Zo aan het begin van het jaar ontkom je niet aan de goede voornemens, en een van de voornemens die ik het meeste voorbij zie komen gaat over de balans tussen privé en werk. Steeds meer mensen werken als zzp-er (of in ieder geval in mijn omgeving) of kunnen vanuit huis werken. Klinkt heel verleidelijk en fijn en heeft ook zeker zo zijn voordelen, maar het kan ook een behoorlijke uitdaging zijn. Aan de ene kant zal je genoeg uren moeten maken, aan de andere kant wil je voorkomen dat je je helemaal verliest in je werk. Zeker voor moeders met kinderen kan dit heel pittig zijn.

Vaste werkdagen en tijden

Als je vanuit huis werkt heb je geen duidelijke fysieke grens tussen werken en privé. Dus is het belangrijk om die zelf te trekken. Bijvoorbeeld door het vaststellen van vaste werkdagen. Kies op basis van jouw weekplanning (en die van je partner / kinderen) welke dagen je het beste kan werken. Welke dagen kan je partner bijvoorbeeld voor de kinderen zorgen of hebben je kinderen geen clubjes waar je naar toe moet rijden. En zet daar dan ook een kruis doorheen voor andere afspraken.

Probeer bijvoorbeeld de kinderen twee dagen (één dag is te weinig om echt te wennen in een opvang) de kinderen bij een opvang onder te brengen, of je nu gaat voor gastouder of kinderopvang. Gaan de kinderen naar school, zorg dan dat ze tussen de middag overblijven en je niet heen en weer hoeft te racen. Want ook al ben je thuis, er moeten wel uren gemaakt worden. In de vakanties kan dit een extra uitdaging zijn omdat de kinderen thuis zijn. Je kan kiezen voor vakantie-opvang, logeerpartijtjes, spelen bij vriendjes of dagjes uit. Zo heeft de binnenspeeltuin een speciale ruimte met glazen wanden zodat je minder last hebt van geluidsoverlast, maar de kinderen toch heerlijk kunnen spelen en jij ze in de gaten kan houden.

’s Avonds nog even met de laptop op schoot, het gaat zo gemakkelijk maar erg gezellig is het niet voor je partner. Maak dan ook goede afspraken hoe jullie daarmee om gaan. Je kan er voor gaan om ’s avonds helemaal niet meer te werken, maar het kan ook zijn dat je net zoals ik ’s avonds juist een stuk productiever bent dan overdag. Spreek dan bijvoorbeeld een avond per week af dat de laptop niet open geklapt wordt. Daar kan je een date night van maken en een oppas voor regelen, maar ook gewoon thuis voor de buis of in bad doorbrengen.

Durf nee te zeggen

Zorg ervoor dat dat dan ook echt je werkdagen zijn en je niet ondertussen allemaal andere dingen gaat doen. Hoe verleidelijk ze ook zijn. Geen andere afspraken maken dus of gezellige visites. Je bent aan het werk. Communiceer dit dan ook naar familie, vrienden en je partner. Zodat hij of zij niet verwacht dat er na een dag thuiswerken de was gedaan is, stof gezogen of de vaatwasser. Jij bent ook aan het werk, weliswaar thuis. En als je met het huishouden bezig bent komt dat er niet van. Zelf ben ik erg blij met de schoonmaakster die een keer in de twee weken langs komt. Die neemt mij werk uit handen wat mij kostbare tijd kost en ik er dus privé meer voor mijn kinderen kan zijn en overdag efficiënter kan werken. Vind je dat niet prettig, ga dan voordat je gaat werken eerst als een soort wervelwind door het huis om alle klusjes te doen. Zelf vind ik het veel prettiger werken als het opgeruimd is. Voordat ik naar bed ga zorg ik dat alles opgeruimd is, zodat als de kinderen naar school zijn ik direct de laptop kan pakken en aan het werk kan tot ik ze weer moet ophalen.

Als het gaat om werk, durf ook keuzes te maken. Je kan niet overal “ja” op zeggen. Hoe leuk het ook is. Probeer liever te focussen en daarin enorm goed te zijn. Probeer kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Meer is niet altijd beter.

Neem op tijd pauze

Als je ergens eenmaal helemaal in zit kan je je daar al snel helemaal in verliezen. Hoe vaak ik wel niet aan het einde van de dag, vlak voordat de kinderen opgehaald moeten worden bedenk dat ik nog moet ontbijten en lunchen… Een pauze kan ook prima werken als beloning voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af wat je minimaal gedaan wil hebben en wat je daarvoor ‘krijgt’. Dit kan een wandeling of chocolaatje zijn, even buiten de deur lunchen of even online shoppen ;-) Je moet tenslotte de batterij weer opladen.

Het is ook erg fijn om even naar buiten te gaan in de pauze. Of je nu meteen even wat nuttigs doet en een rondje loopt naar de brievenbus of supermarkt of gewoon even een frisse neus haalt en een stukje fietsen. Die afwisseling van omgeving en de frisse lucht doen veel goed voor je productiviteit. Je kan even je gedachten los laten en wie weet wat voor geniale invallen je daarna krijgt.

Pomodoromethode

De Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo, die hiervoor een kookwekker in de vorm van een tomaat gebruikte, vandaar de naam. De methode is sterk gerelateerd aan timeboxing. Bij deze techniek wordt een kookwekker gebruikt waarmee steeds periodes van 25 minuten geconcentreerd werken aan een taak worden afgebakend. Voordat je begint met werken bepaal je wat je gaat doen zodat je daarna 25 minuten efficiënt kan werken. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie tot vijf minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart, na de vierde keer mag een langere pauze genomen worden van 30 tot 45 minuten. Na vier van deze cyclussen heb je er een volledige werkdag op zitten van 8 uur.

Balans in- en ontspanning

Mogelijke invullingen van een korte pauze tussen het werken door of na afloop zijn:

 • Het doen van ademhalingsoefeningen. Bijvoorbeeld door te tellen hoe vaak je ademt per minuut. Tussen de 6 en 9 keer is relaxt. Adem je sneller is het tijd om dat proberen terug te brengen of echt even pauze te nemen.
 • Kies een vorm van ontspanning waarmee je je hoofd echt leeg kunt maken: tuinieren, muziek of (duur-)sporten. Als er maar geen beeldscherm aan te pas komt.
 • Doe op tijd een powernap, het is wetenschappelijk bewezen dat je daarvan uitrust.
 • Ga af en toe labbekakken en lanterfanten. Ook zonder de tv aan, spreek anders buitenshuis af.
 • In plaats van de tv aan te zetten lees een boek.

Mute

Heel leuk social media en app-groepjes, maar je hoeft echt niet 100% online te zijn. Zo ben ik vast niet de enige die de dag begint met eerst alle meldingen te lezen op de mobiel nog voor ik opsta. Ook niet als ‘online ondernemer’. Het is echt niet erg als de ander even moet wachten op een reactie. App-groepjes kan je bijvoorbeeld muten, zodat je niets hoort als iemand een berichtje achterlaat. Dat zegt verder niets over de mensen in de groep, als je buitenshuis werkt zijn er ook opdrachtgevers waarbij het verboden is om een telefoon bij je te dragen. Zet ook andere pushmeldingen van apps uit, zoals sociale media, mail, nieuwsapps etc. Als het echt spoed is, kan er altijd gebeld worden. Vind je het lastig om dit los te laten, laat je telefoon dan ergens liggen op een vaste plek in huis zodat je hem niet ziet (of hoort). Of ga dan op zoek naar een fijne app die dit afsluit of schakel internet uit zodat je telefoon weer een echte telefoon wordt en je wel bereikbaar blijft. Dit voorkomt enorm veel afleiding en zorgt ervoor dat je een stuk efficiënter werkt.

Dit kan je ook toepassen op je werk. Zo zie ik wel eens mailtjes voorbij komen met een onderschrift waarop staat dat de mail twee keer per dag wordt gelezen. Aan het begin en het einde van de dag. Dat voorkomt dat je iedere keer weer even in een nieuwe taak moet komen. Wees hier wel duidelijk in met je communicatie, want sommige mensen lijken te verwachten dat je 24 uur per dag bereikbaar bent. Als je dan even ‘pauze’ hebt kan je jezelf belonen met toch even de appjes en berichtjes lezen en reageren.

Vind je dit toch erg lastig, kan je ook een tweede telefoon aanschaffen. Houd dat telefoonnummer privé en geef dat alleen aan familie en je beste vrienden. De rest kan echt wel wachten.

Buitenshuis werken

Ook als je niet voor een opdrachtgever werkt kan je ervoor kiezen om buitenshuis te werken. Je zit dan in een andere omgeving, met minder afleiding vanuit huis waardoor je vaak efficiënter gaat werken. Je kan een kantoortje huren, of een werkplek in een kantoor voor zzp-ers, maar tegenwoordig heb je vaak ook in de bibliotheek speciale werkplekken met wifi en stilte of kan je in een koffietentje zoals Starbucks gaan zitten. Let dan wel op je portemonnee, want een koffie met wat lekkers erbij is dan wel heel verleidelijk.

Kantoor aan huis

Naast buitenshuis werken kan je ook aan huis een kantoortje inrichten. Dat hoeft echt niet groot te zijn en ook niet altijd een aparte kamer. Zo heb ik kantoortjes gezien die bestaan uit een bureau in het washok of achterin de kledingkast. In je slaapkamer kan je ook prima een bureau plaatsen. Ga daar dan ook zitten als je aan het werk bent, zodat je voor jezelf verschil kan maken tussen werk en privé. Al lijkt me dat in een washok wel erg lastig terwijl je tegen de berg was aan kijkt. Moet je gaan werken zorg er dan ook voor dat je bureau opgeruimd is en er geen afleiding ligt zodat je ook echt gaat werken en niet stiekem iets anders gaat doen.

Thuiswerken met kinderen

Het voordeel van vanuit huis werken is dat als je kinderen ziek zijn of de juffen gaan staken, je er ook voor ze kan zijn en geen lastige constructies hoeft te bedenken. Het nadeel, zeker met jonge kinderen, is dat ze de hele dag thuis zijn. Als je geluk hebt slapen ze nog overdag, dan kan je die tijd benutten om te werken. En vanaf vier jaar gaan ze naar school, maar de tijd daartussen is een lastige. Probeer voor zover dat mogelijk is uit te leggen dat je ook moet werken, het is echt helemaal niet verkeerd voor je kinderen om te zien dat er gewerkt moet worden. Maar probeer hier een modus in te vinden dat je ook aandacht hebt voor je kind. Wat goed werkt is bijvoorbeeld eerst even samen spelen, zodat je kind aandacht heeft gehad en lekker op dreef komt en daarna zelf verder kan gaan. Of laat je kind ook gezellig aan tafel of bureau zitten zodat je toch bij elkaar bent. Wat vaak ook goed werkt is de kinderen op hun kamer te laten spelen. Accepteer het ook als je kind vervolgens meer rommel maakt, dan als je er bovenop zou zitten. Aan het einde van de dag kan je dat prima opruimen.

Focus

Dat is een van mijn grootste uitdagingen. Als ik ergens mee bezig ben, dan vliegen mijn gedachten alle kanten op en bedenk ik me dat dit en dit ook nog moet gebeuren. En dan vaak wil ik dat meteen doen, want anders ben ik de gedachte weer kwijt. Met als gevolg dat ik van het een naar het andere spring en op een gegeven niet meer weet waar ik eigenlijk mee bezig was. Maak dus eerst je ene taak af voor je de volgende oppakt. Bedenk je in de tussentijd toch iets wat gedaan moet worden, schrijf dat op een todolist en ga weer verder met waar je mee bezig was.

Plan ingewikkelde dingen in de ochtend, zodat je de zaken waar je je hersens minder hard voor hoeven te werken, de ‘doe-dingen’, in de middag kunt doen, als je hersenen minder scherp zijn.

Probeer ook voordat je begint eerst voor jezelf helder te maken wat de planning is voor die dag, wat wil / moet je doen. Begin daar ook de dag mee, de rest kan later nog. Zo kan je aan het einde van de dag taken afstrepen wat zorgt voor een voldaan gevoel, in plaats het gevoel nog van alles te moeten.

Zorg voor afwisseling

Je kan niet de hele dag door alles geven, hier boven staan al tips om op tijd pauze te houden en hoe je het beste je dag in kan delen. Maar zorg ook op tijd voor afwisseling. Zelfs als je bezig bent met 1 project, probeer dan diverse taken in te plannen voor die dag. Zodat je niet de hele dag met hetzelfde bezig bent. Door je werkzaamheden af te wisselen blijf je fris en moet je iedere keer weer nadenken waar je mee bezig bent en zorg je ervoor dat je minder snel inkakt.

Gestructureerd werken

Vind je het lastig om structuur aan te brengen schaf dan een planner aan die je kan helpen om het overzichtelijk te maken. Deze heb je in allerlei vormen en maten, bekend en onbekend en in diverse prijsklassen. Je kan ook heel makkelijk in excel je eigen planner ontwerpen en al dan niet uitprinten. Handige planners zijn:

 • Mascha-planner; dit is een planner om je leven structuur te geven. Die je helemaal zelf kunt customizen door de bijgevoegde stickers. Met veel extra’s: notitieboekje, kaarten, maandstickers, labelstickers. Vul de vakjes in zoals je zelf wilt en pas hem volledig aan naar eigen smaak. Bevat 60 weken.
 • Purpuz planner; de Purpuz helpt jou je doel te halen. Zo bereik jij wat je wilt. Deze planner ondersteunt bij het vinden, prioriteren en halen van je doelen, het beter combineren van werk en privé, meer rust en overzicht in je leven. Zo leer je beter je eigen sterke en ontwikkelpunten kennen, wat je energie geeft en kost en je eigen grenzen kennen. De purpuzplanner bevat een maandplanning en weekkalender, reflectie pagina’s, to-do-lijstjes (werk en privé), en stappenplannen om je eigen doelen te formuleren en focus te vinden.
 • Organizing agenda; de Organizing Agenda 2018 van Plan-Point is dé alles-in-één-agenda voor thuis en op je werk! Waarin je al je (zakelijke) afspraken, huishoudelijke klussen, maaltijden, doelen en financiën kunt bijhouden. In de overzichtelijke verticale weekindeling kun je niet alleen je afspraken noteren, ook je boodschappen, maaltijdplanning, huishoudelijke klussen en ideeën. Daarnaast is er ruimte om de door jou als ZZP-er gewerkte uren, onkosten en kilometers bij te houden, superhandig! De agenda bevat twee plastic insteekmapjes en vier vellen gekleurde herinneringsstickers. Ook dit jaar staat de Plan-Point Organizing Agenda weer boordevol praktische checklists en planners, inspirerende artikelen en dankzij HuishoudCoach Els Jacobs bevat de agenda handige tips en trucs over organizing. Zodat jij voortaan alles onder controle hebt en in je vrije tijd écht kunt ontspannen.
 • Vrolijke business Agenda; de business agenda is een heerlijke agenda voor ondernemende vrouwen. Deze Engelstalige agenda is voor vrouwen die van soberheid en stijl houden en zich bezighouden met groei en ontwikkeling. Een fris ontwerp, speciaal voor hen die graag een zakelijke agenda gebruiken, maar wel wensen dat deze goed is vormgegeven. Deze agenda laat je niet afleiden van het organiseren van je tijd. In de agenda vind je o.a.: een helder weekoverzicht, met ruimte voor wekelijkse notities, een dankbaarheidsreminder per week, quotes over natuur, inspiratie, ontwikkeling, spiritualiteit en geluk, een katern met extra veel notitiepagina’s en veel notitieruimte per week.
 • Flow planner; de flowplanners agenda is het persoonlijke verlengstuk voor ambitieuze ondernemers waarin je al je belangrijker acties kunt bundelen. Denk hierbij aan urenadministratie, rittenregistratie en doelstellingen. Dit in combinatie met voldoende schrijfruimte voor zakelijke en prive to-do’s en geniale ingevingen. Kortom, de agenda die overzicht, structuur en rust brengt. De kleuren roze en mintgroen zorgen voor een vrolijke en rustige uitstraling. Maandelijks worden deze kleuren afgewisseld, dit zorgt voor een fijn en rustige balans.
 • Milly Pie Planner; de Milly Pieplanner is een planner, notitieboek met agendafunctie in één! De Milly Pie onderscheidt zich van andere planners door een uniek plansysteem; de Milly Pieplanner inspireert, motiveert en zet je aan tot actie. Ongedateerd zodat je er elk moment mee starten. Jij bepaalt de data! Nu eens zonder smoesjes en uitstelgedrag aan de slag met jouw dromen en doelen. Boordevol shoplijstjes, to do- lijstjes, notities, verjaardaglijstjes, waar ben je dankbaar voor, Kerst, Sinterklaas, vakantielijsten etc. Het bevat een opbergvak (alléén de linnen versie) voor iPad of om inspirerende knipsels, bonnen etc. in te bewaren. De planner van Milly Pie biedt je een simpel overzichtelijk plansysteem waardoor jij gegarandeerd je focus kan houden. Hierdoor werk je productiever en vind je een balans in al die 101 dingen die je nog graag wilt doen.
 • My Journal; een zakelijke en overzichtelijke agenda waar je alles (maar dan ook écht alles) in kunt plannen! Duidelijke weekoverzichten gecombineerd met to do en not to do-lijstjes waarbij je van alles kunt aanvinken/afstrepen of invullen! En achterin de agenda vind je nog veel meer leuke lijstjes! De ervaring is wel dat hij vrij klein is / er weinig ruimte is.

Stel prioriteiten en geniet!

Hoe ambitieus je ook bent en je het liefste de wereld wil veroveren, stel prioriteiten. Want ja het is fijn om de rekeningen te betalen, maar genoeg is genoeg. Stel voor jezelf dus een doel wat jij graag zou willen bereiken, ga daar voor. En probeer het daarna vast te houden. Want hoe fijn het ook is om carrière te maken, het leven draait niet alleen daarom. Bedenk dus eens bij jezelf waar je graag wil staan als je met pensioen gaat. Wil je dan terugkijken op dat je zoveel geld hebt verdiend of op de herinneringen die je hebt gemaakt met vrienden of familie?

Hoe meer projecten en verplichtingen je hebt, des te meer ballen je moet hooghouden. Jongleren met 1-3 ballen is geen probleem. Maar als het er meer worden dan groeit de kans dat er dingen mis gaan. Als je het gevoel hebt ondergesneeuwd te raken, doe dan een stapje terug en leg een aantal ballen aan de kant. Die kan je er altijd later nog bij pakken.

Durf het los te laten

Het gaat niet altijd perfect, ook als je buitenshuis werkt heb je wel eens een offday of een dag die je het liefste in bed doorbrengt omdat je eigenlijk te ziek bent. Durf daar aan toe te geven, je hoeft niet altijd 200% te geven. We zijn mensen. Probeer het ook als een van de voordelen te zien dat je vanuit huis kan werken. En ja, daar hoort extra uitdaging bij maar levert ook zoveel meer op. Probeer daar ook van te genieten. Hetzelfde geldt voor perfectionisme. Je hoeft niet altijd het beste, mooiste en grootste. Probeer met minder ook tevreden te zijn, als je er maar van hebt genoten. Dat geeft heel veel rust. Wat als je tafel vol met spullen ligt of je vaatwasser nog ingeruimd moet worden, als er maar geleefd kan worden.

Heb je er toch echt moeite mee om deze balans te creëren en merk je dat dat ten koste gaat van jezelf doe dan een stapje terug. Je mag echt wel een week (of langer) vakantie houden. Wat heel moeilijk lijkt, want als jij niet werkt komt er ook geen geld binnen (over het algemeen). Maar als je er aan onderdoor gaat ben je verder van huis. Durf dus op tijd op de rem te trappen en ga er gewoon even lekker tussenuit. Met je partner, vriendin of gewoon alleen. De wereld vergaat echt niet als jij een weekje vrij bent. Vergeet niet je auto-reply in te stellen voor je mail, zodat je daar ook een week afstand van kan nemen. Ook als je thuisblijft kan je in zo’n week alle achterstallige ‘klusjes’ doen die anders blijven liggen. Om er daarna weer vol tegenaan te gaan!

Mocht het toch allemaal niets zijn, overweeg dan niet of het misschien toch beter is om al dan niet parttime ergens in loondienst te gaan.

Wat is jouw gouden tip als het gaat om de combinatie tussen werk en privé?

Lees ook