Skip to Content

Eerste bh kopen voor kind; wanneer en welke maat?

Eerste bh kopen voor kind; wanneer en welke maat?

Help, help, helluuppp! Ik krijg tieten. Aldus het welbekende liedje van Kinderen voor Kinderen. Waarschijnlijk heb jij ze als moeder al, maar is het lichaam van jouw dochter nu aan het transformeren tot een vrouwelijk lichaam.

Ze wordt een jonge vrouw. De borsten van jouw dochter gaan groeien en op een gegeven moment moet je de eerste BH kopen.

Een dingetje

Het kan best een dingetje zijn om met je moeder voor de eerste keer op pad te gaan op jacht naar een BH. Ik moest wel even een drempel over om me niet te schamen. En mijn moeder deed er doodnormaal over.

Misschien dat ik het daarom juist extra beschamend vond 😊. Je mag er als moeder best doodnormaal over doen, maar weet dat het een dingetje kan zijn voor jouw dochter.

Gesprek

Jij kent jouw dochter het best en je weet waarschijnlijk goed hoe je dit het beste aan kunt pakken. Als het te beladen wordt, bedenk dan dat dit kledingstuk noodzakelijk is in de garderobe van een dame, net zoals een broek, jurk en T-shirt. Zo haal je de druk een beetje weg van het gesprek.

Misschien is het kopen van de eerste BH helemaal geen ding en gaat ze maar al te graag mee naar de winkels.

Wat is het juiste moment om de eerste BH te kopen?

Dochters beginnen vaak met hemdjes. Daarna dragen ze topjes. Als je de borsten van je dochter door een shirtje heen ziet komen, dan is het tijd om de eerst BH te kopen. De borsten hebben dan ondersteuning nodig. In het begin zijn de borsten meer ‘puntvormig’. Dat is niet erg, dit is heel normaal.

Bovendien kan de groei van borsten soms pijn doen, maak je hier niet teveel zorgen om. Is jouw kind wat later met borstvorming dan de rest van de klas, maar wil ze al eerder een BH dragen? Dat is ook prima.

Je wil als kind niet op een negatieve manier opvallen in de klas of bij je vriendinnen.

De cupmaat

Het dragen van een BH zorgt voor een goede ondersteuning van de borsten. Maar dan heb je wel de juiste cupmaat nodig.

Hoe meet je die op? Pak een meetlint en meet eerst de omtrek onder de borsten. Deze staan voor de cijfers in de cupmaat dus de 70, 75, 80, 85 etc.

Meet vervolgens de omtrek van de borsten, leg het meetlint dan ongeveer op de tepels. Het verschil tussen de omtrek van de borsten en onder de borsten staan voor de letter van de cupmaat.

Hieronder lees je het in een tabel.

CupmaatABCDE
6577,580   
7082,58587,59092,5
7587,59092,59597,5
8083,59597,5100102,5
8579,5100102,5105107,5
9084,5105107,5110112,5

Onderwijdte    Borstomtrek           Maten zijn in centimeters

Twijfel juiste bh-maat

Als je twijfelt over de cupmaat van je dochter, dan kun je ook een professionele lingeriezaak bezoeken. Zij hebben er het meest verstand van. Ik heb samen met mijn moeder daar mijn eerste BH gekocht.

Ik mocht één mooie (lees: dure) uitzoeken en daarna zouden we naar de Hema gaan om nog twee andere BH’s te kopen die wat goedkoper waren.

In de lingeriezaak zal je ook zien dat de ene BH in maat 75A niet hetzelfde is als de andere BH in dezelfde maat. Het is dus altijd slim om de BH te passen. Als je dit in de Hema koopt, dan kun je het thuis passen. Bovendien kan de medewerkster jouw als moeder tips geven waar je op moet letten voor een goed passende BH.

Tip: Als je een BH past, doe dan een test. Til je armen omhoog en als de BH dan blijft zitten dan heb je de juiste maat te pakken.

Gaat hij mee omhoog en schiet hij over je borsten heen, dan is dit niet de juiste maat voor jou. Het stukje tussen de borsten moet plat op de borstkast zitten, dan zit hij goed.

Welke bh’s

Naadloos bh

In het begin zou ik je adviseren om een naadloos topje te kopen met je dochter. De borsten zijn groeiende en hebben niet direct een beugel nodig. De topjes van de Hema hebben veel goede reviews.

Padded BH

De padded BH’s geven al wat meer ondersteuning en zijn voorgevormd. Een leuke BH voor meiden die net in de puberteit zijn. In vrolijke kleuren en toch al het gevoel van een echte BH. De bandjes van deze BH zijn ook te verstellen.

Beugel-BH

Na verloop van tijd kun je deze ook kopen voor je kind. Ik moest heel erg wennen aan een beugel-BH toen ik deze voor het eerst aan had. Het was mijn eerste ‘dure’ BH, maar ik droeg toen liever nog de topjes of padded BH’s zonder beugel.

Slapen

Het wordt aangeraden door wetenschappers om zonder BH te slapen. De borsten hebben in de nacht de vrijheid nodig en het is niet bevorderlijk om constant de borsten in een BH te hebben.

Een BH is er op gemaakt om de borsten te ondersteunen wanneer je staat of zit. Als je dus gaat liggen, ondervinden de borsten helemaal geen steun omdat ze liggen in de cup. Lekker uit dus die BH in de nacht.

Wit T-shirt

Onder een wit T-shirt wil je het liefst niet dat je BH zichtbaar is. Koop daarom het liefst een huidskleur BH voor je dochter als ze veel witte T-shirts draagt. T

egenwoordig zijn er ook koperkleurige BH’s, die ook amper zichtbaar zijn. Een witte BH is ook prima voor onder een wit T-shirt.

Ik wens je veel succes en plezier in deze nieuwe fase van jouw dochter en voor jou als moeder.

Anita Schokker
 1. Sjook says:

  Lieve mama’s die hiervoor gereageerd hebben met rondborstige dochters, ga alsjeblieft met haar naar een lingerie zaak die gespecialiseerd is in grote cupmaten. Ik weet nog goed dat ik op die leeftijd de 90 en 100 D aangemeten kreeg bij de bekende lingerie zaken. Pas jaren later kwam ik er achter dat ze me die gaven omdat de cup dan paste maar de omvang klopte niet. Kijk bijvoorbeeld eens bij Superbra of Naron.

 2. emmy says:

  die jonge meiden krijgen tegenwoordig steeds vroeger steeds grotere borsten . ik weet het bijna niet meer wat ik moet kopen . de kinder bhs is ze allang ontgoeid , en ik moet nou echt stevige dure volwassen vrouwen bhs voor haar kopen
  ze heeft nu al een paar stevige beugelbhs met brede bandjes , dat worden vaak oma bhs genoemd . ze is 15 en heeft nu al 90 d

 3. petra says:

  voor mijn dochter van 15 bhs kopen op de kinder afdeling dat gaat hem echt niet meer worden
  want ze heeft voor een meisje van 15 echt al enorme borsten dus ik moet al duurdere bhs voor
  haar kopen en dan heeft ze het liefst bhs met wat bredere schouderbandjes
  en dat zijn al gauw bhs die op internet oma bhs worden genoemd
  daar heb ik er zelf ook wel een paar van , alleen moet ik voor haar maat 85 d kopen
  en die zijn voor mij veel te groot

 4. emmy says:

  ik hoorde van een moeder dat het bijna niet kon dat een meisje van 14 al een bh maat 90 nodig had
  zelf heb ik maat 85 c , een aantal maanden paste zijn mijn bhs , maar die zijn haar nu echt al veel te klein

 5. emmy says:

  mijn dochter is net 14 , en daar moet ik echt al volwassen-vrouwen bh-s voor kopen want maat 90 c dat valt niet meer onder kinder bhs

Comments are closed.