Skip to Content

Auto theorie leren; tips voor rijexamen en gevaarherkenning

Auto theorie leren; tips voor rijexamen en gevaarherkenning

Eindelijk is het zover. Misschien ben je al gestart met de autorijlessen of misschien wacht je tot je de theorie hebt gehaald. Eén van de belangrijkste onderdelen om af te ronden voor je rijbewijs is tenslotte het theorie-examen.

Als je deze niet hebt gehaald mag je niet afrijden. Je bent echt niet de enige als je hier als een berg tegenop ziet, er is tenslotte een groot percentage dat het niet in één keer haalt en het een paar keer overdoet.

Het theorie-examen is echter al door veel mensen met goed gevolg afgerond, en nog vele mensen zullen volgen dus als je vooraf je best doet om vooraf het theorie-examen leren en oefenen dan komt dat vanzelf! H

et rijden in een auto vergroot de leefwereld van mensen, dus het is erg handig om hierover te beschikken!

Auto theorie-examen tips

Laat je niet van de wijs brengen

Zowel over het afrijden als over het theorie-examen doen veel wilde verhalen de ronde. Alleen al door het luisteren naar al deze verhalen is het mogelijk om de focus kwijt te raken en alleen maar bezig te zijn met zogenaamd over de schouder kijken terwijl dat helemaal niet nodig is.

Wanneer er goed is geleerd over regels en verkeersborden biedt dat voldoende kennis om verkeerssituaties goed te kunnen interpreteren.

Het is belangrijk om de koele kikker uit te hangen en niet in de war te raken als de fietser in de oefenvoorbeelden een rode jas aanheeft, en tijdens het examen opeens een blauwe jas.

Een beetje een stapje terug kunnen doen en foto’s op het gemak bekijken geeft een grotere kans op slagen. Rustig een foto analyseren zorgt ervoor dat na het oefenen situaties in één oogopslag kunnen worden herkend.

Een waardevolle planning

Het is beter om de theorie van het autorijden zo vroeg mogelijk te beheersen. Dit geeft het meeste rendement ook tijdens de autorijlessen zelf, en er ontstaat geen stress. Het niet behalen van het theorie-examen wanneer er al twintig autorijlessen hebben plaatsgevonden, is absoluut zonde.

Veel verkeerssituaties zijn onbewust voorbijgekomen in die twintig rijlessen, dus van een hoge impact is dan niet echt sprake. En dat terwijl het zo belangrijk is om de theorie vlekkeloos te beheersen voor het behouden van rust en duidelijkheid in het verkeer.

Op tijd beginnen met auto theorie leren is een absolute aanrader en moet niet worden onderschat.

Theorie-examen oefenen

Op veel manieren kan men oefenen met het leren van de theorie en het theorie-examen. Samen leren met een kladblok is bijvoorbeeld een aanrader. Door elkaar te overhoren en erover te praten, zorgt ervoor dat de kennis extra goed blijft hangen en is nog gezellig ook.

Tegenwoordig is het mogelijk om online de theorie voor het autorijden te oefenen.

Dit is ook een goede manier want op het internet zijn veel online oefenexamens te vinden en dat geeft al een goede indruk van wat er wordt verlangd van een kandidaat.

Het grote voordeel hiervan is dat het minder tijd kost en stampen is, dan als je een theorieboek leest en minder tijd kost dan het volgen van een theoriecursus.

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen is altijd een goed idee. Wanneer een verkeerssituatie door de tijd heen meer dan honderd keer is bekeken door een persoon ontstaat er een bepaalde ervaring die handig is. Niet oefenen en niet leren voor een theorie-examen is niet aan te raden.

Het maken van samenvattingen en deze goed bestuderen zorgen voor rust op de weg. Op een rustige en stabiele manier het examen ingaan geeft zelfvertrouwen.

En dat zelfvertrouwen is heel belangrijk, omdat er later wanneer het rijbewijs is behaald, er alleen wordt gereden, zonder een instructeur die in kan grijpen.

Gevaarherkenning

Onderdeel van het theorie-examen is onder andere gevaarherkenning.

Ervaring en veiligheid

Voorrang had ik wel gegeven maar ik had mijn knipperlicht niet aangezet, nu heb ik toch een boete. Dit soort zwakheden zorgen voor stress in het verkeer. Automatisme is belangrijk zodat er niet meer over nagedacht hoeft te worden om richting aan te geven of de gordel om te doen.

Automatisme is iets waar tijd voor nodig is. Het aangeven van richting nadat er in de spiegels is gekeken is de normale gang van zaken.

Door veel te oefenen gaat dit na een tijdje vanzelf en hoeft er niet meer over worden nagedacht. De energie die dan overblijft is handig voor andere zaken die de aandacht verlangen in het verkeer.

Een heldin of held op de weg

De theorie voor het auto-examen is iets waar iemand wat aan heeft voor de rest van zijn leven in de auto. Het niet te snel willen rijden en proberen om situaties zo overzichtelijk mogelijk te houden maken autorijden veilig.

Rekening houden met de andere weggebruikers en vooruit kijken maken de reputatie van een bestuurder. Het automatisch kunnen blijven toepassen van de verkeersregels zonder dat het veel energie kost, komt door de goede basis.

Wanneer er degelijk is geleerd voor het theorie-examen zal dat zeker zijn vruchten afwerpen, later in het traject bij het examen voor het autorijden.

Anderen remmen ook

Verkeer is niet echt heel veranderlijk maar er gebeurt veel. Twee regendruppels en mensen gaan bovenop de rem want een nat wegdek zou weleens gevaarlijk kunnen zijn. Door de voorzichtigheid van mensen kunnen ook andere mensen gevaar lopen.

Let maar eens op het gebruik van een mistachterlicht. Kennis is absoluut handig in het verkeer en voorkomt gevaar.

De bomen en het bos

In het verkeer kunnen benauwde situaties ontstaan, maar normaliter moet alles in het verkeer duidelijk zijn. Er is wel degelijk ruimte voor spontaniteit, want het is goed mogelijk om een voetganger even voor te laten gaan bij het oversteken als een gebaar van beleefdheid.

Maar in principe is er geen ruimte voor spontaniteit want het licht staat bijvoorbeeld op rood of er is een zebrapad.

Achteruitrijden blijft een bijzondere manoeuvre, en zo zijn er vele regels die het verkeer eigenlijk heel duidelijk maken. Een straat van rechts blijft een straat van rechts.

Of er nu een fietser of een auto uitkomt, de situatie is duidelijk wie eerst mag, anders zouden er wel haaientanden op de weg staan afgebeeld.

Hoe heb jij je theorie-examen geoefend?

Redactie Mamaliefde