Skip to Content

Haar knippen kind; 5 kapsels om zelf te doen

Haar knippen kind; 5 kapsels om zelf te doen

Het knippen van het haar van je kind kan een uitdagende taak zijn, vooral als het de eerste keer is. Veel ouders vragen zich af of ze het zelf moeten doen of dat ze beter naar een kapper kunnen gaan.

Het is begrijpelijk dat je het beste wilt voor je kind en dat je je zorgen maakt over het knippen van het haar. In dit artikel zullen we enkele tips en richtlijnen geven voor het knippen van het haar van je kind, zodat je deze taak met meer vertrouwen kunt uitvoeren.

Zelf haar knippen

Om voor die paar haartjes naar de kapper te gaan vond ik een beetje zonde. Dus ben ik het zelf met de kappersschaar (hier) te lijf gegaan, zonder succes helaas.

Het leek meer op een bloempot kapsel aan de voorkant en zat nog scheef ook. Hij heeft enorm hard gehuild zodat we dit zo hebben gelaten en niet zijn verder gegaan.

De laatste paar weken begint het haar aan de achterkant enorm te groeien en is daar een klein matje ontstaan. Hij kreeg zelfs van die schattige babykrullen na het douchen.

Na lang getwijfeld te hebben besloot ik het toch maar zelf te lijf te gaan. Eerst heb ik het internet uitgeplozen te hebben op zoek naar tips. Om er achter te komen dat je het vooral niet zelf moet doen en meisjes makkelijker zijn. Die kan je langer laten groeien.

En met succes, de volgende dag toen het echt goed droog was zag er goed uit. Heb een plukje nog weggeknipt maar toen was het goed.

Vervolgens durfde ik toch ook wat plukjes aan de voorkant weg te knippen. Dit is toch echt wel en stuk lastiger.  Hij vond het nog steeds niet leuk, dus dat komt de volgende keer weer.

Jongensharen moeten, in ieder geval voor mijn gevoel, nu eenmaal vaker geknipt worden. En vind het wel handig als ik dat dan zelf kan. In ieder geval tot hij naar school gaat.

Wanneer je baby voor de eerste keer knippen?

Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen voor het eerst naar de kapper moeten gaan. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de haargroei van het kind en de wens van de ouders om het haar te knippen.

Sommige kinderen worden geboren met meer haar dan anderen en hebben misschien al een knipbeurt nodig in de eerste maanden van hun leven.

Over het algemeen gaan de meeste kinderen voor het eerst naar de kapper tussen de leeftijd van 1 en 3 jaar. Echter, als het haar van het kind lang blijft groeien en het in de weg zit of ongemak veroorzaakt, kan het eerder nodig zijn om naar de kapper te gaan.

Het is belangrijk om de knipbeurt aan te passen aan de leeftijd en behoeften van het kind, zodat het een positieve ervaring blijft.

Als je dat niet hebt gaat het zeker mis, dan kan je beter naar de kapper gaan. Er zijn kappers die het gratis doen, helaas ken ik die niet. En moet er ook echt goed betaald worden voor die paar minuten werk.

Zeker als je bedenkt dat voor slechts een paar euro’s meer je eigen haar ook nog gewassen wordt.

Baby haar knippen

Het kan nodig zijn om het haar van een baby te knippen als het te lang wordt en in de ogen begint te hangen. Hier zijn enkele tips voor het knippen van het haar van een baby:

 1. Kies het juiste moment: Kies een moment waarop de baby alert en rustig is, bijvoorbeeld na een dutje of een voeding.
 2. Gebruik de juiste hulpmiddelen: Gebruik een fijne kam, een schaar met afgeronde punten en een spiegel om het knippen gemakkelijker te maken.
 3. Zorg voor veiligheid: Zorg ervoor dat de baby veilig zit of ligt en bedek zijn/haar gezicht en nek met een handdoek om te voorkomen dat er haar in de ogen of mond komt.
 4. Knip in kleine stukjes: Knip het haar in kleine stukjes om te voorkomen dat er te veel tegelijk wordt afgeknipt. Begin bijvoorbeeld met het knippen van de pony en werk dan naar de zijkanten en achterkant van het hoofd.
 5. Blijf kalm en geduldig: Het knippen van het haar van een baby kan moeilijk zijn, dus blijf kalm en geduldig. Neem de tijd en pauzeer indien nodig om de baby te kalmeren.

Het is aan te raden om het haar van een baby pas te knippen vanaf ongeveer 6 maanden oud, wanneer het haar dikker en langer begint te worden. Maar als het haar van de baby eerder in de ogen hangt, kan het eerder nodig zijn om het te knippen.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen kleine stukjes af te knippen om het comfort van de baby te garanderen.

Is het de eerste knipbeurt? Vergeet dan niet om een paar plukjes te bewaren voor in het fotoboek. Leuk voor later.

Matje baby knippen

Het knippen van het matje bij een baby is een veelvoorkomende traditie in sommige families. Het matje is een klein plukje haar aan de achterkant van het hoofd van de baby. Het knippen van het matje wordt vaak gezien als een symbolische handeling om de baby te beschermen tegen boze geesten en ziektes.

Hoewel het knippen van het matje geen medische noodzaak heeft, is het een persoonlijke keuze van de ouders.

 1. Maak het haar vochtig: Maak het haar van je baby vochtig voordat je begint met knippen. Dit kan ervoor zorgen dat het haar beter op zijn plaats blijft en gemakkelijker te knippen is.
 2. Knip kleine plukjes: Knip kleine plukjes haar tegelijkertijd om ervoor te zorgen dat je niet te veel haar in één keer knipt. Dit kan ook helpen om ervoor te zorgen dat het haar gelijkmatig wordt geknipt.
 3. Knip in een rechte lijn: Knip het haar in een rechte lijn om te voorkomen dat het matje er ongelijk uitziet. Probeer het haar niet in lagen te knippen.
 4. Werk langzaam en voorzichtig: Werk langzaam en voorzichtig om ervoor te zorgen dat je geen huid raakt of te veel haar afknipt. Blijf het haar van je baby kammen en knip kleine plukjes totdat het matje is verdwenen.

Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn tijdens het knippen van het matje van je baby. Het kan wat tijd en oefening vergen om het haar op de juiste manier te knippen.

Wees ook niet bang om hulp te vragen van een ervaren kapper of een vriend of familielid die ervaring heeft met het knippen van babyhaar.

Voorbereiding haren knippen van kinderen

Mijn allerbelangrijkste tip; met natte haren zie je veel beter hoe lang het is. Zelf heb ik daarom de haren geknipt terwijl hij in een badring in bad zat.

Natuurlijk kan je ook werken met een plantenspuit, maar dan blijf je bezig. Veel baby’s vinden het trouwens niet fijn als je er telkens in / langs het gezichtje spuit.

Let op: Natte haren zijn altijd langer dan droge haren, houdt hier rekening mee met het kort knippen.

Zorg er vervolgens voor dat je met zijn tweeën bent. Een om de baby af te leiden, of eventueel zelfs het hoofdje vasthouden. Baby’s zullen tenslotte alles behalve stil zitten. De ander om te knippen. Het is ook altijd fijn om een tweede oog te hebben.

Afleiding is erg belangrijk, en dan het liefste in de vorm waarbij je kind stil zit. Dus niet dat er ergens anders geluid vandaan komt zodat je kind zich continu omdraait. En zijn hoofd een beetje te sturen is. De omgeving doet er dus ook toe.

Wanneer tondeuse en wanneer zelf knippen?

Het gebruik van een tondeuse of schaar bij het knippen van het haar van je kind hangt af van verschillende factoren, zoals de lengte van het haar, de gewenste stijl en de vaardigheid van de persoon die het knipt.

Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen:

Tondeuse:

 • Voor kort haar: Als je de lengte van het haar wilt inkorten, is het gebruik van een tondeuse een snelle en eenvoudige manier om het haar gelijkmatig te knippen. Gebruik een opzetkam op de tondeuse om de lengte van het haar te bepalen.
 • Voor gemillimeterd haar: Een tondeuse is de beste keuze als je het haar van je kind wilt millimeteren.
 • Voor jonge kinderen: Voor jonge kinderen kan het gebruik van een tondeuse minder angstaanjagend zijn dan het gebruik van een schaar. Het kan ook gemakkelijker zijn om hun haar gelijkmatig te knippen met een tondeuse dan met een schaar.

Schaar:

 • Voor lang haar: Als het haar van je kind langer is dan 2,5 centimeter, is een schaar de beste keuze om het haar in lagen te knippen en textuur toe te voegen.
 • Voor gekruld haar: Een schaar is ook de beste keuze voor het knippen van gekruld haar, omdat het haar anders kan opkrullen en ongelijk kan worden geknipt met een tondeuse.
 • Voor een specifieke stijl: Als je een specifieke haarstijl in gedachten hebt, kan een schaar je helpen om de gewenste look te creëren en de lengte en vorm van het haar precies aan te passen.

Als je niet zeker bent welke tool het beste is voor het knippen van het haar van je kind, kun je altijd advies vragen aan een professionele kapper of kapster.

Haren knippen van je kind

Het knippen van de haren van je kind kan een uitdaging zijn, vooral als je geen professionele kapper bent. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de haren van je kind thuis te knippen:

 1. Zorg voor de juiste tools: Investeer in een goede kappersschaar, kam en eventueel tondeuse (afhankelijk van de gewenste stijl). Zorg ervoor dat de schaar scherp is en dat de tondeuse opgeladen is voordat je begint.
 2. Kies een geschikte locatie: Zoek een plek in huis waar er voldoende licht is en waar je kind zich op zijn gemak voelt, bijvoorbeeld de badkamer of de keuken.
 3. Maak het haar nat: Maak het haar van je kind vochtig met behulp van een plantenspuit of door het te wassen en te laten drogen tot het vochtig is. Dit zorgt ervoor dat het haar gemakkelijker te knippen is en beter te controleren.
 4. Begin met het knippen: Begin met het knippen van de bovenkant van het haar. Gebruik de schaar om kleine plukjes haar te knippen en werk van boven naar beneden. Als je een tondeuse gebruikt, begin dan met een grotere opzetkam om de lengte te bepalen en werk naar een kleinere opzetkam voor meer precisie.
 5. Knip de zijkanten en achterkant: Knip de zijkanten en de achterkant van het haar met behulp van dezelfde techniek als bij de bovenkant. Gebruik een kam om het haar omhoog te houden en knip met de schaar of de tondeuse.
 6. Controleer de lengte: Nadat je het haar hebt geknipt, controleer dan de lengte en zorg ervoor dat het gelijkmatig is geknipt. Knip voorzichtig eventuele plukjes die te lang zijn.
 7. Werk de details bij: Werk de details bij, zoals de pony of de nek, met behulp van een schaar en kam. Knip voorzichtig en controleer regelmatig of de lengte nog steeds gelijkmatig is.
 8. Maak het haar schoon: Maak het haar schoon met behulp van een borstel en een stofzuiger of veeg het haar af met een handdoek. Zorg ervoor dat er geen losse haren achterblijven op de huid of kleding.

Het knippen van de haren van je kind kan een uitdaging zijn, vooral als je het voor de eerste keer doet. Neem de tijd en knip voorzichtig.

Als je er niet zeker van bent, overweeg dan om het haar van je kind door een professionele kapper te laten knippen.

Lang haar knippen

Lang haar knippen kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk om het zelf te doen als je de juiste technieken kent. Hier zijn enkele stappen om lang haar te knippen:

 1. Was het haar grondig en borstel het zorgvuldig uit om eventuele klitten te verwijderen.
 2. Verdeel het haar in secties en bind het vast met elastiekjes of clips. Begin bij de onderste sectie en werk naar boven.
 3. Pak een kleine pluk haar vast en knip de puntjes voorzichtig af met een scherpe schaar. Het is belangrijk om slechts een klein stukje te knippen om te voorkomen dat er te veel van het haar wordt afgeknipt.
 4. Werk langzaam en methodisch, neem de tijd om elke sectie grondig te knippen. Zorg ervoor dat de lengte van het haar gelijkmatig is en er geen ongelijke delen zijn.
 5. Als je de gewenste lengte hebt bereikt, controleer dan of er geen losse haartjes zijn die nog moeten worden bijgeknipt. Kam het haar opnieuw uit om er zeker van te zijn dat alles gelijkmatig is.
 6. Als je klaar bent met het knippen, spoel dan het haar uit met water en breng een conditioner aan om het haar zacht en glanzend te maken.

Tips:

 • Het is aan te raden om lang haar eerst door een professionele kapper te laten knippen om de juiste lengte te bepalen en eventuele beschadigingen te repareren.
 • Zorg ervoor dat je scherpe en kwalitatieve scharen gebruikt om de haren gelijkmatig te knippen zonder dat er rafelige randjes ontstaan.
 • Houd het haar nat tijdens het knippen om te voorkomen dat er te veel haar wordt afgeknipt.
 • Begin met het knippen van een klein stukje haar en knip geleidelijk aan meer af tot je de gewenste lengte hebt bereikt.
 • Knip het haar altijd van de uiteinden naar boven en houd de schaar schuin om te voorkomen dat het haar te kort wordt geknipt.
 • Wees voorzichtig bij het knippen van krullend haar, omdat het haar korter lijkt wanneer het droog is.

Als je twijfelt over je vaardigheden om het haar van je kind te knippen, vraag dan om advies van een professional.

Krullend haar knippen

Het knippen van het haar van een kind met krullen kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk om mooie resultaten te bereiken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat krullend haar anders is dan steil haar en dat het anders behandeld moet worden. Hier zijn enkele tips voor het knippen van het haar van een kind met krullen.

 1. Gebruik de juiste techniek Het is belangrijk om de juiste kniptechniek te gebruiken bij het knippen van krullend haar. Veel kappers gebruiken een techniek genaamd ‘slicing’, waarbij het haar in kleine secties wordt gesneden om te voorkomen dat het haar te kort wordt afgeknipt. Dit zorgt voor een meer natuurlijke uitstraling en voorkomt dat het haar pluizig wordt.
 2. Knip in droog haar Krullend haar heeft de neiging om op te springen wanneer het wordt geknipt, waardoor het moeilijk te bepalen is waar er geknipt moet worden. Door het haar van een kind met krullen te knippen als het droog is, kan je beter bepalen hoe het haar valt en waar er geknipt moet worden.
 3. Gebruik een kam met wijde tanden Krullend haar kan gemakkelijk in de war raken en klitten vormen, vooral wanneer het nat is. Gebruik daarom bij het knippen van krullend haar een kam met wijde tanden om de krullen te scheiden en te voorkomen dat er klitten ontstaan.
 4. Laat de krullen in hun natuurlijke staat Krullend haar kan gemakkelijk pluizig worden als het wordt geborsteld of gekamd. Probeer daarom de krullen van een kind met krullen in hun natuurlijke staat te houden tijdens het knippen. Dit zal ervoor zorgen dat de krullen mooi en glanzend blijven.

Door deze tips te volgen en eventueel hulp te zoeken van een professionele kapper met ervaring in het knippen van krullend haar, kun je ervoor zorgen dat het haar van een kind met krullen er gezond en mooi uitziet.

Laat jij de haren van je baby knippen of doe je het zelf? Hoe vaak laat jij de haren van je kinderen knippen?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
 1. Priscilla says:

  Volgende maand wordt ie 7 en hij is nog steeds niet bij de kapper geweest. Ik knip mijn eigen haar en dat van mijn vriend ook. De ene keer gaat het beter dan de andere keer maar ach.. het is haar! Het groeit vanzelf weer aan!

 2. Jess says:

  Ze hebben hier geen haar dus er valt weinig te knippen. Toch geloof ik dat ik het niet zou aandurven om zelf aan de slag te gaan. Ik heb weinig vertrouwen in mijn skills, haha ;-)

 3. Barbara says:

  Hier heb ik me er nooit aan gewaagd. Riana heeft net als ik heel dun haar en je ziet alle happen direct, dus af en toe naar de kapper, die het hier wel tegen een sterk gereduceerd tarief wil knippen.

Comments are closed.