Skip to Content

Huisdier kind overleden; hond of kat begraven in tuin

Huisdier kind overleden; hond of kat begraven in tuin

Vroeger hadden mijn zusje en ik een huisdier. In mijn ogen kan er geen lievere kat bestaan dan ‘Miesje’. Zo hadden we hem genoemd. Volgens mij omdat ik toevallig op school toen een boekje las waarin iemand Miesje heette. Hij ging zelfs in de rugzak van mijn zusje mee naar school!

Zelfs mijn moeder ging overstag, op een gegeven moment mocht hij in de keuken zijn brokjes eten. Oftewel: helemaal onderdeel van de familie. Ik weet daarom nog heel goed hoe we op een ochtend vroeg wakker werden en beneden aan de keukentafel zaten. Mijn vader vertelde dat Miesje was aangereden door de buurman. En dat hij dood was.

Terugkijkend ben ik mijn vader dankbaar dat hij het meteen eerlijk vertelde. We hebben hem begraven. De mooiste theedoek van mijn moeder erbij, mijn vader timmerde een kruis. Daarna deden we (wij gaan naar de kerk) mijn zusje en ik een hele dienst. En de foto waarop ik met Miesje in mijn armen stond, heb ik nog steeds.

10 tips om met dood huisdier om te gaan

Als je kind te maken krijgt met de dood van een huisdier, dan kan dit echt ingrijpend zijn. Voor veel kinderen is het ook de eerste aanraking met ‘de dood’. Een abstract iets. Mijn zusje was zo bang dat mijn ouders ook zouden overlijden. Want dit met de kat gebeurde ook zomaar.

Vertel het zo snel en eerlijk mogelijk

Zoals ik in de inleiding al schreef, ik ben mijn vader nog steeds dankbaar voor zijn eerlijkheid. Bij slechtnieuwsgesprekken in het ziekenhuis zijn artsen ook eerlijk. Komen ze snel mogelijk to the point.

Als je weet dat het huisdier een spuitje krijgt, ziek is en niet meer lang te leven heeft of al dood is.. vertel het! Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je ervoor kiezen hoe uitgebreid je het vertelt.

Bedenk samen een ritueel om afscheid te nemen

Even research op de site van het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) leerde dat je dode dieren in de tuin begraven mag. Mits je ruimte voldoende hebt, het geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert en het graf minstens 75 cm diep is.

Als je niet beschikt over een grote tuin, kun je ook bij de gemeente terecht om dode dieren in te leveren. Een ander alternatief is om het huisdier in een crematorium te laten cremeren.

Wil je je geliefde huisdier liever begraven? Dat kan op een dierenbegraafplaats.

Onze kat hebben we niet gezien, die was een paar keer overreden hoorde ik en ik ben wel blij dat ik hem niet gezien heb. Afhankelijk van hoe je huisdier er dood uitziet en hoe je kind is, kun je ervoor kiezen om je dier wel te laten zien.

Dode dieren aanraken kan je erg ziek maken. Was daarom heel goed je handen als je toch nog een aai gegeven hebt.

Als je het verteld hebt, kun je samen bespreken wat je kind fijn vindt wat het afscheid betreft. Een tekening maken voor het konijn, begraven in een mooie en nieuwe handdoek of steentjes verven en dat op het graf leggen.. Laat het vooral uit je kind komen.

Probeer veel foto’s te maken van het levende huisdier

Voor kinderen is het fijn als er een tastbaar bewijs van het overleden huisdier is. Mijn tip is daarom om veel foto’s te maken van als het huisdier nog leeft. Na de dood van het huisdier van je kind kun je de foto’s in een mooi lijstje doen.

Sommige kinderen vinden het fijn om dit op hun slaapkamer naast hun bed te hebben staan.

Neem gevoelens serieus en geef er ruimte voor

Kinderen beleven dingen anders dan wij volwassenen. Ze kunnen intens verdriet hebben en daarna weer ineens verder spelen.

Als je kind verdrietig is, neem het dan ook serieus. Je kunt kiezen om een schetsboek te geven als je kind creatief is. Laat het tekenen waar hij aan denkt of verdrietig over is.

Niet voor niets wordt er in de creatieve therapie ook veel gebruik gemaakt van tekenen en andere creatieve vaardigheden om dingen te verwerken.

Koop niet meteen een ander huisdier

Tijd om te rouwen mag er zijn. Kies dus liever niet meteen om de dag erop nieuwe huisdieren aan te schaffen. Door de tijd te nemen verwerkt je kind het gevoel van missen. Ook kan een nieuw huisdier een kind het gevoel geven dat het om een ‘ruilhandel’ gaat.

Heb aandacht voor levensvragen die opspelen

Bereid je voor op (moeilijke) vragen over doodgaan. Vooral jonge kinderen kunnen veel vragen. Waar is (naam huisdier) nu? Is deze in de hemel? Wie zorgt ervoor? Krijgt hij wel genoeg voer? Ga jij ook dood? En wanneer?

Het kan helpen om boekjes over doodgaan te lezen. Een bekende is ‘Kikker en het vogeltje’ voor jongere kinderen (hier). Kikker vindt op een dag een dood vogeltje. Dit roept allerlei vragen op, zoals wat is dood? En waarom is dit vogeltje dood? Troostend!

Een andere, van Woezel en Pip, is dag lief muisje (hier). Hierin wordt ook op een fijne manier beschreven en meegeholpen aan de verwerking van een dood huisdier.

Koester de mooie herinneringen

Ja het klinkt misschien te mooi om waar te zijn.. Maar de mooie herinneringen zullen op den duur overstijgen. Laat je kind er eens een paar opnoemen.

Als je van het knippen / plakken en schrijven bent, maak dan eens een herinneringenboek samen. Zo leert je kind dat de dood van het huisdier verdrietig is, maar dat er ook veel mooie momenten samen zijn geweest.

En tegen de tijd dat je eraan toe bent om een nieuw huisdier te kopen, kun je altijd nog terugkijken naar je mooie herinneringenboek.

Tip: je kunt dit invulboek (hier) gebruiken om zo de mooie herinneringen samen te voegen.

Mirjam de Stigter