Iedereen kent de dag wel waarbij zijn of haar moeder speciale aandacht verdient. Kinderen laten hun moeder weten dat zij de liefste moeder op aarde is. Moederdag is een speciale dag die elk jaar weer terugkeert. Maar waarom is deze speciale dag er en waarom wordt deze dag op een bepaalde datum gevierd? Zo is moederdag op 8 mei 2022 in Nederland. Andere landen hebben andere datums voor deze dag.

Wat is Moederdag en waarom vieren we dit?

Moederdag komt van nature uit de VS maar is ook zeer bekend in Europa. In Nederland worden moeders sinds 1925 al in de hemel geprezen op moederdag. Moederdag heeft een bepaalde betekenis. Alle moeders op aarde hebben zware zorgtaken voor hun kinderen. Op één dag in het jaar wordt de verzorgende aard van moeders gevierd tijdens moederdag. De moeder is dan even heilig en mag van haar vrije tijd genieten. De rollen zijn eigenlijk omgedraaid.

Kinderen verwennen hun moeder tijdens moederdag. Dit kan met een moederdag cadeau of een compleet heerlijk ontbijt op bed in de ochtend. Niet alleen eigen moeders, maar ook grootmoeders worden deze dag in de watten gelegd. Elke moeder. Of het nou een pleegmoeder, stiefmoeder, biologische moeder of grootmoeder is. Elke vrouw die zorgtaken op zich neemt kan genieten van deze feestelijke dag.

Welke dag vieren we Moederdag?

De grondlegster van moederdag is de Amerikaanse vrouw Anna Marie Jarvis. Door haar bijzondere bewondering voor haar moeder, heeft zij moederdag ooit geïntroduceerd. Het feest staat symbool voor de traditionele moeder. In elk land heeft de moeder een bepaald soort symboliek. Veel landen in het westen vieren moederdag op 8 mei in 2022. Maar er zijn ook landen die het op 15 augustus vieren en op 21 maart 2022. Tevens vieren bepaalde landen deze dag in april. Zo heeft elk land een dag uitgekozen waar de moederrol symbool staat. Moederdag in Nederland valt altijd op de tweede zondag van de maand mei.

De datum van moederdag uit westerse landen als Nederland en België staat in het teken van het overlijden van de moeder van Anna Marie Jarvis. Ze overleed op de allereerste zondag van de maand mei. General Memorial Day of All Mothers werd in het leven geroepen door Anna Marie Jarvis. Doordat ze dit organiseerde kwam er een bijzonder samenwerkingsverband tevoorschijn met diverse bedrijven en mensen. Tot de Gouverneur van West Virginia moederdag vastzette op de tweede zondag van mei. En de dag elk jaar terug zou keren als het teken om alle moeders te herdenken. Moeders die hun zware taken van het moederschap met heel hun hart op zich nemen.

Waarom vieren we 8 mei 2022 Moederdag?

De tweede zondag valt op 8 mei 2022. Daar ligt de oorsprong van de herinnering van de overleden moeder van Anna Marie Jarvis. Zij was de voorbeeldmoeder die een speciale plek in haar hart kreeg. Door haar moeder hebben alle moeders dat eerbetoon de 2e zondag van mei. We herdenken de Amerikaanse moeder in haar moederrol en vergelijken alle moeders met dit rolmodel als voorbeeld voor de echte warmhartige moeder zoals zij wordt ervaren door haar kinderen en naasten.

Waarom vieren sommige landen 15 augustus Moederdag?

15 augustus was de oorsprong van moederdag nog voordat de Amerikaanse versie bekend werd. Deze datum stond in het teken van moeder Maria. In de Belgische regio van Antwerpen wordt het feest op deze manier gevierd. De datum is het moment van de Mariaprocessie. Omdat de wereld steeds moderner en anders werd, introduceerde kunstenaar Frans van Kuyck deze vorm van moederdag. Hij wilde dat mensen de traditionele rol en taken van het gezin weer op zich gingen nemen. Dit nam door modernisering steeds meer af. De waardigheid van families zou hersteld moeten worden volgens hem. Met moederdag kon hij dit in beeld brengen.

Het vieren van moederdag

Moederdag begint vaak met een bos mooie kleurrijke bloemen voor de moeder. De bloemen zijn een symbool van liefde. Vaak worden rozen gegeven. Daarnaast zijn er verschillende cadeau’s voor de moeder zoals een wijnbox, champagne, iets lekkers, huishoudelijke apparaten, een knuffelbeer, een kaartje en een tegoedbon voor een heerlijk dagje uit. Talloze cadeau’s worden uitgezocht om alle moeders te laten weten hoe gewaardeerd ze wordt in het gezin en hoeveel haar naasten, kinderen en kleinkinderen van haar houden.

Het is een dag dat familie, vrienden en kinderen op bezoek komen. Ook grote kinderen bezoeken hun moeder in westerse landen om de dag te vieren. Ook hoeft de moeder deze dag niks in huis te doen en mag ze lekker uitrusten. Wat ook vaak gedaan wordt is samen iets leuks doen met de familie, bijvoorbeeld zoals een uitstapje.

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)