Skip to Content

Kindertheater & musical voor kinderen, peuters en kleuters

Kindertheater & musical voor kinderen, peuters en kleuters

Eén van de leukste dingen om te doen met onze kinderen vind ik toch wel naar het kindertheater gaan. Het is een laagdrempelige manier om je kinderen in contact te brengen met een stukje cultuur en vermaak dat niet van een beeldscherm komt.

De combinatie muziek, zang, dans, circus en toneelspel vinden ze echt fantastisch. Daarom dit handige overzicht van de leukste theatervoorstellingen en musicals per leeftijdscategorie.

Inhoud toon

Kindertheater; musicals & theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 2 jaar

Nijntje de Musical

Beleef de avonturen van het wereldberoemde konijntje en haar vriendjes en geniet van de verhalen. Neem je Nijntje-knuffel mee en zing en dans mee met de liedjes. Tekstdichter en woordkunstenaar Ivo de Wijs schreef een spiksplinternieuw verhaal vol vrolijke liedjes, geïnspireerd door de boeken van Dick Bruna. Kom kijken hoe Dick Bruna’s creatie vanuit de boeken het theater inspringt.

Lees ook: Nijntje de Musical

Meer informatie vind je hier.

Koos & Moos

Koos de koala, bekend van de populaire YouTube-serie en het prentenboek ‘Koos zoekt een Huis’, gaat on tour vanaf 24 september. ‘Koos & Moos’ is een feelgoodvoorstelling voor jong en oud – boordevol inspiratie om in actie te komen voor een groene aarde. Door spannende verhalen te vertellen en samen liedjes te zingen, leren Koos & Moos kinderen op een speelse en positieve manier lief te zijn voor onze aarde.

Hier vind je de speellijst van de theatershow

Brandweerman Sam Live De Verloren Piratenschat – VanHoorne NL

Van redden krijgt Brandweerman Sam™ nooit genoeg… de held van de buurt is weer terug! Ook dit seizoen komt het immens populaire kinderidool Brandweerman Sam naar het theater met een spiksplinternieuw vlammend verhaal.

Met zijn trouwe brandweerwagen Jupiter, brandweerjeep Venus, reddingsboot Neptunes en al zijn vrienden komt Sam opnieuw in actie in de familievoorstelling ‘Brandweerman Sam Live! – De Verloren Piratenschat’.

Lees ook: Brandweerman Sam

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

Bing is Jarig

Hoera! Bing is jarig! Hij viert zijn verjaardag in het theater en jij hebt een uitnodiging gekregen. Op deze speciale dag mogen zijn goede vrienden niet ontbreken. Pando, Amma, Flop, Coco en Sula zijn ook van de partij.

Speciaal voor Bings feest komt iedereen verkleed. Trek jij ook iets bijzonders aan voor dit grote verkleedfeest? Bing is jarig is een gezellige voorstelling van zo’n 60 minuten voor kinderen vanaf 2 jaar. Bing is razend populair bij peuters vanwege zijn dolle avonturen.

Meer informatie vind je hier.

Bumbina komt spelen – Studio 100

Hoera! Het circus van Bumba zet weer zijn tenten op! Voor de eerste keer komt er een nieuw vriendinnetje spelen; Bumbina. Bumba kan niet wachten om zijn nieuwe vriendin te verwelkomen. Zou ze even goed kunnen dansen als Nanadu of zo hoog met de bal gooien als Poppa? En wordt ze ook goede maatjes met Bumbalu?

Wil jij Bumbina ook leren kennen? Kom dan mee naar het circus samen met Tumbi, Carla, Babaki, Kiwi en al de andere vrienden van Bumba!

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

Dikkie Dik en de taart – Joes

Dikkie Dik is jarig. Op tafel staat een grote taart. Dikkie Dik neemt een hapje van de taart. Wat is dat lekker! Hij neemt nog een hap en nog één… Dikkie Dik hou op, je wordt nog ziek. Maar Dikkie Dik luistert niet…

De taart is op en Dikkie Dik moet zelf op zoek naar melk, eitjes en appels voor een appeltaart. Maar ondeugend en nieuwsgierig als Dikkie Dik is, gaat er van alles mis. Kan het feest wel doorgaan? Is er wel taart voor de vriendjes van Dikkie Dik?

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Recensie Dikkie Dik & Ik theatervoorstelling voor peuters en kleuters

Pieter Konijn Musical

‘Het verhaal van Pieter Konijn’ is een grappige, spannende, muzikale en interactieve voorstelling van 60 minuten met Pieter Konijn in de hoofdrol. Tijdens de voorstelling volgen we het avontuur van Pieter Konijn die verstrikt raakt in de moestuin van meneer Verhoef.

Gelukkig wordt Pieter Konijn gered door zijn neefje Benjamin en krijgt hij hulp van een lief roodborstje. Het is een prachtige voorstelling met de poppen in een decor van Joris van Veldhoven.

Meer informatie vind je hier.

Jokie & Jet Reizen is een feestje – Efteling theater

Jokie is jarig en krijgt een wel héél bijzonder cadeau van Jet! Ze gaan namelijk samen op wereldreis in hun luchtballon. Jet heeft in elk land een cadeautje verstopt voor pretneus Jokie. Maar oh jee.. Jet heeft zó veel verrassingen voor Jokie… Passen al die cadeautjes wel in de luchtballon? Beleef het avontuur in een theater bij jou in de buurt!

De Efteling-musical Jokie en Jet, reizen is een feestje is zelfs voor de allerkleinsten één groot feest. De voorstelling is geschikt voor families met kinderen vanaf 2 jaar. Dat wordt een reis om de wereld om nooit te vergeten!

Meer informatie vind je hier.

Juf Roos gaat op avontuur

Juf Roos is terug met een spinsplinternieuwe show! Juf Roos en Gijs bereiden zich voor op een bijzondere dag: Molendag. Dus de molen moet er op en top bij staan. Maar dan gaat er iets vreselijk mis. Juf Roos en Gijs proberen alles weer op tijd in orde te maken. Gaat het lukken? Zing, dans en doe mee met Juf Roos en Gijs in deze avontuurlijke familievoorstelling.

Meer informatie vind je hier.

Gonnie en Gijsje; Samen op Stap – Klein Amsterdam Producties

Een muzikale theatervoorstelling voor jong en oud geïnspireerd op de boeken van Olivier Dunrea met liedjes van Ageeth de Haan. De voorstelling wordt gespeeld door Kira Kool of Katiuscia Principato. Gonnie is een gansje. Een klein geel gansje met knalrode lievelingslaarsjes. Ze woont bij de hooiberg.

Op een dag zijn Gonnie’s lievelingslaarsjes weg! Ze gaat op zoek en ontdekt dat de wereld groter is dan de hooiberg. Ze ontmoet Gijsje, een ander gansje. Samen gaan ze op ontdekkingstocht. Welke dieren komen ze allemaal tegen? Welke geluiden horen ze? En zien ze de laarsjes nog terug…?

In deze voorstelling worden geen poppen gebruikt, de gansjes Gonnie en Gijsje worden symbolisch verbeeld.

Lees ook: Gonnie en Gijsje

Meer informatie vind je hier.

De Roep van de Jungle – Dirk Scheele & Band

Dirk gaat in deze muzikale voorstelling op zoek in de jungle naar zijn oude vriend Japie het Apie – bekend uit de bioscoopfilm en de Dirk’s best bekeken video op YouTube. Tijdens deze zoektocht komt hij allerlei muzikale beesten tegen die Dirk helpen zijn maatje te vinden, en dit levert veel hilariteit op.

Wanneer Dirk uiteindelijk Japie treft, blijkt dat hij een swingende Apenband heeft opgericht die helaas nog een paar bandleden mist. Dit is het startsein voor de talentenjacht “De roep van de Jungle”, waarbij de kinderen in het publiek en de overige dieren strijden om een plekje op het podium samen met Dirk en de andere muzikanten.

Een spetterend Jungle-Popconcert is het gevolg, waarin veel bekende en nieuwe liedjes van Dirk worden gezongen, en de kinderen in de zaal volop mee kunnen zingen en dansen. Dirk speelt deze voorstelling in een Jungle-decor samen met live muzikanten in combinatie met dans- en poppenspel.

Meer informatie vind je hier.

Muziek maken met Dirk Scheele – Dirk Scheele

Duik met YouTube-ster Dirk Scheele in de wereld van muziek! Dirk vertelt je in Muziek maken met Dirk Scheele alles over bekende instrumenten als de gitaar, piano en drums, maar laat je ook kennismaken met meer exotische klanken.

Dirk zou Dirk niet zijn als hij niet enkele alledaagse voorwerpen zou omtoveren tot muziekinstrument. Wat dacht je van zingen door een kartonnen kokertje? Of de rits van je vest als nieuwe klank? Niets is te gek!

Daarnaast komen zijn muzikale dierenvriendjes om de hoek kijken en nodigt hij enkele kleine bezoekertjes uit om samen met hem een rockband te vormen. Ga jij mee muziek maken met Dirk Scheele?

Meer informatie vind je hier.

Prentenboekjesfestival; Onder de sterren en de maan – Klein Amsterdam Producties

Hoezo schijnt de maan en waarom ziet hij er altijd anders uit? Kan jij alle sterren tellen en hoe ver weg zijn ze precies? Die oneindige sterrenhemel in het donker prikkelt de fantasie van jonge kinderen.
Met Prentenboekjesfestival

Onder de sterren en de maan presenteert Klein Amsterdam Producties in samenwerking met uitgeverijen en Collectief Laag bij de Grond wederom een familiefestival: een foyerprogramma met veel bekende prentenboekfiguren en een Sterrenfabriek in combinatie met zowel een 2+ als 4+ voorstelling die aansluit bij dit thema.

Waan je tussen de sterren in de Sterrenfabriek, een theatrale installatie waar kinderen vanaf 2 jaar naar hartenlust kunnen spelen met sterren van allerlei materialen. Zacht, stevig, magnetisch. Maar sommige sterren worden wel heel bijzonder als je ze in de fabriek stopt. De Sterrenwachter kan jouw hulp goed gebruiken, dus help haar om sterren te verzamelen, of neem de mooiste ster mee naar een eigen plekje om ermee te spelen.

Lees ook: Prentenboekjesfestival

Meer informatie vind je hier.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Meneer Monster

Mol komt boven om te kijken of de zon al op is als er ineens op zijn kop gepoept wordt. Kak! wat goor! Mol gaat op zoek naar de dader en ontmoet een hoop wonderlijke dieren die duidelijk maken dat zij het in ieder geval niet waren… Maar dan zijn er gelukkig twee strontvliegen die hem kunnen helpen. 

‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ is een kakelverse voorstelling van de makers van De Gruffalo en Fantastische Meneer Vos, naar het bekende boek van Werner Holzwarth en Wolf Elbruch. 

Deze fysieke, bijna woordeloze MENEER MONSTER-productie is een hilarische slapstickvoorstelling voor 2+ en ouder over onrecht wat je aan wordt gedaan en of je gelijk halen vervolgens wel zo verstandig is.

Kijk hier voor de speellijst.

Kindermusicals & theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 3 jaar

Kikker is verliefd de musical – VanHoorne NL

Kikker, bekend van de boeken van Max Velthuijs, is al ruim 30 jaar een geliefd kinderkarakter. Eigenlijk is Kikker het gelukkigst in zijn eigen fijne huis aan de rivier.

Maar, avontuur is ook leuk en dus komt Kikker met al zijn vriendjes naar het theater met een spiksplinternieuwe, spetterende musical ‘Kikker is verliefd!’ Ga je mee met Kikker op ontdekkingstocht in zijn onderwaterwereld?

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

De Gruffalo

Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van zijn rug tot op zijn kop. Wie kent hem niet? De Gruffalo! Een kleine muis loopt door het diepe donkere bos en wordt beslopen door drie dieren die niets liever willen dan hem opeten. Gelukkig weet de muis zijn fantasie te gebruiken en bedenkt hij een list.

Maar wat gebeurt er als de muis opeens wordt geconfronteerd met zijn eigen verzinsels? Overwint de kleine muis zijn angsten voor die grote griezel? ‘De Gruffalo’ is een spannende fysieke slapstickvoorstelling voor iedereen.

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

BullyBully – Maas theater en dans

https://www.youtube.com/watch?v=t5d8HVJEMTg

Wat hebben een peuter en een gemiddelde wereldleider met elkaar gemeen? Zou die president soms ook een driftbui krijgen in het gangpad van de supermarkt? Of gillen totdat hij krijgt wat hij wil? Laat een dreumes speechen en een volwassen man in pak onzin brabbelen. Als je door je oogharen kijkt, zie je bijna het verschil niet meer. Alleen heeft de één het voor het zeggen en de ander moet doen wat er gezegd wordt.

In BullyBully ontmoeten twee wereldleiders elkaar in niemandsland. Een cultureclash op duploniveau, want wat de boer niet kent dat eet ie niet. Wat volgt is een ongemakkelijke ontmoeting tussen twee kinderachtige, maar machtige volwassenen die stukje bij beetje aan elkaar wennen. Een peutermusical à la West Side Story over vriendschap en ‘het onbekende’ met twee spelers, veel liedjes, grappig geruzie, gedram en een happy end.

Meer informatie vind je hier.

Musicals & voorstellingen voor kinderen vanaf 4 jaar

Rapunzel de musical – Theater Terra

Beleef een sprookjesachtige middag in het theater met de familiemusical Rapunzel! Van Theater Terra, bekend van Kikker en Sneeuwwitje. Voor iedereen vanaf 4 jaar.

Lang geleden was er een heks die een jong meisje meenam van haar moeder. De heks noemde het meisje Rapunzel en sloot haar op in een hoge toren, midden in het bos. Daar krijgt het meisje alleen bezoek van de heks, die langs haar lange vlecht naar boven kruipt. Tot er op een dag een Prins langsrijdt…

Meer informatie vind je hier.

Minidisco en het feest van Tante Rita – Minidisco Theater

Welk kind kent de hits van Minidisco niet? Bekend van o.a. Coco Loco, Dans met Tante Rita, De Dieren uit De Dierentuin en natuurlijk Tsjoe Tsjoe Wa! In een gloednieuw, grappig en knotsgek verhaal komen al deze bekende hits voorbij.

Theo en zijn zusje Lulu mogen voor het eerst alleen naar het grote dansfeest van Tante Rita. Ze beleven een hilarisch avontuur in het Tsjoe Tsjoe Wa-bos en ontmoeten de meest bijzondere figuren. Het wordt spannend als er dieren uit de dierentuin ontsnappen en Brul de Leeuw in het bos blijkt rond te lopen.

Minidisco en het Feest van Tante Rita is de vrolijkste meezingmusical (4+) met 10 van de grootste en bekendste Minidisco-hits. Een verrassende swingmusical vol humor voor kinderen én hun (groot)ouders. Dit jaar in theaters door heel Nederland!

Meer informatie vind je hier.

Buurman en Buurman gaan verhuizen – Buurmantheater

Als Buurman & Buurman besluiten te verhuizen moet er natuurlijk van alles gebeuren. Meubels sjouwen, een nieuwe keuken installeren, de vloer schuren en er mag ook wel een nieuw behangetje aan de muur. Nog even de schilderijtjes netjes ophangen, en klaar! Als dat maar goed gaat… Hun lijfspreuk: ‘A JE TO!’ (betekent: ‘voor mekaar’) roept straks de hele zaal luidkeels mee.

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

Lees ook: Recensie: Buurman & Buurman gaan kamperen in het theater

Boer Boris is de Baas – Klein Amsterdam Producties

Al 10 jaar lang beleeft Boer Boris – in talloze boeken – avonturen op en rond zijn boerderij. In Boer Boris is de baas komen deze op het toneel tot leven! Een voorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar die zichzelf en de wereld om zich heen ontdekt. Over identiteit, oorzaak en gevolg.

Speciaal voor de 10e verjaardag van deze populaire kinderboekenserie komen twee technici met een wel heel bijzondere landbouwmachine naar het theater. Gedurende de voorstelling verschijnen Boer Boris, de boerderijdieren, het prachtige landschap en zelfs de vogelverschrikkers!

De voorstelling volgt het verloop van een dag en ieder dagdeel maakt Boer Boris iets nieuws mee. Hij krijgt een cadeau, helpt waar hij kan met zijn rode tractor en houdt de technici in de gaten, want die maken steeds ruzie… Als de technici zich ook nog met de inhoud van de verhalen gaan bemoeien en zelf Boer Boris willen spelen, moet Boris ingrijpen.

Meer informatie vind je hier.

Andre het Astronautje – Klein Amsterdam Producties

Hoe word je een goede astronaut? Moet je weten waar de planeten staan? En hoe kom je daar eigenlijk, in de ruimte? In Het Astronautje onderzoekt een kleine jongen deze vragen vanachter zijn computer. Met behulp van het internet leert hij alles wat hij moet weten over de ruimte en bereidt hij zich voor op zijn reis naar de maan.

Hij is druk in de weer op Aardbol.com. Hij zoekt en klikt en het ene na het andere pakket wordt bezorgd. Uit één doos haalt hij de aarde, uit een volgende de loeihete zon. Het zonnestelsel ontstaat in vloeiende bewegingen, ondersteund door prachtige muziek.

Objecten worden magisch mooi. De jongen bouwt en repareert, zo reist hij uiteindelijk met een zelfgebouwde raket naar de maan. Eenmaal op de maan gaat hij op onderzoek en doet hij een bijzondere ontdekking.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Andre het Astronautje

Assepoester – Van Hoorne Theater entertainment

Na een succesvolle reeks meeslepende sprookjesmusicals, die in 2022 zelfs bekroond werd met een Musical Award voor beste familiemusical, betovert Van Hoorne Entertainment in 2022-2023 haar bezoekers met Assepoester De Musical.

In Assepoester De Musical komt het wereldberoemde verhaal tot leven waarin een meisje door haar gemene stiefmoeder wordt uitgebuit, maar met behulp van een goede fee de kans krijgt haar eigen dromen na te jagen. Zal het Assepoester lukken om het hart van de Prins te veroveren, vóór de klok twaalf uur slaat?

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

Lees ook: Doornroosje de Musical; recensie en verslag première

Ernst en Bobbie weten het niet meer – Ernst, Bobbie en de Rest

De nieuwe Ernst, Bobbie en de rest theatershow heeft als titel ‘Ernst en Bobbie weten het niet meer’. Het is een doldwaas avontuur waarin grappen, avontuur en alle bekende liedjes van het duo voorbijkomen. In het nieuwste theater-avontuur van het duo staan sport en gezondheid centraal. Deze twee thema’s zijn op een speelse manier in het interactieve verhaal verweven.

Het zit Ernst en Bobbie danig tegen in dit nieuwe avontuur en ze besluiten naar het buitenland te vertrekken voor de oplossing van hun tegenslagen. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat ze door te sporten en gezond te eten hun doel kunnen bereiken. Natuurlijk loopt uiteindelijk alles goed af en brengen Ernst en Bobbie het avontuur tot een goed einde.

Lees ook: Theaterrecensie Ernst en Bobbie Vakantieshow

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

Musicals & voorstellingen voor kinderen vanaf 5 jaar

Efteling-Theatershow Caro

Laat je verwonderen door de fantastische familieshow vol humor, muziek en acrobatiek. Draai je eigen rondje mee in een carrousel vol herkenbare momenten uit het leven gegrepen. Een visueel spektakel voor de hele familie waar woorden overbodig zijn.

De speellijst vind je hier.

Lees ook: Caro theatershow in Efteling theater & meespelen als kind figurant

Musicals & voorstellingen voor kinderen vanaf 6 jaar

JungleBoek de musical – Theater Terra

Laat je meevoeren in de familiemusical over avontuur en vriendschap! JungleBoek van Theater Terra, de makers van De Kleine Zeemeermin, Peter Pan en De Tovenaar van Oz, voor iedereen vanaf 6 jaar.

Mowgli groeit op midden in de jungle, bij een familie van wolven. Met zijn vrienden Baloe de beer en Baghiera de panter beleeft hij avonturen in de wirwar van tropische bomen en planten. Hij leert jagen en de taal van de dieren spreken. Dan verschijnt Shier de tijger, die achter hem aan zit. Tijd voor Mowgli om voor eens en voor altijd uit te maken wie de koning van de jungle is!

Lees ook: JungleBoek de Musical van Theater Terra review

Meer informatie vind je hier.

Kruimeltje – REP

Door de besneeuwde straten ergens in Nederland zwerft Kruimeltje; een vrolijke en ondeugende straatjongen van 10 jaar. Helemaal alleen, op zoek naar zijn vader en moeder. Het enige dat Kruimeltje van zijn ouders heeft is een medaillon, met hun portretjes erin. Ondanks alles blijft hij positief en loopt hij zingend en fluitend door de straten.

Dan ontmoet hij Keesie, een stoer meisje dat maar al te graag mee op avontuur gaat. Bij kruidenier Wilkes vindt Kruimeltje, samen met zijn vriend Noor de straathond, eindelijk een echt thuis. Wat schetst zijn belang?

Zijn vader en Wilkes blijken oude jeugdvrienden te zijn geweest! Zou Wilkes kunnen helpen bij het vinden van zijn vader? Zou hij dan eindelijk niet meer op straat hoeven te leven? Als het eens zo simpel zou kunnen zijn…

Kruimeltje is een echte feelgood familiemusical gebaseerd op de bekende klassieker van Chris van Abcoude. Een hartverwarmend verhaal over een jongetje, dat samen met zijn vriendinnetje Keesie op zoek gaat naar zijn familie en zijn plek in de wereld.

Laat je verwonderen door een muzikale vol vriendschap, avontuur, leuke liedjes en het volgen van je dromen.

Lees ook: Kruimeltje de musical review

Meer informatie vind je hier.

Voorstellingen vanaf 8 jaar

Aladdin de musical Afas Circustheater – Stage Entertainment

Ben je klaar voor het wereldberoemde verhaal uit Duizend-en-een-nacht? Kom dan naar Disney ’s ALADDIN in het AFAS Circustheater Scheveningen.

De grote Broadway-musical over de charmante straatdief Aladdin en de prachtige prinses Jasmine is al jaren een daverend succes in internationale theaters. Een wervelende show vol humor, kleurrijke kostuums en special effecten die de harten gaat stelen van het Nederlandse publiek.

Spring op het vliegende tapijt en ga mee met Aladdin op avontuur in een heel nieuwe wereld. Het wordt een rit om nooit te vergeten. In een duizelingwekkend tempo word je meegenomen in het overweldigende verhaal over romantiek, vriendschap en verraad. Componist en achtvoudig Oscarwinnaar Alan Menken schreef de beroemde muziek met hits zoals ‘A Whole New World’, ‘Friend Like Me’ en ‘Arabian Nights’.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Aladdin de musical AFAS Circustheater bezoeken

Alle leeftijden – STIP theaterproducties

Daarnaast heeft ook STIP theaterproducties regelmatig theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Deze wisselen echter vrij snel, daarom zijn ze niet opgenomen in het bovenstaande overzicht.

De voorstellingen en speellijsten vind je hier.

Naar welke voorstelling wil jij gaan?

Linda van Aken