Skip to Content

Kerstavond: wat te doen?

Kerstavond: wat te doen?

Kerstavond, de avond voor de kerstdagen dus. Traditiegetrouw begint kerst eigenlijk al ’s avonds op 24 december. Niet overal zal hier ook al aandacht aan besteed worden. Wat zou je dan al kunnen doen en waarom beginnen de feestdagen dan eigenlijk al?

Kerstavond staat centraal

In veel landen is juist de kerstavond het belangrijkste tijdstip van deze feestdagen. Ook de kerken houden dan hun kerstnachtviering. Jezus zou namelijk in de nacht geboren zijn, wat op die avond herdacht wordt. En daar plakken we dan dus nog 2 dagen aan vast om het verder te herdenken.

Bijvoorbeeld in Scandinavië wordt deze avond in huiselijke kring doorgebracht en wordt de geboorte van Jezus gevierd. Maar ik herinner me ook dat tijdens onze vakantie in Oostenrijk eveneens kerstavond de avond was waarbij kerst echt gevierd werd in het hotel. De andere dagen waren eigenlijk gewoon hetzelfde als de andere dagen van de vakantie.

Cadeautjes uitpakken

Een Amerikaanse traditie voor kerstavond is het uitpakken van cadeautjes; dit wordt op kerstavond gedaan, of deze worden op kerstavond neergelegd onder de kerstboom zodat ze op eerste kerstdag uitgepakt kunnen worden.

Maak je eigen traditie

Vieren jullie kerstavond al? Of begint het allemaal pas op de eerste kerstdag? Natuurlijk is het nooit te laat om het wel te gaan vieren en je kunt zelf helemaal bedenken hoe je dit wil doen. Misschien bevalt het wel zo goed, dat er een mooie nieuwe traditie binnen jullie gezin ontstaat. Maar wat zou je kunnen doen?

Naar de kerstnachtdienst gaan

Kerstavond met kinderen in de kerk; ideeën kerstviering- Mamaliefde.nl

Bij veel gelovigen zal de kerstnachtdienst mooie herinneringen oproepen. Want midden in de nacht naar de kerk gaan, waar alles mooi verlicht is, vol vreugde gezongen wordt en de banken uitpuilen: dat is toch echt wel anders dan een gewone kerkdienst op zondagmorgen.

Hier is het sinds een aantal jaar ook de gewoonte om daarna nog met elkaar Glühwein of warme Chocomel te drinken. Een heerlijk, warm begin voor de kerstdagen. Natuurlijk ben je ook als niet-gelovige gewoon welkom om dit feest mee te maken en mag ook jij horen dat Jezus geboren is voor ons.

Samenzijn

Wil iets anders doen, zonder Christelijk tintje? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar bezigheden die jullie echt met elkaar kunnen doen. Met elkaar bijvoorbeeld koekjes bakken voor de kerst. Of zet een mooie kerstfilm op en geniet met elkaar.

Eigenlijk komt het er dan gewoon op neer dat jullie heel bewust tijd voor elkaar vrij maken en heerlijk genieten van het samen zijn! Samen een spel spelen past hier uiteraard ook prima bij.

De kerstgedachte uitdragen

Wil je toch wel graag iets doen wat meer inhoud heeft? Misschien kan je dan eens iemand uitnodigen om op kerstavond (of tijdens de andere kerstdagen) naar jullie toe te komen. Iemand die alleen is, bijvoorbeeld.

Zo kan jij het licht verspreiden, door echt iets voor iemand te betekenen. En licht en kerst hoort toch echt bij elkaar.

Kerstdiner

kerstdiner samen - Kerstliefde.nl

Er worden in veel restaurants kerstdiners georganiseerd op kerstavond. Een heerlijk uitgebreid diner met bijvoorbeeld entertainment, zoals een kerstkoor of bezoek van de kerstman.

Natuurlijk zal het per aanbieder verschillen wat je kunt verwachten. Maar het is wel een mooi begin, wat je samen met je partner, gezin of met de hele familie zou kunnen doen. Levert toch een ‘extra’ kerstdag op voor als je je moet verspreiden over meerdere huizen.

Kerstmarkt

Plan een dagje kerstmarkt in op 24 december en blijf hier in de avond nog hangen. Let wel even op of de markt dan nog open is. Een kerstmarkt brengt je wel in de juiste sferen en je kan nog snel wat inslaan mocht je nog dingen missen qua decoratie bijvoorbeeld.

Of je plakt er een heerlijke paar dagen weg aan vast (dus tijdens de kerst). Markten genoeg net over de grens en als je langer wilt blijven, dan is een bezoek aan een kerstmarkt in bijvoorbeeld Engeland ook prima te doen.

Knutselen voor de kerst

Kerst knutselen en thema activiteiten; met ideeën, voorbeelden en tips voor peuters, kleuters, kinderen en volwassenen. - Mamaliefde.nl

Mag er best hier of daar nog wat knutselwerk bij? Of misschien wil je de kersttafel nog mooier kunnen maken. Kerstavond kan je prima gebruiken om (samen met de kinderen) aan het knutselen te slaan.

Nog wat moois voor in de kerstboom, leuke kaarsenhouders of nog een grappige kerstman van een wc-rol. Maar je kunt nu dus ook juist zorgen voor mooie menukaarten of nog een fraai kerststukje voor op de kersttafel!

Kerstfilm in de bios

Even opletten of de film wel draait op kerstavond, maar vaak zijn er leuke kerstfilms in deze periode te zien in de bios. En dat is toch echt wel een andere beleving dan thuis op de bank ernaar kijken. Natuurlijk sluit je de avond af met nog even gezellig ergens een drankje te halen en je te verheugen op de dagen die gaan komen.

Avondwandeling

Lekker naar buiten in het donker en gewoon even ronddwalen. Waarbij je kunt genieten van al die lichtjes die je overal ziet. Juist nu is een wandeling door de stad prachtig of natuurlijk je eigen woonwijk. Want daar zijn nu immers de meeste lichtjes te zien.

Woon je vlakbij een leuk centrum, dan is een wandeling daarheen heel fijn en misschien is er ergens wel een plek om even lekker op te warmen met warme Chocomel of toch Glühwein.

Vertel het kerstverhaal

Kerstverhaal kinderbijbel voor kinderen; van peuters tot zelf lezen of youtube versie - Mamaliefde.nl

Samen rond de open haard (als je die hebt…maar samen knus op de bank kan natuurlijk ook) en lees een mooi kerstverhaal voor. Dit kan het verhaal van Jezus zijn, maar dat is uiteraard heel persoonlijk welk kerstverhaal voor jou de juiste keuze is. Je zou ook zelf een kerstverhaal kunnen verzinnen.

Een ander leuk idee is om het niet zomaar voor te lezen, maar het echt te vertellen. Uit je hoofd dus, want dat is een heel andere beleving dan dat iemand het voorleest.

Heb je nog kleine kinderen? Dan kan je er ook een poppenkastverhaal van maken. Waarbij je echt voor een poppenkast kan kiezen, maar het kan ook simpeler. Blijf zitten waar je zit en zet de poppen gewoon op je handen. Ja, ook dat is anders dan als je kijkt naar poppen in een poppenkast.

Kerstavond: wat te doen? - Mamaliefde

Maar het blijft leuk en voor jezelf is het eigenlijk leuker om gewoon bij je kinderen te zitten. Een ander leuk idee hierbij zijn vingerpopjes maken. Die zou je ook eerst samen met de kinderen kunnen maken en daarna ga jij vertellen. Hier vind je de patronen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)