Skip to Content

Alternatief kampvuur in huis maken

Alternatief kampvuur in huis maken

Manlief en ik zijn ‘echte’ scouts, zo hebben we ooit elkaar leren kennen en ook al zijn we ondertussen allebei niet meer actief, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. En ‘fikkie stoken’ hoort daar natuurlijk bij. Daarom dat we tijdens de vakantie nadat we een keer vroeg klaar waren met eten, een minikampvuurtje hebben gemaakt in huis.

Lekker met marsmallows (of bij gebrek daaraan gewone spekjes). Nu waren ze wel een beetje moe aan het eind van de dag zodat de concentratieboog erg kort was dus we er een klein half uurtje van hebben genoten. Veiligheid voor alles tenslotte!

Benodigdheden

Kampvuur binnenshuis - Mamaliefde.nl

Dit kampvuur kan zowel binnen als buiten. Je hebt hiervoor nodig een stoeptegel om te voorkomen dat de warmte overgegeven wordt aan de vloer, een koekenpan / oude wok, een groot pak zout, lampenolie (of in dit geval brandgel), een deksel voor op de pan en natuurlijk een aansteker.

Kampvuur binnenshuis - Mamaliefde.nl

Om een kampvuur te maken heb je dus geen houtjes, houtskool of wat dan ook nodig. Je strooit het zout in de pan, dit is je lontje. Eventueel kan je ook suiker gebruiken, dit smelt echter waardoor het zeer sterk gaat geuren en je een grote klont overhoudt.

De lampenolie giet je hier overeen en dat steek je aan met een lange aansteker. Het vuur zal zich snel uitbreiden van een klein vlammetje naar een grote ‘pot’ met vuur.

‘s Mores

Kampvuur binnenshuis - Mamaliefde.nl

Bij een kampvuur horen natuurlijk marsmallows, nu hadden we die niet in huis dus hielden we het op de spekjes. Samen met twee stokjs van de fondueset mochten ze die vasthouden boven het vuur.

Als het een beetje begint te smelten pak je ze vast tussen twee mariakaakjes. Eventueel met een stukje chocolade, maar dat hoeft voor mij niet. Let op; de binnenkant van het spekje is erg heet, dus niet meteen opeten!

Veiligheid

Spreek met de kinderen een afstand af om te bewaren tot de pan, vuur blijft vuur. Ze mochten van ons ook niet rondlopen, maar moesten blijven zitten.

Let op: De deksel heb je nodig om het vuur te doven. Gebruik hier absoluut geen water voor, je werkt namelijk met vloeistoffen die blijven drijven op water waardoor het vuur niet dooft maar juist verspreid wordt. Met een pan kan je de luchttoevoer afsluiten en het vuur doven.

Let op: Giet ook geen brandgel bij als het vuur nog aan is, ook al is het nog maar een klein vlammetje, maar wacht tot het helemaal uit is.

Linda van Aken