Skip to Content

Is je kat ziek? Zo herken je de symptomen

Is je kat ziek? Zo herken je de symptomen

Katten zijn geliefde huisdieren die ons veel vreugde en gezelschap bieden. Het is daarom belangrijk om goed op de gezondheid van onze katten te letten. Het kan soms lastig zijn om te herkennen wanneer een kat ziek is, omdat ze hun pijn en ongemak vaak goed kunnen verbergen.

In dit artikel bespreken we verschillende symptomen die kunnen duiden op ziekte bij katten, zodat je snel actie kunt ondernemen als je merkt dat er iets mis is. Wij raden het aan om regelmatig naar de dierenarts te gaan om even te controleren. Dierenartskosten kunnen echter hoog oplopen, je kunt eventueel een speciale FIGO kattenverzekering afsluiten. De FIGO verzekering dekt de meestvoorkomende dierenartskosten.

Veranderingen in eetlust en gewichtsverlies

Eén van de eerste tekenen dat er iets mis kan zijn met je kat is een verandering in de eetlust. Als je kat plotseling minder eet, helemaal stopt met eten of juist veel meer eet dan normaal, kan dit een teken zijn van ziekte. Gewichtsverlies is ook een belangrijk symptoom om op te letten. Als je merkt dat je kat significant gewicht verliest zonder aanwijsbare reden, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Veranderingen in het toiletgedrag

Katten zijn zeer hygiënische dieren en hebben vaak een vast toiletgedrag. Als je merkt dat je kat vaker of juist minder vaak naar de kattenbak gaat dan normaal, kan dit een teken zijn van ziekte. Ook veranderingen in de urine of ontlasting kunnen wijzen op gezondheidsproblemen. Bloed in de urine, diarree of obstipatie zijn symptomen waar je alert op moet zijn.

Veranderingen in gedrag

Katten hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en gedrag, maar als je merkt dat je kat zich anders gedraagt dan normaal, kan dit een signaal zijn dat er iets mis is. Let bijvoorbeeld op veranderingen in slaappatroon, activiteitenniveau, speelsheid, agressie of juist apathie. Als je kat zich terugtrekt en zich minder interesseert in zijn omgeving, kan dit duiden op ziekte.

Veranderingen in vacht en huid

De vacht en huid van een kat kunnen veel vertellen over zijn gezondheid. Als je merkt dat de vacht van je kat er dof, klitachtig of juist vettig uitziet, kan dit wijzen op een onderliggende gezondheidsprobleem. Ook huiduitslag, wondjes, bultjes of kale plekken kunnen symptomen zijn van ziekte. Het is belangrijk om deze veranderingen in de vacht en huid goed in de gaten te houden.

Ademhalingsproblemen

Problemen met de ademhaling zijn ernstige symptomen van ziekte bij katten. Als je kat moeite heeft met ademhalen, sneller ademt dan normaal, piepende geluiden maakt tijdens het ademen of een blauwe gloed rond de lippen en tong heeft, is dit reden tot bezorgdheid. Ademhalingsproblemen kunnen wijzen op aandoeningen zoals astma, longontsteking of hartziekte en vereisen onmiddellijke medische aandacht.

Braken en diarree

Af en toe braken bij katten is normaal, maar als je kat vaak en/of hevig braakt of last heeft van aanhoudende diarree, kan dit een teken zijn van ziekte. Het kan bijvoorbeeld duiden op voedselallergieën, infecties, parasieten of andere maag-darmproblemen. Let ook op de aanwezigheid van bloed in het braaksel of de ontlasting.

Redactie Mamaliefde