Skip to Content

Op tijd komen naar school; tips en trucs voor ouders en kinderen

Op tijd komen naar school; tips en trucs voor ouders en kinderen

Waarschijnlijk een crime voor iedere ouder van schoolgaande kinderen: hoe krijg je ze op tijd daar? Is het bij jou ook iedere ochtend volop stress omdat ze weer eens niet dooreten, beslist andere kleren aan willen dan jij wil, ze echt niet naar school willen en ga zo maar door? Dan kun je vast wel een aantal tips gebruiken!

Voorbereiding is het halve werk!

Heel simpel, maar het scheelt wel een hoop stress op de vroege ochtend: doe alvast ’s avonds alles wat je al kan doen! Dek de tafel al voor zover mogelijk, stop alvast drinken en het tussendoortje in de tas van je kind en leg de kleren alvast klaar.

Hoewel laatstgenoemde altijd nog een strijdpunt kan worden… Gevulde broodtrommeltjes en andere waren die gekoeld moeten zijn, kun je al wel klaarzetten in de koelkast en zo hoef je alleen nog maar even een greep in de koelkast te doen.

Zet je wekker een half uurtje eerder

Ben je er ook zo één die zo lang mogelijk op bed blijft liggen? Lekker hè…maar weet je: gewoon alle tijd hebben en dus rustig de dag met je /kinderen beginnen is eigenlijk veel fijner. Een half uurtje eerder eruit kan het ochtendritueel opeens een stuk gezelliger maken en daarmee wordt de start van je dag een stuk fijner.

En dat niet alleen: omdat je meer tijd hebt, ben je vanzelf al minder gestresst en jawel, dat pikken je kinderen ook op en wie weet loopt het hele ritueel dan opeens ook nog eens veel soepeler. Zo heb je dan twee ‘tijdwinsten’ waardoor je opeens te vroeg op het schoolplein staat…

Tip: Worden de kinderen niet wakker, laat dan Wakker Worden van Jochem Myjer horen via de Google Nest.

Kleren klaarleggen of toch niet?

Je leest wel eens dat je gewoon de kleren klaar moet leggen voor de volgende dag. Maar wat nu als je kind echt niet aantrekt wat jij bedacht hebt? Dan kan je het wel stoer klaarleggen, maar dan heb je er simpel weg een strijdpunt bij. Afhankelijk van je kind kun je dit dus beter wel of niet doen.

Heb je een wurm die graag zélf beslist? Dan is het misschien wel verstandig om je kind ook echt zelf te laten beslissen en waarschijnlijk ook op de dag zelf want niets zo veranderlijk als een kind.

Wil je echt voorkomen dat je kind er onmogelijk uitziet of midden in de winter met zomerkleding naar school gaat, zorg dan dat het alleen kan kiezen uit dingen die op dit moment gedragen worden (en bij elkaar passen…).

Vergt even denktijd misschien, maar kan een hoop onnodige stress wegnemen.

Zelf doen

Ja, het is verleidelijk om even snel je kind te wassen en aan te kleden, maar het is wel goed voor je kind om het zelf te doen. En als het eenmaal doorheeft hoe het gaat scheelt het jou weer tijd en kun jij ondertussen alvast de melk uit de koelkast halen of een heerlijk kopje thee inschenken voor jezelf.

Wil je kind juist niet zelf actief worden? Probeer dan eerst om deze vaardigheden er in het weekeinde in te stampen als je alle tijd hebt en dan doe jij het gewoon doordeweeks…

Wekritueel

Net als een slaapritueel kun je ook echt een wekritueel instellen. Met een leuke wekker kan je kind zelf op tijd zijn bed uitkomen.

Stoer toch als je dat helemaal zelf kan doen zonder dat pa of moe aan je bed staat te jammeren? Jij kan ondertussen alvast je eigen ochtendritueel uitvoeren en daarna is je kind aan de beurt om de badkamer te veroveren…

Hierop inhakend: een kind wat moe is komt moeilijker zijn bed uit en zal eerder chagrijnig zijn. Het zijn net mensen, zo af en toe. Lekker op tijd naar bed dus!

Alles op zijn vaste plek

Frustraties ten top als je haast hebt en je jas of schoenen niet kunt vinden. Leer je kind om alles netjes op zijn plek op te ruimen. En als dit nog niet helemaal vlekkeloos verloopt, dan is het zaak om even te controleren voor je zelf naar bed gaat of alles op zijn plek ligt.

Beter ’s avonds op je gemak een zoektocht door het huis, dan in de ochtend met een schoolbel die in je nek hijgt!

Ontbijtje

Ontbijten is belangrijk. Dus wat je ook doet: sla nooit het ontbijt van je kind (en jezelf) over! En nee, dat hoeft helemaal niet een ingewikkelde maaltijd te zijn, gewoon brood met melk of bijvoorbeeld (gezonde) ontbijtgranen voldoen prima.

Laat die croissantjes of andere ingewikkelde, nog op te bakken lekkers maar wachten tot het weekeinde. Zo blijft het ook een lekkernij! En dat kost nu eenmaal veel meer tijd.

Zorg dat je rustig blijft!

Moeilijk! Maar hoe meer jij loopt te jagen en te stressen, hoe vervelender het allemaal wordt. Je kinderen zullen dan juist tegendraads worden (wat logisch is), waarop jij weer reageert (wat ook weer logisch is) en de negatieve spiraal doet zijn intrede.

Niet doen dus. Bedenk dat jouw gepush eerder averechts werkt en het enige wat je eraan overhoudt is een rotgevoel en ruzie met je kind. En je bent waarschijnlijk alsnog later op school dan als je rustig was gebleven.

Maak een takenbord

Heeft je kind moeite om te onthouden wat er van hem verwacht wordt? Maak een duidelijk takenbord met pictogrammen, waardoor je kindje duidelijk kan zien wat hij moet doen. Hang de plaatjes op de juiste volgorde naast of onder elkaar en zo kan hij gewoon het rijtje afwerken als hij het even niet meer weet.

Vraag het eens aan je kind zelf!

Vaak vergeten we dat een kind zelf ook prima ideeën kan hebben! Vraag eens op een rustig tijdstip (dus niet net voordat het naar school moet) hoe hij denkt dat het sneller of fijner kan gaan.

Heeft hij een goed idee? Spreek af dat jullie het zo eens gaan proberen.

Omdat het zijn eigen idee is, zal hij zeker mee willen werken en het is meteen een opsteker voor hem omdat hij serieus genomen wordt! Wie weet heeft juist je kind de gouden tip gewoon zelf wel!

Wil Cats
Volg me via: