Skip to Content

Papa dag; wat is het en 10 ideeën om te doen!

Papa dag; wat is het en 10 ideeën om te doen!

Er zijn gelukkig ook steeds meer mannen die een zogenaamde papa dag opnemen om voor de kinderen te zorgen. Toch hoor je nog vaak het principe dat vaders die dag oppassen, of als de moeder een afspraak buitenshuis heeft dat papa aan het oppassen is.

Zodra je het hebt over een ‘mamadag’ dat gelijk staat als een dagje me-time, juist zonder de kinderen. Kortom: de emancipatie is nog nog lang niet klaar, vrouwen hebben er alleen maar taken bij gekregen. Emancipatie zou twee kanten op moeten gaan, vind ik.

Onterechte mannentrots

Oké, het bovenstaande is misschien wat kort door de bocht. Maar eerlijk is eerlijk, emancipatie gaat over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Dat betekent onder andere dat zowel mannen als vrouwen evenveel recht hebben om te kiezen wat ze willen doen. Dat vrouwen werken is inmiddels een heel normaal iets.

Maar blijkbaar draaien ze in huis nog steeds op voor de minder leuke klusjes en de mannen vinden het al heel knap van zichzelf als ze een keer de afwas hebben gedaan, of als ze een luier hebben verschoond. En deze dingen doen ze dan ook alleen maar als zijn vrouw of vriendin er om vraagt. Nou knap hoor, schouderklopje voor de man, ahum!

Gezamenlijke verantwoordelijkheden

De onderzoeken liegen niet. De meeste vrouwen nemen nog steeds het grootste gedeelte van de huishoudelijke taken op zich, en van de kinderen. Maar dat is natuurlijk raar als je objectief kijkt naar de situatie.

Het huishouden moet gedaan worden. Er zijn (meestal) twee mensen in huis die dat zouden kunnen doen. Meestal vinden ze het allebei niet leuk. Dan zorg je er samen voor dat het goed verdeeld is, zodat je allebei niet te veel vervelend werk hoeft te doen.

Hetzelfde geldt voor de zorg voor de kinderen. Er zijn leuke dingen in de zorg rondom te kinderen, maar ook minder leuke dingen. Als je van elkaar houdt dan zorg je er natuurlijk voor dat je die minder leuke dingen eerlijk verdeelt.

De dingen die moeten gebeuren is de verantwoordelijkheid van allebei de ouders. En het is heel vreemd als één van de ouders uitstraalt dat het de verantwoordelijkheid is van de ander, en dat hij over zijn hart strijkt als hij dan misschien wel eens wil helpen.

Papa dag bestaat niet

Zo is het dus ook heel raar om te zeggen als man: ik pas op ook wel eens op de kinderen. Het zijn ook zijn kinderen, en samen met zijn vrouw of vriendin heeft hij de verantwoordelijkheid over de kinderen.

Je zegt als moeder als je een dag thuis bent bij de kinderen toch ook niet: ik pas op de kinderen? Nee jij bent op dat moment thuis met de kinderen. Soms is mama thuis en soms is papa thuis. Allebei hebben ze evenveel verantwoordelijkheid.

De kracht uit elkaar halen

Als je voor het eerst een kind krijgt wordt er niet alleen een kind geboren, er worden ook ouders ‘geboren’. Voor het eerst ouders worden is niet altijd makkelijk.

Je moest zelf heel erg wennen als je nieuwe grote rol als ouder, maar je moet ook aan elkaar wennen. Eerst was je alleen partner, en dan ben je ineens een groot gedeelte van de tijd de medeouder. Dat vraagt om goede communicatie.

Het is supermooi als ouders de kracht uit elkaar kunnen halen. Het is belangrijk om geregeld samen aan tafel te zitten om te kijken welke taken er liggen en wie wat gaat doen.

Daarmee kun je kijken wie waar goed in is. Zo haal je de kracht uit jezelf en uit elkaar en kan de samenwerking eerlijk en soepel verlopen. Als dit lukt dan zul je merken dat het thuis ook harmonieuzer wordt.

Gunfactor

Hier zit ook een zekere gunfactor in. Het mooie is dat als je als partner niet altijd vanuit jezelf gaat denken, naar wat jij nodig hebt maar juist vanuit de ander dan leer je anders naar je partner kijken.

Als je allebei leert kijken naar wat de ander nodig heeft en hem of haar dat gunt dan loopt de samenwerking lekker soepel.

Geleerd van mijn man

Ik moet eerlijk zeggen, dit heb ik niet zelf verzonnen, ik heb dat geleerd van mijn man. Hij is geen therapeut ofzo maar hij snapt de bovenstaande dingen blijkbaar zelf, en eerder dan ik.

Toen mijn oudste werd geboren en op de neonatologie lag (hij was prematuur) was het eerste wat hij deed, zijn mouwen opstropen en kijken wat hij kon doen terwijl de moeder in mij nog niet helemaal geland was.

En nog steeds is hij super zorgzaam. Als ik moet werken vraagt hij altijd welke was er in moet, en of er nog klussen gedaan moeten worden. En als hij heeft gewerkt en hij komt thuis dan kijkt hij om zich heen om te kijken wat hij kan doen.

Ik heb het van hem geleerd dat als je de ander dingen gunt dat je samen dan heel ver komt. Ik zie om mij heen ook steeds meer mannen die inzien dat als je goed samenwerkt met je vrouw of vriendin dat jullie dan beiden gelukkiger zijn, en daarmee ook de kinderen.

Maar helaas zie ik om me heen ook nog steeds mannen die zodra ze thuis zijn op de bank gaan zitten en van hun vrouw of vriendin verwachten dat het eten geserveerd wordt, dat de kinderen klaar gemaakt worden en de afwas gedaan wordt.

Dus mannen

Dus lieve mannen. We zien wel dat jullie het soms moeilijker vinden als vader dan wij vrouwen als moeder. Maar vraag gerust wat je moet doen, als je dat uit jezelf niet ziet, en bied aan om samen nog eens kritisch naar de taakverdeling te kijken.

Vraag je vrouw of vriendin wat zij nodig heeft in de samenwerking. En ja, deze jaren zijn even hard werken voor allebei, dat is even niet anders.

Maar als je van je vrouw of vriendin houdt, gun je het haar niet dat zij dubbel zo hard moet werken omdat jij zo hecht aan je eigen tijd. Over een paar jaar hebben jullie weer wat meer tijd voor jezelf en voor elkaar. En heel belangrijk: wees lief voor je vrouw/vriendin, dat heeft ze nodig.

En vrouwen: geef je man de ruimte om de dingen om zijn eigen manier te doen. Verwacht niet van hem dat hij uit zichzelf snapt wat er moet gebeuren en vraag hem wat hij nodig heeft in jullie samenwerking

. En heel belangrijk: geef hem complimenten, steeds weer, dat heeft hij nodig.

Wist je trouwens dat er ook een tv-serie is met als thema Papa dag bij de NPO.

Ervaringen papa dag

Op maandag is het weer zover. Dan is het papa dag in ons huis. Elke dag na het weekend is mijn man thuis bij de kinderen. Ik ben dan aan het werk en mijn man past op de kinderen.

Ja, echt! Sommige mensen noemen het nog steeds oppassen, wanneer hun vader thuisblijft. Ik krijg er de kriebels van. Want je past niet op je eigen kinderen, ook vaders niet.

Want wat is er anders op papa dag?

Eigenlijk krijg ik net als Victoria ook de kriebels van het woord papa dag. Want als ik thuis ben is het toch ook geen mamadag? Ik weet dat er al een tijd een evolutie gaande is dat vaders steeds meer een evenwichtigere rol vervullen met hun vrouw samen in het huishouden. Dus dat vaders thuisblijven komt ook steeds vaker voor.

Laten we dan het woord papa dag ook maar eens uitvegen. Laten we het fenomeen maar normaliseren, net als het feit dat het normaal is dat vrouwen werken. Neemt niet weg dat de dagen dat papa thuis is, anders worden beleefd dan wanneer mama thuis is.

Dit kun je natuurlijk het beste aan de kinderen zelf vragen. Want zij merken de verschillen van een papa of mama thuis. En dit is natuurlijk ook anders dan wanneer papa en mama allebei thuis zijn. Dus wat is het verschil als papa of mama alleen thuis is?

Meerdere meisjes tegelijk spelen

Ik heb altijd gemengde gevoelens als er twee meisjes bij ons komen spelen. Er bestaat de kans dat er iemand buiten valt. Dit heb ik zelf vroeger meegemaakt op school. Vandaar dat ik er zelf altijd een voorstander van ben dat er onze kinderen met één klasgenootje tegelijk spelen thuis.

Ik wil mijn kinderen dat leed besparen van het vijfde wiel aan de wagen worden. Maar je kunt ze niet altijd beschermen en soms is dat ook niet goed. Want ze moeten het zelf ervaren.

En mogelijk gaan ze het nooit ervaren en gedijen zij heel goed met het spelen met twee anderen. Mijn man had geen ‘traumatische jeugdervaringen’ dus hij vindt het geen probleem als er meerdere meiden mee uit school naar ons huis komen om te spelen.

Op maandag is ons huis dus gevuld met klasgenootjes. Kinderen weten al heel snel bij welke ouder ze moeten zijn om iets voor elkaar te krijgen 😊.

Ei bakken

“Pap! Mogen we een gebakken ei?”, roept onze dochter al als ze één stap uit school heeft gezet. Elke maandag is het weer zover dat ze hier om vraagt. En vaak mogen ze dit ook. Maar als het niet mocht, dan hoor ik dat direct op dinsdag.

Want dan krijg ik de vraag. En waarom vragen ze dit nou eerst aan hun vader? Mijn reputatie leert ons dat mijn dooier vaker kapot gaat tijdens het bakken van een spiegelei.

Klussen

Op maandag worden ook de mannenklussen gedaan. Denk hierbij aan gaatjes boren, buiten de ramen lappen of de dakgoot leeghalen. Mij zie je niet zo snel met een boormachine in de weer, maar gelukkig mijn man wel.

En ons zoontje van 2 jaar vindt het maar wat leuk om dan zelf zijn eigen kinderboormachine erbij te pakken en ook een gat in de muur te boren.

Tuin werken

In de lente is mijn man graag in de tuin. De haag wordt gesnoeid, de blaadjes worden bijeengeveegd en het terras wordt schoon gespoten. Heerlijk werken in de buitenlucht. Ons zoontje is dan heerlijk in de weer met zijn kinderbezem en helpt graag mee.

Alleen is dat helpen bij kinderen niet altijd helpen. Je kent het vast wel dat de blaadjes dan de andere kant op gaan dan zou moeten. Maar gezellig is het wel.

Koken

Mijn man vindt koken leuk en kan dit ook beter dan dat ik het kan. Dus de kinderen mogen vaak helpen. Bijvoorbeeld bij het bakken van pizza. Ze helpen dan met het kneden van het deeg, het rollen en versieren met allerlei lekkere groentes.

Hij is hier wat vrijer in. Ik vind het zelf al snel te lang duren en geklieder met deeg. De kinderen genieten hier erg van. En zo zijn de taken mooi verdeeld. En ik hoorde gisteren van mijn dochter dat ze stiekem na het eten nog een snoepje hadden gekregen. Ja, typisch iets voor op een papa dag.

Stoeien

Op maandag wordt er veel meer gestoeid op de bank, worden de kinderen rond geslingerd en rennen ze achter elkaar aan door de woonkamer. Ik doe dit ook af en toe, maar ik weet dat mijn man meer kilometers door de kamer rent dan ik.

Inkomsten

Vroeger toen ik nog jong was, was het heel normaal dat vaders vijf dagen per week werkten en moeder de hele dag thuis was. Tegenwoordig is dat anders. Mijn man werkt nu vier dagen, wat betekent dat er minder inkomsten vanuit hem komen. Ik werk wel één dag, maar dat weegt niet op tegen het salaris wat hij verdient.

Maar het is wel waar we gelukkig van worden. Ik vind het heerlijk om te mogen werken en niet fulltime moeder te zijn en mijn man vindt het leuk om één dag thuis te zijn bij de kinderen (zonder moeder erbij 😊).

De interactie is dan toch anders. En de tijd gaat al snel genoeg. Voor je het weet zitten de kinderen alweer op school.

Maar de inkomsten zijn daardoor wel omlaag gegaan. Wat we er graag voor over hebben en ook kunnen lijden. Is dit niet het geval bij jullie? Dan zou je er als vader ook voor kunnen kiezen om 9 uur te werken in 4 dagen. Je moet dit uiteraard wel overleggen met je werkgever of dit mogelijk is.

Meer ideeën om te doen op een papa dag

 1. Bouw een fort van kussens en dekens en speel verstoppertje.
 2. Bak samen koekjes of cupcakes en decoreer ze daarna.
 3. Organiseer een indoor picknick met favoriete snacks en drankjes.
 4. Speel een gezelschapsspel of kaartspel.
 5. Maak samen een puzzel en probeer hem op te lossen.
 6. Bouw een LEGO-constructie of ander bouwspeelgoed.
 7. Organiseer een filmavond en kijk samen naar een leuke familiefilm.
 8. Maak een knutselproject, zoals het versieren van een fotolijstje of het maken van een handafdruk.
 9. Speel samen met speelgoedauto’s of poppen en bedenk een verhaal.
 10. Houd een modeshow met kleding uit de kledingkast en verzin gekke outfits.
 11. Maak samen muziek met instrumenten of met zelfgemaakte instrumenten.
 12. Bouw een racebaan voor autootjes en houd een racewedstrijd.
 13. Lees een boek voor en bedenk samen nieuwe avonturen voor de personages.
 14. Maak een schattenjacht met aanwijzingen en verstopte verrassingen.
 15. Organiseer een knutselmiddag en maak samen kunstwerken met verschillende materialen.
 16. Speel een binnensport, zoals tafeltennis, mini-golf of ballonvolleybal.
 17. Verkleed je en speel rollenspellen, zoals superhelden, piraten of prinsessen.
 18. Maak een tent in de woonkamer met lakens en stoelen, en speel kampeeravonturen.
 19. Houd een dansfeestje en leer elkaar nieuwe dansmoves.
 20. Speel een wetenschappelijk experiment, zoals het maken van slijm of een vulkaanuitbarsting.
 21. Maak samen een fotocollage van leuke herinneringen en hang hem op in de kamer.
 22. Organiseer een spa-dag en geef elkaar gezichtsmaskers, massages en nagellak.
 23. Maak samen een vogelvoederhuisje en hang het buiten op.
 24. Leer samen een nieuwe vaardigheid, zoals jongleren, een goocheltruc of een touwtruc.
 25. Speel een actieve game, zoals Twister, Simon Says of een dansvideogame.
 26. Ga samen naar een nabijgelegen park en speel op de speeltuin.
 27. Maak een wandeling in de natuur en observeer vogels, bloemen en insecten.
 28. Huur fietsen en maak een fietstocht door de buurt of een nabijgelegen natuurgebied.
 29. Ga naar het strand en bouw zandkastelen, zwem in de zee en speel beachvolleybal.
 30. Bezoek een plaatselijke boerderij en leer over dieren, voer ze en maak een ritje op een tractor.
 31. Maak een uitstapje naar een kinderboerderij en laat je kinderen de dieren aaien en voeren.
 32. Ga samen naar een buitenzwembad of een waterpark en geniet van waterpret en glijbanen.
 33. Plan een dagje in een avonturenpark met klimparcours, ziplines en tokkelbanen.
 34. Bezoek een botanische tuin en bewonder de verschillende planten en bloemen.
 35. Maak een dagtocht naar een nabijgelegen meer of rivier en ga vissen, kajakken of roeien.

Huishouden

In sommige huishoudens is de vader wel een dag thuis om voor de kinderen te zorgen als moeders werkt, maar hoeft hij verder niets in huis te doen. Dat gaat er bij mij echt niet in! Als je thuis bent, dan kun je prima wat doen in het huishouden. (En gelukkig helpt mijn man uit zichzelf al heel goed).

Maar voor de andere vaders die wel denken dat ze lekker de hele dag met de Lego kunnen spelen. Nee nee, zo werkt het niet. Pak de stofzuiger en vouw de was op. Want op de ‘mamadagen’ kunnen wij als moeders ook niet de hele dag gezellig strijkkralen.

Voordelen

Ik ben een voorstander voor een papa dag (behalve dan de term 😊). Alle dingen die papa met ze onderneemt, kunnen mama’s uiteraard ook doen. Maar de aanpak van elke ouder is uniek.

Elke vader en moeder doet andere activiteiten met kinderen, waardoor het waardevol is om beiden ook één of meerdere dagen alleen met de kinderen thuis te zijn. Zo krijgen jullie kinderen het beste van twee werelden.

Hoe is jullie verdeling? Hebben jullie ook mama- en papa dagen?

Anita Schokker