Als ik een schoenendoos in huis heb dan wil ik hem eigenlijk niet bij het oud papier doen. Ik vind het veel te leuk om er iets mee te doen. Ik weet nog dat ik het vroeger altijd superleuk vond om lekker te knutselen met schoenendozen. Ik wilde dan het liefst een kijkdoos maken met de meest mooie details. Maar je kunt nog veel meer leuke dingen knutselen met een schoenendoos. Kijk maar mee!

Kijkdoos

De kijkdoos. Voor de meesten waarschijnlijk wel bekend. Het mooie van deze vind ik dat er in de deksel een uitsparing is gemaakt met daar overheen doorzichtig geel papier zodat het licht er mooi op een wat gelige manier doorheen komt. De doos is gevuld met items om naar te kijken, de zijkanten zijn mooi versierd en aan de voorkant is een gat waar je doorheen kunt kijken. Helemaal zoals een kijkdoos moet zijn dus.

Weer een kijkdoos, maar deze is wel weer heel anders. Dit is een prachtige kijkdoos gemaakt met herfstobjecten. Een paar wiebeloogjes erbij en het is compleet.

Lees ook: Kijkdoos maken

School diorama

Moet je kijk, dit is toch prachtig! Zo kun je van een eenvoudige schoenendoos een supermooi schooltje maken. De kinderen kunnen legopoppetjes of andere kleine poppetjes gebruiken om er mee te spelen.

Garage

Hier zou ik mijn jongens superblij mee maken, een schoenendoos omgebouwd tot garage voor de speelgoedauto’s, met zelfs een helikopterplatvorm voor de helikopter. Deze is supereenvoudig om te maken, maar ze zullen er heerlijk mee kunnen spelen.

Aquarium

Hier kunnen je kinderen waarschijnlijk ook heerlijk mee bezig zijn, een aquarium! Je zet de schoenendoos op z’n zijkant en verft eerst de binnenkant blauw. Daarna kunnen de visjes uitgeknipt worden en kunnen ze wiebeloogjes krijgen. Ze zitten vast met een touwtje die door de bovenkant gaat, en aan de bovenkant van de doos zit een dopje zodat het touwtje er niet meer doorheen kan.

Pop-up snoepwinkel

Dit vind ik ook ontzettend schattig, een snoepwinkeltje! Je hebt hier een doos voor nodig waar de deksel niet helemaal vanaf kan, maar waarvan je de deksel open moet klappen.

Krokodil

Je kunt ook dieren maken van schoenendozen, zoals deze krokodil. Dat is leuk voor op de kamer van de kinderen als ze speciale dingetjes willen bewaren. Of natuurlijk als surprise voor Sinterklaas.

Voetbaltafel

Deze vind ik ook echt fantastisch! Een voetbaltafel die gemaakt is van een schoenendoos. En het is ook nog vrij eenvoudig. Je maakt gaatjes aan de zijkanten van de doos, daar doe je rietjes doorheen. Je neemt knijpers die je in verschillende kleuren verft voor de verschillende teams, en je hangt de knijpers aan de rietjes. Je kunt hem nog mooi versieren, zoals deze, en dan kun je met een pingpongbal tafelvoetbal spelen. Gaaf toch?! De beschrijving vind je hier.

Knikkerdoolhof

Dit kun je maken van de deksel van een schoenendoos, een doolhof waar je een knikker door kan laten rollen. Met rietjes maak je de lijnen waar de knikker tussendoor moet, je maakt een start en een finish en je bent klaar. De kunst is dan om zo snel mogelijk de knikker langs de rietjes bij de finish te krijgen.

Thema lente

Ook dit is gemaakt van een schoenendoos, mooi hè! Het is een andere manier van een kijkdoos, maar ik vind het prachtig!

Autowasstraat

Hoe vind je dit idee? Deze schoenendoos en wc-rollen zijn omgetoverd tot een autowasstraat! Mijn kinderen zouden zich hier uitstekend mee kunnen vermaken.

Diorama

Ook dit is weer zo’n prachtige uitklapbare kijkdoos. Het is superleuk om te maken en je wordt er vrolijk van als je er naar kijkt!

Opbergbak

Dit is weer iets heel anders wat je kan maken met een schoenendoos. Op deze manier kun je het gebruiken als opbergbak.

Pennenbakje

Op deze manier kun je een schoenendoos heel handig gebruiken om je pennen in te bewaren. Het enige wat je hoeft te doen is de buitenkant mooi versieren, en de doos vullen met lege wc-rolletjes. Als je dat gedaan hebt kun je hem gaan gebruiken.

Wanddecoratie

Wist je dat je van de deksels van schoenendozen ook een mooie wanddecoratie kunt maken? Je doet er mooi papier omheen en je kunt het ophangen.

Monsters

Deze monstertjes zijn ook grappig om te maken. Hiervoor heb je weer een schoenendoos nodig die je open moet klappen. Je knipt aan de kant van het ‘scharnier’ een stuk uit de doos. Aan de randen daarvan plak je de tanden. Verder kun je de doos versieren zoals je het zelf mooi vindt. Een paar oogjes er op en je hebt een paar grappige monstertjes. Misschien wel leuk om neer te zetten als het Halloween is.

Filmdoos

Had je deze wel eens gezien? Dit ‘televisietje’ moet je zelf draaien, leuk toch? En hij is ook superleuk om te maken!

Poppenhuis

Heb je een paar schoenendozen over? Wat leuk! Je kunt er een poppenhuis van maken. In dit huis zijn de meubels ook allemaal van papier op de wanden van de dozen geplakt. Maar je kunt de kamer natuurlijk ook vullen met poppenmeubeltjes.

Dit is natuurlijk ook een soort poppenhuis, maar dan gemaakt van één doos die je open kunt klappen. De meubeltjes zijn zelf gemaakt en zelfs gordijntjes, beddengoed en een waslijntje zijn aanwezig. Ik vind dit echt zo superschattig!

Met dit poppenhuis kun je niet vanaf de zijkant spelen, maar vanaf de bovenkant. Maar het is een prachtig ingericht huis waar de poppen zo in kunnen trekken.

Trein

Dit kun je ook nog van schoenendozen maken, een trein! Alle knuffels komen zo netjes aan op hun bestemming. Het is niet moeilijk om te maken, maar de kinderen zullen er superleuk mee kunnen spelen.

Spelletje

Weet je wat ook leuk is? Een spelletje maken met een schoenendoos. Je knipt bredere en smallere gaten uit de zijkant van de doos en geeft die een aantal punten. De kunst is dan dat je een pingpongbang door een poortje met een zo hoog mogelijke score in de doos krijgt.

Poppenkast

En kijk eens naar deze poppenkast, leuk toch? De poppetjes zitten aan stokjes met aan de bovenkant een kurk zodat je ze goed vast kunt houden.

Uitgelichte afbeelding 123rf.com

Lees ook

Geke Douw