieke speelochtend voordat de winkel voor al het publiek openging.

De winkel biedt LEGO-fans van alle leeftijden de mogelijkheid om helemaal op te gaan in de wereld van LEGO en zich compleet te verliezen in de vele interactieve speelactiviteiten die alleen in deze flagshipstore te vinden zijn. Hierdoor is het niet alleen geschikt om te shoppen maar ook echt een ervaring om hier te komen bouwen en spelen.

Opening LEGO store

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Thuis zijn we echte LEGO-liefhebbers; eerst gingen we voor LEGO DUPLO en sinds een paar jaar wordt tijdens verjaardagen en ook in december onze verzameling flink uitgebreid.

Onze, want stiekem sparen we met het hele gezin. In het begin verzamelden we alles beneden maar dat paste niet helemaal meer dus hebben we sinds kort een grote vitrinekast waar alle sets in staan zodat er meteen mee gespeeld kan worden. En natuurlijk nog gewoon ‘losse’ LEGO waar zelf mee gebouwd kan worden.

Het gaat zelfs zo ver dat als mijn kinderen mogen kiezen of ze naar de Sinterklaasviering bij scouting wilden gaan of naar de speelochtend in de LEGO-winkel, dochter zoals verwacht voor Sinterklaas koos, maar zoonlief heel graag met mij naar de LEGO Flagshipstore wilde gaan. Dat vond ik toch wel heel erg veelbetekenend 😉

Zeker omdat daardoor al om 5 uur in de ochtend de wekker ging! Toch was het ook wel heel bijzonder om zo in het donker, terwijl er verder niemand is, over de Dam te lopen en door de Kalverstraat. Waar we zelfs nog iets te vroeg waren en moesten wachten tot de vrachtwagen was leeggehaald die de voorraden weer ging aanvullen.

Gelukkig was er ook door het raam genoeg om te zien. En toen we na bijna anderhalf uur spelen weer weggingen zagen we zelfs een heuse LEGO-tram voorbijkomen!

LEGO Flagship store Amsterdam

Claus Flyger Pejstrup, Executive Vicepresident van LEGO Retail: “Het is voor ons heel bijzonder dat we onze eerste flagshipstore in Nederland openen. Met deze opening bieden we nog meer Nederlandse kinderen de kans om te genieten van leuke en creatieve LEGO-activiteiten.

In onze LEGO flagshipstore willen we de LEGO-bouwers van morgen inspireren door de ultieme LEGO-winkelervaring te creëren, waar mensen van alle leeftijden urenlang plezier beleven en hun creativiteit kunnen uiten.”

Nederlandse iconen en interactieve beleving

Een bezoek aan deze LEGO store is niet alleen een aanrader als je LEGO wilt kopen, maar ook als je fan bent van LEGO. Een bezoek aan deze winkel is namelijk een echte beleving. Zo zet de winkel de Nederlandse cultuur, iconen en innovaties in de schijnwerpers.

Het hele gezin kan zich hier vergapen aan de unieke bouwwerken, speelervaringen en gepersonaliseerde LEGO-items. Zo zijn er verschillende grote LEGO-modellen te vinden met een link naar Nederland en de stad Amsterdam.

Bij binnenkomst zie je de bekende Amsterdamse Munttoren, een typisch Hollandse molen en een grachtenbrug met daarop allerlei Nederlandse innovaties. Denk aan het cassettebandje, het kunsthart en de microscoop.

Uiteraard mogen ook de hoogtepunten uit de Nederlandse kunstgeschiedenis niet ontbreken. Zo vind je in de winkel ook een LEGO Escher-trap en hangen LEGO-versies van de werken van Hollandse meesters aan de muren.

Verder zijn er door de winkel allerlei interactieve LEGO-bouwwerken verdeeld, waar bezoekers creatief aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld door je eigen unieke boot te maken bij de ‘Bouw een boot’-speeltafels om hem vervolgens door de LEGO-grachten van Amsterdam rondom de LEGO-Munttoren te laten drijven.

Niet alleen de bouwwerken en activiteiten zijn uniek; ook de winkelbeleving is dankzij de verschillende digitale innovaties een waar spektakel. Door de dynamische verlichting is het bijvoorbeeld mogelijk met de verschillende lichteffecten het typische Hollandse weer na te bootsen.

Enkele highlights die je in de winkel tegenkomt:

Grote LEGO molen

Voor de winkelruit vind je de molen die ook vanaf buiten is te bewonderen en door voorbijgangers op de foto wordt gezet. Deze is gebaseerd op de iconische Hollandse molens. Het model is 3,35 meter hoog en heeft echt draaiende wieken, licht en geluid. De molen is één van de grootste modellen in de etalage en gemaakt met in totaal 885.757 LEGO-stenen.

Het bouwwerk is 3,25 meter hoog, weegt zo’n 1.820 kilogram en kostte wel 3.140 uur om te ontwerpen en bouwen. Kinderen, maar ook volwassenen kunnen de molen in en door de raampjes naar buiten kijken.

Ook vind je hier een stel muizen. Er is echt met oog voor detail aan gewerkt; van de tulpen in het gras en vanwege de kerstperiode vind je hier ook de nodige kerstdecoratie, natuurlijk helemaal van LEGO zoals kerstbomen en zuurstokken.

LEGO Munttoren met ‘Bouw een boot’ speeltafels

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Vlakbij de LEGO store aan het einde van de Kalverstraat vind je de iconische Munttoren, die is hier helemaal nagebouwd met LEGO. Het leuke is dat ook kinderen hier lekker even kunnen bouwen; rondom de toren vind je een luchtplaat waarop bootjes kunnen drijven die je zelf kan bouwen in één van de speelbakken!

Brug van de innovaties en gracht van LEGO-stenen

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Dwars door de winkel vind je deze enorme brug; een eerbetoon aan de grachten en bruggen van Amsterdam. De brug is versierd met iconen die verwijzen naar verschillende Nederlandse uitvindingen en innovaties. Het is dus goed rondkijken en je zal steeds weer nieuwe dingen zien. Van een kerstsok die naar boven wordt gevist, tot koeien in de muur, maar ook molens.

LEGO Mosaic Maker

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Wil je echt met een uniek kunstwerk naar huis dan is de mosaic maker een must. Hier transformeer je jouw eigen foto binnen enkele minuten in een uniek LEGO-portret. Deze is enorm uniek en vind je maar op 6 plaatsen in de wereld! Helaas is hij niet heel goedkoop.

LEGO Escher-trap

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Toch wel een echte eyecatcher is de trap! Hier moet je zeker even de tijd voor nemen om uitgebreid te bewonderen. Deze is geïnspireerd op het bekende meesterwerk van Maurits Cornelius Escher. Deze bijzondere trap brengt je naar de bovenverdieping waar nog veel meer speelsets te koop zijn en je kan bouwen. Dit is dé plek voor unieke foto’s of selfies!

LEGO schilderijen Hollandse meesters

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Rondom de trap en lift vind je schilderijen van LEGO, geïnspireerd door onder andere Vincent van Gogh, Jan Vermeer en Rembrandt van Rijn. Let goed op hun ogen, want die volgen je als je door de winkel loopt! Ook op de lift zelf vind je een kunstenaar terug; namelijk een heuse Mondriaan. Deze is echter beplakt met een LEGO-motief vanwege de veiligheid.

LEGO bakfiets

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

In Amsterdam mag de bakfiets natuurlijk niet ontbreken, daarom vind je boven tegen een achtergrond van kleurrijke LEGO-grachtenhuizen een heuse bakfiets helemaal gemaakt van LEGO! Compleet met hondje en twee figuren. Vanaf de zijkant kun je in de bakfiets plaatsnemen voor een selfie! Een echt typisch Hollandsch plaatje.

LEGO Minifigure Factory

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde
LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Boven vind je deze unieke fabriek. Hier kun je zelf je eigen LEGO-minifiguur creëren en ontwerpen! Bij de kassa kun je een doosje kopen om vervolgens bij de beeldschermen zelf je eigen LEGO- torso te ontwerpen.

Je kunt hier kiezen voor verschillende bedrukkingen, zelf een tekening te maken of je naam er op te zetten. Deze wordt samen met een LEGO-blokje geprint en kun je later ophalen. Ondertussen kun je in de zuil alvast de overige onderdelen van je poppetje samenstellen zoals de benen, het hoofd, een hoofddeksel of kapsel en een accessoire.

Zoonlief vond het heel erg leuk om zijn eigen poppetje te ontwerpen en samen te stellen; eerst begon hij al vrolijk te tekenen maar later koos hij toch voor een standaard ontwerp; maar wel met de Nederlandse vlag en zijn naam op de achterkant.

Speelplekken

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde
LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde
LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Naast kijken kun je hier natuurlijk ook bouwen. Over de hele winkel zijn er een aantal plekken ingericht daarvoor. Zoals de bootjes bouwen beneden, maar ook boven vind je een aantal speelplekken. Zo is er een brickwall waar je met groen kan bouwen en niet zomaar groen maar planten gemaakt van planten!

Ook  is er voor de kleintjes een Duplo-speeltafel op kinderhoogte zodat ze er goed bij kunnen en ze zelf bootjes kunnen bouwen. En is er bij de grachtenpanden en kenmerkende Amsterdamse gebouwen ruimte om zelf ook huizen en auto’s te bouwen.

Ook in de winkel zelf vind je veel interactie, zo is er een beeldscherm waar je dozen tot leven kan laten komen door ze er voor te houden, en hangt er achter de kassa een enorm beeldscherm.

TIP: Wil je hier vooral heen om te kijken en niet voor één van de speciale aanbiedingen? Wacht dan even tot na het openingsweekend. Dan is het enorm druk en kan het voorkomen dat je buiten een paar uur moet wachten. Volgende week of over twee weken is het een stuk minder druk!

Winkelen

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde
LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Naast kijken, selfies maken en bouwen kun je hier natuurlijk ook goed shoppen! De diverse series vind je hier terug, net zoals een uitgebreid aanbod van unieke en zeldzame sets waar je anders niet makkelijk aan kan komen. Ook zijn er vakken met losse steentjes zodat je zelf je eigen set kan samenstellen om mee te gaan bouwen.

Net zoals alle andere LEGO-stores zijn er een aantal unieke sets die nergens anders te koop zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van gave tulpensets?

LEGO exclusives & aanbiedingen

Natuurlijk wordt de opening uitgebreid gevierd; de LEGO Groep stunt daarom met unieke aanbiedingen, promoties en exclusieve producten.

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde
  • Zo ontvangen LEGO VIP’s op de dag van de opening een limited edition LEGO-molen bij besteding vanaf 75 euro en ontvangen alle klanten een gratis ‘I love LEGO Store Amsterdam’ tegeltje zolang de voorraad strekt.
  • Ook biedt de winkel van de openingsdag tot en met 2 december 2019 meerdere Black Friday-promoties. Zoals een beperkte editie LEGO-windmolen bij een uitgave van 75 euro of meer.
  • Van 3 tot en met 5 december 2019 krijgen alle klanten die meer dan 75 euro besteden een waar collector’s item: de LEGO Store Amsterdam Brickheads en als je meer dan 125 euro besteedt de exclusieve LEGO winkelset.
  • Daarnaast krijg je bij besteding van 120 euro en meer een gratis kerstboom, deze was helaas niet los te koop anders had ik die zeker ook meegenomen!

Tip: Wil je tijdens het openingsweekend een bezoek brengen neem er dan wel echt de tijd voor, je bent namelijk niet de enige! Daarom zijn er een crowd control medewerkers aanwezig en krijg je een polsbandje met een tijdslot waarop je de winkel kan betreden. Het kan dus wel voorkomen dat je een paar uur moet wachten voor je naar binnen mag. Tip; iets verderop vind je de MacDonalds waar je warm binnen kan zitten.

Bovendien is in de gloednieuwe LEGO-winkel een complete reeks nieuwe producten verkrijgbaar die je alleen bij de LEGO-winkels of op LEGO.com vindt. Denk aan onder andere LEGO Stranger Things: The Upside Down en LEGO Creator Expert Harley Davidson Fat Boy. LEGO VIP-leden profiteren tot slot van verschillende voordelen, zoals exclusieve VIP-cadeautjes, dubbele punten en meer.

Natuurlijk kon ik zelf ook niet met lege handen naar huis gaan, maar hebben we het beperkt gehouden omdat er al het eea voor Sinterklaas is ingeslagen en kocht ik een polybag met Elsa-troon voor dochter (de Elsa van het Frozenkasteel van een paar jaar terug is helaas kwijt, dus dan is daar nu een nieuwe voor), zoonlief zocht een nep Ninjagozwaard uit om mee te spelen en zelf nam ik een bosje tulpen mee 😉

Hollandse meesters

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Wie nóg meer LEGO-bouwwerken wil bewonderen, kan van maandag 25 november tot en met maandag 9 december 2019 terecht op het Museumplein in Amsterdam.

Daar staan op deze dagen vier andere compleet uit LEGO-stenen bestaande Hollandse meesters. Met deze werken van Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Frans Hals en Jan Vermeer brengt LEGO een hommage aan de rijke Nederlandse kunstgeschiedenis.

LEGO store Utrecht

LEGO flagship store Amsterdam; Grootste LEGO winkel Nederland - Reisliefde

Zoals ik al aangaf is er eerder deze maand ook al een LEGO-store geopend in Utrecht, deze vind je in het winkelcentrum Hoog Catharijne. Ook hier vind je natuurlijk bouwwerken, maar toch ligt de focus hier met name op het winkelen.

Linda van Aken